2015
Наповнити землю, немов потопом, через соціальні медіа
Серпень 2015


Наповнити землю, немов потопом, через соціальні медіа

З виступу, проголошеного 19 серпня 2014 року під час Тижня освіти в Університеті Бригама Янга.

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

Наповніть землю посланнями, сповненими праведності та істини.

Зображення
Black boys looking at a tablet computer.

Ми дійсно живемо в надзвичайному розподілі часів.

Євангельський розподіл—це період часу, в якому на землі є необхідна влада священства, обряди та знання доктрини для втілення Батькового плану спасіння для Його дітей. Головним для встановлення розподілу є вповноважений служитель Бога—голова розподілу,—який тримає і застосовує повноваження та ключі святого священства. Розподіли євангелії встановлювалися через Адама, Еноха, Ноя, Авраама, Мойсея, Ісуса Христа, Джозефа Сміта та інших. У кожному розподілі євангелії істини давалися через одкровення заново—тобто розподілялися,—аби у своєму знанні про план спасіння Небесного Батька люди в той період часу не залежали повністю від минулих розподілів.

Відступництво від істини відбувалося в кожному з попередніх розподілів. Однак робота зі спасіння, яку було розпочато, проте не завершено у ті минулі епохи, продовжується в останньому розподілі. Пророк Джозеф Сміт пояснював, що з цією метою розгортання слави останніх днів, так, саме розподілу повноти часів,—“це справа, яка цікавила народ Божий в кожну добу. Це тема, про яку пророки, священики і царі говорили з особливою радістю. Вони з радісним передчуттям чекали на день, в якому ми живемо і, запалені небесним і радісним очікуванням, вони співали, і писали, і пророкували про наш день”1.

У цей найвеличніший і останній з усіх євангельських розподілів необхідно, “щоб відбувся і відкрився від днів Адама аж до теперішнього часу повний, і закінчений, і довершений союз і зв’язок розподілів, і ключів, і сил, і слав. І не тільки це, але й те, що ніколи не відкривалося від заснування світу, але приховувалося від премудрих і розумних, буде відкрито … у цьому розподілі—розподілі повноти часів” (УЗ 128:18).

Розподіл повноти часів і технології

Ми маємо благословення жити, навчатися і служити в цьому найвизначнішому з розподілів. Важливий аспект повноти, доступний нам у цей особливий час,—це дивовижний розвиток інновацій та винаходів, які уможливили та прискорили роботу зі спасіння: від поїздів до телеграфу, радіо, автомобілів, літаків, телефонів, транзисторів, телебачення, комп’ютерів, супутникових передач, Інтернету—і до майже безкінечного переліку технологій та пристроїв, які благословляють наше життя. Усі ці вдосконалення є складовою прискорення Господом Своєї роботи в ці останні дні.

У 1862 році Президент Бригам Янг (1801–1877) сказав: “Кожне відкриття науки та мистецтва, яке є справді істинним і корисним для людства, було дане шляхом прямого одкровення від Бога, хоча зовсім мало людей це визнає. Їх було дано з огляду на підготовку шляху до остаточної перемоги істини та викуплення землі від сили гріха і Сатани”2.

А тепер, будь ласка, подумайте про такі слова Президента Спенсера В. Кімбола (1895–1985), сказані у 1974 році, коли він описував майбутнє місіонерської роботи:

“Я вірю, що Господь надзвичайно бажає дати в наші руки винаходи, про які ми, прості люди, не маємо жодної уяви. …

Завдяки цим дивам комунікації, даним Господом, і завдяки зростанню зусиль та відданості наших місіонерів і всіх нас та тих, кого було “послано”, немає сумнівів, що здійсниться божественний наказ: “Бо, істинно, звук має вийти з цього місця до всього світу і до найвіддаленіших частин землі—євангелію має бути проповідано кожному створінню” (УЗ 58:64)”3.

