2013
Рішення для вічності
Листопад 2013


Рішення для вічності

Зображення

Мудре застосування вашої свободи у прийнятті рішень є вирішальним для вашого духовного зростання зараз і у вічності.

Мої дорогі брати і сестри, кожний день є днем для прийняття рішень. Президент Томас С. Монсон навчав нас, що “рішення визначають долю”1. Мудре застосування вашої свободи у прийнятті рішень є вирішальним для вашого духовного зростання зараз і у вічності. Ви ніколи не надто молоді, щоб навчатися, і ніколи не надто старі, щоб змінюватися. Ваші прагнення до навчання й змін походять від даного небесами прагнення до вічного розвитку2. Кожний день дає можливості для прийняття рішень, які впливатимуть на вічність.

Ми—вічні істоти—духовні діти небесних батьків. У Біблії написано, що “Бог на Свій образ людину створив … як чоловіка та жінку створив їх”3. Недавно я чув, як дитячий хор виконував улюблену пісню “Я Божеє дитя”4. Мені стало цікаво, чому я не чув цю пісню частіше у виконанні матерів або вірних батьків? Хіба не всі ми діти Бога? Насправді, жоден з нас ніколи не може припинити бути дитиною Бога!

Як діти Бога, ми маємо любити Його усім нашим серцем і душею, навіть більше, ніж ми любимо наших земних батьків5. Ми маємо любити наших ближніх як братів і сестер. Немає заповідей більших за ці6. І нам слід завжди поважати цінність людського життя у кожній з багатьох його стадій.

Писання навчають, що тіло і дух—це душа людини7. Як дуальна істота, кожен з вас може дякувати Богу за Його безцінні дари вашого тіла і духа.

Людське тіло

Роки моєї професійної діяльності в якості лікаря наділили мене глибокою повагою до людського тіла. Створене Богом як дар для вас, воно абсолютно дивовижне! Подумайте про ваші очі, які бачать, вуха, які чують, і пальці, які відчувають усі дивовижні речі навколо вас. Ваш мозок дозволяє вам навчатися, думати і міркувати. Ваше серце невтомно пульсує вдень і вночі, і ви цього майже не помічаєте8.

Ваше тіло захищає себе. Біль приходить як попередження про те, що десь щось негаразд і потребує уваги. Час від часу приходять інфекційні захворювання, і коли це стається, виробляються антитіла, які посилюють ваш опір наступній інфекції.

Ваше тіло відновлює себе. Порізи і синці зцілюються. Зламані кістки знову стають міцними. Я назвав лише малесеньку вибірку з багатьох чудесних, Богом даних, якостей вашого тіла.

І навіть у цьому випадку, здається, що у кожній сім’ї, якщо не у кожної людини існує якась фізична проблема, яка вимагає особливої уваги9. Порядок долання таких випробувань був даний Господом. Він сказав: “Я даю людям слабкість, щоб вони були покірними; … [бо] якщо вони упокорюються … і мають віру в Мене, то Я вчиню так, щоб слабке стало сильним для них”10.

Часто особливі духи знаходяться в недосконалих тілах11. Дар такого тіла може в дійсності зміцнити сім’ю, якщо батьки та брати і сестри охоче змінять свої життя, щоб турбуватися про дитину, яка народилася з особливими потребами.

Процес старіння також дар від Бога, як і смерть. Неминуча смерть вашого смертного тіла є невід’ємною складовою великого Божого плану щастя12. Чому? Тому що смерть дозволить вашому духові повернутися додому до Нього13. З точки зору вічності смерть є передчасною лише для тих, хто не готовий зустрітися з Богом.

Оскільки тіло є настільки важливою частиною вічного плану Бога, не дивно, що апостол Павло описав його, як “Божий храм”14. Щоразу, коли ви подивитеся в дзеркало, дивіться на своє тіло, як на ваш храм. Ця істина—якщо освіжати її з подякою щодня—може позитивно вплинути на ваші рішення щодо того, як ви будете піклуватися про своє тіло і як будете його використовувати. А ті рішення вплинуть на вашу долю. Яким чином? Завдяки тому, що ваше тіло—храм для вашого духа. І те, як ви використовуєте ваше тіло, впливає на ваш дух. Серед рішень, які впливатимуть на вашу вічну долю, є такі:

  • Як ви виберете піклуватися про своє тіло і використовувати його?

  • Які духовні якості ви виберете для того, щоб розвивати їх?

Людський дух

Ваш дух є вічною сутністю. Господь сказав Своєму пророку Аврааму: “Тебе було обрано до того, як ти народився”15. Господь сказав щось подібне про Єремію16 і багатьох інших17. Він навіть сказав це про вас18.

