2014
Життя, сповнене миру, радості й мети
Лютий 2014


Життя, сповнене миру, радості й мети

З виступу на церемонії вручення дипломів в Університеті Бригама Янга 21 квітня 2011 року. Повну версію виступу англійською мовою можна знайти на сайтіspeeches.byu.edu.

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

Нехай Господь зміцнить вашу рішучість, бажання виявляти віру й розвивати характер, щоб ви могли стати, згідно з Його бажанням, знаряддям для здійснення добра.

Цей світ переживає важкі часи. Основні цінності Сполучених Штатів та інших країн Заходу поступово підриваються. Невпинно нівелюються закони, чесність, цілісність і релігійні цінності—основоположні камені, на яких стоїть цивілізація і які є невід’ємними складовими миру та щастя. Я розповім вам просто і ясно наскільки зможу, про модель успіху і щастя у житті, яких можна досягнути попри всі ці несприятливі умови.

Бог наділив вас здатністю виявляти віру, аби ви могли відчувати мир, радість і мати ціль у житті. Однак така віра має базуватися на чомусь надійному, якщо ми хочемо користуватися її силою. Немає більш надійного фундаменту, ніж віра в любов, яку Небесний Батько має до вас, віра в Його план щастя і віра в готовність і силу Ісуса Христа виконати всі Його обіцяння.

Ось деякі з принципів, на яких основується віра:

  • Довіряти Богу і Його бажанню надавати допомогу, коли це необхідно, за будь-яких несприятливих обставин.

  • Виявляти послух Його заповідям і жити так, аби Він бачив, що може вам довіряти.

  • Дослухатися до тихих підказок Духа і сміливо діяти відповідно до отриманих вражень.

  • Виявляти терпіння і розуміння, коли Бог дозволить вам, долаючи труднощі, досягати зростання і даватиме відповіді поступово, одна за одною, упродовж тривалого часу.

Вам буде корисно зрозуміти і застосовувати силу взаємодії віри й характеру. Бог використовує вашу віру для формування вашого характеру. Полотно характеру терпляче тчуть, переплітаючи нитки доктрини, правил та послуху. Характер є проявом того, ким ви стаєте. Ваш характер буде мірилом, за допомогою якого Бог визначатиме, наскільки добре ви скористалися земним життям. Сильний високоморальний характер є результатом правильних рішень під час випробувань і перевірок життя. Такі рішення приймаються з довірою до того, у що віриш, і життя за цими принципами доводить їхню істинність.

Гідний характер

Коли ви, виявляючи віру, наближаєтеся до межі розуміння у сутінках непевності, вас буде спрямовано до розв’язання життєвих проблем, які ви не вирішили б іншим чином. Навіть якщо ваша віра найміцніша, Бог не завжди негайно нагородить вас згідно з вашими бажаннями. Натомість Він даватиме одну відповідь за одною, згідно з тим, що у Його вічному плані є для вас найкращим. Невпинно виявляючи віру, ви розвинете силу характеру, яка буде вам доступна у критичний момент. Такий характер не розвивається під час великих випробувань чи спокус. У таких ситуаціях він виявляється.

Основою характеру є цілісність. Гідний характер зміцнить вашу здатність розпізнавати скерування Духа і підкорятися йому. Сильний характер важливіший за те, чим ви володієте, про що ви дізналися або чого досягли. Постійне застосування вашої віри зміцнює характер. У свою чергу, зміцнений характер збільшує вашу здатність виявляти віру, таким чином посилюючи вашу здатність і впевненість у подоланні випробувань життя. Такий цикл зміцнення постійно продовжується, бо чим більше зміцнюється ваш характер, тим більшою є ваша здатність виявляти силу віри.

Де б ви не жили, ким би не працювали, чим би не займалися, вас буде залучено до битви за душі чоловіків і жінок. Будьте відважними у цій борні. Вона точиться на рівні характерів. Сатана і його військо сформували свої характери, виявляючи спротив волі нашого Батька і постійно порушуючи Його заповіді. Ваш характер міцніє завдяки послідовному прийняттю правильних рішень. Упродовж життя ви будете отримувати винагороду за докладені вами зусилля на користь правильного вибору.

