2016
У цій книзі є сила
November 2016


У цій книзі є сила

Найвеличніша сила Книги Мормона полягає в її впливі, який наближає нас до Ісуса Христа.

14 червня 1989 р. через деяку хибну інформацію щодо Церкви уряд Гани повністю заборонив діяльність Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів у цій африканській країні. Уряд наклав арешт на все майно Церкви, і вся місіонерська робота зупинилась. Члени Церкви, які називають цей період “заморозком”, докладали всіх зусиль, щоб жити за євангелією без зборів у філіях чи підтримки місіонерів. Є багато надихаючих історій про те, як члени Церкви підтримували сяяння світла євангелії, поклоняючись у своїх домівках та піклуючись одне про одного як домашні вчителі та візитні вчительки.

Зрештою непорозуміння було вичерпано і 30 листопада 1990 р. цей заморозок завершився й відновилась нормальна діяльність Церкви1. Відтоді між Церквою і урядом Гани були прекрасні стосунки.

Члени Церкви, які жили там протягом заморозку, з ентузіазмом розповідають про благословення, отримані під час цього незвичайного періоду. Завдяки лиху, що їх спіткало, віра багатьох людей зміцнилась. Але одне з благословень, отриманих завдяки заморозку, прийшло у незвичайний спосіб.

Ніколас Офосу-Хене був молодим поліцейським, якому доручили охороняти дім зборів СОД протягом заморозку. Його обов’язком було вартувати будівлю вночі. Коли Ніколас вперше прийшов у дім зборів, він побачив розкидані повсюди речі: журнали, книжки, і меблі у безладі. Серед всього цього розгардіяшу він помітив примірник Книги Мормона. Він спробував ігнорувати цю книгу, оскільки йому сказали, що це зло. Але він відчув дивний потяг до неї. Зрештою Ніколас більше не міг ігнорувати книгу. Він підняв її. Він відчув спонукання почати її читати. Він читав усю ніч. Коли він читав, сльози котилися по його щоках.

Коли він вперше взяв її в руки, він прочитав всю книгу 1 Нефій. Другого разу він прочитав всю книгу 2 Нефій. Дійшовши до 25-го розділу книги 2 Нефій, він прочитав наступне: “І ми говоримо про Христа, ми втішаємося у Христі, ми проповідуємо Христа, ми пророкуємо про Христа, і ми записуємо наші пророцтва, щоб наші діти могли знати, до якого джерела їм звертатися за прощенням їхніх гріхів”2.

У цю мить Ніколас настільки сильно відчув Дух, що почав ридати. Він усвідомив, що, читаючи, він отримав кілька духовних підказок про те, що ця книга є Писанням, найбільш правильним з усіх, які йому доводилося читати. Він зрозумів, що святі останніх днів, всупереч тому, що він чув, сильно вірять в Ісуса Христа. Після того, як заморозок скінчився і місіонери повернулися до Гани, Ніколас, його дружина і діти приєдналися до Церкви. Коли я бачився з ним минулого року, він був начальником поліції і служив президентом Тамалійського округу Церкви у Гані. Він каже: “Церква змінила моє життя. … Я вдячний Всемогутньому Богу за те, що Він привів мене до цієї євангелії”3.

Інший ганець, Аліберт Дев’є, супроводжував свого друга до одного з наших домів зборів, де той мав відвідати збори президентства. Чекаючи на свого друга, Аліберт читав книгу, яку там знайшов. Коли збори завершилися, Аліберт захотів взяти цю книгу додому. Йому дозволили взяти не лише цю книгу, але також і примірник Книги Мормона. Прийшовши додому, він почав читати Книгу Мормона. Він не міг випустити її з рук. Він читав при світлі свічки до 3-ї години ранку. Він робив це протягом кількох ночей, вражений прочитаним і переповнений почуттями. Зараз Аліберт є членом Церкви.

Анжело Скарпулла почав вивчати теологію у своїй рідній Італії, коли йому було 10 років. Зрештою він став священиком і віддано служив своїй церкві. У якийсь момент його віра почала ставати хиткою, і він шукав та отримав нагоди для подальшого навчання. Однак чим більше він навчався, тим більшим ставало його занепокоєння. Прочитане ним і його почуття переконали його в тому, що відбулося повсюдне відступництво від істинного вчення, якому навчали Ісус і давні апостоли. Анжело шукав істинну Божу релігію у різних конфесіях, але протягом багатьох років залишався незадоволеним.

Одного дня він зустрів двох членів Церкви, які допомагали місіонерам знаходити більше людей для навчання. Він відчув спонукання підійти до них і з радістю послухав їхнє послання. Анжело охоче взяв примірник Книги Мормона.