Ваш Небесний Батько знав вас протягом дуже довгого часу. Ви, як Його син або донька, були обрані Ним, щоб прийти на землю саме в цей час, бути провідником у Його великій роботі на землі19. Ви були обрані не за якостями вашого тіла, але за ваші духовні якості, як наприклад: хоробрість, сміливість, чесність серця, спрага за істиною, голод за мудрістю і бажання служити іншим.

Ви розвинули деякі з цих якостей в доземному житті. Інші ви можете розвинути тут, на землі20, якщо постійно будете їх прагнути21.

Головна духовна якість—це вміння володіти собою—сила поставити розум вище бажань. Самоконтроль створює сильну совість. А ваша совість впливає на моральність вашої поведінки в складних ситуаціях, у спокусах і випробуваннях. Піст допомагає вашому духу володіти вашими фізичними прагненнями. Піст також посилює ваш доступ до божественної допомоги, оскільки робить ваші молитви більш інтенсивними. Чому потрібен самоконтроль? Бог помістив у нас сильні прагнення живлення і любові, необхідні для продовження людського роду22. Коли ми управляємо нашими прагненнями у рамках, встановлених законами Бога, ми можемо насолоджуватися довшим життям, більшою любов’ю і отримати довершену радість23.

Тому не дивно, що більшість спокус відійти від Божого плану щастя приходять через неправильне використання цих необхідних, даних Богом прагнень. Контроль над нашими прагненнями не завжди легкий. Жоден з нас не може управляти ними досконалим чином24. Стаються помилки. Бувають погрішності. Скоюються гріхи. Що ми можемо тоді робити? Ми можемо навчатися з цього. І ми можемо щиро каятися25.

Ми можемо змінити нашу поведінку. Самі наші бажання можуть змінитися. Як? Є лише один спосіб. Справжня зміна—постійна зміна—може прийти лише через зцілюючу, очищаючу та уможливлюючу Спокуту Ісуса Христа26. Він любить вас—кожного з вас!27 Він дозволяє вам мати доступ до Його сили, якщо ви дотримуєтеся Його заповідей завзято, старанно і з точністю. Це настільки просто і певно. Євангелія Ісуса Христа є євангелією змін!28

Сильний людський дух, який контролює бажання плоті, керує емоціями і пристрастями і не є їхнім рабом. Така свобода є настільки ж необхідною для духа, як і кисень для тіла! Свобода від самоув’язнення є справжнім визволенням!29

Ми “вільні вибрати волю і вічне життя … або вибрати неволю і смерть”30. Якщо ми вибираємо вищий шлях до свободи і вічного життя, цей шлях включає шлюб31. Святі останніх днів проголошують, що “шлюб між чоловіком і жінкою встановлено Богом і що сім’я є центральною частиною Творцевого плану для вічної долі Його дітей”. Ми також знаємо, що “стать є невід’ємною властивістю доземної, смертної й вічної особистості та її призначення”32.

Шлюб між чоловіком і жінкою є фундаментальним для вчень Господа і невід’ємною частиною вічного плану Бога. Шлюб між чоловіком і жінкою—це порядок Бога для повноти життя на землі і на небесах. Порядок Бога стосовно шлюбу не можна зневажати, неправильно розуміти чи перекручувати33. Це якщо ви бажаєте мати справжню радість. Порядок Бога стосовно шлюбу захищає священну силу породження і радість справжніх інтимних стосунків у шлюбі34. Ми знаємо, що Адам і Єва були одружені Богом, перш ніж відчули радість єднання, як чоловік і дружина35.

У наші дні, цивільні уряди мають закріплену законом зацікавленість у збереженні шлюбу, оскільки міцні сім’ї є найкращим способом забезпечувати хороший стан здоров’я, освіту, благополуччя і процвітання підростаючого покоління36. Але цивільні уряди, коли вони пишуть, переписують і вводять в дію закони, значно піддаються впливу соціальних трендів і мирських філософій. Незалежно від того, яке може працювати цивільне законодавство, вчення Господа стосовно шлюбу і моралі не можна змінити37. Пам’ятайте: гріх, навіть якщо його легалізували люди, залишається в очах Бога гріхом!

У той час, як ми маємо наслідувати доброту і співчуття Спасителя, цінувати права і почуття усіх дітей Бога, ми не можемо змінити Його вчення. Ми не маємо повноважень змінювати його. Ми відповідальні за те, щоб вивчати, розуміти і підтримувати Його вчення.