Ні Сатана, ні будь-яка інша сила не може ослабити чи зруйнувати ваш характер, який стає все сильнішим. Тільки ви владні зробити це, якщо будете неслухняними. Ось чому Сатана так уважно зосереджується на тому, щоб спокушати вас до прийняття тих рішень, які послаблять ваш характер. Сатана довершений майстер у прийнятті руйнівних рішень, що здаються привабливими, навіть розумними. Тож будьте обережними. У цей критичний період життя ви матимете багато можливостей вибирати. Рішення, які ви приймете, надзвичайною мірою вплинуть на ваше життя зараз і у вічності. Приймайте їх мудро і з молитвою.

Прийняття рішень, основаних на вічних істинах

У житті існує два способи прийняття рішень: (1) рішення, обумовлені обставинами, і (2) рішення, основані на вічній істині. Сатана заохочує приймати рішення, обумовлені обставинами. Що роблять інші? Що є прийнятним з точки зору громадської думки чи політкоректності? Що дасть найшвидший і найвигідніший результат? Така модель дає Люциферові найширші можливості спокушати людину до прийняття рішень, які будуть шкідливими та руйнівними, хоча й здаватимуться привабливими в момент прийняття рішення.

При такому підході немає встановлених цінностей або норм, якими постійно керуються під час прийняття рішень. Кожне з них приймається на основі того, що здається більш привабливим у дану мить. Людина, яка обирає такий шлях, не може розраховувати на допомогу Господа. Вона може покладатися лише на власні сили й на тих людей, які хочуть допомогти. На жаль, більшість дітей Бога приймають рішення саме у такий спосіб. Ось чому світ є таким нестабільним.

Модель Господа полягає в тому, щоб Його діти приймали рішення, керуючись вічними істинами. Це вимагає, щоб ваше життя постійно було зосереджено на Божих заповідях. Таким чином рішення приймаються відповідно до незмінних істин за допомогою молитви та проводу Святого Духа. Крім ваших сил і здібностей ви будете насолоджуватися божественним натхненням і силою, якщо в цьому буде потреба. Ваші вчинки будуть передбачуваними і благословлять життя усіх людей, які будуть у колі вашого впливу. Ваше життя матиме сенс, мету, мир і щастя.

Немає гарантії, що життя буде для когось легким. Ми швидше зростаємо і навчаємося, коли постаємо перед труднощами і долаємо їх. Ви тут знаходитеся, щоб перевірити себе, щоб розвиватися і перемагати. Будуть постійні виклики, які спонукатимуть вас думати, вдаватися до відповідних суджень і чинити праведно. Завдяки їм ви будете зростати. Однак є певні труднощі, з якими вам ніколи не слід стикатися. Вони пов’язані з серйозними провинами. Якщо ви постійно будете уникати такої трагедії, ваше життя буде простішим і щасливішим. Ви будете бачити людей навколо себе, які не роблять подібного вибору, які роблять, те, що є неправильним і згубним та приносить смуток. Дякуйте вашому Батькові Небесному, що ваша модель життя є іншою і ви отримуєте допомогу в прийнятті рішень, скерованих Святим Духом. Ті підказки будуть утримувати вас на правильному шляху.

Євангелія навчає нас приймати рішення, що основуються на вічній істині. Будь ласка, ніколи не дозволяйте собі робити виняток у цьому життєвому правилі заради досягнення тимчасової привабливої вигоди або заради участі у тому, що, як ви знаєте, є негідним. Я бачив так багато молодих подружніх пар і людей, які, намагаючись зрозуміти, як жити, зверталися до неправильних джерел і тому припускалися серйозних помилок. Вони відволікалися від істинних принципів, піддаючись спокусі йти на невеликі компроміси заради того, щоб здобути вплив, посаду чи визнання. Вони виправдовували ті відхилення, пояснюючи, що роблять це заради більшого блага в майбутньому. Але зрештою така модель життя приведе вас туди, де ви точно не захочете бути.

Триматися прийнятих рішень

Як ви можете триматися свого рішення жити гідно? Як ви можете бути впевнені, що рішучість вашого серця не похитнеться під тиском людей навколо вас? Якщо Господь благословив вас шлюбом, насолоджуйтесь товариством свого подружжя та ваших дітей. Нехай між вами не буде жодних таємниць. Це буде гарантією неперервної праведності та щастя. Разом вирішуйте справи.

