2013
Учення і принципи, що містяться в Уложеннях віри
Листопад 2013


Учення і принципи, що містяться в Уложеннях віри

Зображення

Кожне уложення віри доповнює наше розуміння євангелії Ісуса Христа унікальною цінністю.

Коли я отримав доручення виступати на сесії священства під час генеральної конференції, то відразу ж подумав про чудову вчительку Початкового товариства. Вона дуже хотіла підготувати нас, щоб ми були гідними отримання священства. Вона постійно нагадувала нам про вимоги до випускників Початкового товариства, встановлені на той час,—вивчити напам’ять імена членів Кворуму Дванадцятьох Апостолів та Уложення віри. Вона також дала нам обіцяння: якщо ми всі розкажемо напам’ять тринадцять уложень віри, то зможемо обрати місце, куди підемо в похід і де проведемо свій останній урок.

Ми обрали особливе місце, куди любили ходити в похід. Воно знаходилося на скелястих схилах, якраз над першою дамбою біля входу в Логанський каньйон у північній Юті. Там була невеличка галявинка серед скель з місцем для багаття, влаштованим самою природою, де можна було приготувати хот-доги і підсмажити лукум. Однак, коли ми обирали місце, то не взяли до уваги той факт, що наша вчителька вже була похилого віку і не спортивної статури. Якби ми трохи більше про це подумали, то нам би спало на думку, що їй, можливо, буде важко йти у такий похід. Однак вона була зв’язана своїм обіцянням і відважно пішла за нами.

Спочатку ми зійшли на невеликий пагорб. У наші дні там не було високовольтної лінії, тому доступ було відкрито. З невеликою допомогою наша вчителька зійшла на той пагорб. Як тільки ми дісталися до вершини, то відразу ж почали сходити вниз до гірського хребта, до місця під назвою “Спина черепахи”.

Після прибуття на місце нашій вчительці знадобився певний час, щоб перевести дух. Коли ми вже були готові сісти і їсти, вона достатньо відпочила, щоб провести з нами останній урок. Вона сказала, як їй подобалося навчати у Початковому товаристві впродовж останніх двох років. Вчителька похвалила те, як ми добре вивчили Уложення віри. Вона могла називати номер будь-якого з них, а ми могли переказати його. Потім вона сказала, що заучування Уложень віри не буде нічим іншим, як заучуванням великої кількості слів, якщо ми не зрозуміємо вчення і принципи, що в них містяться. Вона заохотила нас вивчати євангельське вчення, викладене в кожному Уложенні віри, і пояснила, що це вчення, яке міститься в Уложеннях віри, поділяється на частини.

I. Божество і основоположне вчення про Христа

Ми дізнаємося з першого уложення віри, що Божество складається з трьох осіб: Бога Батька, Ісуса Христа і Святого Духа.

Друге уложення віри навчає, що ми несемо відповідальність за свої вчинки на землі.

Третє дає бачення Спасителевої місії зі спасіння дітей Небесного Батька.

Четверте навчає про важливість основних принципів та обрядів.

Сила слів учительки була для мене джерелом натхнення завдяки особливій увазі, яку вона приділяла вивченню євангелії. Писання скеровують нас до стандарту істини, якою ми можемо оцінювати отримане знання—є воно істинним чи хибним. Істинне вчення іде від Бога, джерела й основи всієї істини. Вчення і поняття істинної доктрини містяться в євангелії нашого Господа і Спасителя. Хибне вчення іде від Сатани, батька усієї брехні. Його бажання—викривити, змінити і переробити дані через одкровення істини. Він хоче обманути нас, тож дехто з нас загубиться на шляху, який веде назад до небесного дому.

Писання вчать нас, як уникати хибних учень. Наприклад, у листі Павла до Тимофія ми читаємо:

“Усе Писання Богом надхнене, і корисне до навчання, до докору, до направи, до виховання в праведності,

щоб Божа людина була досконала, до всякого доброго діла готова” (2 Тимофію 3:16–17).

Це вчення є для Церкви тим самим, чим є акумулятор для мобільного телефону. Коли ви виймаєте акумулятор зі свого мобільного телефону, від нього немає ніякої користі. Церква, у якій більше не навчають істинному вченню, так само не приносить ніякої користі. Вона не може скеровувати нас назад до Небесного Батька і нашого вічного дому.

ІІ. Організація і порядок священства

Після того, як ми починаємо розуміти основоположні вчення Христа, п’яте і шосте уложення віри навчають нас про організацію і порядок священства. Під проводом Господа Джозеф Сміт організував Спасителеву Церкву, застосовуючи повноваження священства—силу Бога. Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів має ту саму організацію, що і Церква, організована і скерована у той час, коли Він жив на землі.

Яким славетним став той день для Джозефа Сміта і Олівера Каудері у травні 1829 року, коли вони пішли в ліс помолитися стосовно вчення про хрищення для відпущення гріхів, про яке вони прочитали в процесі перекладу Книги Мормона. Було багато вчень про хрищення, які викладалися різними церквами на початку 1800-х років. Джозеф Сміт і Олівер Каудері знали, що всі вони не можуть бути істинними. Вони хотіли дізнатися про правильний порядок хрищення і також про те, хто мав повноваження христити.

