2017
Поставте п’ять запитань, коли здається, що молитви залишаються без відповіді
January 2017


Поставте п’ять запитань, коли здається, що молитви залишаються без відповіді

Автор живе у шт. Нью-Йорк, США.

Зображення
Questions about prayer

Чи бувало так, що ви молитеся, чекаєте на відповідь, а вона все не приходить? Це трапляється не лише з вами—але ви можете бути певні, що Небесний Батько дійсно чує ваші молитви. Важливо пам’ятати, що відповіді можуть надходити не тоді, коли або як ви хочете їх отримати, і що Небесний Батько завжди знає все краще.

Ось кілька запитань, які ви можете поставити собі, коли вам важко отримати відповіді на молитву:

1 Чи готовий я діяти відповідно до отриманої відповіді?

Молитися з вірою—це означає бути готовим діяти відповідно до отриманої відповіді, незалежно від того, чи сподівалися ви отримати саме таку відповідь. Пророк Джозеф Сміт якось отримав таку настанову: “Приготуй своє серце, щоб сприйняти й підкоритися настановам, які Я збираюсь дати тобі; бо всі ті, кому цей закон відкрито, мусять коритися йому” (УЗ 132:3). Якщо ви молитеся про те, слід вам чи ні йти на вечірку, то чи приймете будь-яку відповідь (якщо вона навіть буде негативною)?

2 Чи зробив я все, що в моїх силах?

Скажімо, ви не підготувалися до тесту з фізики, тому що замість цього розважалися з друзями. Чи допоможе вам Небесний Батько здати тест, якщо ви просто проситимете Його про допомогу?

Нам необхідно виконувати свою частину, аби отримати благословення. Тож готуючись до тесту, ви можете молитися про силу зробити все можливе відповідно до своєї підготовки.

Розгляньмо приклад синів Мосії, які були успішними в своїй місіонерській роботі, коли вони докладали додаткові зусилля: “Вони багато віддавалися молитві і посту; тому вони мали дух пророцтва і дух одкровення, і коли вони вчили, вони вчили з силою і владою від Бога” (Aлма 17:3).

3 Чи зважав я на відповідь?

Небесний Батько завжди чує вас, тож можливо, що Він уже відповів на вашу молитву! Як сказано в Ученні і Завітах 6:14: “Бо ти питав Мене, і ось, скільки разів ти питав, стільки ж разів ти отримував настанови Мого Духа”. Ви можете молитися, щоб відкрилися ваші духовні очі для того, аби розпізнати відповідь, оскільки відповіді на молитви іноді надходять непомітно або непрямо—скажімо, через інших людей.

Також, не забувайте приділяти час тому, щоб слухати. Старійшина Річард Г. Скотт (1928–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, казав: “Відповіді [Небесного Батька] рідко надходитимуть під час самої молитви на колінах. … Скоріше Він спонукатиме вас у спокійні хвилини, коли Дух може найглибше вплинути на ваші розум і серце” (“Застосування Божественного дару молитви”, Ліягона, трав. 2007, с. 9).

4 Чи праведні мої бажання?

Якщо ви коли-небудь просили про те, що не відповідає вашим найкращим інтересам, то, найвірогідніше, що ваше прохання залишилося без відповіді. Спаситель навчав, що “ми завжди повинні молитися Батькові [в ім’я Ісуса Христа]” (3 Нефій 18:19). Це означає, що ми просимо про те, що є правильним, аби це можна було нам надати. Запитайте себе: “Що подумав би Спаситель про мої бажання?” Якщо в своїх бажаннях ви керуєтеся егоїзмом або іншими неправедними почуттями, моліться про переміну в серці і про те, щоб знати, яких бажань очікує від вас Спаситель.

5 Чи це правильний час?

Те, про що ми просимо, має бути правильним, але й час має бути відповідним також. Небесний Батько підготував для нас величний план, але наш розклад може трохи відрізнятися від Його розкладу. “Мої слова певні і виправдаються. … Але все має статися у свій час” (УЗ 64:31–32). Це може означати, що треба ще трохи почекати, аби рана зажила чи загублена домашня тварина знайшлася, й іноді за Господнім розкладом це може статися в наступному житті—але ви можете бути певні, що Він чує і допомагає вам упродовж усього шляху.

Буває важко мати терпіння, особливо, коли відповідь на вашу молитву важко розпізнати. Але під час пошуків вам додаватиме відваги знання, що ви завжди знаходитимете потрібні відповіді, якщо лишень попросите зі справжнім наміром: “І будете шукати Мене, і знайдете, коли шукатимете Мене всім своїм серцем” (Єремія 29:13).