2015
Навчати молодь, як керувати у спосіб Спасителя
Жовтень 2015


Навчати молодь, як керувати у спосіб Спасителя

Наша молодь—це не лише майбутні провідники. Вони є провідниками вже сьогодні. Ми можемо допомогти їм керувати у Спасителевий спосіб.

Зображення
Youth preparing food for service project in Puerto Rico

Звертаючись до батьків та провідників молоді, старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, говорив про дуже делікатний баланс, який нам треба знайти: “Запрошуйте молодих людей діяти. Ви маєте бути там, але не стояти на шляху. Вам треба надавати спрямування, але не виконувати всю роботу”1.

Батьки і провідники можуть допомагати молодим чоловікам і жінкам засвоїти принципи, які підготують їх керувати в праведності і будувати царство Боже на землі.

Коли мені було 14 років, я познайомилася з кількома молодими жінками, які були прекрасними провідниками. У той час моя сім’я переїхала через усі Сполучені Штати, і ми стали членами нового приходу. Я не пам’ятаю, хто служив у президентстві класу “Дівчина спілки взаємного вдосконалення”, але чітко пам’ятаю, що ті молоді жінки були до мене надзвичайно добрими. Вони щиро огорнули турботою налякану й худеньку новеньку дівчинку, ніби були моїми давніми друзями, і дали відчути себе бажаною. Оскільки я приїхала з Делавера, де була єдиною мормонською дівчиною у середніх класах школи і де єдина інша мормонська дівчина, яку я знала, жила на відстані годинної подорожі автомобілем від мого дому, я подумала: “Отак мають виглядати небеса!”

Уперше в своєму житті у мене було коло друзів, які жили за нормами з брошури Заради зміцнення молоді, запрошували мене до участі в заходах і ділилися зі мною своїми свідченнями про євангелію. Їхній приклад сповненої любові доброти зробив більше для того, аби я у той час закріпилася в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, ніж будь-яка промова чи урок. Виявляючи свою любов і Христове світло, вони були посланням євангелії Христа, і вони були тими, хто вів і скеровував мене до Його кошари.

Що ж саме робило моїх нових друзів прекрасними провідниками?

Один молодий місіонер дав дуже просте визначення провідництву. Він сказав: “Ми маємо бути у правильному місці у правильний час, виконуючи волю Господа і допомагаючи людині, яка потребує нашої допомоги. Саме це і робить нас провідниками”2. В силу того, ким вони є, і завдяки світлу Христа, яке в них сяє, вірні молоді чоловіки і жінки цієї Церкви мають здатність керувати у спосіб Спасителя і “допомагати іншим людям стати істинними послідовниками … Ісуса Христа”3.

Як провідники ми ведемо, скеровуємо наших молодих чоловіків та жінок і йдемо поруч з ними. Але саме президентства класів та кворумів мають відповідальність керувати і спрямовувати роботу їхніх класів та кворумів, у тому числі вибирати недільні уроки та планувати заходи, що відбуваються в будні дні. Провідники класів та кворумів покликаються і рукопокладаються під проводом тих, хто має ключі священства; таким чином вони мають повноваження керувати іншими молодими людьми і зміцнювати їх. Вони наслідують приклад Спасителя і навчаються служити так, як Він служив, та надавати допомогу так, як це робив Він.

Можливості для провідництва молоді

Провідництво починається вдома. “Виконання нашого обов’язку перед Богом в якості батьків і провідників починається з прикладу, коли вдома ми послідовно й старанно живемо за принципами євангелії,—навчав старійшина Роберт Д. Хейлз, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів.—Це вимагає щоденної рішучості й старанності”4. Батьки навчають доктрині Христа. Вони допомагають молоді встановлювати цілі та досягати їх. Програми “Особистий розвиток” та “Обов’язок перед Богом” допомагають молоді зміцнювати своє свідчення про Ісуса Христа, бути підготовленими до укладання і дотримання священних завітів та виконання своїх божественних ролей і обов’язків у сім’ї, вдома та в Церкві.

У церкві провідники Ааронового священства і Товариства молодих жінок можуть допомагати молоді, яка служить у президентстві кворумів та класів, розуміти свої священні обов’язки і звеличувати свої покликання, аби виховувати і зміцнювати всіх інших членів кворуму та класу.

Як дорослі провідники ми готуємо молодь проводити збори в кворумі та класі й на спільних заходах. Ми зустрічаємося з молоддю під час зборів президентства, коли вони визначають способи служіння тим, хто має труднощі; вирішують, як долучати всіх молодих людей до недільних уроків і до планування заходів, проектів служіння, таборів та молодіжних конференцій.

Ми заохочуємо президентства молоді допомагати всім членам кворуму або класу брати участь у кожному аспекті роботи зі спасіння, у тому числі в місіонерській роботі, яку вони виконують як члени Церкви, в утриманні навернених, поверненні до активності менш активних членів Церкви, храмовій і сімейно-історичній роботі та в навчанні євангелії5. Президентства молоді допомагають всім молодим чоловікам і жінкам пізнавати радість та благословення, які вони отримують, коли служать в ім’я Спасителя і пасуть Його овець.

