2013
Будьте лагідними і невибагливими серцем
Листопад 2013


Будьте лагідними і невибагливими серцем

Зображення

Бути лагідним не означає бути слабким, але це означає поводитися з великодушністю і добротою.

Мормон навчав, що людина “не може мати віри і надії, якщо вона не буде лагідною і невибагливою серцем”1. Він додав, що без таких рис “віра і надія марні, бо ніхто не приймається до Бога, крім лагідних і невибагливих серцем”2.

Лагідність—це риса характеру, притаманна тим, хто “богобоязливий, праведний, скромний, сприймаючий повчання і терплячий у стражданнях”3. Ті, хто володіє цією рисою, є тихими, привітними й охочими йти за Ісусом Христом і Його євангельськими вченнями. Вони мають спокійний, покірний, толерантний і упокорений характер.

У своєму посланні до галатів Апостол Павло навчав, що лагідність—це плід Духа4. Тому найлегший для нас спосіб його досягти—це “жити духом”5. А для того, щоб жити Духом, наш спосіб життя має відображати праведність перед Господом.

Беручи ім’я Христа на себе, очікується, що ми прагнутимемо наслідувати його риси і змінюватимемо свій характер, аби щодня ставати все більше схожими на Нього. Спаситель, застерігаючи своїх учнів, сказав: “Отож, будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний”6. Єдиною абсолютно досконалою істотою, яка коли-небудь жила на землі, є Спаситель. Якщо ми “приходимо до Христа, … відринаємо від [себе] всю безбожність; … і любимо Бога”, то завдяки Його благодаті настане день, коли ми зможемо бути досконалими в Ньому7.

“Риси характеру, подібного до Христового, є дарами Бога. [Ці якості] даються [нам], якщо [ми] правильно розпоряджаємося своєю свободою волі. …Бажаючи зробити Богу приємне, [ми маємо] усвідомити свої слабкості і бути готовими і мати бажання вдосконалюватися”8.

Лагідність є необхідною для нас, аби нам стати більш подібними до Христа. Без неї ми не зможемо розвивати інші важливі чесноти. Бути лагідним не означає бути слабким, але це означає поводитися з великодушністю і добротою, виявляючи міць, спокій, здорову самооцінку і самоконтроль.

Лагідність була однією з найбільш поширених рис в житті Спасителя. Він сам навчав Своїх учнів: “Навчіться від Мене; бо Я тихий і серцем покірливий”9.

Ми благословенні народитися з насінням лагідності в нашому серці. Ми маємо зрозуміти, що неможливо зростити і розвинути це насіння за одну мить, але скоріше протягом певного часу. Христос просить нас “брати щоденно свого хреста”10, маючи на увазі, що це є постійний процес, на якому зосереджуються і якого прагнуть.

Президент Лоренцо Сноу, п’ятий пророк нашого розподілу, навчав: “Це наш обов’язок намагатися бути досконалими, … вдосконалюватися щодня, вивчати свою поведінку минулого тижня і цього тижня робити все краще; сьогодні робити все краще, ніж вчора”11. Отже, перший крок для набуття лагідності—це прагнення вдосконалюватися день у день. Кожного дня нам треба намагатися бути кращими, ніж днем раніше, рухаючись уперед завдяки цьому процесу.

Президент Сноу додав:

“Нам притаманно робити якісь дурниці й виявляти ті чи інші слабкості; та нам слід старатися якомога швидше позбутися цього і … виховувати це почуття в серці наших дітей, … щоб вони могли навчитися за будь-яких обставин належно поводити себе перед Ним.

Якщо чоловік може один день прожити зі своєю дружиною без сварки або без того, щоб погано поставитися до когось, або без того, щоб якимось чином засмутити Духа Божого …; на той момент він в цьому є досконалим. Потім нехай він спробує зробити те саме наступного дня. Але думка про те, що наступного дня йому це не вдалося, не повинна бути для нього причиною вважати, що він не доб’ється успіху на третій день”12.

Визнаючи нашу самовідданість і наполегливість, Господь дасть нам те, чого ми вже не зможемо досягти через наші недоліки і людські слабкості.

Інший важливий крок у набутті лагідності—це навчитися контролювати свої емоції. Те, що тілесна людина перебуває в кожному з нас, і те, що ми живемо у світі, сповненому тиском, контролювання наших емоцій може стати однією з проблем в нашому житті. Подумайте кілька секунд, якою буде ваша реакція, якщо хтось не виконає ваші бажання в той момент, коли ви цього від них захочете. Або коли люди не згодні з вашими ідеями, навіть якщо ви абсолютно впевнені, що вони є правильним рішенням проблеми? Якою буде ваша реакція, якщо хтось образить вас, критикуватиме ваші зусилля або буде грубим просто через поганий настрій? У ці моменти та в інших складних ситуаціях ми повинні навчитися керувати нашим норовом і приборкати наші почуття через терпіння і лагідне переконання. Це те, що є найбільш важливим у наших оселях і в наших стосунках зі своїми вічними напарниками. За 31 рік, що я одружений з моєю коханою, вона часто лагідно нагадувала мені про це в той час, коли ми стикалися з тривожними випробуваннями життя.

