2013
Чесність і цілісність
Липень 2013


Заради зміцнення молоді

Чесність і цілісність

Зображення
Старійшина Крістоффель Голден мол.

Якщо ви учень Христа, ці особисті якості є виявом того, ким ви насправді є.

На чемпіонаті з американського футболу серед студентів з Джозефом Б. Віртліном під час вирішальної гри сталася, за його словами, “визначальна подія”.

Зображення

Ілюстрації Бена Соуворда

“В тому епізоді я мав вкидати м’яча, аби заробити прохідні очки для команди,—розповідає він.— Я зайняв вільну позицію і вклинився в лінію гравців. Я знав, що був поруч з лінією воріт, але не знав, наскільки близько. Хоча на мене навалилася купа гравців, я простягнув пальці вперед на пару дюймів і намацав її. Лінія воріт була на відстані 5 сантиметрів.

У ту мить я відчув спокусу підштовхнути м’яча вперед. Я міг зробити це. … Але тоді я згадав слова моєї матері: “Джозефе,—часто казала вона,—роби те, що правильно, якими б не були наслідки. Роби те, що правильно, і все буде гаразд”.

Я так відчайдушно хотів заробити ті ігрові очки. Але більше, ніж мені хотілося бути героєм в очах друзів, я хотів бути героєм в очах моєї матері. Отже я залишив м’яча там, де він був—за два дюйми від лінії воріт1. Пізніше старійшина Віртлін (1917–2008) служив членом Кворуму Дванадцятьох Апостолів.

Чинити правильно

Рішення старійшини Віртліна є чудовим прикладом людини, яка не скомпрометувала свою цілісність. Чесність і цілісність є перевіркою нашого характеру. Вони вимагають, щоб людина завжди робила або казала те, що правильно, незалежно від обставин чи думки інших людей.

Однією з норм брошури Заради зміцнення молоді є чесність і цілісність. Від вас, святих останніх днів і послідовників Христа, очікується, що ви завжди будете “чесними з собою, іншими людьми та Богом. Бути чесним означає, що ви робите вибір на користь того, щоб ніяким чином не обманювати, не красти і не списувати. …

Цілісність близько пов’язана з чесністю. Цілісність означає завжди думати і робити те, що правильно, незалежно від наслідків. Коли ви цілісні, то готові жити за своїми нормами і віруваннями, навіть коли ніхто за вами не спостерігає”2.

Стати учнем

Наша мета під час цього випробувального стану земного життя—стати “свят[ими] через спокуту Христа” (Мосія 3:19). Стати святими—це не більше і не менше, ніж стати справжніми учнями Христа. Це не так важко, як ви можете подумати; можливо, ви вже знаєте, як це робити. Однак це дійсно вимагає зусиль, а іноді ці зусилля вимагають від нас багато чого. Однак це можна зробити.

Книга Мормона навчає: “Бо знайте, Дух Христа дано кожній людині, щоб вона відрізняла добро від зла; ось чому я показую вам, як саме судити; бо все, що запрошує творити добро і переконує вірити в Христа, послано силою і даром Христа; ось чому ви можете знати досконалим знанням, що це є від Бога” (Moроній 7:16).

Будучи учнем Христа, ви можете зрозуміти, як говорити і діяти, запитуючи себе: “А що зробив би Ісус?” Ви отримаєте підказки, і діючи відповідно до підказок, ви отримаєте для себе свідчення, що вчинили правильно. Однак правда полягає в тому, що іноді вам доведеться трохи зачекати, аби побачити справжні наслідки і благословення ваших чесних вчинків.

Бути абсолютно чесними

У брошурі Заради зміцнення молоді нам нагадують: “Нечесність ранить як вас, так і інших людей. Коли ви обманюєте, крадете у магазині чи в інших місцях, або списуєте, то завдаєте шкоди вашому духу і вашим стосункам з людьми. Чесність відкриє для вас у майбутньому більше можливостей і посилить вашу здатність керуватися Святим Духом”3.

Справжня міра щирої цілісності й повної чесності виявляється в тому, що ви робите, коли ніхто навколо не знає, що ви думаєте, кажете або робите. Як справжні учні Господа Ісуса Христа ми не можемо бути і чинити менше того, що Спаситель показав нам. Ми маємо незрівнянний дар Святого Духа. Спаситель навчав: “Утішитель же, Дух Святий, що Його Отець пошле в Ім’я Моє, Той навчить вас усього, і пригадає вам усе, що Я вам говорив” (Іван 14:26).

Наш Спаситель також дав нам велику силу, яка міститься в щоденній молитві, вивченні Писань і читанні слів сучасних пророків та апостолів. Ці позитивні щоденні справи зміцнюють нашу чесність і цілісність. Пам’ятайте, для вас, учня Христа і члена Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, ваша чесність є виявом вашої цілісності і того, ким ви насправді є.

Посилання

  1. Джозеф Б. Віртлін, “Засвоєні уроки життя”, Ліягона, трав. 2007, с. 46.

  2. Заради зміцнення молоді (брошура, 2011), с. 19.

  3. Заради зміцнення молоді, с. 19.

Щоденна молитва, вивчення Писань і застосування вчень сучасних пророків зміцнюють нашу чесність і цілісність.