2015
Свідчення про Спасителя Ісуса Христа
Грудень 2015


Свідчення про Спасителя Ісуса Христа

Упродовж 54 років у якості генерального авторитета і 45 років у якості апостола, особливого свідка “імені Христа в усьому світі” (УЗ 107:23), президент Пекер смиренно складав таке свідчення. Незадовго до своєї смерті, яка сталася 3 липня 2015 року, Президент Пекер звернувся з проханням опублікувати в Лігяоні наступні уривки з його висловлювань. Завдяки духу Різдва в них ще більше відчувається його свідчення і любов до Спасителя Ісуса Христа.

Зображення
Carl Bloch's painting depicting Christ with a boy. The painting is cropped to show only Christ. There is a halo of light around Christ's head.

Фрагмент картиниХристос і мала дитина, художник Карл Генріх Блох

Я люблю Господа

“Я люблю Різдво. О Різдвяній порі відчувається Дух. Він сходить на світ—не лише на членів Церкви, але на весь світ—як свідчення того, що Ісус є Христос. … Як служитель Господа, як один з Дванадцятьох, я знаю, що Ісус є Христос. …

Я люблю Господа. Я люблю Його роботу. Я люблю Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів і свідчу про Нього, Хто є нашим Господарем і нашим Другом”1.

Про Нього я свідчу

“Певні речі є надто священними, щоб їх обговорювати. …

Насправді вони не секретні, а священні; вони не призначаються для того, щоб їх обговорювати, але для того, щоб їх плекати, захищати і ставитися до них з найглибшим благоговінням.

Я прийшов до розуміння того, що мав на увазі пророк Алма:

“… Багатьом дано знати таємниці Бога; проте їм суворо наказано, щоб вони не передавали це, тільки відповідно до тієї частини Його слова, яку Він дав дітям людським, відповідно до уваги і старанності, яку вони приділяють Йому.

І тому той, хто закам’яніє серцем своїм, той отримає меншу частину слова; а той, хто не закам’яніє серцем своїм, тому дано більшу частину слова, до тих пір дано йому пізнавати таємниці Бога, доки він не пізнає їх у повноті” (Алма 12:9–10). …

І тепер так само, як і ви, я намагаюся зрозуміти, чому таку людину, як я, було покликано до святого апостольства. Є так багато вимог, яким я не відповідаю. Мені багато чого бракує в моїх зусиллях, спрямованих на служіння. Коли я про це розмірковував, то на думку спало лише одне, одна якість, яка може пояснювати все, і вона полягає в тому, що я маю це свідчення.

Я проголошую вам, що я знаю, що Ісус є Христос. Я знаю, що Він живе. Він народився у середині часів. Він навчав Своєї євангелії, Його судили і розп’яли. Він воскрес на третій день. Він був первістком серед воскреслих. Він має тіло з плоті й кісток. Про це я свідчу. Я Його свідок”2.

Він прийняв покарання

Зображення
Jesus Christ depicted leaning on a rock in the Garden of Gethsemane. The image depicts the Atonement of Christ.

Фрагмент картини Не моя, а Товя нехай станеться воля, художник Гаррі Андерсон

“До Розп’яття і після нього багато людей добровільно віддавали своє життя у безкорисливому акті героїзму. Але жоден з них не проходив через те, що витерпів Христос. На Ньому лежав тягар усіх людських гріхів, усіх людських провин. А на іншій чаші терезів лежала Спокута. Завдяки цьому добровільному акту милість і справедливість примирилися, вічний закон було дотримано і було досягнуто того посередництва, без якого смертна людина не могла бути викуплена.

Він з власної волі прийняв покарання за всіх людей, за все їхнє злочестя і порочність, брутальність, аморальність, розбещеність і занепад, схильність до згубних звичок, вбивства, тортур і терору—за все, що було або ще буде на цій землі. Обравши це, Він відчув неймовірну силу злого того, хто не міг отримати тіла й не підвладний смерті. То була Гефсиманія!

Ми не знаємо, як було здійснено Спокуту. Жодний зі смертних не бачив, як зло відійшло і ганебно заховалося перед Світлом тієї чистої істоти. Жодне злочестя не зможе подолати Світла. Коли те, що мало бути здійснено, було здійснено—викуп було сплачено. Смерть і пекло більше не мали прав на тих, хто кається. Нарешті люди стали вільними. Потім кожна душа, яка колись жила, могла прийняти рішення доторкнутися до того Світла і бути викупленою.

Завдяки цій нескінченній жертві, “завдяки [цій] спокуті Христа все людство може бути спасенним через послушність законам і обрядам євангелії” (Уложення віри 1:3)”3.

