2016
Світло досконалого дня
March 2016


Світло досконалого дня

Накопичення якомога більшої кількості світла—це ключ до успішного проходження випробування земного життя.

Зображення
basking in the light

Фотоілюстрація © iStock/Thinkstock

Можливо, ви здивуєтеся, коли дізнаєтеся, що ваш успіх у житті залежить від того, скільки світла ви здобули, перебуваючи тут. Успіх—це не те, скільки грошей ви заробили, або скільки медалей отримали, або скільки слави здобули. Справжня мета нашого існування—здобути світло.

Наші фізичні тіла зростають швидше, коли ми годуємо їх поживною їжею. Наш дух стає яскравішим, коли ми живимо його світлом. “Бог є світло, і немає в Нім жадної темряви!” (1 Івана 1:5). Наш Небесний Батько колись був смертним чоловіком, Який поступово розвивався, поки не став істотою, що має повноту світла. Він хоче того самого для вас і для мене, бо повнота світла означає повноту радості.

Наш Небесний Батько любить нас так сильно, що коли ми залишали своє доземне життя, аби прийти на землю, Він дав кожному з нас прощальний подарунок: Світло Христа, нашу совість. Як сказано в Писаннях: “Дух дає світло кожній людині, яка приходить у світ” (УЗ 84:46).

Найбільше бажання Небесного Батька—це щоб ми йшли за світлом, з яким народилися, аби ми могли отримати більше світла. Якщо ми продовжуємо іти за світлом, яке наш Батько проливає на нас, ми отримуємо більше світла і стаємо більше подібними до Нього.

Дар Святого Духа—крім світла, з яким ми народилися—дає нам великі переваги. Це—один з найбільших дарів, які ми можемо отримати в смертному житті, бо він дає більше можливостей для отримання світла та істини. Без Святого Духа ми подібні до людини, яка повільно іде додому в темряві, маючи за дороговказ ліхтарик. Коли ми приймаємо євангелію Ісуса Христа і христимося, нам пропонують прожектор і провідника, який знає шлях. Тепер ми можемо іти швидше і бачити шлях, що веде додому.

Зростати у світлі

“Те, що від Бога, є світлом; і той, хто сприймає світло і залишається в Богові, сприймає більше світла; і те світло яскравішає і яскравішає аж до дня досконалого” (УЗ 50:24).

Цей вірш досконало підсумовує нашу мету на землі. Вічний розвиток просто означає зростання у світлі. Коли наш дух стає все яскравішим і яскравішим, ми рухаємося в напрямку того “дня досконалого”, коли можемо бути як Бог і з Богом.

Зображення
family attending the temple

Фотоілюстрація храму в Баунтіфулі, шт. Юта, зроблена Девідом Стокером

Подумайте про таку концепцію світла, коли наступного разу прийдете на сесію ендаументу в храмі. Ви починаєте у тьмяно освітленій кімнаті. У міру зростання вашого знання, кімната стає світлішою. І нарешті ваша подорож до світла приводить вас до славетної целестіальної кімнати. Наш досвід у храмі є символом нашої подорожі на землі. Усе стає яскравішим і яскравішим, поки ми нарешті не повернемося в присутність Господа.

Надзвичайно яскраве світло є ознакою кожної воскреслої целестіальної істоти. Коли ангел Мороній явився у кімнаті Джозефа, юний пророк помітив, що “обличчя його було подібне блискавиці” (Джозеф Сміт—Історія 1:32). Матвій скористався такими ж словами, аби описати ангелів біля гробниці Господа, написавши, що їх “постать була, як та блискавка” (Maтвій 28:3).

Коли для кожного з нас настане час воскресіння, яким чином Господь буде вирішувати, яку славу ми отримали: телестіальну, террестріальну чи целестіальну? Відповідь легша, ніж вам може здаватися. Якщо ми накопичили достатньо целестіального світла в нашому дусі, ми воскреснемо в целестіальному тілі. Якщо ми накопичили достатньо світла лише для того, щоб бути гідними террестріального або телестіального тіла, такою і буде слава, яку ми отримаємо під час Воскресіння.

В Ученні і Завітах пояснюється:

“Ваша слава буде тією славою, якою оживлено ваші тіла.

Ви, кого оживлено часткою целестіальної слави, отримаєте тоді від неї ж, саме повноту” (УЗ 88:28–29).

Доки ми залишаємося на прямому і вузькому шляху, намагаючись жити за заповідями і вдосконалювати себе, ми накопичуємо світло. Але що відбувається, коли ми сходимо зі шляху і порушуємо заповіді? Що відбувається з нашим світлом?

У Писаннях про це сказано чітко: “А той, хто не кається, від того буде забрано навіть те світло, яке він отримав” (УЗ 1:33; курсив додано). Іншими словами, у той час як деякі люди здобувають світло, інші його втрачають. Сатана може забирати світло кожного разу, коли ми не діємо згідно з істиною (див. УЗ 93:39).

Важливо запитати: як ми можемо отримувати більше світла, аби воно яскравішало і яскравішало в нас? Я пропоную п’ять способів.

