2012
Благословення семінарії
Квітень 2012 р.


Благословення семінарії

По всьому світу семінарія наближає таких, як і ви, молодих людей, до Ісуса Христа.

Ви не самотні у своєму рішенні відвідувати семінарію. Для сотень тисяч молодих людей по всьому світу семінарія стала складовою життя. Вони добираються до своїх класів на автобусі, на каное, на велосипеді або навіть за допомогою Інтернету. Дехто з них прокидається рано-вранці й долає велику відстань, щоб вчасно прибути на урок; інші приїздять ввечері, а ще інші—навчаються вдома кілька днів на тиждень.

Відвідування семінарії вимагає жертви, однак молоді люди по всьому світу розуміють, що відвідування семінарії варто будь-яких зусиль. А всі учні семінарії мають дещо спільне: відвідування семінарії наближає їх до Спасителя і до Небесного Батька.

Отримання обіцяних благословень

Чому семінарія така для вас важлива? Деякі з причин включають такі обіцяння пророків та апостолів останніх днів:

  • Її “послано Богом для спасіння сучасного Ізраїля в найскладніші часи”1.

  • Вона “підгот[ує вас] представляти послання відновленої євангелії людям, яких [ви] колись зустрінете”2.

  • Вона допоможе вам “здобути необхідне розуміння істини”3.

  • Семінарія “надає прекрасну можливість вивчати доктрину, яка зробить вас щасливою. Вона надає прекрасну можливість спілкуватися з тими, хто розділяє ваші погляди”4.

  • “Ваше знання євангелії поглибиться. Ваша віра зміцниться. Ви знайдете хороших знайомих і друзів”5.

  • “Вона … духовно збагачує, морально зміцнює, щоб протистояти злу, яке оточує нас, а також надзвичайною мірою поглиблює наше знання євангелії”6.

  • Це “один з найкращих способів підготовки до місії”7.

Знайти можливість відвідувати семінарію

Відвідування семінарії часто означає, що вам доведеться відмовитися від чогось, що вам дуже подобається робити заради того, щоб знайти час і піти на семінарію. Але ця жертва варта того, щоб на неї піти. Елія Бугайонг з Філіппін прийняла таке рішення під час останнього року навчання в школі. У старших класах школи вона постійно була лише другою ученицею, однак мала рішуче бажання стати першою у випускному класі й навіть подумувала про те, щоб заради здійснення цієї мети не ходити до семінарії, яку відвідувала в попередні роки.

Але одного дня вона змінила свою думку. “Я [подивилася] на свій робочий стіл,—каже вона,— побачила стос книг, а біля нього Писання з зошитом і підручником для семінарії. Глибоко всередині виникло запитання: “Що для тебе є найголовнішим?”

Елія знайшла відповідь в Євангелії від Матвія 6:33: “Шукайте ж найперш Царства Божого й правди Його,—а все це вам додасться”. Вона вирішила вірно відвідувати семінарію і знайти інші способи розподіляти свій час, щоб вивчати шкільні предмети. У кінці року її було названо найкращою випускницею, і вона навіть була удостоєна отримання університетської стипендії.

Спенсер Дуглас з Алабами, США, вирішив відмовитися від деяких розважальних заходів, щоб якомога більше отримати від семінарії. Перші два роки навчання в семінарії він прокидався о 4-й ранку, щоб відвідувати заняття, а останні два роки він вставав о 5-й ранку. Хлопець каже: “Я не ходив на більшість вечірок з друзями, тому що мені треба було рано лягати спати. Якби я цього не робив, то не міг би брати активну участь в уроці й навчатися наступного ранку”. Для Спенсера важливо було не просто приходити в клас, але й бути бадьорим та готовим до навчання.

Старійшина Даллін Х. Оукс, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, учив: “Сам по собі добрий характер певних справ ще не є достатнім приводом для того, щоб робити їх. Кількість добрих справ, які ми можемо робити, набагато перевищує час, наявний для їх здійснення. Деякі справи є не просто добрими, а кращими, і саме на них має бути зосереджена головна увага в нашому житті”8. Цю важливу пораду слід пам’ятати, вирішуючи, яке місце відвести семінарії у вашому розкладі.

