2016
Благословення Суботнього дня
March 2016


Благословення Суботнього дня

Святі з усього світу розповідають про те, які благословення приходять у їхнє життя завдяки цьому особливому, святому дню.

Зображення
Sunday at a chapel

Ілюстрації Паскаля Кемпіона

Уявіть, що ви отримуєте найважливіше запрошення у своєму житті: можливість провести день з Ісусом Христом. Як би ви підготувалися духовно і фізично до такого дня? Які благословення ви сподіваєтеся отримати від такого відвідування?

Господь запрошує кожного з нас присвятити спілкуванню з Ним день—день Суботній,—який Він благословив і освятив (див. Вихід 20:11). Які благословення ви отримуєте, коли дотримуєтеся Суботнього дня у святості? Ось кілька думок від святих з усього світу, які можуть стимулювати ваші ідеї та враження.

Наближення до Бога та Ісуса Христа

Сестра Андреа Жуліан з Сан-Пауло, Бразилія, зрозуміла, що так само як ми зміцнюємо стосунки з земними друзями, коли проводимо з ними час, так і наші стосунки з Небесним Батьком зміцнюються, коли ми думаємо про Нього, поклоняючись Йому в Суботній день.

Коли сестра Жуліан гостювала в одній сім’ї, яка не належала до Церкви, то вирішила прокинутися рано-вранці в неділю і спробувати знайти дім зборів святих останніх днів у тій місцевості. Коли її сім’я готувалася до захоплюючого відпочинку, сестра Жуліан оглядала всі сусідні вулиці, поки хтось не вказав їй на шпиль, що виднівся вдалині. Сестра Жуліан змогла побувати на службі поклоніння. “То був найдивовижніший Суботній день,—сказала вона.— Я відчувала любов Небесного Батька так сильно. Я відчувала, що Він радіє, коли Його діти виконують Його вчення. Я здобула сильніше свідчення про Церкву Ісуса Христа”.

Зцілення і допомога

Президент Рассел М. Нельсон, Президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, казав про те, як Суботній день благословляв його життя на початку його кар’єри: “Вперше я пізнав приємність Суботи багато років тому, коли, маючи напружений графік роботи хірурга, я відчув, що Субота стала днем особистого зцілення. Наприкінці кожного тижня мої руки боліли від постійного миття їх милом, водою та йоржиком. Мені також потрібен був перепочинок від тягаря дуже відповідальної професії. Неділя давала мені таке потрібне полегшення”1.

Час для сімейної історії

Не так давно 10-річна Елайза з Едмонтона, пров. Альберта, Канада, виступала на причасних зборах про одне із занять, яким доречно займатися в Суботній день і яке благословило її життя. Оскільки Елайзі часом було нуднувато в неділю, вона разом із сім’єю вирішила, що індексування—це хороша справа, якою можна спробувати зайнятися. Невдовзі Елайза побачила, що їй подобається працювати з іменами і записами. “Коли я починаю, то мені важко зупинитися”,—розповідала вона присутнім.

Коли прабабуся Елайзи почула, як їй подобається сімейна історія, вона навчила Елайзу тому, як додавати в он-лайні історії та фотографії до їхнього сімейного дерева. “Це так цікаво, мені це подобається!—сказала Елайза.—Коли я виконую сімейно-історичну роботу, то відчуваю дух Іллі. Це надзвичайне відчуття”.

Натхнення для душі

Сестра Шеріл А. Есплін, перший радник у генеральному президентстві Початкового товариства, свідчила про благословення, яке ми отримуємо, коли причащаємося в Суботній день: “Коли я причащаюся, то іноді уявляю картину, де воскреслий Спаситель стоїть з простертими руками, як ніби Він готовий прийняти нас в Свої люблячі обійми. Я люблю цю картину. Коли я думаю про це під час прислуговування причастя, моя душа відчуває натхнення і я майже чую Спасителеві слова: “Дивіться, Моя рука милості простерта до вас, і хто прийде, того Я прийму; і благословенні ті, хто приходить до Мене” [3 Нефій 9:14]”2.

Можливість служити

Старійшина Л. Том Перрі (1922–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що одна з причин того, чому нам потрібен відпочинок від наших трудів у неділю, така: щоденна праця позбавляє нас “можливості служити іншим”3.

