2015
Батьківство—наша вічна доля
Травень 2015


Батьківство—наша вічна доля

Давайте ми усі будемо насолоджуватися повнотою благословень Батька у цьому житті і здійсненням Його роботи і Його слави, стаючи батьками для наших сімей на вічність.

Коли я був молодим, мій батько виклав мені важливий урок. Він відчував, що я починав занадто сильно любити матеріальні речі. Коли у мене були гроші, я негайно їх витрачав—майже завжди на себе.

Зображення
Painting of a father talking to son in front of window with a view of the city below

Якось після обіду ми пішли з ним купувати мені нові черевики. На другому поверсі універмагу він попросив мене подивитися разом з ним у вікно.

“Що ти там бачиш?”—запитав він.

“Будинки, небо, людей”,—була моя відповідь.

“Скільки?”

“Багато!”

Потім він витягнув зі свого карману оцю монету. Коли він мені її давав, він запитав: “Що це?”

Я одразу ж назвав: “Срібний долар!”

Скориставшись своїми знаннями з хімії, він сказав: “Якщо ти переплавиш цей срібний долар і змішаєш з правильними інгредієнтами, то отримаєш нітрат срібла. Якщо оце вікно покрити нітратом срібла, то що ти побачиш?”

Я не мав жодного уявлення, тому він підвів мене до дзеркала на повний зріст і запитав: “Що ти бачиш зараз?”

Зображення
Father and son looking in a mirror at a clothing store.

“Я бачу себе”.

“Ні,—відповів він,—ти бачиш, як срібло віддзеркалює тебе. Якщо ти зосередишся на сріблі, усе, що ти побачиш, це самого себе, і подібно до завіси, це заважатиме тобі чітко бачити вічну долю, яку підготував Небесний Батько саме для тебе”.

“Ларрі,—продовжував він,—“не прагни речей цього світу, але прагни найперше … царство Боже і встановлювати [Його] праведність, а все це тобі додасться” (див. Переклад Джозефа Сміта, Матвій 6:38).

Він сказав мені зберігати той долар і ніколи не губити його. Щоразу, коли я на нього дивився, я мав думати про вічну долю, яку мав для мене Небесний Батько.

Я любив мого батька і те, як він навчав. Я хотів бути схожим на нього. Він посіяв у моєму серці бажання бути хорошим батьком, і моє найглибше бажання, це бути таким же прикладом, як і він.

Наш улюблений пророк, Президент Томас С. Монсон, часто казав, що наші рішення визначають нашу долю і мають вічні наслідки (див. “Рішення визначають долю” [Вогник ЦСО, 6 листопада 2005], 2; lds.org/broadcasts).

Чи не повинні ми тоді розвивати в собі чітке бачення нашої вічної долі, особливо тієї, яку Небесний Батько хоче, аби ми досягли—вічного батьківства? Дозвольте нашій вічній долі визначати усі наші рішення. Незалежно від того, наскільки складними можуть бути ті рішення, Батько буде нас підтримувати.

Я дізнався про силу такого бачення, коли приєднався до своїх синів 12-ти і 13-ти років на змаганнях “50 за 20”. У цьому змаганні вимагається пройти 50 миль (80 км) менш ніж за 20 годин. Ми почали о 21.00 і йшли усю ніч і більшу частину наступного дня. То були нестерпні 19 годин, але ми досягли успіху.

Повернувшись додому, ми буквально заповзали у дім, де чудова дружина і матір підготувала смачну вечерю, якої ми навіть не торкнулися. Мій молодший син упав у повному виснаженні на диван, а мій старший син поповз сходами униз до своєї кімнати.

Після нетривалого болючого відпочинку, я пішов до молодшого сина, аби пересвідчитися, що він ще живий.

“У тебе все гаразд?”—запитав я.

“Тату, то було найважче з того, що я будь-коли робив, і я ніколи не хочу робити це знову”.

Я не збирався казати йому, що теж ніколи більше цього не робитиму. Замість цього я сказав, як я пишаюся тим, що він виконав таке важке завдання. Я знав, що це підготує його до інших важких завдань в його майбутньому. З цією думкою, я сказав: “Сину, дозволь мені щось тобі пообіцяти. Коли ти поїдеш на місію, тобі ніколи не треба буде проходити 80 кілометрів за один день”.

“Добре, тату! Тоді я їду”.

Ці прості слова наповнили мою душу вдячністю і радістю.

Потім я спустився сходами до мого найстаршого сина. Я ліг біля нього—потім торкнувся його. “Сину, у тебе все гаразд?”

“Тату, то була найважча річ, яку я будь-коли робив у своєму житті, і я ніколи, ніколи не робитиму цього знову”. Його очі закрилися—потім відкрилися—і він сказав: “Окрім, якщо мій син попросить мене про це”.

Сльози навернулися мені на очі, коли я сказав, наскільки вдячний я був за нього. Я сказав йому, що знав, що він буде набагато кращим батьком, ніж був я. Моє серце було переповнене, бо в його юному, незрілому віці він уже усвідомлював, що одним з його найсвященніших обов’язків у священстві був його батьківський обов’язок. Він не боявся цієї ролі і звання—саме того звання, яким Сам Бог хоче аби ми користувалися, звертаючись до Нього. Я зрозумів, що я мав обов’язок плекати іскри батьківства, які палали у серці мого сина.

Як батько, я набагато краще зрозумів наступні слова Спасителя:

“Син нічого робити не може Сам від Себе, тільки те, що Він бачить, що робить Отець: бо що робить Він, те так само й Син робить” (Іван 5:19).