Робота провідника полягає не в тому, щоб готувати досконалі роздаткові матеріали, гідні розміщення в Pinterest, або читати лекції з безліччю фактів. Робота провідника полягає у тому, щоб допомагати молодим чоловікам і жінкам пізнавати та застосовувати принципи, що допоможуть їм керувати у спосіб Спасителя. Далі подано чотири з цих принципів6.

Готуйтеся духовно

Зображення
Family members sitting in the living room or family room of their home. They are reading the Church magazines.

Допоможіть молоді зрозуміти силу їхньої особистої духовної підготовки. Навчайте їх виявляти віру в завіти, які вони укладають під час обряду причастя. Їхня готовність взяти на себе ім’я Христа, пам’ятати Його і дотримуватися Його заповідей робить їх гідними завжди мати супровід Святого Духа. Вони не самотні у своєму служінні, якщо здатні отримувати спонукання від Святого Духа, розпізнати їх і діяти відповідно.

Вони готуються духовно, коли прагнуть у палкій молитві скерування і досліджують Писання, щоб знайти відповіді. Вони намагаються дотримуватися заповідей, аби Святий Дух промовляв до них у їхньому серці й розумі, щоб вони могли відчувати і знати, хто потребує їхньої допомоги, і що вони можуть робити. Вони відчувають чисту любов Христа до кожного члена свого класу або кворуму.

Духовна підготовка дає молоді впевненість, що вони є Господніми представниками і діють за Його дорученням (див. УЗ 64:29).

Участь у радах

Навчайте молодь розуміти основоположний порядок рад і силу отримувати одкровення в них, коли вони будуть брати участь у божественно запровадженому процесі, за допомогою якого Господня Церква скеровується і окремі люди та сім’ї отримують благословення7. Молодіжні комітети при єпископаті та збори президентства кворумів і класів є радами, де молодь навчається своїх обов’язків і отримує зобов’язання служити іншим.

Члени рад:

  • Об’єднуються і виконують настанову провідників священства, які мають ключі священства.

  • Діляться своїми думками та ідеями в дусі праведності, святості, віри, чеснотності, терпіння, милосердя і братерської доброти.

  • Працюють разом, скеровувані Святим Духом, щоб планувати те, що вони будуть робити, аби допомагати нужденним.

Служіння іншим

Молодь керує у спосіб Спасителя, коли вони служать з любов’ю і добротою. Джозеф Сміт навчав: “Ніщо так не допомагає вести людей подалі від гріха, як те, щоби брати їх за руку і з ніжністю доглядати їх. Коли люди виявляють мені хоч іскру доброти і любові, о, як сильно це впливає на мій розум”8.

Спаситель навчав про те, якою важливою і безцінною є кожна душа (див. УЗ 18:10–15). Допоможіть нашій молоді зрозуміти славетну істину про те, що Ісус Христос поклав Своє життя і відкрив шлях, щоб усі могли прийти до Нього. З вдячності за те, що Він зробив, істинні служителі Господа знаходять шлях до серця кожного молодого чоловіка і жінки, за яких Спаситель пожертвував усім, і служать їм зі сповненою любові добротою.

Навчати євангелії Ісуса Христа

Допоможіть молодим чоловікам і жінкам розпізнавати можливості навчати євангелії та розуміти, що їхнім найважливішим вченням буде їхній приклад. Якщо молоді люди живуть відповідно до слів пророків і дотримуються норм з брошури Заради зміцнення молоді, вони керують у спосіб Спасителя. Цілісністю своїх слів та вчинків вони демонструють, що означає бути справжнім учнем Ісуса Христа. Вони стоять як Його свідки, не будучи лицемірами. Тоді, коли вони свідчать, допомагають у проведенні уроку в неділю або діляться євангельськими істинами з друзями, вони будуть сповнені Духом, а їхні слова матимуть силу навертати.

Керувати, як керував Спаситель

Керувати у спосіб Спасителя—це священний привілей, який вимагатиме від молоді того, щоб докладати найкращих зусиль, коли вони служать Господу вдома, у Церкві та в громаді. Молоді чоловіки і жінки, які керують у спосіб Спасителя, самі стають посланням євангелії Христа, відповіддю на чиюсь молитву, ангелами, які служать нужденним, і світлом Христа для світу.

Посилання:

  1. David A. Bednar, “Youth and Family History,” lds.org/youth/family-history/leaders.

  2. Лист від онука Керол Ф. Мак-Конкі, 13 бер. 2015 р.

  3. Довідник 2: Керування Церквою (2010), 3.1.

  4. Роберт Д. Хейлз, “Наш обов’язок перед Богом: місія батьків і провідників щодо підростаючого покоління”, Ліягона, трав. 2010, с. 95.

  5. Див. Довідник 2, 5.

  6. Див. Довідник 2, 3,2.

  7. Див. Довідник 2, 4,1.

  8. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), сс. 394, 428.