2016
Живіть з чистою побожністю
September 2016


Живіть з чистою побожністю

З виступу “Чиста побожність” на духовному вечорі в Університеті Бригама Янга—Айдахо 13 січня 2015 р. Повний текст виступу англійською мовою можна знайти на сайті speeches.byu.edu.

Якщо ви хочете бути щасливими, відчувати Святого Духа і наближатися до Спасителя, тоді живіть з чистою побожністю.

Зображення
young man with eldery woman

Чиста побожність, художник Анні Генрі

Пару років тому один молодий чоловік, якого я буду називати Джон, невдовзі після свого повернення з місії прийшов до мене в офіс.

“Старійшино Кларк, мені потрібна допомога,—сказав він мені дуже занепокоєно.—Я любив свою місію. Вона змінила мене. Однак у мене зникають деякі з тих священних і особливих почуттів, які я мав на місії. Що я можу робити, аби відчувати те саме, що відчував на місії?”

Я зіштовхувався з цим багато разів. По суті він питав: “Що я можу робити, щоб бути щасливим, відчувати Святого Духа і наближатися до Спасителя?” Це те питання, яке всі ми повинні ставити собі кожного дня.

Того дня ми в моєму офісі відкрили Якова 1:27 і прочитали: “Чиста й непорочна побожність перед Богом і Отцем оця: зглянутися над сиротами та вдовицями в утисках їхніх, себе берегти чистим від світу”.

Потім ми прочитали Алма 34:28: “А тепер дивіться, мої улюблені брати, я кажу вам, не вважайте, що це все; бо після того як ви зробите все це, якщо ви відвернете нужденного і роздягненого, і не навідаєтеся до хворого і стражденного, і не поділитеся вашим майном, якщо воно у вас є, з тими, хто знаходиться в нужді—я кажу вам, якщо ви не зробите чогось з цього, знайте, ваша молитва марна і нічого не дасть вам, і ви як ті лицеміри, які заперечують віру”.

Після цього ми розглянули історію з Євангелії від Івана, в якій мова йде про те, що Петро та інші учні пішли ловити рибу й нічого не спіймали, але потім, коли Спаситель сказав їм закинути невода з іншого боку човна, вони спіймали 153 рибини. Після того як вони поснідали, почалася розмова між Петром і Спасителем. Спаситель знав, що Він в один з останніх разів настановляв того, хто невдовзі стане пророком і Президентом Церкви.

“Чи ти любиш Мене?”—спитав Спаситель.

Петро відповів: “Так, Господи,—відаєш Ти, що кохаю Тебе!”

Тоді Спаситель сказав: “Паси ягнята Мої”.

Спаситель поставив це ж саме запитання ще двічі, а потім звелів йому: “Паси вівці Мої!” (див. Іван 21:3–17).

У дійсності Петрові було дано наказ жити з чистою побожністю, тобто турбуватися про людей. Пророк Бога сьогодні також турбується про людей і любить їх. Президент Томас С. Монсон є чудовим прикладом людини, яка живе з чистою побожністю. Він все своє життя любить людей і турбується про них.

Я бачив багатьох колишніх місіонерів, які нагадують мого друга Джона. Якщо ви спитаєте їх, чому вони любили свою місію, вони майже завжди скажуть, що причиною цього була їхня любов до людей. У той день, коли місіонери починають турбуватися про інших більше, ніж про себе, вони стають щасливими. Цей шлях—це шлях для всіх нас. Наше життя буде завжди щасливішим, якщо ми турбуємося про інших і любимо їх.

Протилежність турботі про інших—зосередженість на самих собі: на своєму автомобілі, своєму навчанні, своїй роботі, своїх проблемах. Коли ми завжди зосереджені на собі, наш звʼязок з небесами є не настільки міцним, як міг би бути.

Я сказав Джону, що якщо він буде жити з чистою побожністю, то буде щасливим і матиме ті ж почуття, що й на своїй місії. Так само й ви: якщо хочете бути щасливими, відчувати Святого Духа та наближатися до Спасителя, живіть з чистою побожністю. З уривків з Писань, наведених вище, ми дізнаємося про чотири ключові практики, які можуть характеризувати чисту побожність.