Зробіть так, щоб за допомогою вивчення Писань, молитви та іншого, що ви вмієте робити, світло євангелії яскраво горіло у вашому домі. Шануйте храмові завіти й живіть за ними, як тільки ви їх укладете. Невпинно звертайтеся до джерела слова Божого, даного через одкровення. Міцно тримайтеся Його слова. Святіть день Суботній. Одним словом, продовжуйте робити те, що, як ви знаєте, вам слід робити. Куди б ви не їхали, завжди тримайтеся Церкви якнайміцніше і постійно служіть у ній. Якщо ви ще не у шлюбі, дотримуйтеся цих самих принципів і застосовуйте їх.

Як унікальний син або унікальна дочка Бога ви дуже потрібні. Є нагальна потреба у більшій кількості чоловіків і жінок, таких, як ви, які будуть відстоювати принципи всупереч наростаючому тиску з боку інших, щоб поступитися цими принципами. Потрібні чоловіки і жінки, які діятимуть благородно і сміливо в ім’я того, що Господь назвав правильним—не в ім’я того, що є політично коректним або прийнятним у суспільстві. Нам потрібні люди, які справлятимуть духовний, праведний вплив, що стимулюватиме інших жити достойно. Нам потрібні державні діячі з цілісним характером, бізнесмени, які є чесними й морально чистими, адвокати, які захищають справедливість і законодавство, та урядовці, які підтримують закон, оскільки він є правильним. Понад усе нам потрібні матері і батьки, які збережуть священність і безпеку дому та цілісність сім’ї, в якій навчають, що віра в Бога та послух Його заповідям є основою продуктивного життя.

Ви можете бути важливою складовою того яскравого світла, того праведного впливу, щоб зміцнювати моральну основу вашого народу і його сімей. Багато ваших друзів живуть заради миттєвих задоволень. Вони не розуміють необхідності принципів, вічних законів та істини. Їх виховували в такому середовищі, де рішення приймаються на основі того, що приносить вигоду за сьогоденних обставин чи завдяки завтрашнім можливостям. Покажіть їм краще життя, кращий шлях. Деякі речі є неправильними, тому що Бог встановив, що вони є неправильні. Істина не визначається тим, що думають люди, якими б впливовими вони не були. Істина була встановлена Всемогутнім Богом до сотворіння цієї землі. Істина існуватиме незмінною вічно.

Так, виникатиме тимчасова ейфорія, обумовлена владою, впливом чи матеріальним багатством, однак справжнє, тривале щастя, таке, яке відчуваєш рано-вранці, якщо ти чесний із собою, можна здобути лише тоді, коли дослухаєшся до вчень Бога. Ви повинні бути чесними, цілісними, цнотливими, доброчесними і готовими відмовитися від чогось дуже привабливого—навіть на перший погляд бажаного—заради більшого добра в майбутньому. Я кажу про готовність за таких обставин, коли заради дотримання істинних принципів доведеться покласти на олтар усе.

Успіх у дотриманні плану

Я б хотів запропонувати 10 конкретних порад, які допоможуть вам успішно виконувати той план, якого, за бажанням Господа, ви маєте дотримуватися у житті.

По-перше, визначте принципи, якими ви будете керуватися в усіх аспектах свого життя—вдома, в церковному служінні, у професії, у громаді. Багато людей намагаються поділити своє життя і дотримуватися одних норм у Церкві, а інших—у тому, що вони роблять в бізнесі та у інших сферах свого життя. Я дуже наполегливо рекомендую вам не робити цього. В дійсності є лише один набір норм, який має сенс. Це—вчення Ісуса Христа, які вказують нам на важливість віри, служіння, послуху та цілісності.

Друге, не робіть винятків у своїх нормах. Ніколи не відступайте від них. Господь дає нам спрямування у житті, і це один зі способів того, як Він нас оберігає. Сатана намагається непомітно відволікти нас від того, що, як ми знаємо, є найбільш важливим у нашому житті, і таким чином знищити нас. Багато років я жив у Вашингтоні, округ Колумбія, і пригадую, як приїжджали до того міста чоловіки, обрані представниками в уряд, які були членами Церкви. Деякі з них застосовували вчення Спасителя упродовж усієї кар’єри і стали чудовими служителями. Інші з самого початку своєї кар’єри починали думати таким чином: “Якби ми тісніше подружилися з іншими і нас краще зрозуміли, то отримали б посади, завдяки яким могли б краще служити”. Вони починали робити невеликі винятки у своїх нормах, якими, як вони знали, мають керуватися у своєму житті. Цих людей майже ніхто не пам’ятає. Вони зазнали невдачі, бо робили винятки у своїх нормах. Не припускайтеся цієї помилки.