Спасителевий шлях життя—хороший. Його шлях включає цнотливість до шлюбу і повну вірність у шлюбі38. Господній шлях—це єдиний для нас спосіб відчути тривале щастя. Його шлях приносить постійне втішення нашим душам і багаторічний спокій у наші домівки. І, найкраще з усього, Його шлях веде нас додому до Нього і до нашого Небесного Батька, до вічного життя і піднесення39. Це сама суть роботи і слави Бога40.

Мої дорогі брати і сестри, кожний день—це день для прийняття рішень. І наші рішення впливають на нашу долю. Одного дня кожен з нас стоятиме перед Господом на суді41. У кожного з нас буде особиста співбесіда з Ісусом Христом42. Ми будемо звітувати про прийняті нами рішення стосовно наших тіл, наших духовних якостей і щодо того, як ми шанували порядок Бога для шлюбу і сім’ї. І щоб ми могли кожного дня мудро приймати рішення для вічності, про це я щиро молюся у священне ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Томас С. Монсон, “Рішення визначають долю” (Вогник Церковної системи освіти, 6 лист. 2005), с. 3; speeches.byu.edu.

  2. Концепція вічного розвитку добре відображена У.У. Фелпсом у його тексті до гімну “Якби ти до Колоба злетів” (Гімни, № 173). У 4 куплеті сказано: “Не зникне Божа сила,/ Добро і чистота;/ І завжди світло правди/ Вестиме до Христа./ Нема кінця блаженству/ І сповненню надій,/ Нема кінця священству/ Та істині святій”. 5-й куплет закінчується такими словами: “Навіки увінчає/ Любов твоє життя,/ Бо смерті не буває/ У царствах майбуття”.

  3. Буття 1:27; див. також Колосянам 3:10; Алма 18:34; Етер 3:15; Мойсей 6:9.

  4. “Я Божеє дитя”, Гімни, № 186.

  5. Див. Матвій 10:37.

  6. Див. Марк 12:30–31.

  7. Див. Учення і Завіти 88:15.

  8. Інші Богом дані регуляторні механізми також працюють у вашому тілі. Такі елементи, як натрій, калій та кальцій, і такі сполуки, як вода, глюкоза і білки, є необхідними для виживання. Тіло живе, використовуючи такі гази, як кисень і вуглекислий газ. Воно виробляє такі гормони, як інсулін, адреналін і тироксин. Рівень кожного з них і багатьох інших речовин у тілі певною мірою саморегулюються. Залози тіла об’єднані в функціональну систему. Наприклад, гіпофіз, який знаходиться у нижній частині мозку, виділяє гормон, який стимулює кору наднирників, яка виробляє гормони кори наднирників. Підвищення рівня гормонів кори наднирників призводить до зменшення секреції гіпофізом стимулюючого гормону і навпаки. Температура вашого тіла підтримується на нормальному рівні 36,6°C, незалежно від того, чи знаходитеся ви на екваторі чи на Північному полюсі.

  9. Деякі проблеми легко розпізнаються, інші—приховані. Одні успадковані; інші—ні. Одні люди мають схильність захворіти на рак, інші мають алергії, і т. д. Кожен з нас може пильнувати свої слабкі місця і смиренно дізнаватися, чого нас хоче навчити Господь, аби ця слабкість могла стати силою.

  10. Етер 12:27.

  11. Деякі проблеми не будуть повністю виправлені до Воскресіння, коли “все буде відновлено до свого належного і досконалого стану” (Алма 40:23).

  12. Див. Алма 42:8.

  13. Автор псалмів писав: “Дорога в очах Господа смерть богобійних Його!” (Псалми 115 [116]:6). Смерть є дорогою, оскільки вона є “поверненням додому” святого до Господа.

  14. 1 Коринтянам 3:16; див. 6:19.

  15. Авраам 3:23.

  16. Див. Єремія 1:5.

  17. Див. Алма 13:2–3.

  18. Див. Учення і Завіти 138:55–56.

  19. Див. Алма 13:2–3; Учення і Завіти 138:38–57.

  20. Такі якості як: віра, чеснота, знання, стриманість, терпіння, братерська доброта, благочестя, милосердя, покірливість і старанність (див. Учення і Завіти 4:6) є серед духовних дарів, які ми можемо розвивати й отримати. Вдячність є ще однією духовною якістю, яку можна розвинути. Вдячність впливає на настрій і продуктивність. А коли ви духовно “народжені від Бога”, ви можете із вдячністю отримати образ Його у виразі свого обличчя (див. Алма 5:14).

  21. Див. 1 Коринтянам 12; 14:1–12; Мороній 10:8–19; Учення і Завіти 46:10–29.