1. Відвідування вдів і турбота про них

Зображення
visiting elderly woman

Джон повернувся до навчання в коледжі і діяв відповідно до того, що ми обговорили. Пізніше він прислав мені електронного листа і розповів про те, як читав надихаючі історії з церковних журналів пацієнтам у притулку для людей похилого віку.

“Багато людей відчували велику любов і підтримку від Спасителя, коли Дух засвідчував прості істини і свідчення,—написав він.—Я ніколи не знав, що зможу відчувати таку велику любов від незнайомих людей, з якими мене мало що звʼязувало, і відчувати таку велику любов до них. І я відчував Спасителеву любов до них, до тих добрих душ. Я так ясно зрозумів, що з цими людьми—тепер враженими слабоумством і фізичними недугами—я зустрінусь у наступному житті. Я побачу їхніх чоловіків і дружин, які дивляться на них з іншого боку завіси. Я так сильно відчував присутність мого дідуся—якого ніколи не бачив,—коли я сидів з моєю бабусею, і його дух зміцнював і підтримував мене. Я знав, що він був вдячний за моє просте відвідування”.

Далі він писав: “Хто знав, що я знайду такі лагідні милості? Здається, так безглуздо прийти після такого додому і просто увімкнути телевізор або більше не думати про це. Цей досвід настільки мене змінив, що я усвідомив: ці ніжні моменти можна відчувати кожну мить протягом усього дня, коли, ми, святі, прагнемо зосередитися на інших і якось їм допомогти”.

Ви також можете робити це, і Господь благословить вас, як Він благословив Джона.

2. Допомога сиротам

По всьому світу так багато сиріт. А хіба не було б чудово, якби ми звʼязалися з кимось з них і писали регулярно?

Коли наш син, Нейт, повернувся додому після місії, у нього були такі ж почуття, що і в мого друга Джона. Нейт вирішив бути волонтером і стати наставником за програмою, яка допомагає налагодити дорослим приватні стосунки з дітьми, які цього потребують. Те служіння змінило його досвід, набутий в коледжі. Тепер Нейт, уже одружений, та його дружина, Карла, знову стали “засвоювати” цю програму. Для них було великим благословенням в їхньому шлюбі ділитися тим, що вони мають, з тими, хто цього потребує.

Коли ми з моєю дружиною, Мері Енн, служили у Болівійській місії Санта-Крус, у нас був місіонер, який був сиротою. У нього не було сім’ї. Господь призначив його бути тренером для старійшини Хокінса. Я не думаю, що він був найкращим тренером, але старійшина Хокінс був найкращим напарником для юнака-сироти, який став одним з Господніх місіонерів.

Батьки старійшини Хокінса писали цьому місіонеру протягом усієї його місії і продовжували писати йому всі останні 15 років. Завдяки старійшині Хокінсу та його сімʼї цей юнак-сирота відчував до себе любов і турботу, і тепер він щасливий у шлюбі, має роботу і є активним в євангелії Ісуса Христа. Ми всі можемо допомогти змінитися дітям-сиротам.

3. Піклування про бідних і нужденних

Зображення
serving the homeless

Писання нам постійно нагадують, як важливо допомагати бідним і нужденним. Ця відповідальність лежить на всіх нас1. Один із способів збільшити свою допомогу бідним і нужденним—платити щедрі пожертвування від посту. Президент Бригам Янг (1801–1877) сказав:

“У перший рік, коли я прийшов у цю долину, у мене не було борошна стільки, щоб його вистачило для моєї сімʼї до нового врожаю … , а люди щодня приходили в мій дім за хлібом. І ось одного дня мене [це] дуже гнітило; я спустився вниз, до старого форту, а коли вже повертався додому, то був у зовсім іншому настрої. Я сказав своїй дружині: “Не дай жодному, хто прийде сюди за їжею, іти від нас з порожніми руками, бо якщо ти дозволиш це, ми не дотягнемо до нового врожаю; але якщо ти даватимеш щось кожній людині, яка приходить, то до нового врожаю нам вистачить. …

Я маю намір і далі робити це, і тоді у мене буде хліб, бо якщо я так не буду робити, хліба мені не вистачатиме.

Ви вірите у цей принцип? Я знаю, що він істинний, бо я перевіряв його багато разів”2.

