2013
Як стати місіонером, що відповідає стандартам книги Проповідуйте Мою євангелію
Жовтень 2013 р.


Як стати місіонером, що відповідає стандартам книги Проповідуйте Мою євангелію

З виступу на духовному вечорі в центрі підготовки місіонерів у Прово, 24 червня 2011 р.

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

Ви це можете! Господь, Якого ви представляєте і Якому служите, знає, що ви це можете. Я знаю, що ви це можете.

Апостол є в першу чергу, передусім і завжди—місіонером. З цієї причини я маю особливе задоволення звертатися до вас як до товаришів у служінні у цій величній роботі останніх днів.

Зображення
Elder missionaries teaching people outdoors.

Яким є місіонер, що відповідає стандартам книги Проповідуйте Мою євангелію?

Місіонер, що відповідає стандартам книги Проповідуйте Мою євангелію, є служителем Господа, якого покликано через пророцтво і який отримав повноваження через покладання рук, який проповідує вічну і відновлену євангелію Спасителя у Його спосіб (див. УЗ 50:13–14, 17–24; УЗ 68:1).

Всеохоплююча мета місіонера, як її описано в книзі Проповідуйте Мою євангелію, така—“запрошувати людей прийти до Христа, допомагаючи їм прийняти відновлену євангелію через віру в Ісуса Христа і Його Спокуту, покаяння, хрищення, прийняття дару Святого Духа і терпіння до кінця”1.

Священний обов’язок з повноваженням проголошувати євангелію і виконувати спасительні обряди існував з того часу, як Адама було вигнано з Еденського саду, і буде тривати, доки “Великий Єгова не скаже, що роботу виконано”2.

Вимоги до тих, хто хоче стати місіонерами, які відповідають стандартам книги Проповідуйте Мою євангелію

Я хочу обговорити п’ять основних вимог, без яких неможливо стати місіонерами, що відповідають стандартам книги Проповідуйте Мою євангелію.

Вимога № 1: місіонери, які відповідають стандартам книги Проповідуйте Мою євангелію, розуміють, що вони служать Ісусу Христу і представляють Його.

Зображення
Jesus Christ with His arm around the shoulder of the Apostle Peter. Christ points to a large number of fish lying on the beach as He speaks to Peter. Two other men and a ship sit on the beach in the background.

Місіонери, які відповідають стандартам книги Проповідуйте Мою євангелію, знають і розуміють, кого вони представляють, чому вони служать і що мають робити. Місіонерів повного дня покликано служити і їх належним чином висвячено у якості служителів і представників Господа Ісуса Христа. Ми свідчимо про Його ім’я і про реальність, божественність та місію Ісуса Христа кожному народу, коліну, язику і люду (див. УЗ 133:37).

Ми любимо Господа. Ми служимо Йому. Ми йдемо за Ним. Ми представляємо Його.

Його цілі мають бути нашими цілями. Його інтереси мають бути нашими інтересами. Його робота має бути нашою роботою. Його шлях має бути нашим шляхом. Його воля все більше має бути нашою волею.

Як представники Викупителя ми проповідуємо фундаментальні вчення і принципи Його відновленої євангелії просто і ясно. Ми не представляємо особисту думку або домисли. Ми проголошуємо просту відновлену істину у Господній спосіб і силою Його Духа та свідчимо про неї.

Місіонери, які відповідають стандартам книги Проповідуйте Мою євангелію, розуміють, що обов’язок представляти Спасителя і свідчити про Нього ніколи не закінчується. Будь ласка, пам’ятайте про Нього в усьому, про що думаєте, що робите і в усьому, якими намагаєтеся стати, і представляйте Його належним чином усім дітям Небесного Батька, з якими спілкуєтеся зараз і в майбутньому.

Вимога № 2. Місіонери, які відповідають стандартам книги Проповідуйте Мою євангелію, є гідними.

Зображення
A young man in Fiji praying.

Головна передумова того, щоб стати місіонерами, які відповідають стандартам книги Проповідуйте Мою євангелію—це особиста гідність перед Спасителем.