Служіння у Суботній день—це те, що сестра Зола Аджей полюбила з років свого дитинства в філії Кпонг у Гані. Коли влітку вона приїжджала додому зі школи-інтернату, то разом з іншими молодими людьми вони ходили групами і відвідували членів Церкви зі своєї філії, які давно не приходили. “То була жертва, тому що більшість з нас були голодними після церкви, а ми були так далеко від дому, що не мали часу поїсти і зібратися разом”,—казала сестра Аджей. Однак жертва була того варта, оскільки вони могли молитися і співати гімни з членами своєї філії та запрошувати їх до церкви і на заходи. Хтось запропонував піти з тими людьми до церкви наступної неділі.

“Завдяки цьому заходу між нами зав’язалася дружба,—сказала сестра Аджей.—Дехто з нас зберіг міцну дружбу, а все почалося з нашого рішення піти і повернути наших втрачених друзів, присвятивши цьому кілька годин Суботнього дня”.

Зображення
Sabbath activities

Можливість виконувати місіонерську роботу

Якщо у сьогоденному світі ми святимо день Суботній, це неодмінно вирізняє нас з-посеред інших людей, даючи можливість ділитися євангелією природним чином, оскільки інші люди помічають, як сильно відрізняється наша неділя від буднів. Сім’я Девісів відчула це на собі, коли вони жили на острові Гренада зі своєю маленькою донечкою Адріелл. “Ніхто з друзів Адріелл не належить до Церкви, і хоча багато з них вірять у Бога, неділя для них—це просто ще один вихідний день”,—пояснює сестра Мак-Кензі Лоер Девіс, мама Адріелл.

Кілька місяців тому Адріелл запросили в неділю на святкування дня народження до кінотеатру. Її сім’я вирішила завезти подарунок замість того, щоб іти до кінотеатру і на святкування. “Оскільки ми просто заїхали, щоб побажати їм усього найкращого, то змогли поділитися своїми віруваннями про Суботній день по-дружньому і відкрито,—сказала сестра Девіс.—Мені так було радісно, що моя маленька дівчинка вже ділилася євангелією”.

Захист від мирського впливу

В Ученні і Завітах 59:9 сказано: “І щоб ти міг повніше утримувати себе незаплямованим від світу, ходи в дім молитви і піднось свої священнодійства в Мій святий день”. Сучасні пророки та апостоли навчали, що ідея про утримування “незаплямованими від світу” є водночас запрошенням і обіцяними благословеннями, які нерозривно взаємодіють.

Наприклад, президент Джеймс Е. Фауст (1920–2007), другий радник у Першому Президентстві, навчав, що якщо ми не будемо відволікатися на мирське в Суботній день, ми матимемо захист, який не дозволить нам надмірно захоплюватися тим, що від світу. “У цей день легкого доступу до матеріальних речей і зростаючого захоплення ними існує надійний захист для нас і наших дітей від пошестей сьогодення. Ключ до цього надійного захисту, як не дивно, може знаходитися в дотриманні Суботнього дня”4.

Якісно проведений час із сім’єю

Сім’я Олсонів з Бригам-Сіті, шт. Юта, США, зрозуміла для себе, що зміни навіть одного невеличкого аспекту в проведенні ними Суботнього дня приносять великі благословення. Замість того, щоб дивитися звичайні телепрограми в неділю, вони зосередилися на церковних медіа. Батьки помітили, що перегляд відео на біблійні теми (див. BibleVideos.org) разом з дітьми, запрошує Духа, так само як запитання дітей, які стають поштовхом до змістовного сімейного обговорення.

“Тепер, коли ми не дивимося телевізор у день Суботній, моя увага концентрується на зовсім інших речах,—сказала сестра Олсон.—Нам може здаватися, що існує так багато правил стосовно Суботнього дня, але я думаю, що Субота—це день без обмежень, коли йдеться про служіння і милосердя. Якщо ми приймемо рішення, Суботній день може приносити нам оновлення, даючи сили протистояти світу впродовж наступного тижня”.

Господь навчає нас у Писаннях, що ми повинні “пам’ята[ти] день суботній, щоб святити його” (Вихід 20:8). Коли ми зрозуміємо, що Субота—це надзвичайна можливість прикликати духовні благословення, ті слова стають запрошенням від Нього. Як ми відреагуємо? Які обіцяння приготовані для нас і для наших сімей?

Посилання

  1. Рассел М. Нельсон, “Субота є приємністю”, Ліягона, трав. 2015, с. 129.

  2. Шеріл А. Есплін, “Причастя—оновлення душі”, Ліягона, лист. 2014, с. 13.

  3. Л. Том Перрі, “Суботній день і причастя”, Ліягона, трав. 2011, с. 9.

  4. James E. Faust, “The Lord’s Day,” Ensign, Nov. 1991, 35.