2015
Спаситель сказав, що дух суперечки---від диявола. Яка різниця між непогодженням з людьми та суперечкою?
Січень 2015


Спаситель сказав, що дух суперечки—від диявола (див. 3 Нефій 11:29). Яка різниця між непогодженням з людьми та суперечкою?

Природно, що люди мають різні погляди, і бувало так, що учням Христа доводилося протистояти тому, що суперечить нашим віруванням. Але нам потрібно заявляти про свою позицію позитивно, спираючись на факти, без роздратування, гіркоти чи образ. То як же уникати конфлікту, викликаного суперечкою?

Ви, мабуть чули, що ми можемо “не погоджуватися, але при цьому не викликати неприємних почуттів”. Уникнення суперечок починається з ваших мотивів та бажань. У Писаннях сказано, що “тільки сварка пихою вчиняється” (Приповісті 13:10). Якщо ви більше переймаєтеся тим, щоб “перемогти у спорі” або щоб “бути правим”, можете бути певні, що дух суперечки неодмінно буде там.

Старійшина Рассел М. Нельсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навів кілька способів уникання суперечок: (1) “виявляти людям співчутливу турботу”; (2) “приборкувати пристрасть промовляти або писати в дусі суперечки заради особистої вигоди або слави” і (3) “у смиренній покорі по-справжньому [любити] Бога”1. Тоді з нами буде Дух Господа, а не дух суперечки.

Посилання:

  1. Russell M. Nelson, “The Canker of Contention,” Ensign, May 1989, 70–71.