А в 1981 році Президент Гордон Б. Хінклі (1910–2008) навчав: “Ми впевнені, що з розгортанням Господньої роботи Він надихатиме людей розробляти засоби, за допомогою яких члени Церкви, де б вони не жили, отримували поради від свого обраного пророка в дуже особистий, персональний спосіб”4.

Послання і зображення, які раніше треба було доставляти днями, тижнями і місяцями, зараз можуть поширюватися по всьому світу за лічені секунди. Ми вдячні, о Боже, за пророків, які навчали і готували нас до часу, в який ми живемо—і які закликали нас використовувати технологічні досягнення заради просування місії Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів5.

Господь прискорює Свою роботу, і не є збігом те, що ці потужні комунікаційні інновації та винаходи відбуваються в розподіл повноти часів. Соціальні медійні канали є глобальними засобами, що особистісно і позитивно впливають на велику кількість окремих людей і сімей. І я впевнений, що для нас, послідовників Христа, настав час використовувати ці натхненні засоби належним чином і більш ефективно, аби свідчити про Бога, Вічного Батька, Його план щастя для Своїх дітей та про Його Сина Ісуса Христа як Спасителя світу, аби проголошувати реальність відновлення євангелії в останні дні й виконувати Господню роботу.

Аби за допомогою соціальних медіа передавати євангельські послання, слід дотримуватися певних основних настанов:

1. Будьте справжніми і послідовними

Зображення
Filipino young woman using a cell phone.

По-перше, ми—послідовники Христа, і наше послання має бути справжнім. Особа або матеріал, які не є справжніми, є фальшивими, підробними і облудними. Наші послання повинні бути правдивими, чесними і точними. Ми не маємо перебільшувати, прикрашати або вдавати із себе когось або щось, ким ми не є. Наші матеріали повинні бути гідними довіри і конструктивними. І анонімність Інтернету не дає права на те, щоб бути несправжніми.

Справжність посилюється послідовністю. Євангельське послання, яким ви ділитеся, буде прийматися з більшою готовністю, якщо приклад наслідування Христа регулярно прослідковується у ваших постах.

Сестра Бонні Л. Оскарсон є великим прикладом сили послідовності в соціальних медіа. Коли її покликали служити генеральним президентом Товариства молодих жінок у квітні 2013 року, кількість її відвідувачів у Pinterest відразу подвоїлася. Попередні піни сестри Оскарсон були яскравим доказом її цілісності, тому одна з блогерів відчула спонукання запитувати: “Чи ваша сторінка у Pinterest проходить тест Бонні Оскарсон? … Ким, на думку людей, ви є, якщо вони знають про вас лише те, що розміщено на вашій сторінці в соціальних медіа?”6

2. Зміцнюйте і надихайте

По-друге, наші послання мають напучувати і надихати, а не викликати суперечки, сварки, засудження чи приниження.

Діліться євангелією зі щирою любов’ю і турботою про інших. Будьте сміливими й хоробрими, але не зухвалими, коли підтримуєте і захищаєте наші вірування, та уникайте суперечок. Ми, послідовники Христа, повинні ставити за мету використання каналів соціальних медіа для того, щоб відбивати світло та істину відновленої євангелії Ісуса Христа у світ, де наростає темрява і збентеження.

3. Поважайте інтелектуальну власність

По-третє, ми і наші послання повинні поважати власність інших людей та організацій. Це просто означає, що ви не повинні створювати власний контент, використовуючи чиїсь картини, імена, фото, музику, відео чи інший контент без дозволу. Члени Церкви можуть користуватися затвердженим контентом Медійної бібліотеки на LDS.org, не запитуючи дозволу в Церкви, якщо тільки про це не зазначено окремо. Додаткова інформація про використання церковних матеріалів знаходиться на social.lds.org.

Коли ви ділитеся посланнями он-лайн, переконайтеся, що інші люди розуміють, що ви висловлюєте свої особисті думки і почуття. Будь ласка, не використовуйте логотип Церкви або іншим чином не створюйте враження, що ви промовляєте від імені Церкви.

