2014
Як підготуватися, щоб стати вічною сім’єю
Лютий 2014


Наші домівки, наші сім’ї

Як підготуватися, щоб стати вічною сім’єю

Немає магічного рецепту успішного шлюбу, але складові завжди однакові.

Ми з дружиною з сумом і здивуванням спостерігали, як деякі наші друзі проходили через процес розлучення. Перше, що ми відчували, це—страх, що таке може трапитися і з нами, якщо у нашому шлюбі виникнуть важкі випробування. Коли у нашому шлюбі дійсно настала кризова ситуація, ми вирішили дати собі ще один, останній шанс—але скористатися ним правильно. Уже певний час ми намагалися вирішувати свої проблеми, приділяючи більше уваги думкам і почуттям одне одного. На певний час наші стосунки покращувалися, але згодом наші проблеми завжди поверталися.

Поки ми не зрозуміли, що необхідно відвести важливу роль у нашому шлюбі Господу, доти в нашому шлюбі не почалися зміни. Ми зрозуміли, що не зможемо самотужки подолати свої проблеми, вже не кажучи про їхнє вирішення. Відкинувши свою гординю, ми зробили те, чого ніколи не робили раніше. Ми забули про свої власні судження і запитали, чого хоче від нас Господь. Лише коли ми залучили Його, наш шлюб почав покращуватися—поступово, у Його спосіб і у Його належний час.

Вже минуло кілька років з того часу, як ми стали на коліна перед олтарем у храмі Сантьяго, Чилі, і перед нами поставало багато випробувань і багато труднощів. Озираючись назад, ми можемо сказати, що все, через що ми пройшли, обернулося нам на користь. Випробування навчили нас бути смиренними й зробили сильнішими. Ми й досі навчаємося упорядковувати своє життя—ми обоє навчаємося працювати разом, як рівноправні партнери, в любові й розумінні—і наші зусилля того варті.

Немає магічного рецепту успішного шлюбу. Складові містяться, як це було завжди, в євангелії Ісуса Христа. Тож як сім’я ми написали декларацію, якою користуємося нарівні з Проголошенням про сім’ю, виданим Першим Президентством і Кворумом Дванадцятьох Апостолів1. Наша декларація, яку ми назвали “Як підготуватися, щоб стати вічною сім’єю”, починається такими словами: “Ми, сім’я Кастро Мартінес, свідчимо, що шлюб встановлено Богом і що сімейні стосунки можуть бути вічними завдяки Спокуті Ісуса Христа, якщо ми виявляємо послух законам і обрядам євангелії”.

Після цього вказано 17 принципів, які, на нашу думку, охоплюють основні євангельські норми, що відкривають найбільшу можливість створити успішний шлюб і сім’ю. Наш перелік жодною мірою не є революційним; він включає особисту і сімейну молитву, вивчення Писань, щотижневі сімейні вечори, відвідування недільних зборів, регулярне відвідування храму, вияв любові й поваги одне до одного та служіння. Ми також розуміємо, що самі по собі принципи ні на що не впливають—ми повинні застосовувати їх.

Коли ми відкинули свою гординю і залучили до свого шлюбу Господа і Його волю, ми вийшли на шлях, щоб стати вічною сім’єю.

Автор живе у Вальпараісо, Чилі.

Посилання

  1. Див. “Сім’я: Проголошення світові”, Ліягона, лист. 2010, 3 с. обкладинки.