2013
Допомогти молоді стати вмілими в навчанні і могутніми вчителями
січень 2013


Допомогти молоді стати вмілими в навчанні і могутніми вчителями

У новому навчальному плані для молоді: За Мною йдіть: Навчальні матеріали для молоді, наголошується на чотирьох способах, як батьки, вчителі і провідники можуть ефективно допомагати молоді навернутися до євангелії.

З розповіді в Писаннях про юні роки Ісуса Христа ми дізнаємося, що у 12 років Спасителя знайшли “в храмі, і Він сидів серед учителів, і вони слухали Його і ставили Йому запитання.

Усі ж, хто слухав Його, дивувалися розумові та Його відповідям” (Переклад Джозефа Сміта, Лука 2:46–47 [в Лука 2:46, виноска c в Біблії у перекладі Короля Джеймса, видання СОД]).

Спаситель змолоду активно навчався євангелії і навчав їй. У храмі Спаситель навчав принципам євангелії тих, кого вважали набагато освіченими й досвідченими, ніж Він. Однак Він розумів, що вивчення й навчання євангелії—це робота, яка “належить [Його] Отцеві” (Лука 2:49), і що лежить в основі Його божественної місії на землі.

Безперечно, Ісус Христос мав виняткові здібності у вивченні й навчанні євангелії навіть у своєму молодому віці; однак Його вміння розуміти вчення і викладати їх зростали. В Писаннях сказано, що Він “продовжував від благодаті до благодаті, доки не отримав повноту” (УЗ 93:13). Якщо молодь сьогодні постійно буде намагатися жити за тим, що, як вони знають, є істинним, вони також можуть стати істинно наверненими до Спасителя і Його євангелії і набувати мудрості “рядок за рядком, приписання за приписанням” (2 Нефій 28:30).

У путівнику до нових матеріалів навчального плану для молоді Перше Президентство сказало: “Вас покликано Господом допомагати молоді стати наверненими до євангелії”1. Коли ми будемо досліджувати і наслідувати служіння Спасителя, то зможемо ефективно підтримати нашу молодь на їхньому шляху навчання, викладання євангелії Ісуса Христа і життя згідно з нею. Подібно до Спасителя ми можемо готуватися духовно, задовольняти потреби нашої молоді, заохочувати їх знаходити істини євангелії і сприяти їхньому наверненню, коли вони діятимуть з вірою.

Готуйтеся духовно

До початку Свого смертного служіння Спаситель підготувався духовно завдяки старанному навчанню, молитві і посту. Він був “поведений Духом у пустиню, щоб бути з Богом” (Переклад Джозефа Сміта, Матвій 4:1–2 [в Матвій 4:1, виноска b в Біблії у перекладі Короля Джеймса, видання СОД]). В кінці Свого посту Спаситель стикнувся з кількома спокусами супротивника. Вивчення Писань у минулому допомогло Ісусу протиставити кожній спокусі уривки з Писань (див. Матвій 4:3–10). Духовна підготовка допомогла Йому не тільки успішно долати спокусу протягом усього Свого життя, але й могутньо навчати євангелії під час Свого служіння.

Щоб навчати молодь, потрібна краща підготовка, ніж швидкий перегляд тем, вказаних у посібнику, до початку викладання. Господь заповідав: “Не прагни проголошувати Моє слово, але спочатку прагни отримати Моє слово” (УЗ 11:21). Ми готуємося духовно, коли з молитвою вивчаємо Писання і слова живих пророків, щоб засвоїти істинне вчення. Коли ми так готуємося, Святий Дух підтверджує істину вчення і допомагає нам пригадати випадки з життя, що стосуються застосування цього вчення, про які ми можемо розповісти.

Навчаючи молодих жінок про важливість особистого одкровення, Естефані Мелеро з міста Ліма, Перу, з колу Сурко, отримала натхнення розповісти про те, як вона намагалася отримати свідчення в 14 років. Вона свідчила молодим жінкам, що, палко молячись про пізнання істинності євангелії, у серці вона відчула наче шепіт слів, які вона ніколи не забуде: “Ти знаєш, що це істина, Естефані. Ти завжди це знала”.

Коли ми досліджуємо вчення, які викладаємо і живемо за ними, ми стаємо більше ніж вчителі—ми стаємо свідками істини.

Питання для обдумування: В яких ще уривках з Писань показано, як Спаситель готувався до навчання? Як ваші намагання підготуватися до навчання сприяли ефективності викладання вашого послання?