Любіть інших людей

Один з найкращих способів здобути світло—це навчитися любити так, як любить наш Небесний Батько. Ми називаємо таку любов милосердям. Мормон закликає нас: “Моліться Батькові з усією енергією вашого серця, щоб вас було сповнено цією любов’ю” (Moроній 7:48). Любов швидко приносить більше світла нашим духам; суперечки і заздрість витісняють світло.

Пам’ятайте, що перша заповідь—любити Господа всім своїм серцем, душею і розумом (див. Матвій 22:37–38). Якщо ми любимо Бога і ставимо Його на перше місце у своєму житті, винагорода є величезною. Ісус навчав: “І якщо ваше око буде єдиноспрямованим до Моєї слави, ваші тіла буде цілковито сповнено світлом” (УЗ 88:67; курсив додано).

Друга заповідь—любити нашого ближнього, як самих себе (див. Матвій 22:39). Досягнути цього може бути складніше, бо наші ближні не є досконалими. Справжній секрет того, як навчитися любити інших, такий—служити їм. Саме тому нам легко любити своїх дітей, хоча вони теж далекі від досконалості.

Чим більше ви служите, тим більше ви любите, і чим більше ви любите, тим більше світла ви отримуєте. Місіонери—як літні, так і молоді—починають сяяти настільки, що це стає помітним для інших. Служіння повного дня винагороджується великою кількістю духовного світла.

Вивчайте Писання

Зображення
father reading scriptures to his children

Немає короткого шляху до вивчення істини. Ви маєте приділяти час читанню Писань і вчень пророків. Якщо ви хочете зростати духовно, ви маєте живити свій дух, бенкетуючи словом кожного дня. Згідно з Ученням і Завітами, істина—це лише інша назва світла (див. УЗ 84:45).

Перш ніж відкривати кожного дня свої Писання, моліться, щоб ви могли дізнатися про щось нове, що додасть світла вашому духові. Тоді досліджуйте, щоб отримати нове бачення і розуміння. Також запитуйте себе: “Як прочитане стосується мого життя?” Вам треба мати бажання приділяти час, якщо ви хочете здобути більше світла.

Споріднене джерело світла для нашого духа міститься в заучуванні уривків з Писань напам’ять. Старійшина Річард Г. Скотт (1928–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Писання подібні до сполохів світла, що освітлюють наш розум”, і що “велику силу дає заучування уривків з Писань”1. Вивчені уривки стають дарунком, який ви даєте собі—дарунком, що залишається назавжди і дає все більше і більше світла.

Дотримуйтеся заповідей.

Відкриваючи для себе заповіді в Писаннях, виконуйте їх. Наприклад, якщо ви читаєте божественну пораду “відходьте до сну рано”, щоб вам не бути втомленими; “уставайте рано” (УЗ 88:124), то вам краще послухатися. Якщо ви читаєте Учення і Завіти і бачите заповідь “Не кажи злого про твого ближнього” (УЗ 42:27), тоді вам краще слідкувати за тим, що ви з цього моменту і надалі будете казати. Вивчаючи істину, ви повинні застосовувати її, аби накопичувати світло.

Якщо ви накопичуєте світло, але не використовуєте його, ви можете втратити його.

Дослухайтеся до Святого Духа

Саме дослухаючись до Святого Духа, Президент Томас С. Монсон здобув так багато світла. Він навчився діяти за спонуканнями і враженнями, які отримував. Писання навчають: “І кожний, хто прислухається до голосу Духа, приходить до Бога” (УЗ 84:47).

Якщо ви сподіваєтеся отримати духовні спонукання, вони прийдуть. Якщо ви будете діяти відповідно до них, ви будете отримувати більше. Якщо Святий Дух просить вас зробити щось важке (наприклад, облишити погану звичку), і ви послухаєтеся та будете діяти за спонуканням, то помітите ривок у духовному зростанні і великий вилив світла.

Служіть у храмі

Коли ми думаємо про Господні храми, то інстинктивно думаємо про світло. Наприклад, розгляньмо, що писав пророк Джозеф Сміт про освячення Кертлендського храму в 1836 році: “Люди з усієї округи збіглися разом (почувши незвичні звуки зсередини і побачивши яскраве світло, подібне до стовпа полум’я, яке почило на храмі)”2.

Завдяки храмовому служінню можна отримати так багато світла та істини, що храм можна назвати Господнім Університетом. Храмове світло приносить вашому духу навіть більшу користь, ніж сонячне світло вашому тілу. Подумайте про благословення, які ви отримаєте, якщо зможете купатися в небесному світлі регулярно.

Будьте світлом

Кожен храм, кожна каплиця, кожен офіс місії, кожен дім святих останніх днів і кожен член Церкви має бути світлом для світу. Як нагадував святим Петро у свій час, Бог “покликав вас із темряви до дивного світла Свого” (1 Петра 2:9).

Я молюся про те, щоб ми могли присвячувати все своє життя накопиченню якомога більшої кількості світла. Я свідчу, що саме це і є ключем до успішного проходження перевірки у смертному житті. Я свідчу, що ми можемо здобувати світло, виконуючи вищеподані поради.

Посилання:

  1. Річард Г. Скотт, “Сила Писань”, Ліягона, лист. 2011, с. 6.

  2. Joseph Smith, in History of the Church, 2:428.