2016
Заповіді = Любов
September 2016


Заповіді = Любов

Як любов повʼязана із заповідями?

Зображення
young man holding sign

Коли ви думаєте про заповіді, ви можете думати про кам’яні таблиці, правила, кордони, вимоги або потреби. Ви, напевне, автоматично не думаєте про любов. Як заповіді повʼязані з любов’ю?

Ну, всім.

Тому що Він любить нас

Пам’ятаєте, коли ви були маленькими і ваші батьки не дозволяли вам гратися на вулиці з пожвавленим транспортним рухом? Або вони змушували вас їсти більше овочів, або ж лягати спати раніше, ніж вам хотілося?

Ви, напевне, не розуміли, чому існує так багато правил. І, напевне, ви не були дуже щасливими через них також. Але зараз, коли ви стали старшими, чи бачите ви, чому батьки давали вам усі ті правила?

Це тому, що вони любили вас і хотіли усього найкращого для вас.

Як найдосконаліший батько, Небесний Батько дає нам правила або заповіді з тієї ж причини: Він любить нас і хоче найкращого для нас. Навіть більше—Він хоче, щоб ми стали такими, як Він, і отримали все, що у Нього є.

Старійшина Даллін Х. Оукс, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив це притчею:

“Багатий батько знав: якщо він має віддати свої гроші дитині, яка ще не досягла необхідного рівня мудрості та якостей, то спадщину можливо буде втрачено. Батько сказав дитині:

“Все що я маю, я бажаю віддати тобі—не тільки моє майно, але також і моє становище й репутацію, якими я користуюся серед людей. Те, що я маю, я можу з легкістю віддати тобі, але те, ким я є, ти повинен стати сам. Ти отримаєш право на спадщину, навчившись тому, чого я навчився, й проживши так, як я прожив. Я дам тобі закони й принципи, виконуючи які, я здобув мудрість і становище. Наслідуй мій приклад, хазяйнуй, як я хазяйнував, і ти станеш таким, як я, і все, що належить мені, стане твоїм”1.

Так само як батько в історії старійшини Оукса, Небесний Батько хоче, щоб ми мали все, що Він має, і стали тими, ким Він є. Його заповіді—ніби сходинки, щоб допомогти нам вчитися, зростати і ставати такими, як Він.

“Я даю вам нову заповідь, … або, іншими словами, Я даю вам настанови, як ви можете діяти переді Мною, щоб це могло обернутися вам на спасіння” (УЗ 82:8–9).

Як дитина, що починає ходити, і яка не розуміє, чому їй не можна гратися посеред пожвавленої, небезпечної вулиці, ми не завжди можемо зрозуміти причини, чому були дані певні заповіді чи стандарти. Проте коли ми розуміємо, що Бог дає нам заповіді, тому що Він любить нас і хоче скеровувати нас, щоб ми могли стати такими, як Він, нам стає легше слухатися Його.

Тому що ми любимо Його

Ви можете думати, що кожна заповідь—це великий знак “Я люблю тебе!” від Бога. І коли ми обираємо виконувати Його заповіді, це ніби ми кажемо “Я люблю тебе!” у відповідь.

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, другий радник у Першому Президентстві, виразив це просто, коли відповів на запитання: “Навіщо перейматися Божими заповідями?”

“Брати і сестри! Ми дотримуємося Божих заповідей з любові до Нього! …

Наш послух Божим заповідям є природним наслідком нашої безкінечної любові та вдячності за доброту Бога”2.

Небесний Батько дав нам усе, що ми маємо—від здатності рухатися до того самого повітря, яким ми дихаємо—і все, що Він просить, це те, щоб ми виконували Його заповіді (див. Мосія 2:21–22). Це найкращий спосіб показати Йому нашу вдячність і нашу любов.

Ісус Христос Сам сказав це (див. Іван 14:15).

Чому Небесний Батько дає нам заповіді? Тому що Він любить нас.

Чому ми виконуємо Його заповіді? Тому що ми любимо Його.

Заповіді дорівнюють любові.

Це настільки просто.

Посилання

  1. Даллін Х. Оукс, “Заклик перемінитися”, Ліягона, січ. 2001, с. 40.

  2. Дітер Ф. Ухтдорф, “Дар благодаті”, Ліягона, трав. 2015, с. 107.