Зосередьтеся на потребах

Спілкуючись з молодим багатим начальником, Спаситель показав, що розуміє потреби тих, кого навчав. Начальник почав із запитання: “Що робити мені, щоб вспадкувати вічне життя?” Після того, як Спаситель сказав про важливість дотримання заповідей, молодий начальник відповів: “[Усі заповіді] я виконав від юнацтва свого”. Розуміючи, що серцю начальника все ще бракує “одного”, Ісус запропонував цьому чоловіку продати все, що він має, роздати вбогим і йти вслід за Ним. (Див. Лука 18:18–23). Коли ми молимося, щоб отримати одкровення і починаємо розуміти, що цікавить молодь, їхні сподівання й бажання, ми—подібно до Спасителя—будемо знати, як їх навчати і запрошувати жити за євангелією так, щоб вона стала важливою частиною їхнього життя.

Президент Бойд К. Пекер, президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав, що наші “молоді люди зроста[ють] на території ворога”2. Ми, як батьки і вчителі, повинні розуміти труднощі, з якими стикається наша молодь. Кевін Тутай, учитель Недільної школи для молоді з колу Коламбайн, шт. Колорадо, сказав: “Про випробування, з якими стикається молодь, неможливо навчати з посібника. Саме особисте одкровення, яке ми отримуємо, як учителі, допомагає нам іти й готувати нашу молодь до щоденних битв із Сатаною. Я зрозумів, що ви не можете просто прийти в неділю з посібником і викласти урок”.

Щоб допомагати молоді вивчати євангелію і жити за нею, потрібні спільні зусилля батьків, провідників, порадників і вчителів. Коли ми прагнемо натхнення від Святого Духа, ми можемо ефективно викладати вчення, завдяки якому молодь підготується протистояти спокусам і випробуванням, з якими стикається.

Питання для обдумування: Чим сьогоднішній світ відрізняється від того, яким він був у вашій юності? З якими випробуваннями, як ви бачите, стикається молодь? Які вчення євангелії, якщо їх зрозуміти, допоможуть їм успішно справлятися з випробуваннями?

Запрошуйте молодь виявляти істини євангелії

Спаситель навчав Своїх учнів так, щоб заохочувати їх виявляти істину і здобувати особисті свідчення. Навчаючи нефійців, Він сказав:

“Я відчуваю, що ви слабі, що ви не можете зрозуміти всіх Моїх слів, які Мені було наказано Батьком сказати вам у цей час.

“Отже, ідіть до своїх домівок, і подумайте над тим, що Я сказав, і просіть у Батька в Моє ім’я, щоб ви могли зрозуміти і підготувати свій розум до завтра, і Я прийду до вас знову” (3 Нефій 17:2–3).

Навчання, подібне до Христового—це більше, ніж просто передача інформації. Це також скерування молоді у самостійному розумінні вчень. Хоча ми, можливо, матимемо спокусу викласти їм урок з євангелії у вигляді лекції, але ми будемо більш ефективними, коли допомагатимемо їм самостійно знаходити відповіді, здобувати особисті свідчення і навчати їх тому, як знаходити відповіді на власні запитання, коли вони у них виникатимуть. Як наголошується в новому навчальному плані для молоді, За Мною йдіть: Навчальні матеріали для молоді, ми також можемо запрошувати їх ділитися їхнім досвідом з життя за євангелією і свідчити своїм одноліткам про те, що, як вони знають, є істинним.

Старійшина Кім Б. Кларк, територіальний сімдесятник і президент УБЯ–Айдахо, недавно розповів історію про кворум дияконів, порадник якого обговорював з ними молитву. Раптом руку підняв президент кворуму дияконів і сказав: “Я хотів би поставити кворуму запитання. Хто з вас погодиться взяти на себе зобов’язання щодня молитися вранці і ввечері протягом цього тижня?” Всі члени кворуму підняли руку, окрім одного молодого чоловіка, який не був упевнений, що зможе дотриматися цього зобов’язання. Порадник тихенько сидів і дивився, як члени кворуму навчали свого ровесника і свідчили йому про молитву, допомагаючи здобути впевненість і прийняти зобов’язання.

Питання для обдумування: Як, за вашими спостереженнями, вчителі заохочують членів класу брати активну участь в навчанні? Як ви можете допомогти молоді, з якою ви працюєте, розвинути звички з вивчення євангелії? Які ще існують способи залучити молодь до вивчення євангелії, крім обговорення?

