2013
Приєднуйтеся до нас
Листопад 2013


Приєднуйтеся до нас

Зображення

Незалежно від ваших обставин, вашої особистої історії або сили вашого свідчення є місце у Церкві і для вас.

Якось одному чоловікові наснилося, що він був у великій залі, де зібралися всі релігії світу. Він зрозумів, що кожна релігія має багато привабливого і гідного.

Він познайомився з симпатичною подружньою парою, яка представляла Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, і запитав: “Що ви вимагаєте від своїх членів Церкви?”

Ми нічого не вимагаємо,—відповіли вони.—Але Господь просить, щоб ми присвятили все”.

Далі подружжя розповіло про церковні покликання, домашнє та візитне вчителювання, місію повного дня, щотижневі сімейні вечори, храмову роботу, гуманітарне служіння та програму благополуччя, а також доручення проводити уроки.

“Чи ви платите людям за все, що вони роблять?”—запитав чоловік.

“О ні,—вигукнуло подружжя.—Вони добровільно жертвують своїм часом.

Крім того,—додало подружжя,—кожні шість місяців члени нашої Церкви на вихідні впродовж десяти годин присутні на генеральній конференції або дивляться її”.

“Люди виступають з промовами впродовж десяти годин?”—здивувався чоловік.

“А як стосовно щотижневої церковної служби? Скільки вона триває?”

“Три години кожної неділі”.

“Ну і ну,—сказав чоловік.—Чи справді виконують члени вашої Церкви все, що ви сказали?”

“Все і навіть більше. Ми ще не згадали про сімейну історію, молодіжні табори, духовні вечори, вивчення Писань, навчання провідництва, молодіжні заходи, ранкову семінарію, прибирання церковних будівель і також про те, що є Господній закон здоров’я, щомісячний піст для допомоги бідним і десятина”.

Чоловік сказав: “Я дуже збентежений. Чому ж тоді люди мають бажання приєднуватися до такої церкви?”

З усмішкою подружжя відповіло: “Ми вже думали, що ви ніколи про це не запитаєте”.

Чому люди мають бажання приєднуватися до такої Церкви?

У той час, як багато церков по всьому світу переживають значний кількісний спад, Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів—хоча вона маленька в порівнянні з багатьма іншими—є однією з найбільш зростаючих церков у світі. Станом на вересень 2013 року у Церкві нараховується 15 млн. членів по всьому світі.

Для цього є багато причин, але назву лише кілька.

Спасителева Церква

По-перше, цю Церкву було відновлено у наші дні Самим Ісусом Христом. У ній є повноваження діяти від Його імені—христити для відпущення гріхів, надавати дар Святого Духа і запечатувати на землі й на небесах1.

Ті, хто приєднується до цієї Церкви, люблять Спасителя Ісуса Христа і бажають наслідувати Його. Вони радіють знанню про те, що Бог знову промовляє до людей. Коли вони отримують священні обряди священства і укладають завіти з Богом, то можуть відчувати Його силу в своєму житті2. Коли вони входять у святий храм, то відчувають, що знаходяться у Його присутності. Коли вони читають Святе Письмо3 і живуть за вченням Його пророків, то наближаються до Спасителя, Якого так сильно люблять.

Активна віра

Ще одна причина полягає в тому, що Церква надає можливість чинити добро.

Похвально вірити в Бога, але більшість людей хоче робити більше, ніж слухати натхненні проповіді або “мріяти про [свої] небесні оселі”4. Вони хочуть застосовувати свою віру на практиці. Вони хочуть засукати рукава і долучитися до цієї величної справи.

І саме так відбувається, коли вони приєднуються до нас,—у них є багато можливостей перетворити свої таланти, співчуття і час у добрі справи. Оскільки у громадах по всьому світу у нас немає оплачуваного духівництва на місцях, наші члени Церкви здійснюють священнослужіння своїми силами. Їх покликають через натхнення. Іноді ми волонтеримо, іноді нас “волонтерять”. Доручення не є для нас тягарем, але можливістю дотримуватися завітів служити Богові та Його дітям, які ми з радістю укладаємо.

Дорогоцінні благословення

Третя причина того, чому люди приєднуються до Церкви, полягає в тому, що шлях учнівства приводить до дорогоцінних благословень.

Ми дивимося на хрищення, як на відправну точку нашої дороги учнівства. Наша щоденна подорож з Ісусом Христом веде до миру і до кінцевої мети в цьому житті, та приносить глибоку радість і вічне спасіння у світі прийдешньому.

