2016
Як бути терпеливими
December 2016


Відповіді від церковних провідників

Як бути терпеливими

З виступу на квітневій генеральній конференції 2010 року.

Зображення
how to be patient

Чекати може бути важко. Про це знають діти і знають дорослі. Ми живемо у світі, що пропонує швидке харчування, блискавичний обмін повідомленнями, фільми на замовлення та миттєвий доступ до відповідей на найбільш тривіальні чи глибокі питання. Нам не подобається чекати. Дехто навіть відчуває, як у нього підстрибує кров’яний тиск, коли їхня черга у продовольчому магазині рухається повільніше за інші.

Терпеливість—вміння стримувати свої бажання деякий час—є дорогоцінною й рідкісною чеснотою. Ми прагнемо того, чого бажаємо, і одразу. Тому сама думка про терпеливість може здаватися неприємною, а іноді й гіркою.

Однак без терпеливості ми не можемо догодити Богові; ми не можемо стати досконалими. Справді, терпеливість—це очищувальний процес, який прояснює розуміння, поглиблює щастя, зосереджує дію і дає надію на спокій.

Терпеливість—це не лише очікування. Терпеливість не є пасивною покірністю чи неспроможністю діяти через власний страх. Терпеливість означає активне очікування і витримку. Вона означає наполегливість і вміння робити все, що в наших силах—працювати, сподіватися і виявляти віру; зносити труднощі з мужністю, навіть коли прагнення нашого серця не здійснюються одразу. Терпеливість—це не просто витримка; це вміння витерпіти достойно! Терпеливість означає дотримуватися чогось до кінця. Це означає відкладати миттєву винагороду заради майбутніх благословень. Це означає стримувати гнів і утримуватися від недобрих слів. Це означає чинити опір злу, навіть коли здається, що воно збагачує інших.

Терпеливість означає приймати те, що не може бути змінено, та сприймати це з мужністю, милістю й вірою. Це означає бути “бажаю[чими] підкорятися усьому, що Господь вважає за належне заподіяти [нам], саме як дитина підкоряється своєму батькові” (Мосія 3:19). Безперечно, терпеливість означає бути “твердим і стійким, і непохитним у виконанні заповідей Господа” (1 Нефій 2:10) кожної години щодня, навіть коли це важко робити.

Робота терпеливості фактично полягає в тому, щоб: дотримуватися заповідей; довіряти Богові, нашому Небесному Батькові; служити Йому з лагідністю і любов’ю, подібною до Христової; виявляти віру в Спасителя і надіятися на Нього; і ніколи не здаватися. Уроки, які ми отримаємо завдяки терпеливості, зміцнять наш характер, покращать наше життя і зроблять нас більш щасливими. Вони допоможуть нам стати гідними носіями священства і відданими учнями нашого Господаря, Ісуса Христа.