2016
Наш Батько, наш Наставник
червень 2016


Послання Першого Президентства

Наш Батько, наш Наставник

Зображення
man with a map

Ілюстрації Аугусто Замбонато

Чи відкривали ви коли-небудь коробку з конструктором, витягали інструкцію і думали: “Та чи це взагалі можливо скласти?”

Іноді попри наші найкращі зусилля і внутрішню впевненість ми беремо якусь деталь і запитуємо “А це навіщо?” або “Куди це вставити?”

Наше невдоволення зростає, коли ми беремо коробку і дивимося на застереження: “Для дітей від 8 років”. Оскільки ми все ще нічого не розуміємо, це не підвищує нашу впевненість або самооцінку.

Іноді подібне трапляється і з євангелією. Коли ми дивимося на якусь її складову, то можемо почухати голову і довго думати, навіщо ця складова потрібна. Або коли ми вивчаємо іншу складову, то можемо усвідомити, що навіть старанно намагаючись повністю її зрозуміти, ми просто не можемо пояснити, чому цю складову було включено.

Небесний Батько є нашим Наставником

На щастя, Небесний Батько дав нам чудові настанови для побудови нашого життя і розвитку нашої найкращої сутності. Ці настанови діють незалежно від нашого віку чи обставин. Він дав нам євангелію і Церкву Ісуса Христа. Він дав нам план викуплення, план спасіння, саме план щастя. Він не залишив нас на самоті з усіма непевностями чи труднощами життя і не сказав: “Ну, вперед. Хай щастить. Розберетеся самі”.

Якщо ми лише будемо терплячими і матимемо смиренне серце й відкритий розум, то побачимо, що Бог дав нам багато засобів для кращого розуміння Його вичерпних настанов для того, щоб бути щасливими в житті:

  • Він дав нам безцінний дар Святого Духа, який має потенціал стати нашим особистим небесним наставником, якщо ми вивчаємо слово Бога і намагаємося привести свої думки та вчинки у відповідність з Його словом.

  • Він дав нам цілодобовий доступ до Себе через молитви віри і благання, які ми виливаємо зі справжнім наміром.

  • Він дав нам сучасних апостолів і пророків, які відкривають слово Бога в наш час та мають повноваження зв’язувати, тобто запечатувати, на землі й на небесах.

  • Він відновив Свою Церкву—організацію віруючих, які разом працюють, аби допомагати одне одному в роботі зі свого спасіння зі страхом і тремтінням та надзвичайною радістю1.

  • Він дав нам Святе Письмо—написані для нас Його слова.

  • Він дав нам безліч сучасних технологій, які допомагають нам бути Його послідовниками. Багато з цих чудових засобів можна знайти на LDS.org.

Чому Небесний Батько дає нам таку велику допомогу? Бо Він любить нас. І тому, що, як Він Сам сказав: “Це є Моя робота і Моя слава—здійснювати безсмертя і вічне життя людини”2.

Іншими словами, Небесний Батько є нашим Богом, а Бог є наставником для всіх нас.

Наш Небесний Батько знає потреби своїх дітей краще, ніж будь-хто. Це Його робота і слава—допомагати нам при кожній нагоді, надавати надзвичайні матеріальні та духовні ресурси, які допоможуть нам на шляху, що веде до Нього.

Кожен батько є наставником

У деяких частинах світу у червні батька вшановують у сім’ї та в суспільстві. Шанувати й поважати наших батьків завжди добре. Батько робить багато всього хорошого для своєї сім’ї і має багато прекрасних якостей. Дві найважливіші ролі, які батько відіграє в житті своїх дітей—це бути хорошим наставником і прикладом. Батько не просто каже дітям, що є правильним, а що—ні; він робить набагато більше, ніж просто кидає їм книгу і сподівається, що вони самі здогадаються, як їм жити.

Батько напучує своїх дорогоцінних дітей і хорошим прикладом показує, як жити чесним життям. Батько не залишає своїх дітей на самоті, але поспішає їм на допомогу, підтримуючи кожного разу, коли вони спіткнуться. А іноді, коли підказує мудрість, батько дозволяє своїм дітям долати труднощі, розуміючи, що, можливо, це для них найкращий спосіб навчатися.

Ми усі наставники

В той час як земний батько робить це для своїх дітей, духовне напучування—це те, що нам треба надавати всім Божим дітям, незалежно від віку, місця чи обставин. Пам’ятайте, Божі діти є нашими братами і сестрами; ми всі належимо до однієї вічної сім’ї.

У цьому розумінні ми всі можемо бути наставниками—готовими прийти на допомогу й допомагати одне одному ставати кращими. Оскільки ми є Божими нащадками, то маємо потенціал ставати такими, як Він. Якщо ми любимо Бога і ближніх, дотримуємося Божих заповідей і наслідуємо приклад Христа, тоді ми знаходимося на прямому й вузькому та радісному шляху, що веде назад у присутність наших небесних батьків.

Якщо Бог Всесвіту дбає про нас настільки, що є нашим Наставником, можливо, ми також можемо допомагати нашим ближнім незалежно від кольору їхньої шкіри, раси, соціально-економічних обставин, мови чи релігії. То станьмо ж натхненними наставниками і благословімо життя інших людей—не лише своїх дітей, але й усіх Божих дітей по всьому світу.

Зображення
children sidebar

Ілюстрація Лори Заррін