Будьте вірними ученням, які ви отримали від батьків та церковних провідників. Ці вчення є найціннішими за все. Якщо до своєї мирської освіти ви додасте свої знання про вчення Господа і приклад тих гідних людей, які є для вас взірцем, у вас буде надійна основа. Ви будете продуктивними й робитимете те, що матиме цінність для інших.

Tретє, будьте вірними. Будьте вірними своїм батькам і своїм коханим. А понад усе, будьте вірними Ісусу Христу, Спасителеві. Успіх приходить, коли ваші вчинки відповідають вченням Господа. Якщо ви шукаєте роботу, знайдіть таку, яка буде для вас викликом, яка спонукатиме вас підніматися на вищий рівень у виконанні своїх обов’язків. Це може бути важчим, але ви зростатимете, краще розвиватиметеся і принесете більше добра. Ви в дійсності ще не уявляєте, хто ви і чого можете досягнути в житті. У вас великий потенціал, набагато більший, ніж ви можете сьогодні уявити.

Четверте, живіть так, щоб Господь міг скеровувати вас туди, де ви маєте бути і служити відповідно до Його волі. Він може зробити це, якщо ви гідно живете за Його заповідями і постійно намагаєтеся слухняно дотримуватися Його вчень.

П’яте, служіть іншим. Ділячись з іншими тим, що знаєте, ви здобудете щастя, благословляючи їхнє життя.

Шосте, усміхайтеся. Я не маю на увазі, що вам треба кожного дня розсипати жарти, але дотепний жарт, сказаний доречно, допоможе розрядити ситуацію. Життя не таке вже й погане. Ви невдовзі зрозумієте, що в кожного є проблеми і ніхто не хоче вислуховувати ваші. Забудьте про це і усміхніться. Майте хороше почуття гумору, як у пророків. Я б хотів вам розповісти дещо з того, про що ми говоримо. Не про щось легковажне або недоречне—просто хороше відчуття гумору. Я поділюся з вами секретом того, як вранці прокидатися з усмішкою на обличчі, незважаючи на те, як ви себе почуваєте: лягайте спати з вішалкою для одягу в роті. Пам’ятайте: хороше почуття гумору дуже вам допомагає.

Сьоме: не скаржіться. Життя не завжди справедливе. І це факт. Але в ньому завжди багато чудових можливостей, якщо ви знаєте, як їх знаходити. Я пам’ятаю час, коли надзвичайно багато працював. Так сталося, що я працював на чоловіка, який брав усі мої ідеї, пропозиції і роботу й представляв їх своєму начальнику, як свої власні. Якийсь час я був дуже цим розстроєний. Але, коли я над цим розмірковував, мені прийшла ідея, і я вирішив з того часу посилати йому звіти про все, що я роблю чи намагаюся виконувати, і я посилав копію цього листа його начальнику. Той чоловік не був від цього у захваті, але це чудово спрацювало.

Восьме, завжди майте доручення у Церкві. Я не маю на увазі, що ви повинні просити про якесь конкретне покликання, але в яку б точку світу ви не їхали, якщо Господь вас туди помістить, завжди пропонуйте своє служіння головуючому авторитету. Нехай той керівник сам вирішить, де і як ви будете служити. Постійно чиніть Божі справи і знаходьте способи служити Йому.

Останні два є найважливішими.

Дев’яте, ходіть до храму. Майте діючу храмову рекомендацію. Серед дорослої молоді може бути невелика кількість тих, які захочуть піти до храму лише коли будуть отримувати свій ендаумент перед запечатуванням із супутником життя. Але практично кожна людина може отримати й мати діючу храмову рекомендацію. Це допоможе вам бути в гармонії з Духом, допоможе пам’ятати про найважливіше в житті та стимулюватиме багато служити іншим людям.

