2010
І також на рабів та невільниць за тих днів виллю Духа Свого
Травень 2010


“І також на рабів та невільниць за тих днів виллю Духа Свого”

Ми знаємо, що ми успішні, якщо живемо так, щоб бути гідними Духа, отримати Його і знати, як слідувати за Ним.

Зображення
Julie B. Beck

У минулому році я зустрілася з тисячами жінок-святими останніх днів у багатьох країнах. Перелік випробувань, з якими зустрічаються ці сестри, довгий і приголомшливий. Серед них сімейні проблеми, економічні негаразди, біди, нещасні випадки та хвороби. Багато розпачу і недостатньо миру й радості. Попри популярні послання ЗМІ, немає нікого, хто був би достатньо багатим, вродливим або розумним, аби уникнути випробувань смертного життя.

Питання, які ставлять сестри, серйозні й проникливі. Вони висловлюють занепокоєння щодо майбутнього, відчувають смуток через нездійснені сподівання, а також невпевненість та занижене почуття самоповаги. Але вони також демонструють глибоке бажання чинити те, що вірно.

Моє свідчення про цінність дочок Бога надзвичайно зросло. Від них так багато залежить. Відвідуючи сестер, я відчула, що ніколи ще не було такої великої потреби у міцній вірі та особистій праведності. Ще ніколи не було такої великої потреби у сильних сім’ях та домівках. Ще ніколи не було так багато роботи, яку можна виконати, щоб допомогти іншим людям, які потерпають від нужди. Як можна укріпити віру, зміцнити сім’ї та надати допомогу?1 Як жінці в наші дні знайти відповіді на свої запитання і залишатися сильною й стійкою проти неймовірної протидії й труднощів?

Особисте одкровення

Хороша жінка знає, що в неї недостатньо часу, сил або можливостей, щоб піклуватися про всіх людей чи робити всі гідні справи, яких прагне її серце. Для більшості жінок життя не є спокійним і кожен день, здається, вимагає виконання мільйона справ, більшість з яких важливі. Хороша жінка мусить постійно протистояти спокусливим і оманливим посланням, які йдуть з багатьох джерел, і кажуть їй, що вона має право мати більше вільного часу від своїх обов’язків і, що вона заслуговує на легше й не залежніше життя. Але, маючи особисте одкровення, вона може правильно розставити пріоритети в житті і впевнено спрямовувати свій життєвий шлях.

Спроможність стати гідним особистого одкровення, отримати його і діяти згідно з ним—це єдина найважливіша навичка, яку можна здобути в цьому житті. Процес отримання Духа Господа починається з бажання мати цей Дух і передбачає певну міру гідності. Дотримання заповідей, покаяння і поновлення завітів, в які ми вступаємо під час хрищення, ведуть до благословення, щоб Дух Господа міг завжди бути з нами2. Коли жінка вступає в храмові завіти і дотримується їх, це також додає в її життя духовної сили та енергії. Велику кількість відповідей на складні запитання можна знайти читаючи Писання, оскільки Писання допомагають отримати одкровення3. Розуміння, яке було отримане з Писань, збагачується з часом, тому важливо кожного дня проводити певний час за дослідженням Писань. Щоденна молитва також важлива для того, щоб Дух Господа був з нами4. Люди, які щиро шукають допомоги в молитві і через дослідження Писань, часто поруч тримають папір і олівець, щоб записувати питання, враження та ідеї.

Одкровення можуть приходити кожної години й кожної миті, коли ми чинимо правильно. Якщо жінки навчають так, як навчав Христос, сила й мир можуть зійти, щоб направити, коли необхідна допомога. Наприклад, матері можуть відчувати підтримку від Духа, навіть коли втомлені, галасливі діти шумно вимагають їхньої уваги. Однак вони можуть відокремити себе від Духа, якщо поведінка дітей виведе їх із себе. Якщо ми перебуваємо в правильних місцях, це дозволяє нам отримувати скерування. Аби зменшити роздратованість, потрібні свідомі зусилля, але присутність Духа одкровення дозволяє подолати протидію і зберегти віру у тяжкі дні і в рутині важливих повсякденних справ. Особисте одкровення дає нам розуміння щоденних справ, направлених на укріплення віри й особистої праведності, на зміцнення сім’ї й домівки та на пошук тих, хто потребує нашої допомоги. Оскільки особисте одкровення—це джерело сили, яке постійно поновлюється, цілком можливо відчути себе огорнутим допомогою навіть у неспокійні часи.

Нам сказано покласти нашу надію на того Духа, який веде нас “чинити справедливо, ходити покірно, судити праведно”5. Нам також сказано, що цей Дух просвітить наш розум, сповнить наші душі радістю і допоможе нам знати усе, що ми маємо робити6. Обіцяне особисте одкровення приходить, коли ми просимо про нього, готуємося до нього і йдемо вперед у вірі, сподіваючись, що його буде пролито на нас.

