2015
План Спасіння: священний скарб знань, що скеровує нас
Жовтень 2015


План Спасіння: священний скарб знань, що скеровує нас

Ключем до нашого успіху в доземному житті була наша підтримка Батькового плану. Це також є ключем до нашого успіху в земному житті.

Я часто розмірковував над безнадією, яку мають Божі діти, що блукають у темному і похмурому світі, не знаючи, хто вони такі, звідки прийшли, чому вони тут, на землі, або куди вони підуть після свого земного життя.

Нам не треба блукати. Бог відкрив вічні істини, які дають відповіді на ці запитання. Ці істини містяться у Його великому плані для Своїх дітей. У Писаннях цей план називається “план викуплення”1, “план щастя”2 і “план спасіння”3.

Зображення
The Beeches, by Asher Brown Durand

БУКИ, ХУДОЖНИК АШЕР БРАУН ДЮРАНД, © МУЗЕЙ МИСТЕЦТВ МЕТРОПОЛІТЕН, ДЖЕРЕЛО ЗОБРАЖЕННЯ: МИСТЕЦТВО, НЬЮ-ЙОРК, КОПІЮВАННЯ ЗАБОРОНЕНЕ

Якщо ми розуміємо Божий план і слухняно дотримуємося його, то не загубимо шлях, що веде назад до нашого Небесного Батька4. Тоді, і лише тоді, ми зможемо мати таке життя, яке має Він, тобто “вічне життя—дар, найвеличніший з усіх дарів Бога”5.

Дар вічного життя гідний найкращих зусиль, спрямованих на вивчення, засвоєння і застосування плану спасіння. Усі люди воскреснуть і отримають благословення безсмертя. Але щоб здобути вічне життя—таке життя, яке має Бог6,—варто жити за планом спасіння усім серцем, розумом, могуттю і силою.

Розуміння плану спасіння

Яку велику силу приносить знання плану спасіння! План спасіння—це один з найвеличніших скарбів знання, яке будь-коли було дане людям, оскільки він пояснює вічну мету життя. Без нього ми дійсно блукали б у темряві. Ось чому Божий взірець полягає в тому, щоб дати заповіді Своїм дітям “після того як [Він] зробив відомим для них план викуплення”7.

Моє бажання полягає в тому, щоб допомогти кожному з нас скористатися цим скарбом, аби краще зрозуміти план спасіння і застосовувати це розуміння у нашому повсякденному житті.

Свобода волі

Оскільки свобода волі посідає важливе місце у цьому плані, давайте почнемо з неї. Наш Батько дав нам здатність діяти або відмовлятися діяти8 відповідно до того, чого навчають вічні істини—ті істини, які роблять Бога Тим, Ким Він є, і небеса тим, чим вони є9. Якщо ми застосовуємо нашу свободу волі для того, щоб прийняти ці істини і жити за ними, то отримуємо вічну радість. І навпаки, якщо ми застосовуємо свою свободу волі для того, щоб відкинути Божі закони, то відчуваємо страждання і смуток10.

Свобода волі створює необхідне підґрунтя для трьох розділів плану спасіння: доземне життя, земне життя і післяземне життя.

Доземне життя

Як проголошується в документі “Сім’я: Проголошення світові”, кожен з нас є “улюбленим духовним сином або улюбленою духовною дочкою небесних батьків” і кожен має “божественну природу і долю”11. На доземній нараді Небесний Батько пояснив нам Свій план викуплення12. Цей план основувався на вченні, законі та принципах, які завжди існували13. Ми дізналися, що якщо ми приймемо і будемо жити за цим планом, нам доведеться добровільно залишити Батькову присутність і пройти перевірку, аби показати, чи ми захочемо жити відповідно до Його законів і заповідей14. Ми раділи цій нагоді15 і з вдячністю підтримали план, оскільки він відкривав для нас можливість стати такими, як наш Небесний Батько, і успадкувати вічне життя.