Підготовка до місії

Семінарія також є чудовою підготовкою до місіонерської роботи, яку ви будете виконувати—як член церкви сьогодні й також під час служіння на місії повного дня в майбутньому. Франко Хуаман Курінукі з Перу знає, що вивчення Писань в семінарії допомагало йому готуватися до місії.

Він каже, що його підготовка варта того, щоб вставати в день семінарії о 4-й ранку, плисти на каное в період повені, а потім по мулу брести до класу. Він каже: “Я хочу закінчити семінарію і розпочати заняття в інституті, щоб підготуватися до місії. Я хочу зростати у Церкві”. Семінарія є важливою для нього, оскільки він вивчає Писання і заучує напам’ять важливі вірші, які допоможуть йому бути кращим місіонером.

Благословення для всіх аспектів життя

Коли юнаки та дівчата по всьому світу докладають зусилля, щоб відвідувати семінарію, вони стають сильними не лише у вивченні Писань. Камерон Лісні з Англії зрозумів, що отримав благословення в усіх сферах свого життя. “Семінарія допомагає мені не лише в духовному аспекті, але і в школі та освіті”,—каже Камерон.

За його словами, “ранній початок дня пробуджує до роботи мозок. Дехто з друзів каже, що вони надто зайняті, щоб ходити на семінарію. Однак, навряд чи хтось буде повторювати математику о 6-й ранку, правда ж ?” Коли ви навчаєтеся, “Господь допомагатиме складати іспити, а коли ви ходите на семінарію, то Він буде підтримувати ще більше”,—каже Камерон.

Звичайно ж, семінарія допомогла Камерону також зміцнити своє свідчення. Він каже: “Моє свідчення зародилося завдяки програмі семінарії. У юному 14-річному віці я дійсно ставив під сумнів євангелію. Мені не подобалося в церкві, я почав робити те, чого не слід було робити. Ще кілька місяців, і я б повністю відійшов”. Але коли подруга запросила Камерона відвідувати семінарію, він вирішив піти з нею. Після того почали приходити справжні благословення.

“Я знову почав відчувати Духа,—каже Камерон.— Я почав більш уважно слухати, що кажуть у церкві, й відвідувати Недільну школу та уроки священства. Все стало легше, я відчував більше радості. Зрештою я здобув для себе свідчення про євангелію”. Після двох місяців семінарії Камерон зустрівся з єпископом і його було висвячено в чин учителя в Аароновому священстві.

Камерон знає, що семінарія допомагає йому міцно протистояти спокусам світу. “Я продовжував навчатися в семінарії,—каже він,—і мені було легше справлятися з труднощами, які зустрічаються у світі. Важко бути молодим у світі, в якому ми живемо—гріх з усіх боків оточує нас. Я свідчу, що якщо ви відвідуєте семінарію, то знайдете силу захистити себе від усього цього. Семінарія створює духовний щит, який вас захищає. Багато різних випробувань і спокус виникало на моєму шляху, і семінарія була величезною підтримкою, допомагаючи залишатися на прямій і вузькій дорозі” .

Зміцнювати одне одного

Семінарія також дає можливість збиратися з тими підлітками, які поділяють ваші вірування. Віка Челішкова з Росії каже: “Мене надихають люди, які думають, як і я, сповідують однакові моральні норми і вірять у Бога, як і я”. Далі вона розповідає: “Якщо у мене виникають якісь запитання, я можу обговорити їх з учителем семінарії та іншими учнями. Я можу ділитися думками і свідченням з іншими, щоб зміцнювати і свою, і їхню віру. Коли ми разом читаємо Писання і розмірковуємо над їхнім духовним змістом, то наближаємося до Бога й одне до одного”.

