2017
Життя---це п’єса: план спасіння на три дії
February 2017


Життя—це п’єса: план спасіння на три дії

Автор живе у шт. Нью-Йорк, США.

Автор основується на виступі “The Play and the Plan” (П’єса і план), виголошеному президентом Бойдом К. Пекером (1924–2015), президентом Кворуму Дванадцятьох Апостолів, на духовному вечорі Церковної системи освіти для дорослої молоді 7 травня 1995 року.

Ми знаходимося в середній частині п’єси на три дії, яку повністю не розуміємо, але якщо зосередимося на Христі, то доживемо до щасливого кінця у вічності.

Зображення
Three lights on stage

Зображення © iStock/Thinkstock

Світло тьмяне. Піднімається оксамитова червона завіса. Навколо вас люди в костюмах раптово з’являються на сцені. Хто головний герой? Хто лиходій? Важко зрозуміти.

Ви посеред сцени і нічого не можете зрозуміти. Здається, що всі, крім вас, розуміють, що відбувається. “Це друга дія,—шепоче один з акторів. Дивися в сценарій”.

Можливо, не всі ми актори, але ідея такої п’єси близька до реальності. Уявіть собі, що план спасіння, який також називається “великим планом щастя” (Aлма 42:8), це п’єса на три дії. Дія 1—це звідки ми прийшли, дія 2—це наше життя на землі, і дія 3—це куди ми йдемо. Під час дії 2 ми не пам’ятаємо про своє минуле і мало знаємо про своє майбутнє, але, на щастя, євангелія Ісуса Христа—сценарій п’єси—вкладає наше земне життя у контекст.

Дія 1: Зрозуміти, як все почалося

З Писань і слів сучасних пророків ми дізнаємося про своє доземне існування (див. Aвраам 3:22–24). До свого приходу на землю ми брали участь у нараді з Небесним Батьком. Ми дізналися, що прийдемо на землю, аби отримати тіло, матимемо потомство, будемо долати протидію і зростати у світлі та істині. Якщо ми будемо слухняні і станемо більше подібними до Христа, то одного дня зможемо знову жити з Небесним Батьком.

Оскільки на шляху ми будемо припускатися помилок, Ісуса Христа було обрано стати нашим Спасителем, аби сплатити ціну за гріх. Він відстраждав за кожного з нас, і завдяки Його жертві ми можемо очиститися, якщо покаємося.

Однак Сатана (або Люцифер, як його називали в доземному житті), повстав і прагнув забрати нашу здатність вибирати між правильним і неправильним. Почалася війна на небесах. Після поразки Сатани його було скинуто з небес разом в тими духами, які вирішили піти за ним (див. Moйсей 4:1–4).

Хоча ми не можемо згадати це доземне існування, ми знаємо, що обіцяли робити все, що в наших силах, аби повернутися в Божу присутність після земного життя. І Він пообіцяв нам свободу волі, завдяки чому ми будемо мати змогу приймати рішення іти за Ним.

Дія 2: Застосування нашої свободи волі

Зараз ми тут, у другій дії, і Бог дав нам сценарій, що вказує шлях назад до Нього—євангелію Ісуса Христа. Наш виклик полягає в тому, щоб дотримуватися сценарію, аби підготуватися до повернення в присутність Небесного Батька (див. Aвраам 3:25). Як і в будь-якій заплутаній п’єсі, де є багато побічних тем, наше земне життя може бути складним. В ньому багато різноманітних спокус, труднощів і трагедій. Але правда в тому, що суть другої дії полягає в прийнятті рішення: чи будемо ми дотримуватися учень Христа, аби мати змогу стати такими, як Він.

Писання дають нам досконалу модель досягнення щастя, заохочуючи “просуватися вперед, … бенкетуючи словом Христа, і витерп[іти] до кінця ” (2 Нефій 31:20). Ми зростаємо, коли укладаємо завіти та дотримуємося їх, виконуємо заповіді та каємося, якщо грішимо. Коли ми занурюємося в Писання і вчення наших пророків, то будемо зосереджені на плані, який ми з такою радістю погодилися виконувати в першій дії.

Дія 3: обійняти вічність

Наші фізичні тіла можуть померти у кінці другої дії, але історія на цьому не закінчується. В дійсності, третя дія не завершується закриттям завіси—вона вічна (див. Aвраам 3:26).

Завдяки Спокуті Ісуса Христа всі Божі діти, які прийшли на землю, воскреснуть. Що може бути радіснішим за воскресіння? (Див. УЗ 93:33).

Майже всі також отримають ступінь слави в залежності від своїх справ: телестіальне царство, яке має славу зірок; террестріальне царство, яке має славу місяця, або целестіальне царство, яке має найвищу славу—славу сонця (див. УЗ 76:50–113). У целестіальному царстві ми перебуватимемо з Батьком і Сином. Відносно невелика кількість “будуть брудні, як і раніше” (2 Нефій 9:16), і їх буде кинуто до зовнішньої темряви, де вони ніколи не зможуть розвиватися.

Якою буде ваша історія?

Якщо ми живемо за євангелією Ісуса Христа в другій дії, то третя дія нашої п’єси, буде настільки славетною, що нам важко навіть уявити. Завісу піднято. Дія розгортається. Що ви робитимете на сцені?