Хочу сформулювати кілька простих істин настільки просто, наскільки можу.

  • Ми є уповноваженими представниками Викупителя і Спасителя світу.

  • Нас покликано проголошувати Його відновлену і вічну євангелію.

  • Ми не можемо бути заплямовані світом і уповноважено представляти Його та діяти з силою у Його священне ім’я.

  • Ми не можемо допомагати іншим долати пута гріха, якщо самі заплуталися в гріхах (див. УЗ 88:86).

  • Ми не можемо допомагати іншим навчитися каятися, якщо самі не навчилися належним чином і повністю каятися.

  • Ми можемо проголошувати і проповідувати з силою лише те, до чого прагнемо самі.

  • Ми будемо звітувати перед Богом за свої праведні бажання і гідність діяти у якості Його представників.

Від нас не вимагається, щоб ми вже сьогодні були досконалими. Але нам заповідано бути чистими і ходити праведно перед Викупителем Ізраїля. “Будьте чистими, ви, які несете посудини Господа” (УЗ 38:42).

Покаяння—це принцип надії та зцілення, а не розчарування та розпачу. Покаяння дійсно приводить до смирення, але не до страху. Покаяння водночас вимогливе і втішаюче, суворе і заспокійливе. Покаяння—це безцінний дар, який є доступним завдяки Спокуті Того, Кого ми любимо і наслідуємо та Кому служимо.

Навіть якщо ви вчинили серйозні гріхи, завдяки Спокуті Ісуса Христа і щирому покаянню ви стали чистими і гідними або можете стати такими.

Є молоді люди, яким ще треба повністю покаятися. Час вже настав. Дуже прошу, не відкладайте день свого покаяння.

Є молоді люди, які вже покаялися і продовжують каятися і які не знають, чи зробили все необхідне, аби стати прийнятними для Господа (див. УЗ 97:8). Будь ласка, пам’ятайте, Господь вимагає, щоб ви були чистими, а не досконалими. Якщо ви знову відчуваєте вплив Святого Духа у своєму житті—це є найнадійнішим індикатором отримання прощення від Господа, бо “Дух Господа не живе в несвятих храмах” (Геламан 4:24). І прийміть те, що наказ “прощати всіх людей” (УЗ 64:10) включає прощення себе.

Місіонери, які відповідають нормам книги Проповідуйте Мою євангелію, є учнями Господа Ісуса Христа, які шанують завіти і дотримуються заповідей. Будь ласка, завжди пам’ятайте Його і будьте чистими та гідними представляти Його.

Вимога № 3: місіонери, які відповідають стандартам книги Проповідуйте Мою євангелію, плекають, як скарб, слова вічного життя.

Зображення
Young man reading the scriptures.

Я запрошую вас “постійно зберіга[ти] в душі, як скарб, слова життя” (УЗ 84:85). Зберігати, як скарб, слова вічного життя—це більше, ніж вивчати або запам’ятовувати, так само, як “бенкету[вати] слов[ами] Христа” (2 Нефій 31:20; див. також 2 Нефій 32:3)—це більше, ніж просто пробувати або перекушувати. Зберігати, як скарб, на мою думку,—це зосереджуватися і працювати, досліджувати і поглинати, розмірковувати і молитися, застосовувати і вивчати, цінувати і бути вдячними й насолоджуватися і смакувати.

Згадайте, як сини Мосії—чотири дійсно видатні місіонери на ім’я Аммон, Аарон, Омнер і Гімній—“зміцніли у пізнанні істини; бо вони були чоловіками з твердим розумінням, і вони вивчали писання старанно, щоб вони могли знати слово Бога” (Aлма 17:2).

Ці відважні місіонери дійсно постійно зберігали, як скарб, слова вічного життя. Вони дійсно не нехтували вивченням Писань і не робили це механічно під час індивідуального вивчення чи з напарником. Духовне знання і розуміння глибоко проникло в їхні душі, а істинність вчень і принципів євангелії було підтверджено силою Святого Духа у їхніх серцях.

