2016
Вісім міфів про покаяння
March 2016


Вісім міфів про покаяння

Якщо ви не впевнені, у чому вам треба каятися і коли, ось кілька відповідей.

Зображення
young man

Каятися—нелегко, а іноді болісно. Але для вас це посильно. Вам треба буде змінюватися і упокорюватися, і ви це можете! Ось кілька поширених міфів про покаяння і кілька дійсно хороших відповідей.

Міф № 1: Я все ще пам’ятаю свій гріх, тож напевно я не отримав прощення.

“Сатана буде намагатися змусити нас повірити, що наші гріхи не прощено, бо ми їх пам’ятаємо. Сатана—брехун, він прагне замилити нам очі і звести зі шляху покаяння і прощення. Бог не обіцяв, що ми не будемо пам’ятати свої гріхи. Ці спогади допоможуть нам не припускатися таких же помилок знову. Але якщо ми будемо відданими і вірними, пам’ять про наші гріхи з часом танутиме”1.

—Президент Дітер Ф. Ухтдорф

Міф № 2: Я все ще маю відчуття провини, тож напевно я не отримав прощення.

“Тим, хто по-справжньому покаявся, але все ще не може відчути полегшення, слід продовжувати виконувати заповіді. Я обіцяю вам, що полегшення прийде у визначений Господом час. Зцілення також вимагає часу”2.

—Cтарійшина Ніл Л. Андерсен

Міф № 3: У мене іноді з’являються погані думки, і я з цим нічого не можу вдіяти.

“Деякі погані думки приходять мимоволі. Інші з’являються, бо ми їх запрошуємо тим, на що дивимося або що слухаємо. Розмови про нескромні зображення або їх перегляд … можуть викликати сильні емоції. Це спокушатиме вас переглядати неналежні [відео] або фільми. Усе це навколо вас, але ви не повинні до цього долучатися. Працюйте над тим, щоб тримати свої думки в чистоті, думаючи про щось хороше. В один час в розумі може бути лише одна думка. Скористайтеся цим фактом, аби витісняти погані думки. А понад усе, не підживлюйте свій розум читанням або переглядом того, що не є правильним. Якщо ви не будете контролювати думки, Сатана постійно буде вас спокушати, поки ви згодом не почнете діяти так, як думаєте”3.

—Старійшина Річард Г. Скотт (1928–2015)

Міф № 4: Бог більше не може мене любити через мої помилки.

“Бог любить усіх Своїх дітей, і Він ніколи не припинить любити нас і надіятися на нас. План нашого Небесного Батька простий, Його обіцяння—великі: “Бо Бог не послав Свого Сина на світ, щоб Він світ засудив, але щоб … світ спасся” (Іван 3:17)”4.

—Президент Дітер Ф. Ухтдорф

Міф № 5: Мої гріхи настільки важкі, що мене неможливо простити.

“Скільки б, як ви думаєте, нагод [ви] не втратили, скількох би помилок, як ви відчуваєте, не припустилися, або скількох талантів, ви думаєте, що не маєте, чи як далеко від дому, від сім’ї та від Бога ви не віддалилися б, я свідчу, що ви не зайшли далі тієї відстані, куди сягає божественна любов. Ви не можете зійти нижче тієї глибини, до якої сяє нескінченне світло Спокути Христа”5.

—Старійшина Джеффрі Р. Холланд

Міф № 6: Я припинив вчиняти серйозний гріх, тож мені не потрібно зустрічатися з єпископом. Я можу просто молитися і бути хорошим або просто розповісти про все своїм батькам.

“Господь проголосив, що єпископ є загальним суддею в Ізраїлі (див. УЗ 107:72, 74). Він має відповідальність визначати гідність членів Церкви у своєму приході. Завдяки висвяченню та праведному життю єпископ має право на отримання одкровення від Святого Духа стосовно членів свого приходу, у тому числі й вас.

Єпископ може допомагати вам під час процесу покаяння таким чином, як не можуть це зробити ваші батьки або інші провідники. Якщо гріх достатньо серйозний, він може прийняти рішення щодо обмеження ваших привілеїв у Церкві. Наприклад, під час процесу покаяння він може попросити вас не приймати причастя чи не застосовувати священство упродовж певного періоду часу. Він працюватиме з вами і визначить, коли ви знову станете гідні, щоб брати участь у цих священнодійствах”6.

—Старійшина С. Скотт Гроу

Міф № 7: Я не можу поговорити з єпископом, бо він зверхньо на мене дивитиметься.

“Я обіцяю, що Він не буде вас засуджувати. Як служитель Господа він буде добрим і з розумінням виcлухає. Потім він допомагатиме вам упродовж процесу покаяння. Він є Господнім посланцем милосердя, аби допомагати вам очиститися через Спокуту Ісуса Христа”7.

—Старійшина С. Скотт Гроу

Міф № 8: Я знову це вчинив, тож я не заслуговую на прощення. Може, я не здатен змінюватися.

“Трапляється, що у своєму покаянні, у своїх щоденних зусиллях ставати більш схожими на Христа ми неодноразово стикаємося з одними й тими ж самими труднощами. Це як сходити на гору, порослу деревами: ми іноді не бачимо, наскільки просунулися вперед доти, доки не наблизимося до вершини і не поглянемо назад з високого хребта. Не занепадайте духом. Якщо ви прагнете покаяння і працюєте в цьому напрямку, то ви вже у процесі покаяння”.

