2015
Серце моє постійно обдумує їх
Листопад 2015


Серце моє постійно обдумує їх

Я щиро молюся, щоб ви вибрали обдумувати Божі слова ширше й глибше кожного тижня.

За видом своєї діяльності я—інвестор. За вірою я—учень Ісуса Христа, Сина Божого1. У своїх бізнесових справах я дотримуюсь ефективних фінансових принципів. Живучи за своєю вірою, я стараюсь дотримуватися духовних принципів, які допомагатимуть мені стати більш схожим на Спасителя.

Запрошення приносять благословення

Багато з особистих нагород, які я отримав у житті, прийшли до мене завдяки тому, що хтось запропонував мені виконати якесь складне завдання. У цьому дусі я хотів би запропонувати й кожному з вас два запрошення. Перше стосується фінансових наслідків. А друге—наслідків духовних. Обидва запрошення, у разі їх прийняття, вимагатимуть дисципліновано докладати зусилля впродовж тривалого часу, і тільки тоді вони дадуть свій результат.

Перше запрошення

Перше запрошення—просте: я запрошую вас щотижня заощаджувати певну суму грошей. Сама по собі сума, яку ви заощаджуєте, особливого значення не має; вона залежить від вас. Набуваючи звички заощаджувати, ви отримаєте користь особисто. І завдяки своїй старанності ви також матимете можливості допомагати фінансово іншим. Пам’ятайте: незначні зусилля, які докладаються протягом певного часу, можуть дати значні результати2. Уявіть собі позитивний результат того, що ви кожного тижня заощаджували гроші впродовж 6 місяців, року, 10 років або більше.

Друге запрошення

Моє друге запрошення–цілком відрізняється від першого і є набагато важливішим за нього. Ось це запрошення: я запрошую вас щотижня брати і “обдумʼятовувати”3 один вірш з Писань. У словнику не знайдеться слова обдумʼятовувати, але воно знайшло місце у моєму серці. То що ж це означає—обдумʼятовувати? Я б сказав, що це комбінація, в якій 80 процентів—обдумування і 20 процентів запам’ятовування.

Є два прості кроки:

Перший: вибирайте щотижня якийсь вірш із Писань і розмістіть його текст там, де ви будете бачити його кожного дня.

Другий: упродовж тижня кожного дня по кілька разів читайте цей вірш, думайте про нього та обдумуйте значення слів та ключових фраз в ньому.

Уявіть собі, які будуть надихаючі результати, якщо робити це щотижня протягом шести місяців, року, 10 років чи більше.

Якщо ви будете докладати до цього зусилля, то відчуватимете, що ваша духовність зростає. Ви також зможете змістовніше навчати й надихати тих, кого любите.

Зображення
Плавання під водою з дихальною трубкою

Якщо ви виберете обдум’ятовувати щотижня, то ви можете якоюсь мірою відчути себе людиною, яка насолоджувалась у минулому плаванням під водою з дихальною трубкою, а тепер вирішила спробувати плавати під водою з аквалангом. Завдяки цьому рішенню у вас буде глибше розуміння євангельських принципів і нові духовні перспективи будуть благословляти ваше життя.

Зображення
Плавання під водою з аквалангом

Коли ви роздумуєте над вибраним віршем упродовж тижня, то слова й фрази з нього будуть записуватися у вашому серці4. Слова і фрази будуть записуватися також і у вашому розумі. Інакше кажучи, запам’ятовування буде відбуватися легше й природніше. Однак першочергова мета обдумʼятовування—забезпечити натхненне місце, куди можна полинути думкою,—місце, яке б давало вам змогу бути ближче до Духа Господнього.

Спаситель сказав: Постійно зберігайте в душі, як скарб, слова життя”5. Обдумʼятовування—це простий і надихаючий спосіб робити це.

Я вважаю, що Нефій був тим, хто обдум’ятовував. Він сказав: “Душа моя втішається Писанням, і серце моє [постійно] обдумує його, і записує його на науку і на благо моїм дітям”6. Він дбав про своїх дітей, коли обдумував і писав Писання. Якою б могла бути користь для вашої сім’ї, якби ви постійно старалися заповнити свій розум Божими словами?

Мій вірш

Нещодавно я обдум’ятовував вірш Алма 5:16. Там сказано: “Я кажу вам, чи можете ви уявити собі, що ви чуєте голос Господа, Який скаже вам того дня: Прийдіть до Мене ви, благословенні, бо знайте, ваші діяння були діяннями праведності на лиці землі?”