У відповідь на їхню молитву до Господа явився небесний посланець, Іван Христитель. Він поклав свої руки на їхні голови і передав їм повноваження христити такими словами: “Вам, мої товариші у служінні, в ім’я Месії я передаю священство Аарона” (УЗ 13:1).

Який чудовий день в історії світу! Священство було відновлено на землі.

Коли ми отримуємо священство, ми отримуємо повноваження діяти від імені Бога і керувати в істині та праведності. Це повноваження є важливим джерелом праведної сили і впливу для блага Божих дітей на землі і триватиме й поза завісою. Необхідно було відновити священство до того, як було організовано істинну Церкву Ісуса Христа. Це основоположний урок, який ми засвоюємо з п’ятого і шостого уложень віри.

ІІІ. Вічні джерела в земній подорожі

Наступні три уложення віри—сьоме, восьме і дев’яте—містять джерела, з яких ми можемо навчатися під час земної подорожі. Нам даються духовні дари, які скеровують нас, якщо ми живемо за Господніми вченнями, і захищають від зла. Писання—це ще один дороговказ. Якщо ми уважно читаємо слово Бога, Він відкриє нам шлях назад до вічного життя.

Дев’яте уложення віри навчає, що Бог уже відкрив, зараз відкриває і відкриє у майбутньому багато великих і важливих істин Своїм пророкам, провидцям і одкровителям. Ми дізнаємося, що крім того, що дослухаємося до тихого і спокійного голосу Духа і читаємо Писання, маємо ще одне джерело скерування—це наші церковні провідники, яких було обрано, покликано і рукопокладено, щоб благословляти наше життя за допомогою уроків, які вони викладають.

ІV. Члени церкви-місіонери

Десяте, одинадцяте і дванадцяте уложення віри навчають нас, як вести місіонерську роботу і ділитися євангелією у світі, де є багато країн і розмаїття законів. Ми дізнаємося про збирання Ізраїля під час підготовчого періоду до Другого пришестя Спасителя. Нас навчають, що чоловіки і жінки здатні діяти самостійно, і вони можуть або прийняти, або відкинути слово Бога, керуючись власним сумлінням. І, нарешті, ми дізнаємося, що поширюючи євангелію Ісуса Христа в усіх куточках землі, ми повинні поважати уряд кожної країни, в яку приходимо. Ми дійсно віримо в послух, шанобливе ставлення і дотримання законів кожної країни.

V. Якості, яких ми прагнемо набути

Тринадцяте уложення віри дає особливе бачення того, як ми повинні поводитися у житті та якими маємо бути. В ньому сказано: “Ми віримо, що повинні бути чесними, вірними, цнотливими, доброзичливими, чеснотними і творити добро всім людям; справді, ми можемо сказати, що слідуємо настановленню апостола Павла: ми віруємо в усе, сподіваємося всього; ми багато чого перетерпіли і сподіваємося, що зможемо перетерпіти все. Якщо є щось чеснотне, чудове, славнозвісне, гідне похвали—ми прагнемо цього”.

Усім нам слід намагатися бути втіленням цих якостей і жити так, щоб стати їхнім взірцевим прикладом. Істини, викладені в Уложеннях віри, будуються одна на одній так само, як складові мобільного телефону взаємодіють між собою. Подібно до того, як у процесі складного технологічного процесу поєднуються частини мобільного телефону, так само Уложення віри постачають нам ключові доктрини Відновлення. Кожне уложення віри доповнює наше розуміння євангелії Ісуса Христа унікальною цінністю.

Моя вчителька Початкового товариства сповнила мене рішучістю вивчати доктрини царства. Вона навчила мене шукати глибше значення, що міститься у цих простих Уложеннях віри. Вона пообіцяла, що якщо я приділю час вивченню цих священних істин, то здобуте знання змінить моє життя на краще, і я свідчу вам, що так і є.

Після чудового уроку, проведеного вчителькою на горі в Логанському каньйоні, ми помітили, що затрималися трохи довше, ніж планували. Насувався вечір, і ми зрозуміли, що виникає ускладнення.

Моїй вчительці було нелегко прийти на це особливе місце, але повернення було також великим випробуванням для нас. Лише це було єдиним недоліком у виборі місця для нашого заходу. Спуск був важким для нас, але ще важчим для людини її віку.

Поки ми намагалися допомогти їй спуститися з гори, з’явилося двоє полісменів. Президент Початкового товариства послала їх знайти нас, боячись, що ми загубилися. Сама пригода і урок перетворили цю подію на незабутній досвід мого життя.

Молоді чоловіки! Я закликаю вас скористатися своїми чудовими розумовими здібностями, щоб запам’ятати і вивчити Уложення віри та вчення, викладені в них. Вони належать до найважливіших і, безсумнівно, є найбільш стислими формулюваннями вчення Церкви. Якщо ви ними скористаєтеся як дороговказом, який спрямує вас у вивченні євангелії Ісуса Христа, то зрозумієте, що підготовлені проголошувати своє свідчення про відновлену істину всьому світові. Ви зможете проголосити просто, чітко і глибоко основоположні вірування, які ви цінуєте як члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

Я додаю своє свідчення про істинність тринадцятьох Уложень віри, в ім’я нашого Господа і Спасителя, самого Ісуса Христа, амінь.