2013
Хто є справжнім другом?
Квітень 2013 р.


Заради зміцнення молоді

Хто є справжнім другом?

Зображення
Елейн Ш. Дальтон

Визначення поняття “друг” зазнало змін у сучасному світі, який завдяки технологіям поєднує людей. Сьогодні ми можемо думати, що маємо багато “друзів”. Це правда: нам подобається те, що ми обізнані і “в курсі” того, що саме відбувається в житті багатьох наших знайомих, як нинішніх, так і колишніх друзів, і навіть людей, з якими ми особисто не зустрічалися, але яких називаємо нашими друзями.

У контексті соціальних мереж поняття “друг” часто використовується для описання контактів замість стосунків. Ви маєте змогу відправити вашим “друзям” послання, але це не те ж саме, що мати стосунки з людиною один-на-один.

Іноді ми переймаємося тим, щоб мати друзів. Можливо, нам слід зосередитися на тому, щоб бути другом.

Існує багато визначень того, що означає бути другом. Я ніколи не забуду почуте від старійшини Роберта Д. Хейлза, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, коли він говорив про те, що означає бути другом, і про могутній вплив друзів на наше життя. Його визначення мало сильний вплив на моє життя. Він сказав: “Друзі—це ті, хто полегшує життя за євангелією Ісуса Христа”1. В цьому сенсі шукати в іншій людині найкраще, що в ній є,—це суть справжньої дружби. Це означає ставити іншу людину на перше місце. Це означає бути цілковито чесним, вірним і цнотливим у кожному вчинку. Можливо, навіть словом, яке відкриває справжнє значення дружби, є слово зобов’язання.

Коли моїй доньці Емі було 15 років, вона прийняла рішення про те, яких друзів буде шукати. Якось вранці я звернула увагу, що її Книга Мормона була відкрита на розділі Алма 48. Вона позначила вірші, які описують полководця Моронія: “Мороній був сильним і могутнім чоловіком; він був чоловіком досконалого розуміння. … Так, він був чоловіком, який був твердим у вірі в Христа” (вірші 11, 13). На полях вона написала: “Я хочу зустрічатися і вийти заміж за такого чоловіка, як Мороній”. Коли я спостерігала за Емі і юнаками, з якими вона спілкувалася, а пізніше, коли їй виповнилося 16 років і вона почала зустрічатися, то могла бачити, що вона сама виявляла такі якості й допомагала іншим жити відповідно до їхньої природи синів Бога, носіїв священства й майбутніх батьків і провідників.

Справжні друзі надихають тих, з ким спілкуються, “піднятися трохи вище і бути трохи кращими”2. Ви можете допомогти одне одному, особливо молодим чоловікам, підготуватися і з честю відслужити місію. Ви можете допомогти одне одному залишатися морально чистими. Ваш праведний вплив і дружба можуть мати вічні наслідки не лише на життя тих, з ким ви дружите, а також на прийдешні покоління.

Спаситель називав Своїх учнів друзями. Він сказав:

“Оце Моя заповідь,—щоб любили один одного ви, як Я вас полюбив!

“Ніхто більшої любови не має над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх.

Ви друзі Мої, якщо чините все, що Я вам заповідую.

Я вже більше не буду рабами вас звати, бо не відає раб, що пан його чинить. А вас назвав друзями Я, бо Я вам об’явив усе те, що почув від Мого Отця” (Іван 15:12–15; курсив додано).

Якщо ви будете жити за євангелією Ісуса Христа і ділитися нею, люди будуть тягнутися до вас і захочуть бути вашими друзями—не лише під виглядом “контакту” у соціальній мережі, але таким другом, яким був Спаситель Своїм словом і прикладом. Якщо ви намагаєтеся бути другом для інших і дозволяєте вашому світлу сяяти, ваш вплив благословить життя багатьох тих, з ким ви спілкуєтеся. Я знаю: якщо ви зосередитеся на тому, щоб бути таким другом для інших, як про це кажуть пророки і вчать Писання, то будете щасливими і зможете змінювати світ та одне одного на краще та одного дня отримаєте славетне обіцяння щодо справжньої дружби, про яке говориться в Писаннях: “І ті самі суспільні стосунки, які існують серед нас тут, існуватимуть серед нас там, вони тільки будуть поєднані з вічною славою” (УЗ 130:2).

Зображення

Фотоілюстрації © iStockphoto.com/Fonikum and by Les Nilsson

Посилання

  1. Robert D. Hales, “This Is the Way; and There Is None Other Way”, in Brigham Young University 1981–1982 Speeches (1982), 67.

  2. Gordon B. Hinckley, “The Quest for Excellence”, Liahona, Sept. 1999, 8.