2017
Запитай: Якова 1:5--6
January 2017


Тема спільних заходів на 2017 рік

Запитай

Якова 1:5–6

“А якщо кому з вас не стачає мудрости, нехай просить від Бога, що всім дає просто, та не докоряє,—і буде вона йому дана.

Але нехай просить із вірою, без жадного сумніву. Бо хто має сумнів, той подібний до морської хвилі, яку жене й кидає вітер”.

Якова 1:5–6

Чому було вибрано цю тему і що вона для вас означає? Брат Стівен В. Оуен, генеральний президент Товариства молодих чоловіків і сестра Бонні Л. Оскарсон, генеральний президент Товариства молодих жінок, діляться своїми думками.

Чому саме цей уривок з Писань?

Сестра Оскарсон: Господь знає, яке послання вам буде потрібне. І надзвичайним є те, як певні питання, що виникають упродовж року, знаходять своє вирішення завдяки цій темі, а також те, як вона дійсно вписується в події вашого життя.

Коли ми обговорювали цей уривок—Якова 1:5–6— як можливу тему цього року, Дух наповнив кімнату. І всі ми погодилися, що це буде прекрасний уривок для молоді, оскільки він має багато аспектів. Він має відношення до історії Церкви—читання саме цього уривка спонукало Джозефа Сміта піти до Священного гаю і помолитися. А другий важливий аспект—це те, що він є свідченням про божественну місію Джозефа Сміта. Це те, що нам необхідно в цей час, коли світ постійно ставить під сумнів його репутацію та історію Церкви. Це також послання, що навчає про те, як ми отримуємо особисте одкровення у своєму житті, що необхідно знати кожному.

Брат Оуен: Так багато всього відбувається у вашому житті сьогодні, і у вас виникає так багато запитань. З усіма соціальними медіа та пошуковими пристроями, які ми маємо, існує багато джерел, до яких ви можете звертатися, аби отримати відповіді на запитання стосовно віри. Цей ключовий уривок з Писань відображає процес отримання одкровення Джозефом Смітом. І ми можемо також взяти цю модель за взірець.

Як молодь може пристосувати до особистих потреб вірші з Якова 1:5–6 та користуватися ними?

Сестра Оскарсон: Цей уривок з Писань містить в собі величне послання. В ньому сказано: “Але нехай просить із вірою, без жадного сумніву” (Якова 1:6). Це надзвичайно важливо. Вам треба просити з вірою, а не з сумнівом.

Брат Оуен: А просити з вірою означає просити зі справжнім наміром. Коли Джозеф Сміт отримав відповідь на те, до якої церкви приєднатися, він не сказав: “Ну що ж, це добре знати, але …”. Він вирушив уперед з вірою.

Сестра Оскарсон: Пам’ятайте, що праведна молитва це не те, щоб просити того, що ми хочемо, але щоб дізнатися, що Бог хоче від нас.

Яку пораду ви б дали молоді стосовно застосування молитви у своєму житті?

Сестра Оскарсон: Зробіть молитву звичкою. Ви не можете забувати про неї. Ви не можете нехтувати нею. Брат Яреда показує нам приклад цього (див. Eтер 2:14).

Брат Оуен: Якщо ви іноді забуваєте помолитися—це одна справа, але стає тривожно, коли ви відходите від Господа і не хочете молитися. Коли вам здається, що не слід молитися, саме тоді вам і треба по-справжньому молитися. І якщо ви молитеся і читаєте Писання, то ви будете правильно налаштовані. А якщо ні, то ви себе віддаляєте.

Сестра Оскарсон: Ми можемо безпосередньо спілкуватися з Богом. У Нього немає часових обмежень. Який же це дар—знати, що ми можемо молитися і що Він завжди поруч.

Як ви навчилися молитися осмислено?

Сестра Оскарсон: Я не можу навести якусь конкретну ситуацію; це набувається упродовж життя. Молитва стала однією з найсуттєвіших складових мого дня, тому що я докладаю зусиль, аби бути послідовною. Я навчилася краще слухати й отримувати відповіді. Ми навчаємося і вдосконалюємося, якщо активніше долучаємося до цього процесу. Я просто була послідовною в цьому кожного дня, робила все можливе, щоб не пропускати нагоду поговорити з Небесним Батьком. Чим більше ми молимося, тим краще вчимося слухати ті відповіді.

Брат Оуен: У юності мені дійсно потрібно було про щось дізнатися. Я згадав про Перше видіння і подумав: “Джозеф Сміт це зробив. Мені не потрібне величне видіння, але мені потрібна відповідь”. Тож з вірою я вирішив наслідувати той приклад. Пам’ятаю, як я став на коліна, схилив голову і помолився вголос. Я постійно дотримувався того взірця, і це багато разів благословляло моє життя отриманням особистого одкровення.

Який найбільший урок молодь може засвоїти з цього уривка?

Брат Оуен: Я просто хочу ще раз наголосити на моделі молитви, встановленій Джозефом Смітом. Йому було лише 14 років, він був збентежений, тож він читав Писання. Перше видіння не було швидким наслідком того, що Джозеф просто став на коліна. Спочатку було докладено багато зусиль. Джозеф знов і знов розмірковував над своїм запитанням. Коли він знайшов уривок з послання Якова 1:5--6, то сказав: “Ніколи жоден уривок з Писань не зворушував людського серця з такою силою, як тоді ці слова зворушили моє” (Джозеф Сміт—Історія 1:12). Вони увійшли в його серце з великою силою, а потім він діяв відповідно. Він молився зі справжнім наміром і з вірою почав рухатися вперед. І ми сподіваємося, що й ви зможете відчувати те саме завдяки цьому уривку з Писань упродовж 2017 року.