Ксенія Гончарова з України спостерігає у своєму житті подібне. Вона каже: “Коли ми розповідаємо про свій досвід одне одному, то зміцнюємося й краще розуміємо Писання. Коли під час уроків ми обговорюємо приклади з особистого життя, то я бачу, як євангелія діє у моєму житті та в житті інших”.

Пізнавати Небесного Батька й Ісуса Христа

Нещодавно групу молоді запитали, як семінарія благословила їхнє життя. У їхній відповіді можна прослідкувати головну ідею—семінарія допомагає їм наближатися до Небесного Батька і Спасителя. Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Усі теми, які ви вивчаєте в семінарії,—важливі. Кожного року, коли ви вивчаєте одну книгу Писань, головна увага зосереджена на Господі Ісусі Христі”9.

Ось що деякі підлітки розповідають про те, як семінарія наблизила їх до Ісуса Христа.

  • “Я дізнався, що зробив для мене Спаситель, коли читав написане багатьма пророками і усвідомлював, яким важливим я є для Нього. Я зрозумів, що Він любить мене настільки, щоб померти й перестраждати мої болі”.

  • “Семінарія—чудовий спосіб розпочати день. Якою б стомленою я не була, я відчуваю Духа і приплив сил. Коли настають труднощі дня, це допомагає мені мати безсумнівне знання, що мій Спаситель любить мене, і я з більшою впевненістю відстоюю те, що правильно”.

  • “Я навернений до Церкви. Я почав ходити до семінарії ще до хрищення. Навіть не знаю, чи охристився б я, якби не ходив на семінарію. Без семінарії у моєму житті не було б Спасителя, і я не знав би, що можу отримати прощення гріхів. У моєму житті ніколи не було Небесного Батька чи Ісуса Христа. Семінарія допомогла мені знайти Їх, і Вони назавжди увійшли в моє життя і в життя моїх майбутніх дітей”.

  • “Завдяки тому, що я ходжу до семінарії щодня, я наближаюся до Господа і Спасителя, Ісуса Христа, дізнаючись про Його вчення, Його велику любов до мене і про те, як я можу повернутися й жити з Ним”.

  • “Коли я в семінарії, то краще розумію Писання. Вона нагадує мені кожного ранку, що я маю бути схожим на Христа у своїх повсякденних справах”.

  • “Семінарія навчила мене читати Писання і не лише насолоджуватися ними, але і застосовувати їх. Я вивчаю доктрину й принципи. Вони зміцнюють моє свідчення про люблячого Небесного Батька та Ісуса Христа. Ці принципи і вчення залишаться зі мною до кінця життя”.

Знаючи про таку велику кількість благословень, які приносить відвідування семінарії, легко зрозуміти, чому молодь усього світу віддає їй пріоритетне місце в своєму житті.

Посилання:

  1. Бойд K. Пекер, Teach the Scriptures (address to Church Educational System educators, Oct. 14, 1977), 3.

  2. Л. Том Перрі, “Підняти планку”, Ліягона, лист. 2007, с. 48.

  3. Річард Г. Скотт, “Повністю реалізуйте свій потенціал”, Ліягона, лист. 2003, с. 42.

  4. Див. Гордон Б. Хінклі, “Stand True and Faithful,” Ensign, May 1996, 93.

  5. Гордон Б. Хінклі, “The Miracle Made Possible by Faith,” Ensign, May 1984, 47.

  6. Гордон Б. Хінклі, “The State of the Church,” Ensign, May 1991, 52.

  7. Езра Тефт Бенсон, “Our Responsibility to Share the Gospel,” Ensign, May 1985, 7.

  8. Даллін Х. Оукс, “Добре, краще, найкраще”, Ліягона, лист. 2007, с. 104.

  9. Девід A. Беднар, “Conclusion and Testimony,” Welcome to Seminary 2010–2011, seminary.lds.org/welcome.

Фотоілюстрацію люб’язно надано ЦСО; ілюстровано Скоттом Гріром

Фотоілюстрація Крістіни Сміт

Справа: фотографію випускників семінарії в Прово, шт. Юта, люб’язно надано Архівом Церкви СОД.