Сприяйте наверненню

Навернення—це процес, який триває все життя і включає в себе навчання і щоденне життя за євангелією. Навернення—це більше, ніж знання євангелії, воно вимагає від нас вчинків і зміни3. Після того, як Спаситель розповів Своїм учням про співчуття доброго самарянина, Він наказав: “Іди,—і роби так і ти!” (Лука 10:37). Він заохотив їх бути не тільки слухачами слова, але й діяти з вірою відповідно до Його вчень.

Нам слід заохочувати молодь старанно жити за євангелією, оскільки навернення, зазвичай, не відбувається за один урок. Найкращі умови для навернення виникають тоді, коли молодь розуміє істинне вчення і формує звички вивчати євангелію і жити праведно, як ми і заохочуємо їх робити у навчальному плані За Мною йдіть.

Кріста Вернік, президент Товариства молодих жінок у колі Арапагое, шт. Колорадо, сказала: “Сьогодні молодь зазнає шалених атак у вигляді випробувань, про які я навіть не чула, поки не досягла значно старшого віку. Я зміцнила своє свідчення найбільшою мірою, коли переїхала, щоб жити сама і могла працювати над тим, чого я навчилася під час уроків у Товаристві молодих жінок, і застосовувати це. Якщо ми даватимемо молоді завдання і можливості виявляти їхню віру, це допоможе їм зміцнювати фундамент їхнього свідчення у значно молодшому віці”.

Мета навернення полягає не лише у тому, щоб ми вивчали євангелію, але й у тому, щоб ми змінилися, завдяки тому, що вивчили. Нам потрібно допомогти нашій молоді зрозуміти, що могутня зміна (див. Алма 5:14) їхнього серця може не статися раптово, а відбуватиметься поступово, завдяки постійному розвитку звичок навчатися, завжди молитися і дотримуватися заповідей. Коли вони робитимуть це, то помітять, що їхні бажання, ставлення та вчинки змінюватимуться і збігатимуться з волею Небесного Батька.

Питання для обдумування: Яку роль відігравали ваші зусилля навчатися і жити за євангелією у вашому особистому наверненні? Як ви були зміцнені батьками та вчителями і провідниками Церкви?

Підтримка нашої молоді

Навчальний план За Мною йдіть є лише одним із засобів підтримки молоді. Крім особистої відповідальності, яку має кожна молода людина, стати більш повно наверненою, “батьки мають першочерговий обов’язок допомагати своїм дітям пізнати Небесного Батька і Його Сина, Ісуса Христа”4. Ми, хто працює з молоддю, спроможні підтримувати батьків і наслідувати приклад Спасителя, коли готуємося духовно, зосереджуємося на потребах молоді, запрошуємо їх виявляти істини євангелії і даємо їм можливості діяти з вірою і ставати наверненими. Коли ми прагнемо наслідувати Ісуса Христа, то стаємо кращими учнями і вчителями та допомагаємо майбутнім провідникам наших громад і нашої Церкви стати могутніми учнями і вчителями.

Посилання

  1. Навчати євангелії, як навчав Спаситель (путівник до За Мною йдіть: Навчальні матеріали для молоді, 2012), с. 2.

  2. Бойд К. Пекер, “Порада молодим”, Ліягона та Ensign, лист. 2011, с. 16.

  3. Див. Даллін Х. Оукс, “Заклик перемінитися”, Ліягона, січ. 2001, с. 40; Ensign, лист. 2000, с. 33.

  4. Довідник 2: Керування Церквою (2010), пункт 1.4.1.

Духовна підготовка—навчання, молитва і піст—допомагають відчувати вплив Духа, як учителю, так і учню.

Христос в Еммаусі, художник Уолтер Рейн © IRI

Молодь зміцнює одне одного, коли ділиться своїм досвідом з життя за євангелією.

ФОТОІЛЮСТРАЦІЯ КРЕЙГА ДІМОНДА

Батьки мають першочерговий обов’язок допомагати своїм дітям виявляти істини євангелії, а кожна молода жінка і кожен молодий чоловік мають особисту відповідальність стати більш повно наверненими. Провідники і вчителі молоді мають підтримувати ці зусилля.

ФОТОІЛЮСТРАЦІЯ РІЧАРДА РОМНІ