Наприкінці тижня це вже було записано у моєму розумі: “Уяв[іть] собі, що ви чуєте голос Господа, Який каже: “Прийдіть до Мене ви, благословенні, бо знайте, ваші діяння були діяннями праведності” (Алма 5:16).

Як бачите, я не запам’ятав увесь вірш слово в слово. Однак час від часу я обдумував і знову обдумував ключові елементи цього вірша і знав, де знайти його. Але найкращим у цьому процесі було те, що я мав піднесене місце, куди міг полинути думкою. Упродовж тижня я уявляв собі, як Спаситель каже ці підбадьорливі слова мені. Цей образ зворушив моє серце, надихаючи на бажання робити “діяння праведності”. Це може статися, коли ми “зверта[ємо]ся до [Христа] в кожній думці”7.

Ми повинні відбиватися

Ви можете спитати: “Навіщо мені це робити?” Я б відповів так: ми живемо в час, коли зло широко розповсюджується. Ми не можемо просто змиритися з таким станом речей і дозволити годувати себе бридкими словами та гріховними зображеннями, які є майже скрізь, куди б ми не повернулися, і нічого не робити у відповідь. Ми повинні відбиватися. Якщо наш розум наповнений надихаючими думками та образами, якщо ми “завжди пам’ятаємо Його”8, то для всякого бруду і сміття не залишається місця.

У Книзі Мормона Ісус Христос запрошує всіх “подума[ти] над тим, що [Він] сказав”9. Подивіться на обдум’ятовування як на певний додаток до вашого особистого й сімейного вивчення Писань, але в жодному разі не дозвольте йому замінити його. Обдум’ятовування—це щось на зразок новітнього вітаміну для вашої теперішньої духовної дієти.

Це надто важко

Ви можете сказати: “Для мене обдум’ятовування здається надто складною справою”. Це не так. Важке може бути хорошим. Христос запрошує нас виконувати багато чого важкого, оскільки Він знає, що в результаті за свої зусилля ми будемо благословенні10.

Зображення
Писання в телефоні

Один наш молодий сусід знайшов простий шлях, щоб обдум’ятовувати. Він виводить вибраний ним на тиждень уривок з Писань на екран свого телефону. Ще одна ідея, яку ви можете використати,—ділитися своїм віршем з кимось з рідних братів і сестер, з дитиною або другом. Ми з моєю дружиною Джулі допомагаємо одне одному. Ми вибираємо свої вірші на тиждень кожної неділі. Вона прикріплює текст свого вірша на нашому холодильнику. Я—у своїй машині. Потім протягом тижня ми ділимося своїми думками з приводу наших віршів. Нам також подобається обговорювати наші вірші зі своїми дітьми. Коли ми робимо це, то здається, що для них стає зручніше ділитися з нами своїми думками про слово Бога.

Зображення
Сестра Дюрант прикріплює текст уривка з Писань на холодильник
Зображення
Брат Дюрант прикріплює текст уривка з Писань в машині

Ми з Джулі також входимо в Інтернет-групу, в якій члени сім’ї, друзі та місіонери можуть щотижня ділитися своїми уривками з Писань, а час від часу й додавати пов’язані з ними думку або свідчення. Належність до групи допомагає бути більш послідовними. Моя дочка-старшокласниця та група її друзів користуються соціальними медіа та текстовими повідомленнями, щоб ділитися одне з одним уривками з Писань.

Зображення
Молода жінка ділиться уривком з Писань в соціальних медіа

Будь ласка, без жодного сумніву, долучайте у ваші групи людей інших віросповідань. Вони також шукають шляхів, щоб піднестися думками й відчути себе ближче до Бога.

Яка ж користь?

Зображення
Сестра Дюрант за вивченням Писань

То ж яка від цього користь? Ми з Джулі почали обдум’ятовувати по одному віршу на тиждень вже більше трьох років тому. Спочатку я поставив мету на 20 років. Вона недавно сказала мені: “Коли ти спочатку запропонував мені обдум’ятовувати по одному уривку з Писань щотижня впродовж 20 років, я подумала, чи вдасться мені це робити хоча б протягом місяця. Зараз у мене вже немає жодних таких сумнівів. Я й повірити не могла, яке це може бути задоволення: поміщати щотижня текст якогось уривка з Писань на холодильник і просто обдум’ятовувати його щоразу, коли я його бачу, це піднімає мій дух”.