Але план містив у собі й певний ризик: якщо ми у земному житті приймемо рішення не жити відповідно до вічних законів Бога, ми отримаємо щось менше за вічне життя16. Батько знав, що ми будемо спотикатися і грішити, поки навчатимемося під час земного життя, тож Він надав нам Спасителя, аби викупити від гріха усіх тих, хто кається, і щоб зцілити духовні та емоційні рани тим, хто слухається17.

Зображення
Cropped portion of Carl Bloch's painting depicting Christ sitting at a table with the two men with whom He walked on the road to Emmaus.

Ісус Христос був улюбленим, вибраним Сином Батька, висвяченим наперед від початку18. Він підтримав план Батька і запропонував Себе бути Спасителем, кажучи: “Ось Я, пошли Мене”19. Таким чином Батько призначив Ісуса бути Тим, Хто проживе безгрішне життя на землі, спокутує наші гріхи і страждання та воскресне, аби розірвати пута смерті.

Люцифер, який став відомий як Сатана, також жив у доземному житті20. З егоїстичних причин він відкинув план, намагався знищити свободу волі людини і повстав проти Батька21. Внаслідок цього Сатана і ті, хто пішов за ним, ніколи не матимуть тіла. Вони втратили для себе нагоду взяти участь у Батьковому плані і втратили свою божественну долю22. Сьогодні вони продовжують свою повстанську війну проти Бога і намагаються повернути розум і серце всіх людей проти Нього23.

Цю землю було заплановано і створено для тих, хто прийме план Батька24. Згідно з ним ми отримуємо тіло, створене за образом та подобою Божою. Тут ми проходимо випробування та перевірку. Тут ми здобуваємо досвід, необхідний для успадкування вічного життя25.

Земне життя

Зображення
Adam and Eve

Бог створив Адама і Єву та поєднав їх як чоловіка і дружину, помістив їх у Еденському саду і дав заповідь мати дітей26. Виявляючи свою свободу волі, Адам і Єва разом були відділені від присутності Бога і стали смертними істотами27. Це стало виповненням Батькового плану, таким чином їм була дана можливість мати дітей, якої вони не могли мати в Еденскому саду28. За вічним законом божественна сила дітонародження має застосовуватися лише в межах, встановлених нашим Небесним Батьком. Дотримання цього відкриває можливість мати вічну радість. Будь-яке застосування цієї священної сили поза межами, встановленими Богом, згодом принесе нещастя29.

Сатана, який бажає, щоб усі були “так само нещасними, як [він] сам”30, намагається відволікти нас від можливостей, які відкриваються завдяки Батьковому планові. Чому Небесний Батько дозволяє Сатані спокушати нас? Тому що він знає, що протилежність необхідна для нашого зростання і перевірки у смертному житті31. Протилежність дає нам безцінну можливість звертатися до Бога і покладатися на Нього. Оскільки добро і зло постійно знаходяться перед нами, ми можемо чітко виявляти бажання нашого серця, дотримуючись одного і відкидаючи інше32. Протилежність може виявлятися в спокусах Сатани, але також у наших слабкостях, земних недоліках, притаманних людській природі33.

Аби допомогти нам вибирати мудро, Бог відкрив Свій план викуплення і дав заповіді34, Світло Христа35 і напарництво Святого Духа36. Однак навіть з усіма цими дарами кожен з нас у цьому занепалому світі грішить, тож усі ми неспроможні увійти у присутність Бога, покладаючись на особисті заслуги37. Саме тому за Його милостивим планом було надано Спасителя.

Ісус Христос прийшов на землю як Єдинонароджений Син Божий та досконало виконав призначену Йому місію, підкорившись волі Батька в усьому38. Згідно з милостивим планом Батька, результати Падіння подолано воскресінням Спасителя39, наслідки ж гріха можна подолати, а слабкості можна перетворити на силу, якщо ми звертаємося до Спокути Ісуса Христа40.

Зображення
Frontal head and shoulders portrait of Jesus Christ. Christ is depicted wearing a pale red robe with a white and blue shawl over one shoulder. Light emanates from the face.

Образ Христа, художник Генріх Гофман, з люб’язного дозволу C. Harrison Conroy Co.