Ті, хто вірно йде цим шляхом, уникає багато вибоїн, причин для смутку й жалкувань у житті.

Бідні духом і чесні серцем знаходять тут великі скарби знань.

Ті, хто страждає або тужить, знаходять тут зцілення.

Обтяжені гріхом, знаходять прощення, свободу та спокій.

Тим, хто відходить

Пошуки істини приводять мільйони людей до Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Однак є й такі, які залишають Церкву після того, як полюбили її.

Хтось може запитати: “Якщо євангелія така чудова, чому ж люди відходять?”

Іноді, на нашу думку, це відбувається через образу, лінь або гріх. Насправді, все не так просто. В дійсності, немає однієї причини, якою можна було б пояснити багато ситуацій.

Деякі з наших любих членів Церкви роками шукають відповідь на запитання, чи слід їм віддалятися від Церкви.

У цій Церкві, де дуже цінується особиста свобода вибору, яку було відновлено юнаком, який ставив запитання і шукав відповіді, ми поважаємо тих, хто чесно шукає істину. Нам може бути дуже сумно, коли їхній шлях відводить їх від Церкви та істини, яку ми знайшли, але ми поважаємо їхнє право поклонятися Всемогутньому Богові так, як їм каже власна совість, так само, як і ми залишаємо за собою це право5.

Питання, на які немає відповіді

Деяким людям нелегко сприйняти те, що є питання, на які немає відповіді, стосовно того, що було зроблено або сказано в минулому. Ми відкрито визнаємо, що впродовж майже 200-літньої історії Церкви разом з неперервним ланцюжком натхненних, достойних і божественних подій були слова і вчинки, які можуть у людей викликати запитання.

Іноді запитання виникають лише тому, що ми не маємо повної інформації і нам просто потрібно ще трохи терпіння. Коли згодом стане відомою вся правда, ми із задоволенням отримаємо пояснення того, що здавалося позбавленим сенсу раніше.

Іноді існує кілька думок стосовно того, що “факти” означають насправді. Питання, яке викликає сумніви у одних людей, може, після ретельного дослідження, зміцнювати віру інших.

Помилки недосконалих людей

І якщо вже бути зовсім чесним, то були часи, коли члени або провідники Церкви просто помилялися. Могло бути сказано або зроблено те, що не відповідає нашим цінностям, принципам чи доктрині.

Я думаю, що Церква була б досконалою лише тоді, якби вона скеровувалася досконалими людьми. Бог—досконалий, і Його вчення є чистим. Але Він діє через нас—Його недосконалих дітей—а недосконалі люди припускаються помилок.

На титульній сторінці Книги Мормона ми читаємо: “І ось, якщо й є недоліки, то це помилки людей; тому, не засуджуйте діяння Бога, щоб вас визнали незаплямованими біля судного престолу Христа”6.

Так було завжди і буде доти, доки не настане досконалий день, коли Сам Христос особисто царюватиме на землі.

Дуже шкода, що хтось спіткнувся через помилки, допущені людьми. Але незважаючи на це, вічна істина відновленої євангелії, що є у Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, не потьмяніла, не ослабла і не зникла.

Як апостол Господа Ісуса Христа і як той, хто з власного досвіду знає ради і діяння цієї Церкви, я складаю урочисте свідчення, що кожне рішення, яке впливає на цю Церкву та її членів, отримується за натхненням від Небесного Батька, за Його скеруванням і з Його схвалення. Це—Церква Ісуса Христа. Бог не дозволить, щоб Його Церква зійшла з наміченого курсу або не досягнула своєї божественної мети.

Є місце для вас

Тим, хто сам віддалив себе від Церкви, я кажу, мої дорогі друзі: тут все ще є місце і для вас.

Прийдіть і доповніть наші таланти, дари та енергію своїми. Внаслідок цього ми всі станемо кращими.

Дехто може запитати: “А що ж робити з сумнівами?”

Мати запитання—це природно: насінина щирих досліджень часто проростала і перетворювалася на величне дерево розуміння. Мало хто з членів Церкви у той чи інший період не вирішував серйозні або делікатні запитання. Одна з цілей Церкви—плекати і розвивати зернину віри—іноді навіть на піщаному ґрунті сумнівів та непевності. Віра—це надія на те, чого не видно, але що є істинним7.