Ось зараз хтось може сказати: “Брате Андерсен, ви не розумієте. Ви не можете відчувати те, що відчув я. Це так важко змінити”.

Ви праві, я не можу повністю зрозуміти. Але є Той, Хто може. Спаситель знає. Він відчув ваш біль. Він проголосив: “На долонях Своїх тебе вирізьбив Я” [Iсая 49:16]. Він постійно простягає нам руку, пропонуючи кожному з нас: “Приходьте до Мене!” [3 Нефій 9:14]. Ми можемо покаятися. Ми можемо!”8

—Cтарійшина Ніл Л. Андерсен

Покаяння змінює вас

Отримати можливість відчути прощення—це щось дуже цінне для мене. Ви буквально відчуваєте звільнення від важкого тягаря у своєму серці, ви відчуваєте любов до себе і втішення. Змінитися—непросто, але це варто зусиль. Це повністю перетворює вас на іншу людину, на таку, якою хоче бачити вас Бог; за те, щоб стати такою людиною, або навіть кращою, ви прийшли боротися тут, на землі. Будьте сміливими!

Родріго Октавіо А.

Після того як ви сповідаєтеся, вам буде легше

Зображення
young woman with bishop

Ви можете хвилюватися, а що ж скаже єпископ, що він про вас подумає. Проте ваші хвилювання марні. Він лише хоче допомогти вам. Він не судитиме і не засуджуватиме вас. Ваш єпископ зрозуміє. І після того як ви зізнаєтеся, вам буде в тисячу разів краще, а коли ви станете чистими—це просто дивовижно. Якщо у вас є проблема—вирішіть її зараз. Чим раніше ви це зробите, тим раніше ви станете чистими і матимете радість.

Моллі Джанетт Т.

Вам не потрібно зустрічатися з єпископом?

Якийсь час тому я згрішив, потім я помолився і вважав, що по-справжньому покаявся. Одного дня у мене виникло в серці сильне відчуття, що я маю дуже відверто поговорити з єпископом. Я поговорив з єпископом, і він допоміг мені зрозуміти, як я можу стати кращим. Я постився і гаряче молився. Цього разу я відчув, що по-справжньому покаявся. Я знаю, що Небесний Батько піклується про нас і що Спокута Христа приносить нам справжнє прощення, коли ми каємося і сповідуємося в гріхах.

Аврельяно Гомес да С.

Яким би тяжким не був гріх, ви завжди можете каятися

Ісус Христос перестраждав заради нас Спокуту, аби ми могли каятися в гріхах. Пророки безліч разів казали, що яким би великим чи маленьким не був гріх, ви завжди можете каятися. Господь хоче, аби ви каялися, і Він хоче вам допомогти. Але Він не може нав’язувати вам, яким шляхом треба йти; ви маєте дозволити Йому втрутитися і маєте повідомити Йому за допомогою молитви, що ви хочете чи потребуєте Його у своєму житті. В усіх своїх випробуваннях я знаю, що Бог любить мене.

Медісон Б.

Ви можете це зробити

Ті, хто спіткнувся, піднімайтеся. У вас є провідники і люди, які люблять вас і хочуть, щоб ви були найкращими. Ви можете зробити це разом. Завжди пам’ятайте, що Ісус Христос любить вас і крокує поруч.

Майкл Лі Т.

Бог хоче, щоб ви покаялися

Покаяння—який чудовий дар від нашого Небесного Батька. Він дав нам можливість стати такими, як Він, завдяки Спокуті Христа. Він хоче, щоб ми покаялися, прийшли до Нього. Як і Коріантон, ми всі робимо помилки, дехто більш серйозні, ніж інші, але ВСІ ми робимо їх. Так само, як Коріантон, ми можемо покаятися і змінити своє життя. (Див. Aлма 39–42). Небесний Батько любить нас настільки, що хоче, аби ми повернулися до Нього. Що б ви не скоїли, є шлях повернення до спокою і щастя.

Мак-Кайла Дж.

Посилання:

  1. Дітер Ф. Ухтдорф, “Рубіж повернення”, Ліягона, трав. 2007, с. 101.

  2. Ніл Л. Андерсен, “Покайтеся, щоб Я міг зцілити вас”, Ліягона, лист. 2009, с. 42.

  3. Richard G. Scott, “Making the Right Choices”, Ensign, Nov. 1994, 37.

  4. Дітер Ф. Ухтдорф, “Рубіж повернення”, с. 99.

  5. Джеффрі Р. Холланд, “Робітники у винограднику”, Ліягона, трав. 2012, с. 33.

  6. С. Скотт Гроу, “Чому і в чому мені необхідно сповідуватися перед моїм єпископом?” Ліягона, жовт. 2013, с. 58.

  7. С. Скотт Гроу, “Чому і в чому мені необхідно сповідуватися перед моїм єпископом?” с. 59.

  8. Ніл Л. Андерсен, “Покайтеся, щоб Я міг зцілити вас”, сс. 41–42.