Серед вказівок, що містяться у 2-му посланні Тимофію, Апостол Павло сказав:

“А [слуга] Господній не повинен сваритись, але бути привітним до всіх, навчальним, до лиха терплячим,

що навчав би противників із лагідністю, чи Бог їм не дасть покаяння, щоб правду пізнати,

щоб визволитися від сітки диявола, що він уловив їх для роблення волі своєї”13.

Контролюючи свої реакції, будучи спокійними й врівноваженими і уникаючими суперечок, ми почнемо навчатися дару лагідності. Президент Генрі Б. Айрінг якось сказав: “Якщо ми з вірою контролюємо свій темперамент і скоряємо свою гордість, Святий Дух даватиме нам Своє схвалення, і священні обіцяння та завіти ставатимуть певними”14.

Ще один крок для досягнення лагідності—це стати смиренними. Господь наставляв Томаса Б. Марша через пророка Джозефа Сміта, говорячи: “Будь смиренним; і Господь Бог твій вестиме тебе за руку і дасть тобі відповідь на твої молитви”15.

Я вірю, брати і сестри, що тільки ті, хто є смиренними, можуть розпізнати і зрозуміти Господні відповіді на свої молитви. Смиренні є сприймаючими повчання, які визнають рівень своєї залежності від Бога і бажають підкорятися Його волі. Смиренні є лагідними і мають можливість впливати на інших бути такими ж. Боже обіцяння смиренним полягає в тому, що Він вестиме їх за руку. Я щиро вірю, що ми уникатимемо манівців і смутку в своєму житті доти, доки ми йтимемо за руку з Господом.

Одним з найкрасивіших прикладів лагідності в наш час, про який мені відомо, є приклад навернення брата Мозеса Малангу. Його навернення почалося в 1964 році, коли він отримав примірник Книги Мормона. Він був зачарований цією книгою, але тільки на початку 70-х років, йдучи вулицею в Йоганнесбурзі, Південна Африка, він побачив табличку Церкви СОД на будівлі. Брат Малангу був заінтригований і увійшов до приміщення, щоб дізнатися більше про Церкву. Йому люб’язно сказали, що він не може відвідувати служіння або христитися, оскільки на той час закони країни не дозволяли цього.

Брат Малангу прийняв це рішення з лагідністю, покірливістю і без образ, але в нього залишилося сильне бажання дізнатися більше про Церкву. Він попросив у церковних провідників залишати одне з вікон дому зборів відкритим під час недільних зборів, щоб він міг сидіти надворі і слухати програму богослужіння. Протягом кількох років сім’я брата Малангу та його друзі регулярно відвідували Церкву “через вікно”. Одного разу в 1980 році їм сказали, що вони можуть відвідувати Церкву, а також охриститися. Який славетний день то був для брата Малангу.

Пізніше Церква організувала філію у його районі Соуето. Це стало можливим тільки через рішучість, мужність і відданість таких людей, як брат Малангу, який за важких обставин залишався вірним протягом стількох років.

Один із друзів брата Малангу, який приєднався до Церкви в той же час, розповів мені цю історію, коли я відвідував кіл Соуето. Наприкінці нашої розмови, він обійняв мене. У той момент, брати і сестри, я відчув, неначе люблячі руки Спасителя огорнули мене. Очі цього доброго брата випромінювали лагідність. З серцем, сповненим добра і глибокої вдячності, він попросив мене просто сказати Президенту Томасу С. Монсону, яким вдячним і благословенним він і багато інших людей є, завдяки тому, що вони мають істинну євангелію в своєму житті. Приклад лагідності брата Малангу і його друга справді справили добрий вплив на багато життів—особливо на моє.

Брати і сестри, я вірю, що Спаситель Ісус Христос—найкращий приклад лагідності. Навіть під час останніх хвилин Його земного життя, будучи несправедливо звинуваченим і засудженим, через біль несучи Свій хрест до Голгофи, зазнаючи знущань і прокльонів від Своїх ворогів, покинутий багатьма тими, хто знав Його і був свідком Його чудес, Його було прибито на хресті.

Навіть після найбільших фізичних страждань, Господь звернувся до Свого Батька і промовив з глибини Свого лагідного і смиренного серця: “Отче, відпусти їм,—бо не знають, що чинять вони!”16 Христос не ухилився від надзвичайних фізичних і духовних страждань, даючи нам можливість змінити наш духовний характер і стати такими ж лагідними, як Він.

Я складаю своє свідчення, що Ісус Христос є наш Спаситель. Я свідчу вам, що, завдяки Його любові можливо змінитися. Можливо позбутися наших слабкостей. Можливо відмовитися від лихих впливів в нашому житті, контролювати свій гнів, стати лагідними і розвивати ті риси, які має Спаситель. Він показав нам шлях. Він показав нам бездоганний приклад і наказав кожному з нас стати такими, як Він. Його запрошення до нас—йти за Ним, слідувати Його прикладу і стати подібними до Нього. Про ці істини я складаю своє свідчення в Його священне ім’я, самого Ісуса Христа, амінь.