Взірцевий Учитель

“У своїх зусиллях навчати Його євангелії я прийшов до пізнання Його, Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинонародженого від Батька. Я благоговійно стою перед Ним з глибокою повагою за те, чого Він навчав, і з глибокою повагою до того, як Він навчав. Було б добре, якби всі ми прагнули навчати так, як Він навчав. Було б добре, якби всі ми прагнули бути такими, як Він. Він був не просто вчителем; Він був взірцевим учителем”4.

Істина, яку обов’язково треба знати

“Як смертні особи, ми не можемо, а насправді не здатні, повністю зрозуміти як Спаситель здійснив Свою викупительну жертву. Але зараз те, як це було, не є настільки важливим у порівнянні з тим, чому Він страждав. Чому Він зробив це для вас, для мене, для всіх людей? Він зробив це через любов до Бога Батька і до всіх людей. “Ніхто більшої любови не має над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх” (Іван 15:13).

У Гефсиманії Христос відійшов від Своїх апостолів, щоб помолитися. Ми не в змозі усвідомити, що там відбувалося! Але ми точно знаємо, що Він здійснив Спокуту. Він добровільно взяв на Себе помилки, гріхи і провини, сумніви і страхи всього світу. Він відстраждав за нас, щоб нам не страждати. Багато смертних людей перестраждали тортури і померли болісною, страшною смертю. Але Його муки перевищили все це. …

Його страждання відрізнялися від усіх, що були до того або після того, оскільки Він узяв на Себе всі покарання, які будь-коли накладалися на людську сім’ю. Тільки уявіть собі! У Нього не було боргу, який слід було сплатити. Він не вчинив жодної провини. Однак Він пережив усе: усю вину, скорботи і смуток, біль і приниження, всі розумові, емоційні та фізичні страждання, відомі людям. В усіх анналах людської історії був відомий лише Один, Хто був абсолютно безгрішним і Хто був гідний понести відповідальність за гріхи та провини всіх людей та пережити біль, без якого їх сплатити було неможливо.

Він віддав Своє життя і по суті сказав наступне: “Бо це Я беру на Себе гріхи людей світу” (Moсія 26:23). Його розп’яли; Він помер. Вони не могли забрати Його життя. Він погодився померти. …

Якщо ви спіткнулися або на якийсь час збилися з дороги, якщо ви відчуваєте, що знаходитеся у неволі супротивника, ви можете рухатися вперед з вірою і більше не блукати світом туди і сюди. Є ті, хто готові привести вас назад до миру і безпеки. Навіть благодать Божа, як обіцяно про це в Писаннях, приходить “після всього, що ми можемо зробити” (2 Нефій 25:23). На мою думку, сама можливість цього є тією істиною, яку найбільше варто знати.

Я обіцяю, що яскравий ранок прощення настане. Тоді “мир Божий, що вищий від усякого розуму” (Филип’янам 4:7), знову прийде у ваше життя. Це буде подібно сходу сонця, і ви, і Він “не буд[ете] вже згадувати [вашого] гріха” (Єремія 31:34). І як ви зрозумієте, що ця мить настала? Ви зрозумієте! (Див. Мосія 4:1–3)”5.

Моє свідчення

“Після всіх років, які я прожив, навчав і служив, після мільйонів миль, які я подолав, подорожуючи по всьому світу, маючи весь мій досвід, я хочу поділитися однією великою істиною. Це моє свідчення про Спасителя Ісуса Христа.

Джозеф Сміт і Сідні Рігдон записали після однієї священної події наступне:

“І тепер, після багатьох свідчень, які було дано про Нього, ось свідчення, останнє з усіх, яке ми даємо про Нього: Що Він живе!

Бо ми бачили Його” (УЗ 76:22–23).

Їхні слова—мої слова”6.

“У мене був величезний привілей мати змогу упродовж усього життя складати особливе свідчення, що Ісус є Христос, Син Божий. Я свідчу з повним смиренням, але з цілковитою впевненістю, що Він є Єдинонародженим від Батька. Це—Його Церква, Він головує над нею і скеровує цю роботу. Він—наш Викупитель. Я знаю, що Він живий, і я знаю Його. Про це я свідчу в ім’я Ісуса Христа, амінь”7.

Посилання:

  1. “Our Witness of the Lord”, General Authority training, Dec. 5, 1974.

  2. “The Spirit Beareth Record”, Ensign, June 1971, 87, 88.

  3. “Хто такий Ісус Христос?”, Ліягона, бер. 2008 р., с. 15.

  4. Mine Errand from the Lord: Selections from the Sermons and Writings of Boyd K. Packer (2008), 337.

  5. “Спасителева безкорислива і священна жертва”, Ліягона, квіт. 2015, сс. 37–38; див. також “Про що найбільше варто знати”, духовний вечір церковної системи освіти, 6 лист., 2011 р.

  6. “Свідчення”, Ліягона, трав. 2014, с. 97.

  7. Президент Пекер написав це останнє свідчення перед своєю смертю.