Ми можемо удостоїтися вічного життя лише шляхом дотримання заповідей. Це вимагає віри в Господа Ісуса Христа, покаяння, хрищення, отримання дару Святого Духа і необхідності витерпіти до кінця, наслідуючи Спасителя41. Практично це означає, що ми повинні отримати всі необхідні обряди священства та витерпіти до кінця, дотримуючись пов’язаних з цими обрядами завітів.

Післяземне життя

Після смерті одного дня ми постанемо перед Спасителем і Він буде нас судити42. Оскільки Бог є милостивим, тих, хто виявляє віру в Христа і кається, буде прощено і вони успадкують усе, що має Батько, у тому числі вічне життя43. Оскільки Бог є справедливим, кожен, хто не кається, не отримає дару вічного життя44. Кожна людина отримає винагороду відповідно до своєї віри, покаяння, думок, бажань і трудів45.

Застосування плану спасіння у нашому повсякденному житті

Як тільки ми зрозуміємо величну панораму плану і побачимо в ній себе, ми здобуваємо щось безцінне, навіть необхідне: вічну перспективу. Вічна перспектива надихає нас у наших щоденних рішеннях і вчинках. Вона приносить рівновагу в наш розум і душу. Коли навколо нас вирують переконливі, але, з точки зору вічності, хибні судження, ми залишаємося стійкими і непохитними.

Як навчав старійшина Ніл А. Максвелл (1926–2004) з Кворуму Дванадцятьох Апостолів: “Без розуміння плану спасіння, у тому числі нашого доземного існування і суду та воскресіння, намагання самотужки знайти сенс у цьому житті можна розглядати лише як другу дію вистави на три дії”46. Ми повинні розуміти першу дію (доземне життя), аби знати, як робити найкращий вибір у другій дії (земне життя), що визначатиме те, що відбуватиметься з нами у третій дії (післяземне життя).

Іншими словами, розуміння плану спасіння у поєднанні зі щирою молитвою змінює те, як ми дивимося на життя, людей навколо нас і самих себе. Розуміння плану прояснює наш духовний зір і дозволяє нам бачити речі такими, як вони дійсно є47. Так само, як Урім і Туммім давали можливість пророкові Джозефу Сміту отримувати одкровення і спрямування48, так і знання плану показує нам, як “діяти за вченням та принципом стосовно майбуття, згідно з моральним вибором”, даним нам Господом49. Отже, наша віра буде зміцнена, і ми будемо знати, як прокладати життєвий шлях та приймати рішення, що відповідають вічній істині.

Ось кілька прикладів, які мають особливо важливе значення для нашого часу.

Мета шлюбу в Божому плані

Зображення
illustration of a bride and groom in front of a temple

ІЛЮСТРАЦІЯ ДЖЕЙМСА ДЖОНСОНА

Шлюб і сім’я зазнають нападок, оскільки Сатана знає, що вони є необхідними для отримання вічного життя—настільки ж необхідними, як Сотворіння, Падіння і Спокута й Воскресіння Ісуса Христа50. Не спромігшись зруйнувати жодну з цих опор плану, Сатана прагне зруйнувати наше розуміння шлюбу та сім’ї і якими вони мають бути.

Якщо брати за основу план Небесного Батька, тоді мета шлюбу є чітко зрозумілою. Заповідь залишити батька і матір та пристати одне до одного у шлюбі51 і розмножуватися й наповнювати землю52 уможливлює здійснення Його плану. У шлюбі ми приводимо у світ Його духовних дітей і стаємо з Ним партнерами, допомагаючи Його дітям долучатися до Його плану53.

План Батька надає нам можливість успадкувати вічне життя—таке життя, яке мають наші небесні батьки. Згідно з планом, “в Господі ані чоловік без жінки, ані жінка без чоловіка”54. Сама суть вічного життя включає вічний шлюб чоловіка і жінки, без чого неможливо стати такими, як наші небесні батьки55.