Десяте, дивіться на Спасителя Ісуса Христа як на взірець вашого життя. Користуйтеся Його вченнями як підручником для життя. Ніколи не робіть винятків з цих учень.

Чи обдумаєте ви з молитвою те, про що ми говорили? Є багато тих, хто захоче наслідувати ваш праведний приклад. Оскільки ви були просвітлені, ви маєте обов’язок перед тими, хто наслідуватиме ваш найкращий приклад. Не лише вони отримають благословення, але збагатиться і ваше життя. Дізнайтеся про величний вплив на краще, який є наслідком свідомих, основаних на істині вчинків окремих людей. Прийміть рішення, що кожна мить вашого життя відображатиме вашу рішучість бути смиренним прикладом праведності, цілісності й твердої віри. Ведучи такий спосіб життя, ви безсумнівно досягнете мети, заради якої прийшли на землю.

Чиніть правильно

Я розпочав свій виступ, сказавши, що отримав у своєму житті підтвердження істинності тих принципів, про які розповідаю. У моєму житті були моменти, коли рішення відстоювати принципи всупереч потужним силам означало, що, чинячи так, я багато чого втрачу в особистому житті. Але це мене не зупинило. Я був рішуче налаштований чинити правильно. Однак очікуваних втрат не сталося. Якимось чином, коли ми чинимо праведно, то нам своєчасно відкриваються набагато більші й набагато кращі можливості. Я свідчу, що ви ніколи не помилитеся, якщо довірятимете Господу і Його обіцянням, якими б важкими не були випробування.

Хочу розповісти одну історію. Я служив у Військово-Морських силах США з адміралом Гайманом Г. Ріковером, дуже вимогливою людиною. Коли мене покликали президентом місії, він намагався мене відмовити від цього. Коли я сказав, що мене покликає пророк Бога, він сказав: “Якщо мормони є такими, то я більше не буду запрошувати жодного з них працювати в моїй програмі”. Я знав, що в Айдахо, США, було багато сімей, які залежали від роботи за тією програмою, і мене це стурбувало.

Коли я молився, мені пригадалася пісня: “Правду чини! Хай нелегко буває” (“Правду чини”, Гімни, №142). Я так і зробив. Я не міг передбачити, яким чином вирішаться деякі з цих труднощів, з якими ми стикнулися. Чи буде це так, як я того сподівався, для тих людей, які прийдуть на моє місце, але “правду чини! Хай нелегко буває”. Усе склалося дуже добре.

Коли адмірал Ріковер дізнався, що я їду на місію, він сказав, що ніколи не захоче мене бачити і говорити зі мною. В мій останній робочий день я попросив його зустрітися зі мною. Секретар затаїв подих в очікуванні бурі емоцій.

Я увійшов, і він сказав: “Скотте, сідайте. Що там у вас? Я всіма способами намагався переконати вас змінити рішення. З чим ви прийшли?”

Я вручив йому Книгу Мормона і сказав: “Адмірале, я вірю в Бога. І я вірю, що коли ми робимо все від нас залежне, Він нам допоможе”.

Потім адмірал Ріковер сказав те, чого я ніколи не сподівався від нього почути. Він сказав: “Коли ви закінчите місію, я хочу, що ви повернулися і працювали зі мною”.

“Правду чини! Хай нелегко буває”.

Нехай Господь зміцнить вашу рішучість, ваш вияв віри і зростаючу силу вашого характеру, аби ви могли бути таким знаряддям для здійснення добра, яким Він хоче. Я свідчу, що Він живий. Якщо ви гідно шукатимете Його допомоги, Він скерує вас у житті. Я свідчу про це всіма своїми силами. Ісус Христос живий. Він скеровує Свою роботу на землі.

Як апостоли Господа Ісуса Христа ми здобуваємо досвід, що є дуже священним і дає нам можливість свідчити в Його ім’я і Його повноваженням. Я роблю це з глибоким переконанням. Ісус Христос любить вас. Він вестиме вас у житті. У часи тяжких випробувань, коли ви не знаєте, якою дорогою піти, станьте на коліна і попросіть Небесного Батька благословити вас, і нехай ваша віра в Спасителя і Його Спокуту буде каменем і основою вашого успішного життя.