2013
Десять способів дізнатися про те, що ви навернені
Квітень 2013 р.


Десять способів дізнатися про те, що ви навернені

Тайлер Ортон живе на острові Ява, Індонезія.

Зображення

На зборах священства я дізнався, що однією з цілей Ааронового священства є те, щоб допомогти нам “стати наверненими до євангелії Ісуса Христа і жити за її вченнями”1. Я не був певен, що це означає “стати наверненими до євангелії Ісуса Христа”. Я запитав своїх батьків та старших братів і сестер про те, що, на їхню думку, це означає, і ми разом обговорили кілька способів того, як можна дізнатися, чи стаєте ви наверненими.

Ймовірно, існують і інші способи, але тут представлені 10, які визначили ми. Оскільки навернення—це процес усього життя, нам не потрібно бути досконалими в кожній з цих сфер прямо зараз, але вони можуть допомогти нам дізнатися, чи ми вдосконалюємося.

  1. Коли ви навернені, то не лише знаєте, що вам потрібно робити, але ви також бажаєте робити те, що правильно. Не достатньо лише уникати неправильних вчинків через страх бути впійманими або покараними. Якщо ви дійсно навернені, то справді бажаєте вибирати правильно.

  2. Іншою ознакою того, що ви стаєте наверненими, є те, що ви більше не бажаєте робити щось неправедне. Анті-Нефій-Легії є великим прикладом цього. Коли вони навернулися до євангелії Христа, то “увійшли з Богом у завіт, щоб служити Йому і виконувати Його заповіді” (Мосія 21:31). Як нефійці, яких навчав цар Веніямин, вони “вже не ма[ли] бажання чинити зло” (Мосія 5:2). Вони стали дійсно наверненими до євангелії Христа, і спокуси Сатани не мали сили над ними.

    Зображення

    Щоб показати, що вони будуть вірними своїм завітам жити за євангелією, навернені ламанійці сховали в землю свою зброю (див. Алма 24).

  3. Коли ви навернені, то більш переймаєтеся тим, що думає про вас Бог, ніж тим, що думають про вас люди. У моїй школі в Індонезії учні полюбляють пити багато спиртного. Іноді виникає така спокуса піти на вечірку разом з усіма, бо всі з тебе сміються через те, що ти не йдеш. Моєму брату багато разів пропонували випити і запрошували на вечірки, але він ніколи не погоджувався на це—він відстоював те, у що вірив. Це було важко, і він провів безліч вечорів вдома на самоті. Коли під час церемонії вручення атестатів учні прощалися одне з одним, кілька з них сказали йому, наскільки вони були вражені тим, що він зміг протистояти тиску однолітків і бути вірним своїм принципам. Вони сказали йому, як поважають його за це. Він виявив глибину свого навернення здатністю протистояти тиску однолітків.

  4. Коли ви навернені, то з усіх сил намагаєтеся завжди жити за євангелією—не лише по неділях або коли це зручно, а завжди. Ваші вчинки не змінюються в залежності від того, хто поруч з вами, або хто може вас бачити. Коли ваші однолітки пускають брудний жарт або хочуть подивитися непристойний фільм, ви не приєднуєтеся до них, навіть якщо ніхто не бачить; натомість ви стоїте на тому, у що вірите.

  5. Зображення

    Коли ви навернені, то виявляєте більше доброти і співчуття в стосунках з людьми. Ви не судите, не критикуєте і не поширюєте плітки. Ви більше переймаєтеся почуттями інших людей, і для вас стає природнім шукати способів служити і допомагати. Якщо ви йдете коридором своєї школи і в когось падають підручники, вам навіть не потрібно думати, що робити. Ви автоматично зупиняєтеся і допомагаєте.

  6. Зображення

    Коли ви навернені, зростає ваше бажання молитися і ви відчуваєте, що дійсно спілкуєтеся з Богом під час молитви. Ви завжди будете знаходити час для молитви, незважаючи на те, що ви відчуваєте або що відбувається у вашому житті. Президент Езра Тефт Бенсон (1899–1994) сказав нам: “Якщо ми не відчуваємо бажання молитися, тоді нам потрібно молитися, доки ми не відчуємо цього бажання”2.

  7. Коли ви стаєте наверненими, то з радістю чекаєте на неділю, тому що це Суботній день. Коли приходить неділя, замість того, щоб думати: “О, ні, це день, коли я не можу розважатися з друзями або піти у кіно”, ви думаєте так: “Чудово, це день, коли я можу піти до церкви, зосередитися на духовному і провести час зі своєю сім’єю!”

    Зображення
  8. Коли ви навернені, то дотримуєтеся заповідей і не шукаєте виправдань, раціоналістичних пояснень хибної поведінки або спроб знайти “золоту середину”. Ви не прагнете перемістити обмеження; ви просто дотримуєтеся заповідей через те, що знаєте: це найкращий шлях.

  9. Зображення

    Коли ви навернені, то з радістю сплачуєте десятину. Ви ставитеся до цього, як до привілею, і розумієте, що 10%—це не так уже й багато, особливо в порівнянні з благословеннями і радістю, які ви отримуєте. Ці благословення варті набагато більше, ніж сплачені вами гроші.

  10. Зображення

    Коли ви стаєте наверненими, то маєте сильне бажання допомогти іншим пізнати істину і щастя, які знайшли ви. Гарним прикладом з Писань є сон Легія, в якому він мав таке сильне бажання поділитися бажаним плодом дерева життя зі своєю сім’єю. Коли він скуштував цей плід, першою його думкою було не те, щоб узяти собі більше, а знайти свою сім’ю, щоб вони теж змогли скуштувати цей плід і мати таке ж щастя (див. 1 Нефій 8:12).

Таким чином ви знаєте, що стаєте наверненими, коли починаєте жити за вищим законом—євангелією Ісуса Христа. Ви живете як за духом закону, так і за буквою закону. Ви живете за євангелією в усіх аспектах вашого життя. Ви живете за євангелією в усій повноті не тому, що повинні, а тому що бажаєте цього. Ви щасливіша і приємніша людина, і ви хочете стати такими, якими вас бажає бачити Небесний Батько. Ви хочете бути схожими на Ісуса Христа й наслідувати Його приклад. Коли ви станете такою людиною, то будете справді наверненими.

Посилання

  1. Довідник 2: Керування Церквою (2010), 8.1.3.

  2. Ezra Taft Benson, “Pray Always”, Liahona, June 1990, 4.

Фотоілюстрації © IRI; Анті-Нефій-Легії ховають у землю свої мечі, художник Дел Персон © IRI

Вгорі: фотоілюстрація © IRI; монети © isStockphoto.com/Thinkstock; ВИДІННЯ ЛЕГІЯ ДЕРЕВА ЖИТТЯ, ХУДОЖНИК Робіна Луча © IRI