Шлюб між чоловіком і жінкою

У шлюбі ми доповнюємо одне одного, як це можуть лише чоловік і жінка зі своїми унікальними і важливими відмінностями. Ідучи дорогою земного життя як чоловік і дружина, ми зростаємо разом, наближаємося до Спасителя, якщо слухаємося, жертвуємо заради того, щоб виконувати Божу волю, і розбудовуємо разом Його царство. Знаючи, що вічний шлюб є заповіддю Бога і що Він готує шлях для Своїх дітей, аби вони виконували всі Його заповіді56, ми знаємо, що наші шлюби будуть успішними, якщо ми об’єднаємося у дотриманні укладених завітів.

Саме завдяки обрядам священства і свідомому рішенню дотримуватися пов’язаних з ними завітів, ми здобуваємо силу божественності, коли долаємо земні випробування57. Храмові обряди обдаровують нас силою згори і уможливлюють наше повернення у присутність Небесного Батька58. Обряд запечатування дає можливість чоловікові та дружині зростати разом завдяки Божій силі й бути заодно з Господом59. Будь-яка заміна такого виду шлюбу не виконає Його священних цілей щодо нас або щодо наступних поколінь Його дітей60.

Принади та бажання

Кожен з нас приходить у цей занепалий світ зі слабкостями або труднощами, притаманними умовам, в яких перебувають люди61. Розуміння Божого плану дає нам можливість дивитися на всі людські недоліки—у тому числі й на принади та бажання, що суперечать Його планові,—як на тимчасові62. Знання про те, що ми жили до цього життя як улюблені сини і дочки небесних батьків, дозволяє брати за основу нашої особистої сутності наше божественне походження. Саме наш статус сина або дочки Бога—а не наші слабкості або схильності—є справжнім джерелом нашої сутності63.

Маючи таку точку зору, ми більш здатні смиренно і терпляче покладатися на Господа64, вірячи, що завдяки нашій вірі, послуху і здатності витерпіти до кінця, наші схильності та бажання будуть очищені, наші тіла будуть освячені і ми дійсно станемо синами і дочками Христа, удосконаленими завдяки Його Спокуті.

Вічна перспектива плану дає впевненість, що для вірних неодмінно настане день, коли “Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і … болю вже не буде, бо перше минулося”65. Ця “справжня яскравість надії”66 заспокоїть наш розум і серце та дасть можливість терпляче і з вірою чекати на Господа.

Обіцяння тим, хто з вірою витерпить

Ті, хто хоче знати, чи не відсікають їх від вічного життя їхні теперішні обставини або умови, мають пам’ятати, що “нікому не було уготовано долю отримати менше, ніж Батько має для всіх дітей”67.

У жодному благословенні не буде відмовлено вірним. Президент Лоренцо Сноу проголосив: “Жодний зі святих останніх днів, хто помирає, проживши життя праведно, не втратить нічого тільки тому, що йому не вдалося зробити щось, оскільки у нього чи у неї не було для цього можливостей. Іншими словами, якщо молодий чоловік або молода жінка не мають можливості одружитися і вони проживуть своє життя праведно до самої смерті, то вони отримають всі благословення, піднесення і славу, які матиме будь-який чоловік або будь-яка жінка, у яких була така можливість і вони скористалися нею. Це є безумовним і безсумнівним”68.

Обіцяння тим, хто знає план і щодня його застосовує

Зображення
One painting depicting a boy writing, with open books on a table, including the scriptures. The father, next to him seated, looks at his work and rests his arm on the back of the boy's chair. A case of books is at viewers left and french doors are at viewers left in background.

Кожен з нас усім серцем підтримав план Батька у доземному житті. Ми знали, що Він нас любить, і ми були вражені Його щедрим запрошенням отримати цю можливість успадкувати все, що має Він, у тому числі вічне життя. Ключем до нашого успіху в доземному житті була наша підтримка Батькового плану. Це також є ключем до нашого успіху в земному житті.

Тож я запрошую, щоб ми знову стали на підтримку Батькового плану. Це ми робимо з любов’ю до всіх, бо сам цей план є виявом любові Бога.

Якщо ми будемо щодня застосовувати знання про план Батька, наше життя набере глибшого сенсу. Ми будемо протистояти нашим випробуванням з більшою вірою. Ми будемо просуватися вперед з незмінною, яскравою, блискучою надією на вічне життя.