Того вечора він почав читати цю книгу. Він відчув, як його переповнює радість. Бог через Духа дав Анжело відчути в душі, що у Книзі Мормона він знайде істину, яку шукав протягом багатьох років. Його серце сповнилося приємними відчуттями. Те, що він прочитав і що дізнався від місіонерів, підтвердило його висновок: існувало велике відступництво, але він також дізнався, що істинну Божу Церкву було відновлено на землі. Невдовзі по тому Анжело охристився у Церкві4. Коли я познайомився з ним, він був президентом Рімінійської філії нашої Церкви в Італії.

Духовний досвід, отриманий Ніколасом, Алібертом та Анжело завдяки читанню Книги Мормона, нагадує те, що сталося з Парлі П. Праттом:

“Я з нетерпінням розгорнув [цю книгу]. … Я читав увесь день; їв через силу, бо мені зовсім не хотілося їсти; коли прийшла ніч, сон мене не брав, бо мені хотілося читати, а не спати.

Коли я читав, дух Господа був на мені, і я знав і розумів, що ця книга була істинною, і це було настільки ясно та явно, як те, що людина розуміє і знає, що вона існує. Тепер моя радість, якщо можна так сказати, була повною, і радість моя була достатньою, щоб покрити всі печалі, жертви і труди мого життя”5.

Деякі люди отримують такий сильний духовний досвід, коли вони вперше відкривають Книгу Мормона, але до інших свідчення про її істинність приходить більш поступово, коли вони її читають і про неї моляться. Так сталося у моєму випадку. Я вперше прочитав Книгу Мормона у підлітковому віці, коли був студентом семінарії. Ось той примірник Книги Мормона, який я читав. Я не можу назвати вам точний час або місце, коли це сталося, але десь під час читання я почав щось відчувати. Я відчував теплоту і дух, які з’являлися щоразу, коли я відкривав книгу. Це відчуття ставало все сильнішим, коли я продовжував читання. Це відчуття залишається зі мною й до сьогодні. Щоразу, коли я відкриваю Книгу Мормона, стається щось подібне до ввімкнення вимикача—Дух проливається у моє серце і душу.

Втім до інших свідчення про Книгу Мормона приходить повільніше, після старанного вивчення і багатьох молитов. У мене є один друг, який читав Книгу Мормона, прагнучи дізнатись, чи вона істинна. Він відгукнувся на заклик Моронія запитати у Бога з щирим серцем, із справжнім наміром і вірою в Христа, чи не істинна Книга Мормона6. Але він не відразу отримав обіцяну духовну відповідь. Проте одного дня, коли він, занурений в думки, їхав за рулем машини, Дух засвідчив йому про істинність Книги Мормона. Він був настільки щасливим і враженим, що відкрив у машині вікно й закричав, не до когось конкретно, втім на весь світ: “Вона істинна!”

Як би не прийшло до нас свідчення про Книгу Мормона: чи то в перший раз, коли ми її відкриваємо, чи з плином часу, вона завжди впливатиме на нас, якщо ми продовжимо її читати і застосовувати її вчення. Президент Езра Тефт Бенсон навчав: “У цій книзі є сила, яка починає входити у ваше життя в той момент, коли ви починаєте серйозно її вивчати. Ви знайдете більше сили, щоб не піддаватися спокусі. Ви знайдете силу, щоб уникати обману. Ви знайдете силу, щоб залишатися на тісній і вузькій путі”7.

Я запрошую кожного, хто чує це послання, зокрема носіїв Ааронового священства, скликаних на ці збори цього вечора, відкрити для себе силу Книги Мормона. Президент Томас С. Монсон закликав: “Читайте Книгу Мормона. Розмірковуйте над її вченнями. Запитуйте Небесного Батька, чи істинна вона”8. Роблячи це, ви відчуєте Дух Бога у своєму житті. Цей Дух буде складовою вашого свідчення про те, що Книга Мормона істинна, що Джозеф Сміт був пророком Бога і що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є істинною Божою Церквою на землі сьогодні. Це свідчення допоможе вам опиратися спокусі9. Воно підготує вас до “велик[ого покликання] … старанно трудитися на виноградниках Господа”10. Воно буде надійним якорем, коли використовуються звинувачення або наклепницькі заяви, щоб поставити під сумнів вашу віру, та буде твердою, як скеля, основою, коли вам ставлять запитання, на які ви не можете відповісти, принаймні негайно. Ви зможете відрізнити істину від помилки і ви відчуєте запевнення від Святого Духа, який підтверджуватиме ваше свідчення знов і знов, якщо ви будете продовжувати читати Книгу Мормона протягом всього свого життя.