Після обдум’ятовування впродовж шести тижнів одна сестра зі штату Техас, США, сказала: “Моє свідчення зміцнилося, … і я відчула себе ближче до свого Небесного Батька. … Мені подобається, як слово Бога змінює мене на краще”.

Друг-підліток написав: “Мені справді приносить задоволення [обдум’ятовувати], бо це допомогло мені зосередитися на тому, що дійсно є важливим”.

Один з наших місіонерів поділився ось цим: “Я обдум’ятовував по одному віршу щотижня, починаючи з червня 2014 року, і мені це подобається. … Ці Писання стали мені немов друзі, на яких я можу покластися в потрібний час”.

Що стосується мене, то Духа я відчуваю в житті повніше, коли обдум’ятовую по віршу щотижня. Моя любов до Писань зросла також завдяки намаганню “чеснот[ою] прикраша[ти] [с]вої думки безупинно11.

Замисліться над цим запрошенням і найважливішим благословенням, про яке сказав Нефій: “Якщо ви просуватиметеся вперед, бенкетуючи словом Христа, і витерпите до кінця, ось так каже Батько: Ви будете мати вічне життя”12. У дусі “бенкетування словом Христа” обдум’ятовування—це наче відкусити шматочок смачної їжі, а потім жувати її дуже-дуже повільно, щоб якнайповніше насолодитися нею.

Зображення
Жінка насолоджується, куштуючи салат

Який у вас вірш?

Ви будете обдум’ятовувати по одному віршу із Писань щотижня до кінця цього місяця? до кінця цього року? Можливо й довше? Ми з Джулі запросили всіх доблесних місіонерів Техаської Далласької місії обдум’ятовувати разом з нами протягом 20 років. Ми разом перетнемо фінішну пряму у найближчі 17 років. Потім ми поставимо нову мету, щоб піднятися своїми думками і наблизитися до Христа.

Ви можете перевірити нас, запитавши: “Який у вас вірш?” Але якщо ви зробите це, то будьте готові поділитися і з нами своїм уривком з Писань. Завдяки такому обміну кожний з нас матиме натхнення.

Ви можете уявити, наскільки зміниться життя ваше і вашої сім’ї, якщо ви записуватимете у своєму серці й розумі по новому віршу з Писань щотижня протягом наступних кількох місяців або кількох років, або й довше?

Ісус Христос—приклад для нас

Ісус Христос повинен був розвивати любов до Писань з раннього віку. Він повинен був читати й обдумувати Писання, ще будучи малою дитиною, щоб проводити змістовні обговорення з мудрими учителями у храмі, коли Йому було 12 років13. Він розпочав Свою місію в 30 років14, і Він посилався на Писання як на її початку, так часто і потім, під час Свого священнослужіння15. Хіба ми не можемо сміливо сказати, що Ісус провів принаймні 20 років, вивчаючи й обдумуючи Писання, і це було частиною Його підготовки до місії? Чи є щось, що потрібно вам зробити сьогодні, аби підготуватися духовно до майбутніх можливостей навчати й благословляти свою сім’ю та інших людей?

Виявляйте свою віру і робіть це

Після сказаного я сподіваюсь, що ви вирішите заощаджувати гроші щотижня. Виявляйте свою віру, дисциплінуйте себе і заощаджуйте. Я також щиро молюся, щоб ви вибрали щотижня обдумувати Божі слова ширше й глибше. Виявляйте свою віру, дисциплінуйте себе і обдумуйте їх.

На відміну від користі мого першого запрошення зберігати гроші, вся користь від мого другого запрошення зберігати душу буде існувати завжди—їй не зашкодять ні міль, ні іржі цього світу16.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон дав таку просту пораду й обіцяння: “ Вивчайте Писання уважно і вдумливо. Розмірковуйте над ними і моліться про них. Писання—це одкровення, і вони принесуть додаткове одкровення”17.

Завершення

Я обіцяю, що ви не пошкодуєте, записуючи якийсь вірш із Писань у своєму розумі і у своєму серці кожного тижня. Ви відчуватимете присутність постійної духовної мети, а також захист та силу.

Пам’ятайте слова Ісуса Христа, коли Він сказав: “Робіть те, що, як ви бачили, Я робив”18. Давайте ж повною мірою застосовувати Його слова у своєму житті, про це я молюся в ім’я Ісуса Христа, амінь.