Отже, дорогі брати і сестри, мої дорогі друзі, будь ласка: відразу ж ставте під сумнів свої сумніви, перш ніж сумніватися у своїй вірі8. Ми ніколи не повинні дозволяти сумнівам взяти нас в полон і утримувати від Божественної любові, миру і дорогоцінних дарів, які приходять завдяки вірі в Господа Ісуса Христа.

Хтось може сказати: “Я просто не вписуюся в загал людей, які належать до Церкви”.

Якби ви могли зазирнути в наші серця, то, ймовірно, побачили б, що ви вписуєтеся краще, ніж собі уявляєте. Вас здивує, коли ви побачите, що у нас з вами дуже подібні прагнення, труднощі та надії. Може здаватися, що ваше походження або виховання відрізняються від того, що ви бачите в багатьох святих останніх днів, але це може бути благословенням. Брати і сестри, дорогі друзі, нам потрібні ваші унікальні таланти і бачення. Розмаїття людей і народів по всьому світу—це сила цієї Церкви.

Хтось може сказати: “Я не думаю, що зможу жити за вашими нормами”.

Тоді це ще одна причина, щоб прийти! Мета Церкви—підтримувати людей, які є недосконалими, опинилися в скрутних обставинах, вибилися з сил. У ній багато людей, які всім своїм серцем бажають дотримуватися заповідей, навіть якщо вони ще не досягли в цьому майстерності.

Хтось може сказати: “Я знаю члена вашої Церкви, який є лицеміром. Я ніколи не приєднаюся до церкви, в якій є такі люди”.

Якщо ви називаєте лицеміром людину, яка не живе досконало згідно з тим, у що вірить, тоді ми всі лицеміри. Ніхто з нас не виконує повною мірою те, що ми, як християни, маємо виконувати. Однак ми щиро намагаємося подолати свої недоліки і схильність грішити. Усім серцем і душею ми прагнемо ставати кращими завдяки Спокуті Ісуса Христа.

Якщо таким є ваше бажання, то незалежно від ваших обставин, вашої особистої історії або сили вашого свідчення є місце у Церкві і для вас. Приєднуйтеся до нас!

Приєднуйтеся до нас!

Незважаючи на наші людські недосконалості, я впевнений, що ви знайдете серед членів цієї Церкви багато найкращих душ, які тільки є у світі. Складається враження, що Церква Ісуса Христа притягує добрих і турботливих, чесних і працьовитих.

Якщо ви сподіваєтеся знайти тут досконалих людей, то на вас чекає розчарування. Але якщо ви шукаєте чисте вчення Христа, слово Боже, “яке зцілює поранену душу”9, та освячуючий вплив Святого Духа, тоді ви їх тут знайдете. У цей вік затухаючої віри—у цей вік, коли так багато людей відчувають себе так далеко від небес,—тут ви знайдете людей, які прагнуть пізнати Спасителя і наблизитися до Нього шляхом служіння Богові та ближнім, так, як це робите ви. Приєднуйтеся до нас!

Чи не хочете й ви відійти?

Мені приходить на думку епізод у житті Спасителя, коли багато людей пішли від Нього10. Ісус запитав у своїх учнів:

“Чи не хочете й ви відійти?

Відповів Йому Симон Петро: “До кого ми підемо, Господи? Ти маєш слова життя вічного”11.

Іноді нам доводиться відповідати на подібне запитання. Чи не хочете й ви відійти? І чи будемо ми, подібно до Петра, міцно триматися за слова вічного життя?

Якщо ви шукаєте істину, значення і шлях, щоб перетворити віру на дію, якщо ви шукаєте місце, де почуватиметеся затишно—приєднуйтеся до нас!

Якщо ви залишили віру, якої раніше трималися—приходьте знову. Приєднуйтеся до нас!

Якщо ви відчуваєте спокусу здатися,—протримайтеся ще трохи. Тут є для вас місце.

Я благаю всіх, хто чує або читає ці слова: приєднуйтеся до нас. Відгукніться на заклик лагідного Христа. Візьміть свій хрест і йдіть за Ним12.

Приєднуйтеся до нас! Бо тут ви знайдете те, що не має ціни.

Я свідчу, що тут ви знайдете слова вічного життя, обіцяння благословенного викуплення і шлях до миру та щастя.

Я щиро молюся, щоб ваші особисті пошуки істини залишили у вашому серці бажання прийти і приєднатися до нас. У святе ім’я Ісуса Христа, амінь.