Товариство допомоги—навчання, натхнення і зміцнення

Крім цього, Господь у Своїй мудрості дав нам Товариство допомоги, щоб допомогти Своїм дочкам у ці останні дні. Коли Товариство допомоги діє за натхненним способом, воно підносить жінок і допомагає вибратися зі світу проблем на шлях життя, який готує їх до благословень вічного життя. Це Товариство від самої своєї серцевини має обов’язок допомагати сестрам збільшувати віру і особисту праведність, зміцнювати сім’ї й домівки та шукати й допомагати тим, хто потерпають від нужди. Через Товариство допомоги сестри можуть отримувати відповіді на свої запитання і одержувати благословення завдяки об’єднаній духовній силі всіх сестер. Товариство допомоги підтверджує істинну й вічну природу дочок Бога. Саме священна довіра, спрямовуюче світло і система нагляду й піклування навчають і надихають жінок бути сильними й стійкими. Його гасло: “Милосердя ніколи не минає”7 втілено в усіх хороших жінках.

Коли дівчина переходить у Товариство допомоги або, коли жінка христиться в Церкві, вони стають частиною сестринства, яке зміцнює їх у підготовці до вічного життя. Вступ до Товариства допомоги означає, що жінці можна довірити зробити значний внесок в Церкву і покластися на неї. Вона продовжує розвиватися як особистість, не отримуючи особливих публічних почестей чи визнань.

Другий генеральний президент Товариства допомоги Елайза Р. Сноу звернулася до сестер з такими словами: “Ми хочемо бути леді в кожному вчинку. Не у тому значенні цього слова, як його розуміє світ, але достойними супутницями богам і святим. Як організація ми можемо допомагати одна одній не лише чинити правильно, але й очищатися самим. І мало буде чи багато тих, хто йтиме вперед і допомагатиме виконувати цю величну роботу, це будуть ті, хто займуть почесні посади у царстві Божім… Жінки повинні бути жінками, а не дітьми, яких потрібно весь час пестити та виправляти. Я знаю, що нам подобається, коли нас цінують, але що з того, якщо ми не отримуємо всієї вдячності, на яку, як гадаємо, заслуговуємо? Ми знаємо, що Господь поклав на нас велику відповідальність і не існує бажання або прохання, які Господь вселив у наші серця в праведності і які б не були виконані. І найкращою доброю справою, що ми можемо зробити для себе та одна для одної—це очистити й розвивати себе в усьому, що є хорошим і облагороджуючим, щоб стати готовими виконувати ці обов’язки”8.

Оцінювання успіху

Хороші жінки завжди прагнуть знати, чи успішні вони. У світі, де поняття міри успіху часто перекручують, позитивні відгуки й схвалення важливо шукати з належних джерел. Перефразувавши перелік, який знаходиться у путівнику Проповідуйте Мою євангелію, можна сказати, що ми чинимо вірно, коли розвиваємо характер, подібний до характеру Христа і намагаємося з точністю жити за Його євангелією. Ми чинимо вірно, коли прагнемо стати кращими і робимо для цього все, що в наших силах. Ми чинимо вірно, коли укріпляємо віру та особисту праведність, зміцнюємо сім’ї й домівки і шукаємо тих, хто потерпає від нужди й допомагаємо їм. Ми знаємо, що ми успішні, якщо живемо так, щоб бути гідними Духа, отримати Його і знати, як слідувати за Ним. “Коли ви робите все, що у ваших силах, ви все ще можете переживати розчарування, але ви не повинні бути розчаровані собою. Ви можете бути впевнені, що Господь задоволений, коли ви відчуваєте, що Дух працює через вас”9. Мир, радість і надія доступні тим, хто правильно оцінює успіх.

В одкровенні у книзі Йоіла говориться, що в останні дні сини й дочки Бога пророкуватимуть, і Господь виллє Духа Свого на рабів Своїх та невільниць10. Президент Спенсер В. Кімбол повторив це пророцтво, коли сказав:

“Більша частина великого зростання Церкви в останні дні відбуватиметься завдяки багатьом добрим жінкам світу (в яких часто перебуває внутрішнє відчуття духовності), які великою кількістю приходитимуть до Церкви. Це відбуватиметься такою мірою, що жінки Церкви випромінюватимуть праведність і виразність у своєму житті, і такою мірою, що жінки Церкви чітко відрізнятимуться—по-хорошому—від жінок світу…

Отже, взірець жінок Церкви буде значущою силою для чисельного і духовного зростання Церкви в останні дні”11.

Я свідчу, що євангелія Ісуса Христа істинна. Господь сподівається, що Його дочки робитимуть свою частину у зміцненні домівок Сіону і розбудові Його царства на Землі. Коли вони шукають особистого одкровення і стають гідними його, Господь проливатиме Свій Дух на Своїх служниць у ці останні дні. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

ПОСИЛАННЯ

  1. Див. Яків 2:17; Мосія 4:26; Учення і Завіти 38:35, 44:6.

  2. Див. Учення і Завіти 20:77.

  3. Див. 2 Нефій 32:3.

  4. Див. 3 Нефій 19:24–33.

  5. Учення і Завіти 11:12.

  6. Див. Учення і Завіти 11:13–14.

  7. 1 Коринтянам 13:8.

  8. Eliza R. Snow, address to Lehi Ward Relief Society, Oct. 27, 1869, Lehi Ward, Alpine (Utah) Stake, in Relief Society, Minute Book, 1868–1879, Church History Library, Salt Lake City, 26–27.

  9. Див. Проповідуйте Мою євангелію (2005), с. 11.

  10. Див. Йоіл 3:1–2.

  11. Учення Президентів Церкви, Спенсер В. Кімбол, сс. 239–240.