4. Будьте мудрі та пильні

По-четверте, будьте мудрими та пильними, захищаючи себе і тих, кого ви любите. Ми повинні пам’ятати, що Інтернет ніколи не забуває. Усе, що ви повідомляєте через канали соціальних медіа, залишиться там назавжди—навіть якщо додаток або програма можуть обіцяти протилежне. Кажіть або публікуйте лише таке послання або зображення, до якого ви готові завжди відкривати доступ всьому світові.

Виконання цих простих настанов дасть можливість членам Церкви в усьому світі створювати євангельські послання, які “сяятим[уть] з темряви” (Moрмон 8:16) і ділитися ними.

Апостольське запрошення

Те, що було зроблено до цього моменту в цьому розподілі у справі передачі євангельського послання через соціальні медіа—це хороший початок, але лише малесенький струмочок. Зараз я запрошую вас допомогти у перетворенні цього струмочка на повінь. Починаючи з цього дня, я закликаю наповнити землю посланнями, сповненими праведності та істини—посланнями, які є щирими, надихаючими і гідними похвали—та в прямому розумінні наповнити землю, наче потопом (див. Moйсей 7:59–62).

Я молюся, щоб ми були учасниками не лише тимчасової повені, яка швидко розливається, а потім швидко зникає. Я не пропоную взяти участь у показній ініціативі, після якої ми швидко перейдемо до наступного завдання з довгого переліку євангельських справ. Нам не потрібно ставати експертами з соціальних медіа чи фанатами. І нам не потрібно витрачати велику кількість часу на те, щоб створювати великі за обсягом послання і ділитися ними.

Уявіть вплив, який ми можемо мати, якщо сотні тисяч і мільйони членів Господньої відновленої Церкви зроблять, на перший погляд, малесенький вклад в те, щоб потоп розлився. Нехай наші, як здається, невеликі індивідуальні зусилля перетворяться на тривалу зливу праведності та істини, яка поступово наводнить величезну кількість струмочків та річок—і згодом перетвориться на потоп, що наповнить усю землю. “Отже, не втомлюйтесь у доброчинності, бо ви закладаєте основи великої роботи. І з малого виходить те, що є великим” (УЗ 64:33).

Ми мали і маємо так багато благословень, і тим, кому багато дано, від того багато і вимагають. Я молюся, щоб ви могли повніше зрозуміти духовну важливість і благословення від того, що ми живемо в повноту часів, щоб ви мали очі, аби ясно бачити як можливості, так і пастки надзвичайних технологій, доступних нам у цей час, аби ви могли збільшити свою здатність використовувати ці натхненні засоби належним чином, і аби ви могли отримувати натхнення і провід стосовно ролі, яку ви маєте відігравати в тому, аби наповнити землю істиною і праведністю, немов потопом. Якщо ви будете просуватися вперед у цій святій роботі, я обіцяю, що ви отримаєте особисті, конкретні й необхідні благословення в земному житті, які підготують вас до вічності.

Посилання:

  1. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 187.

  2. Discourses of Brigham Young, sel. John A. Widtsoe (1954), 18–19.

  3. Spencer W. Kimball, “When the World Will Be Converted”, Ensign, Oct. 1974, 10–11.

  4. Gordon B. Hinckley, “Faith: The Essence of True Religion”, Ensign, Nov. 1981, 5.

  5. Див. “Ми вдячні, о Боже Всевишній”, Гімни, № 10.

  6. “Would Your Pinterest Page Pass the Bonnie Oscarson Test?” latterdaysaintwoman.com.

Господь прискорює Свою роботу, і не є збігом те, що ці потужні комунікаційні інновації та винаходи відбуваються в розподіл повноти часів.

Я закликаю вас наповнити землю посланнями, сповненими праведності та істини—посланнями, які є щирими, надихаючими та гідними похвали.