2011
Як я можу зрозуміти, чи мої випробування є засобом, що допоможе мені стати кращою людиною, чи застереженням від Небесного Батька про те, що я рухаюся в хибному напрямку?
Червень 2011


Запитання і відповіді

“Як я можу зрозуміти, чи мої випробування є засобом, що допоможе мені стати кращою людиною, чи застереженням від Небесного Батька про те, що я рухаюся в хибному напрямку?”

Якою б не була причина виникнення випробувань, вони можуть допомогти вам стати кращою людиною, якщо ви скористаєтеся ними для свого духовного зростання.

Ваша совість допоможе вам зрозуміти, чи прямуєте ви хибним шляхом. Якщо у вас виникають неприємні почуття з приводу того, що ви зробили, моліться Небесному Батькові й просіть у нього прощення. Намагайтеся залагодити всі неприємності, які ви спричинили. Ви також можете просити поради у батьків і провідників священства. Ці кроки допоможуть вам мати кращі почуття і спрямують у правильному напрямку.

Випробування, які не є наслідком гріха, також можуть допомогти вам стати кращою людиною. Такий вид випробувань може стати перевіркою вашої віри чи терпіння або допоможе краще пізнати себе. Щоб скористатися цими випробуваннями для свого зростання, запитуйте себе, чого ви з них можете навчитися і що ви можете покращити.

Під час випробувань ваша віра може зміцнитися, якщо ви будете просити допомоги у Небесного Батька. Як це робив Спаситель у годину Своїх страждань, ви можете молитися “ще пильніше” (див. Лука 22:44). Небесний Батько може забрати випробування або Він може зміцнити вас, щоб ви гідно знесли їх (див. Mосія 24:14–15).

Можна отримати допомогу від друзів і сім’ї

Ось один зі способів, у який Небесний Батько застерігає мене про те, що я прямую неправильним шляхом: Він надихає друзів і членів сім’ї ділитися зі мною своїми свідченнями або особистим досвідом. Якщо після розмови з ними у мене виникає почуття вини чи бажання змінитися, я знаю, що мені слід покаятися і зробити в житті певні зміни.

Луїс С., 17 років, шт. Флорида, США

Господь утішить вас

Усі випробування Небесного Батька мають одну мету: допомогти вам зміцнитися і стати кращою людиною. Усе залежить від того, як ви справляєтеся з труднощами. Я знаю, що деякі випробування здаються непосильними, однак з часом, якщо ми будемо мати віру, вони нас благословлять. Я завжди намагаюся пам’ятати, що Господь сказав нам: “Я не кину вас сиротами,— Я прибуду до вас!” (Іван 14:18). З цим знанням ви можете подолати будь-яке випробування і станете сильнішими. Якщо ви відчуваєте, що Небесний Батько застерігає про неправильно вибраний шлях, майте віру й дослухайтеся до підказок Духа, тоді ви зможете триматися за жезл із заліза. Він любить вас і завжди бажає, щоб ви якнайкраще з усім справлялися, а Він допомагатиме все життя.

Олівія Б., 18 років, шт. Міннесота, США

Загляньте в своє серце

Загляньте в своє серце, аби зрозуміти, чи те, що ви робите, дійсно є тим, чого очікує від вас Небесний Батько. У нашому житті є Святий Дух, Який навчає нас відрізняти добро від зла. Якщо ви шукаєте Бога і запитуєте, Святий Дух покаже вам, що ви повинні робити. Якою б не була мета випробування—навчати чи застерігати—вона служить однаковій цілі: допомагати вам зростати й ставати досконалими у Христі, якщо тільки ви будете діяти з вірою й покладатися на Господа.

Емілі Б., 18 років, шт. Каліфорнія, США

Подумайте про це

Вважаю, що найкращий спосіб визначити мету випробування—це щиро поститися й молитися. Також спробуйте думати про випробування: якщо ви його подолаєте, то чи станете кращою людиною, чи з вами не відбудеться ніяких змін? Якщо ви вважаєте, що подолання випробування зробить вас кращими і щасливішими, тоді ви на правильному шляху.

Аммон К., 16 років, шт. Юта, США

Залишайтеся на правильному шляху

Ми повинні щодня молитися й читати Писання, і якщо ми це робимо й перебуваємо в гармонії зі Святим Духом, Бог дасть нам знати, який вибір нам слід робити, а який ні. Якщо ви вважаєте, що шлях яким ідете, не той, що призначив для вас Небесний Батько, поверніться. Завжди залишайтеся на прямій і вузькій дорозі.

Елізабет П., 15 років, шт. Пенсільванія, США

Моліться, щоб навчатися з випробувань

Упродовж життя Небесний Батько посилатиме нам випробування, і їхня мета зміцнювати нас у Його євангелії та в нашій вірі. Якщо ми на поганому шляху, то це є наслідком неправильного рішення. Завжди моліться, щоб Бог зміцнив вас і допоміг побачити те хороше, що є в вашому випробуванні. У мене є тверде свідчення, що випробування, які дає нам Небесний Батько, мають на меті наставити нас, зміцнити наше свідчення, допомогти навчитися не падати знову або допомагати іншим завдяки особистому досвіду.

Рудді Р., 17 років, Гуаяс, Еквадор

Випробування можуть застерігати

Я вважаю, що всі випробування мають на меті зробити нас сильнішими, хоча іноді здається, що це не так. Коли мені було 14 років, я захворіла і повинна була 8 місяців не ходити в школу і навчатися вдома. Це випробування допомогло мені стати кращою, сильнішою людиною. Воно допомогло мені цінувати те, що я маю. Іноді випробування змушують нас зробити переоцінку того, в якому напрямку ми рухаємося по життю, тож вони можуть бути хорошим сигналом.

Дженніфер П., 17 років, Північний острів, Нова Зеландія

Будьте терплячими

Якщо труднощі є наслідком порушення якоїсь заповіді, то, ймовірно, це застереження. Але якщо вони виходять за межі вашого контролю, тоді, мабуть, їхня мета—сприяти вашому зростанню. Я б молилася і запитувала Небесного Батька, чи є те, що мені потрібно змінити або чогось навчитися з цього досвіду, і якщо так, слід просити Його допомоги, щоб зрозуміти, що саме. Просіть у молитві сили і втішення. І будьте терплячими. Відповідь обов’язково надійде.

Мікаела П., 17 років, шт. Айдахо, США