Як представники Спасителя, ми з вами маємо постійну відповідальність старанно працювати і вкоренити у своєму серці та розумі основоположні вчення й принципи відновленої євангелії, особливо з Книги Мормона. Якщо ми так робимо, нам обіцяно таке благословення: Святий Дух “пригадає [нам] усе” (Іван 14:26) і сповнить силою, коли ми будемо навчати і свідчити. Але Дух може працювати з нами і через нас, лише якщо ми даємо Йому те, з чим Він може працювати. Він не може допомогти нам пригадати те, чого ми не вивчали (див. Aлма 31:5).

Місіонери, які відповідають стандартам книги Проповідуйте Мою євангелію, постійно зберігають, як скарб, слова вічного життя, вони покладаються на доброчесність слова і мають силу слова в собі. Будь ласка, завжди пам’ятайте Його, завжди будьте гідними представляти Його і зберігайте, як скарб, Слово та покладайтеся на його доброчесність.

Вимога № 4: місіонери, які відповідають стандартам книги Проповідуйте Мою євангелію, розуміють, що Святий Дух—це головний та істинний вчитель.

Зображення
Sister missionaries reading scriptures.

Святий Дух—це третій член Божества, і Він свідчить про всю істину і є головним та істинним учителем. Уроки, які ми викладаємо, та свідчення, які складаємо, є підготовкою до того, щоб зацікавлений Церквою почав діяти і навчатися самостійно.

Як місіонерам нам належить одна з головних ролей—запрошувати зацікавлених виявляти їхню моральну свободу волі та діяти відповідно до вчень Спасителя. Взяти духовні зобов’язання і дотримуватися їх, наприклад, вивчати Книгу Мормона й молитися про неї, відвідувати церковні збори й дотримуватися заповідей, вимагає від зацікавленого вияву віри, дій та змін.

Як би віддано ми не служили, ми з вами не можемо підштовхнути або змусити істину увійти у серця зацікавлених. Наші найкращі зусилля можуть лише донести послання про істину до серця (див. 2 Нефій 33:1). Зрештою, зацікавлений має діяти в праведності й таким чином запросити істину в своє серце. Лише так можуть щирі шукачі істини та новонавернені розвинути духовну здатність самостійно знаходити істину.

Оскільки наша відповідальність—допомагати зацікавленим навчатися вірою і силою Святого Духа, центром цієї роботи ніколи не буду ні я, ні ви. Нам треба робити все, що в наших силах, аби виконувати свої місіонерські обов’язки і в той же час “поступитися дорогою”, аби Святий Дух міг виконувати Свою священну функцію і роботу. У дійсності, якщо ви або я робимо щось в якості представників Спасителя і свідомо й навмисне привертаємо увагу до себе—чи то у посланні, яке доносимо, чи у методах, які використовуємо чи в особистій поведінці або зовнішності,—це є формою ремесла священиків, що зменшує ефективність навчання через Святого Духа.

“Проповідує він його Духом істини чи якимось іншим чином? І якщо це відбувається якимось іншим чином, це не від Бога” (УЗ 50:17–18).

Будь ласка, завжди пам’ятайте Його, будьте гідні представляти Його, плекайте, як скарб, Його Слово, і дозволяйте найкращому та істинному вчителеві—Святому Духові—свідчити про всю істину.

Вимога № 5: місіонери, які відповідають стандартам книги Проповідуйте Мою євангелію, розуміють, що навчати—це набагато більше, ніж говорити і розповідати.

Зображення
Two elder missionaries visiting with a man in his home.

Сидячи на Оливній горі, Спаситель проголосив: “Не турбуйтеся заздалегідь, що вам говорити,—а що дане вам буде тієї години, то те говоріть: бо не ви промовлятимете, але Дух Святий” (Maрк 13:11).

Спаситель у ранню добу цього розподілу навчав місіонерів: “Відкрийте вуста свої і їх буде сповнено” (УЗ 33:8, 10) та “Підносьте свої голоси до цього народу; вимовляйте думки, які Я вкладатиму у ваші серця, і ви не осоромитеся перед людьми; бо буде дано вам у той самий час, так, у ту саму мить, що вам слід казати” (УЗ 100:5–6).