  22. Дехто спокушається переїдати. “Ожиріння досягло масштабів глобальної епідемії, щороку 2,8 мільйона людей помирають в результаті надмірної ваги” (“10 Facts on Obesity”, Всесвітня організація охорони здоров’я, бер. 2013, www.who.int/features/factfiles/obesity/en). Інші спокушаються їсти занадто мало. Анорексія і булімія руйнують велику кількість життів, шлюбів і сімей. А ще інші спокушаються статевими потягами, забороненими нашим Творцем. Уточнення можна знайти у Довіднику 2: Керування Церквою, де сказано: “Господній закон цнотливості полягає в утриманні від сексуальних стосунків до законного шлюбу і цілковитій вірності у шлюбі. … Перелюб, блуд, гомосексуальні чи лесбійські стосунки та всі інші несвяті, неприродні або нечисті стосунки є грішними”. Цитуючи з Довідника далі: “Гомосексуальною поведінкою порушуються заповіді Бога; така поведінка суперечить цілям статевої відмінності людей і позбавляє їх благословень, які вони можуть знайти в сімейному житті і в спасительних обрядах євангелії. … І хоч Церква виступає проти гомосексуальної поведінки, вона ставиться з розумінням і шанобливо до тих, хто має потяг до осіб тієї ж статі” ([2010], 21.4.5; 21.4.6).

  23. Див. 1 Коринтянам 6:9–20; Якова 1:25–27; Учення і Завіти 130:20–21. І ми маємо завжди пам’ятати, що “люди є, щоб мати радість” (2 Нефій 2:25).

  24. Смертне життя—це період випробування, як пояснює уривок з Писань: “І в цьому ми випробуємо їх, щоб подивитися, чи робитимуть вони все, що Господь Бог їхній накаже їм” (Авраам 3:25).

  25. Див. Мосія 4:10; Алма 39:9; Геламан 15:7. Довідник 2 містить таке послання: “Гомосексуальна поведінка може бути прощена завдяки щирому покаянню” (21.4.6).

  26. Через Спокуту Ісуса Христа і послух принципам євангелії усе людство може бути спасенне (див. Учення і Завіти 138:4; Уложення Віри 1:3).

  27. Див. Етер 12:33–34; Мороній 8:17.

  28. Див. Мосія 5:2; Алма 5:12–14.

  29. Див. Римлянам 8:13–17; Галатам 5:13–25; Учення і Завіти 88:86.

  30. 2 Нефій 2:27.

  31. Див. Учення і Завіти 131:1–4.

  32. “Сім’я: Проголошення світові”, Ліягона, лист. 2010, 3 с. обкладинки.

  33. Див. Матвій 19:4–6; Мосія 29:26–27; Геламан 5:2.

  34. Кожна людина народжується з унікальною особистістю, хромосомами та ДНК (дезоксирибонуклеїновою кислотою). ДНК—це молекула, яка містить закодовані генетичні інструкції, що використовуються в розвитку і функціонуванні живих клітин. ДНК кожної людини утворюється, коли ДНК матері і батька поєднуються для створення ДНК нового тіла, що є партнерством між батьком, матір’ю і дитиною.

  35. Див. Буття 2:24–25; 3:20–21; 4:1–2, 25.

  36. Доктор Патрік Ф. Феган писав: “Необхідною структурною одиницею, від якої залежить доля економіки, є домогосподарство з батьками, які уклали шлюб—особливо сім’ї з великою кількістю дітей, яка щотижня поклоняється Богу. Кожний шлюб створює нове домогосподарство, незалежну економічну одиницю, яка генерує доход, витрачає, відкладає і вкладає” (“The Family GDP: How Marriage and Fertility Drive the Economy”, The Family in America, vol. 24, no. 2 [весна 2010], с. 136).

  37. Див. Вихід 20:14; Левит 18:22; 20:13; Повторення Закону 5:18; Матвій 5:27–28; Mарк 10:19; Лука 18:20; Римлянам 1:26–27; 13:9; Мосія 13:22; 3 Нефій 12:27–28; Учення і Завіти 42:24; 59:6.

  38. Див. Гордон Б. Хінклі, “This Thing Was Not Done in a Corner”, Ensign, лист. 1996, с. 49.

  39. Див. Учення і Завіти 14:7.

  40. Див. Мойсей 1:39.

  41. Див. 2 Нефій 9:41, 46; Мосія 16:10.

  42. Нас будуть судити за нашими вчинками і бажаннями наших сердець (див. Учення і Завіти 137:9; див. також Євреям 4:12; Алма 18:32; Учення і Завіти 6:16; 88:109).