“Я від Себе нічого не дію, але те говорю, як Отець Мій Мене був навчив” (Іван 8:28).

Я люблю бути чоловіком і батьком—одруженим з вибраною дочкою небесних батьків. Я люблю її. У цій сфері мого життя я маю найбільшу самореалізацію. Я сподівався того вечора, що мої п’ятеро синів та їхня сестра завжди бачитимуть в мені радість, яку приносить вічний шлюб, батьківство і сім’я.

Батьки, я переконаний, що ви чули вислів “Проповідуйте євангелію завжди, а як буде потреба, використовуйте слова” (приписаний Франциску Ассизькому). Кожного дня ви навчаєте ваших дітей того, що означає бути батьком. Ви закладаєте фундамент для наступного покоління. Ваші сини навчатимуться бути чоловіками і батьками, коли спостерігатимуть за тим, як виконуєте ці ролі ви. Наприклад:

Чи знають вони, як ви любите їхню матір, як піклуєтеся про неї, і як вам подобається бути їхнім батьком?

Вони дізнаються, як ставитися до їхньої майбутньої дружини і дітей, коли спостерігатимуть за тим, як ви ставитеся до кожного з них так, як це робив би Небесний Батько.

Через ваш приклад вони можуть навчитися поважати, шанувати і захищати жіноцтво.

У вашій домівці вони навчатимуться головувати над своєю сім’єю в любові і праведності. Вони можуть навчитися забезпечувати свою сім’ю усім необхідним і захистом—як в мирському, так і в духовному (див. “Сім’я: Проголошення світові”, Ліягона, лист. 2010, с. 129).

Брати, усіма силами своєї душі я прошу вас відповісти собі на це запитання: Чи бачать ваші сини, як ви намагаєтеся робити те, що Небесний Батько хотів би, щоб робили вони?

Я молюся, щоб відповідь була “так”. Якщо відповідь “ні”—то ще не пізно змінити це, але вам треба почати сьогодні. І я свідчу, що Небесний Батько допоможе вам.

Тепер, ви, молоді чоловіки, яких я дуже люблю, ви знаєте, що ви готуєтеся отримати Мелхиседекове священство, отримати священні храмові завіти, виконати ваш обов’язок і зобовʼязання служити на місії повного дня, і потім, не очікуючи занадто довго, одружитися в храмі з дочкою Бога і мати сім’ю. Ви потім маєте вести вашу сім’ю в духовних справах за підказками Святого Духа (див. УЗ 20:44; 46:2; 107:12).

Я запитував багатьох молодих чоловіків по всьому світу: “Чому ви тут?”

Досі ще ніхто не відповів: “Навчатися бути хорошим батьком, щоб я був готовий і гідний отримати усе, що має Небесний Батько”.

Давайте подивимося, у чому полягають ваші обов’язки в Аароновому священстві, як це описано у 20 розділі Учення і Завітів. Намагайтеся зрозуміти свої відчуття, коли почуєте, як я буду застосовувати ці обов’язки до вашого служіння у вашій сім’ї.

“Запрошувати [усю свою сім’ю] прийти до Христа” (вірш 59).

“Завжди пильнувати [їх], бути з ними і укріпляти їх” (вірш 53).

“Проповідувати, вчити, роз’яснювати, напучувати, і христити” членів вашої сім’ї (вірш 46).

“Напучувати їх молитися вголос і таємно, і виконувати всі сімейні обов’язки” (вірш 47).

“І дивитися, щоб не було ні беззаконня [серед членів вашої сім’ї], ні бездушності між ними, ні брехні, ні наклепів, ні лихослів’я” (вірш 54).

“І дивитися, щоб [ваша сім’я] часто збиралася разом” (вірш 55).

Допомагати вашому батьку виконувати обов’язки патріарха. Підтримувати вашу матір силою священства за відсутності батька (див. вірші 52, 56).

За проханням “висвячувати інших священиків, учителів та дияконів” у вашій сім’ї (вірш 48).

Чи не нагадує це роботу і роль батька?

Зображення
A young man reading a a Church publication.

Виконання ваших обов’язків в Аароновому священстві готує вас, молоді чоловіки, до батьківства. Програма Обов’язок перед Богом може допомогти вам дізнатися про ваші обов’язки і скласти конкретні плани щодо їх виконання. Це може надати скерування і допомогу, коли ви будете прагнути виконати волю Небесного Батька і ставити цілі, щоб досягти цього.

Небесний Батько привів вас сюди у цей конкретний час для виконання особливої роботи і для вічної мети. Він хоче, щоб ви чітко бачили і розуміли, у чому полягає та мета. Він—ваш Батько і ви завжди можете звернутися до Нього за скеруванням.

Я знаю, що Небесний Батько турбується про кожного з нас індивідуально і має для кожного з нас особистий план досягнення нашої вічної долі. Він послав Свого Єдинонародженого Сина, Ісуса Христа, щоб допомогти нам подолати наші недоліки через Спокуту. Він благословив нас Святим Духом, щоб Він був свідком, напарником і скеровував нас до нашого вічного призначення, якщо ми будемо на Нього покладатися. Давайте ми усі будемо насолоджуватися повнотою благословень Батька у цьому житті і здійсненням Його роботи і Його слави, стаючи батьками для наших сімей на вічність (див. Мойсей 1:39). В ім’я Ісуса Христа, амінь.