Я також закликаю всіх батьків, які чують або читають це послання, зробити Книгу Мормона важливою складовою вашої домівки. Коли наші діти підростали, ми читали вголос Книгу Мормона під час сніданку. Ось закладка, якою ми користувалися. Спереду знаходиться цитата висловлювання Президента Бенсона, який обіцяв, що Бог виливатиме на нас благословення, якщо ми будемо читати Книгу Мормона11. Позаду міститься обіцяння президента Меріона Дж. Ромні, який служив радником у Першому Президентстві: “Я впевнений: якщо в наших домах батьки будуть читати Книгу Мормона—з молитвою і регулярно, як самі, так і зі своїми дітьми,—дух цієї великої книги почне проникати в наші доми і в усіх, хто живе в них. … Дух суперечки зникне. Батьки будуть давати поради своїм дітям з більшою любов’ю й мудрістю. Діти будуть більш відповідальні і будуть більше дослухатися до порад своїх батьків. Праведність збільшиться. Віра, надія і милосердя—ця чиста любов Христа—заповнять наші домівки і життя, приносячи з собою мир, радість і щастя”12.

Зараз, коли минуло багато років відтоді, як наші діти залишили нашу домівку і вже виховують власних дітей, ми можемо чітко бачити виповнення обіцяння президента Ромні. Наша сім’я далека від досконалості, але ми можемо свідчити про силу Книги Мормона і благословення, які її читання принесло і продовжує приносити у життя всієї нашої сім’ї.

Найвеличніша сила Книги Мормона полягає в її впливі, який наближає нас до Ісуса Христа. Це могутнє свідчення про Нього і Його викупительну місію13. Завдяки їй ми усвідомлюємо велич і силу Його Спокути14. Вона ясно навчає нас Його вченню15. І, завдяки тим величним розділам, де описано відвідання нефійців воскреслим Христом, ми бачимо і відчуваємо, як Він виявляє любов, благословляє та навчає цих людей, і усвідомлюємо, що Він зробить те саме для нас, якщо ми прийдемо до Нього, живучи за Його євангелією16.

Брати, я свідчу про силу Книги Мормона. Якою б мовою я її не читав: англійською, італійською чи французькою, в друкованому вигляді чи на електронному пристрої, я знаходив той самий чудовий дух, що проливався з її розділів і віршів у моє життя. Я свідчу про її здатність наблизити нас до Христа. Я молюся, щоб кожен з нас повною мірою скористався силою, яка є в цій чудовій книзі Писань. В імʼя Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. “‘You Can’t Close My Heart’: Ghanaian Saints and the Freeze”, Jan. 6, 2016, history.lds.org.

  2. 2 Нефій 25:26.

  3. Лист від Ніколаса Офосу-Хене, отриманий електронною поштою 27 жовт. 2015 р.

  4. Див. Angelo Scarpulla, “My Search for the Restoration”, Tambuli, June 1993, 16–20; лист від Езіо Караміа, отриманий електронною поштою 16 вер. 2016 р.

  5. Autobiography of Parley P. Pratt, ed. Parley P. Pratt Jr. (1938), 37.

  6. Див. Мороній 10:3–5.

  7. Учення Президентів Церкви: Езра Тефт Бенсон (2014), с. 141.

  8. Томас С. Монсон, “Мати сміливість вистояти наодинці”, Ліягона, лист. 2011, с. 62; див. також Томас С. Монсон, “Сила священства”, Ліягона, трав. 2011, с. 66; A Prophet’s Voice: Messages from Thomas S. Monson (2012), сс. 490–494.

  9. Президент Томас С. Монсон навчав: “Кожний носій священства має щоденно вивчати Писання. … Маєте ви Ааронове чи Мелхиседекове священство, я обіцяю вам: якщо ви старанно вивчатимете Писання, ваша сила уникати спокус і отримувати скерування Святого Духа в усьому, що ви робите, збільшиться” (“Будьте найкращими”, Ліягона, трав. 2009, с. 68).

  10. Алма 28:14.

  11. “Я обіцяю вам, що від цієї миті й надалі, якщо ми будемо читати її сторінка за сторінкою і жити за її принципами, Бог виливатиме на кожну дитину Сіону і Церкву благословення, до цього незнані” (Учення: Езра Тефт Бенсон, с. 127).

  12. Marion G. Romney, “The Book of Mormon”, Ensign, May 1980, 67.

  13. Див., наприклад, титульну сторінку Книги Мормона; 1 Нефій 11; 2 Нефій 25; Мосія 16; 18; Алма 5; 12; Геламан 5; 3 Нефій 9; Мормон 7.

  14. Див., наприклад, 2 Нефій 2; 9; Мосія 3; Алма 7; 34.

  15. Див., наприклад, 2 Нефій 31; 3 Нефій 11; 27.

  16. Див. 3 Нефій 11–28.