2015
Дивовижні юнаки і дівчата з Писань
Жовтень 2015


Дивовижні юнаки і дівчата з Писань

Автор, яка була вчителем семінарії, жила в Німеччині і померла у 2012 році.

Ви можете навчатися на прикладі праведної молоді, про яку розповідається в Писаннях, і наслідувати його.

Зображення
illustration of scenes from the Bible

Ілюстрація Ендрю Бослі

Господь любить молодь Церкви. Він має до вас велику довіру. У кожному столітті Господь надихав відважних юнаків та дівчат вести і благословляти Його народ. Йому потрібна їхня винахідливість, відвага і неповторність. Так було завжди; так і буде завжди.

Багато прикладів молодих героїв проходять золотою ниткою через полотно Писань. Хоча вони й жили давно, ви можете наслідувати їхній приклад і розповідати про їхнє життя. У них були сімейні проблеми; вони жили серед неправедних людей; вони поставали перед “Ґоліятами”, але їхня відвага, послух і віра в Ісуса Христа допомагали їм проходити через випробування—так само, як ці якості можуть допомагати і вам.

Авраам

Рішучість, сміливість і готовність Авраама підняти свій голос проти злочестивості були дивовижними—навіть більш, ніж дивовижними з огляду на те, що його батько поклонявся ідолам. Юнаком він настільки рішуче відстоював праведність, що його мало не вбили, щоб принести в жертву. (Див. Авраам 1:2–7).

Йосип з Єгипту

Йому було 17 років, коли старші брати продали його в рабство, однак завдяки Господнім благословенням Йосип зміг отримати користь з цієї важкої ситуації. Він не був переможений, тому що ніколи не здавався. Його довіра до Господа була постійною. Внутрішня велич Йосипа виявилася благородним чином, коли він простив несправедливості, завдані йому. (Див. Буття 37; 45).

Давид

Підлітком Давид був пастухом, і він боровся з ведмедем і левом, щоб захистити овець свого батька. Його впевненість у собі не основувалася на його здібностях пастуха; вона основувалася на його вірі в Небесного Батька, як це видно з його битви з Ґоліятом. (Див. 1 Самуїлова 17:32–54).

Естер

Вона вирішила піддати ризику своє життя заради спасіння свого народу. Не краса Естер, а її духовні якості зробили її великою особистістю. (Див. Eстер 4–5).

Даниїл

Зображення
Illustration of scenes from the Bible, Book of Mormon and Church history.

Ілюстрація Ендрю Бослі

Він дотримувався Господнього закону здоров’я, незважаючи на те, що інші навколо нього не робили цього. Він молився, навіть коли звертатися в молитві до Небесного Батька заборонялося царевим наказом. Завдяки праведності та відкритості Даниїла до натхнення від Духа Господь благословив його даром тлумачення снів та видінь. Він отримав таку силу і мудрість від Небесного Батька, що у часи небезпеки сили небес служили йому. (Див. Даниїл 1; 6).

Нефій

Нефій показав надзвичайно чудовий приклад, коли сказав: “Я піду і зроблю те, що Господь наказав” (1 Нефій 3:7). У нього була сміливість робити те, що його просили зробити. Чи жив він у комфортабельному будинку? Ні, він жив у пустині багато років. Чи все у нього складалося добре? Ні, його брати часто гнівалися на нього й іноді намагалися вбити. Незважаючи на все це, він виконував Господні накази.

Дві тисячі молодих аммонійців

Ці юнаки виховувалися відданими батьками і їх благословила їхня віра у те, що їм казали матері. Вони навчилися слухати і виконувати накази з точністю, а в битвах вони не сумнівалися, що Небесний Батько захистить їх. (Див. Aлма 56:45–48).

Мормон

Коли йому було 15 років, Господь відвідав його, бо він був смиренним, чистим і незаплямованим, незважаючи на брудноту людей навколо нього. Також у 15-річному віці Мормон очолив військо. Пізніше йому було доручено зберігати Писання. (Див. Moрмон 1–2).

Джозеф Сміт

У 14-річному віці він вивчав Писання і молився, щоб дізнатися, до якої церкви приєднатися. Господь покликав його відновити євангелію і Церкву Ісуса Христа. Джозеф присвятив усе своє життя виконанню цього завдання, попри численні перепони й труднощі. У 17-річному віці його відвідав ангел Мороній, який показав йому золоті пластини. Навіть у такому юному віці Джозеф Сміт навчав з великою силою і був великим прикладом для людей навколо нього. (Див. Джозеф Сміт—Історія 1).

Ваш час

Чи минули дні дивовижних юнаків та дівчат? Ні! Ангел Мороній сказав Джозефу Сміту, що пророцтво Йоіла невдовзі здійсниться:

“Виллю Я [Господь] Духа Свого на кожне тіло, і пророкуватимуть ваші сини й ваші дочки, а вашим старим будуть снитися сни, юнаки ваші бачити будуть видіння.

І також на [слуг та служниць] за тих днів виллю Духа Свого” (Йоіл 2:28–29; див. Джозеф Сміт—Історія 1:41).