Про наступний випадок написав на одному християнському веб-сайті лікар зі шт. Колорадо, США, який ледь доїхав до бензоколонки після того, як двигун в його машині дав збій, а потім заглух. Коли він вже збирався викликати евакуатор, то побачив, як жінка, чиє старе авто було припарковане біля бензоколонки, підсковзнулась і впала.

“Я пішов, щоб побачити, чи все з нею гаразд. Підійшовши, я побачив, що вона не те щоб впала, а не трималася на ногах від ридань; це була молода жінка, на вигляд дуже виснажена, з темними колами під очима. У неї щось випало, коли я допомагав їй підвестися; я підняв і віддав їй це. То була монета в 5 центів.

І в той момент я чітко побачив усю картину: жінка, яка плаче, набита речами стара автівка з трьома дітьми (одна з них в автокріслі), а на табло бензоколонки стоїть сума сплати за бензин—4,94 [долари США]. Я спитав її, чи все з нею гаразд і чи потрібна їй допомога, на що вона тільки сказала: “Я не хочу, щоб мої діти бачили, як я плачу”.

Зрозумівши її ситуацію, цей лікар дістав свою кредитну картку, заплатив за бензин для машини цієї жінки, а потім купив два великі пакети з їжею і кілька подарункових сертифікатів для неї та її дітей в ресторані швидкого харчування поруч із АЗС.

“Вона назвала мені своє імʼя і сказала, що жила в Канзас-Сіті [шт. Міссурі, США],—розповів він.—Два місяці тому її бойфренд кинув її, і тепер вона не може звести кінці з кінцями. … У розпачі [вона] подзвонила своїм батькам, з якими не розмовляла останні пʼять років. Вони жили в Каліфорнії і сказали, що вона може приїхати і спробувати стати на ноги там. Ось вона й склала в машину все, що мала”.

Лікар обняв її і помолився, щоб її дорога була безпечною. Коли він пішов до своєї машини, жінка спитала: “А ви що, ангел чи щось таке?”

Лікар відповів: “Іноді Бог діє через звичайних людей”.

Потім він зауважив: “Неймовірно було бути частиною дива, що відбувається з кимось. І, звичайно ж, … коли я сів у свою машину, вона легко завелася і я без проблем доїхав додому. Завтра я поїду в автомайстерню на техогляд, але підозрюю, що механік не знайде ніякої поломки”3.

Чи довіряє нам Господь стати відповіддю на чиюсь молитву? Чи може Він розраховувати, що ми будемо дослухатися до спонукань Святого Духа? Чим більше ми дослухаємося до спонукань Духа, тим більше нагод Господь даватиме нам бути відповіддю на чиюсь молитву.

4. Пасти Його ягнят і овець

Зображення
talking with elderly woman

У тій розмові Ісуса з Петром Його першою порадою було: “Паси ягнята Мої!” Спаситель знає: якщо ми пасемо ягнят, то нам не треба буде шукати загублених овець. Можливо, хтось із нас має молодших братів чи сестер, племінників чи племінниць або інших знайомих, кому треба допомога. Будьмо ж чудовим прикладом для них і давайте знаходити ягнят, яким потрібна наша допомога.

Чи ви будете шукати ягня й допомагати йому? Чи ви будете, як пастир, достатньо заслуговувати на довіру, щоб турбуватися про ягнят та овець, як просив нас про це Спаситель?

Питання, яке Спаситель поставив Петру, можна поставити й кожному з нас: “Чи ти любиш Мене?” Якщо ми живемо з чистою побожністю: відвідуємо вдів і турбуємося про них, допомагаємо сиротам, турбуємося про бідних і нужденних та пасемо Його овець і ягнят, то показуємо Спасителю, що любимо Його! Якщо ми будемо робити так, то будемо щасливими, будемо відчувати Святого Духа і будемо відчувати себе ближче до Нього.

Посилання:

  1. Старійшина Джеффрі Р. Холланд, “Хіба всі ми не є жебраками?”, Ліягона, лист. 2014 р., сс. 40–42.

  2. Brigham Young, “Remarks”, Deseret News, June 18, 1856, 116.

  3. “Friends Are God’s Way of Taking Care of Us,” lisburn.com/stories/friends_are_gods_way.html.