Ці уривки з Писань звертають увагу на найбільш вимогливу і точну модель проповідування і надання допомоги зацікавленим у вивченні істини. Місіонери, які відповідають стандартам книги Проповідуйте мою євангелію, знають, що ми не викладаємо уроки, ми навчаємо людей. Ми не просто переказуємо або передаємо завчене послання на євангельські теми. Ми запрошуємо шукачів істини відчути могутню зміну в серці. Ми розуміємо, що лише розмовою та переказуванням ми не навчаємо.

Проповідування євангелії в Господній спосіб включає спостереження, вислуховування і проникливість, які передують розповіді. Послідовність цих чотирьох, пов’язаних між собою, процесів є дуже важливою. Будь ласка, зверніть увагу, що активне спостереження і вислуховування передують проникливості; спостереження, вислуховування та проникливість передують розповіді. Застосовуючи цю модель, місіонери зможуть визначити потреби зацікавлених і навчати відповідно до них.

Якщо ми спостерігаємо, вислуховуємо і є проникливими, то нам може бути дано “в той самий час ту частину, яку буде відміряно кожній людині” (УЗ 84:85): істини, на яких треба наголосити, і відповіді, які треба дати, аби задовольнити особливі потреби конкретного зацікавленого. Лише коли ми спостерігаємо, вислуховуємо і є проникливими, нас може вести Дух у тому, що казати і що робити, аби найкращим чином допомогти тим, кому ми служимо.

Спостереження—це важлива підготовка до отримання духовного дару проникливості. Проникливість—це здатність бачити духовними очима і відчувати серцем—бачити і відчувати хибність ідеї, доброту в іншій людині або наступний принцип, який зможе допомогти зацікавленому. Проникливість—це здатність чути духовними вухами і відчувати серцем—чути і відчувати невимовлені тривоги у зауваженні або запитанні, істинність свідчення або вчення, чи запевнення і мир, які надходять силою Святого Духа.

Місіонери, які відповідають стандартам книги Проповідуйте Мою євангелію, діють з вірою і скеровуються Духом, допомагаючи зацікавленим засвоїти істину. Будь ласка, завжди пам’ятайте Його; будьте гідні представляти Його; зберігайте, як скарб, Його Слово; дайте Святому Духові свідчити про всю істину та спостерігайте, вислуховуйте і будьте проникливими, коли свідчите про Ісуса Христа щирим шукачам істини.

Ви це можете!

Зображення
Two elder missionaries walking along a dirt road.

Ви можете прочитати моє послання і повірити, що всі інші юнаки та дівчата можуть це зробити і зроблять те, про що я говорив. Але ви можете вагатися, чи можете ви самі це зробити. Будь ласка, послухайте. Ви це можете!

Якби я міг здійснити бажання свого серця, я б провів якусь мить з кожним із вас. Я б потиснув вам руку, наблизився до вас, зазирнув у вічі і сказав: “Ти це можеш! Господь, якого ти представляєш і Якому служиш, знає, що ти це можеш. Я знаю, що Ти це можеш. І як Його служитель, я обіцяю, що ти отримаєш Його допомогу. Будь ласка, пам’ятай, що з Його допомогою і Його силою ти це зможеш!”

Я люблю вас і молюся, щоб ви, намагаючись стати такими, якими маєте стати, змогли розпізнати голос і скерування Господа, та з вірою відгукнулися на них. Тоді ви дійсно станете сильними і ефективними представниками Господа Ісуса Христа.

ФОТОІЛЮСТРАЦІЇ ВІДДІЛУ ПОСЛУГ ВИДАВНИЦТВА; ЧИ ТИ ЛЮБИШ МЕНЕ БІЛЬШЕ ЦИХ?, ХУДОЖНИК ДЕВІД ЛІНДСЛІ

Посилання

  1. Проповідуйте Мою євангелію: Путівник для місіонерського служіння (2004), с. 1.

  2. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 143.