2009
Вплив праведних жінок
Вересень 2009


Послання Першого Президентства

Вплив праведних жінок

Зображення
President Dieter F. Uchtdorf

У Писаннях ми знаходимо імена кількох жінок, які своїми духовними дарами благословляли окремих людей і цілі покоління. Ми завжди будемо шанувати й пам’ятати Єву, матір усього живого, Сару, Ревеку, Марту, Єлисавету і Марію, матір Спасителя. У Писаннях також згадуються жінки, чиї імена залишилися невідомими, але які благословили нас своїм прикладом і повчанням, як, наприклад, самарянка, яку Спаситель зустрів біля криниці в Сіхарі (див. Іван 4), ідеальна дружина і мати, описана у Приповістях 31, і сповнена віри жінка, яку зцілив лише дотик до Спасителевого одягу (див. Марк 5:24–34).

Коли ми поглянемо на історію цієї землі та на історію відновленої Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, стає очевидно, що жінкам відведена особлива роль у плані нашого Батька для вічного щастя і благополуччя Його дітей.

Я сподіваюся, що мої любі сестри по всьому світу—бабусі, мами, тітоньки і подруги—ніколи не будуть применшувати силу свого доброго впливу, особливо коли йдеться про життя наших дорогоцінних дітей і молоді!

Президент Гебер Дж. Грант (1856–1945) сказав: “Без відданості й непохитного свідчення про живого Бога в серцях наших матерів ця Церква впала б”1 . Автор Приповістей сказав: “Привчай юнака до дороги його, і він, як постаріється, не вступиться з неї” (Приповісті 22:6).

Президент Гордон Б. Хінклі радив жінкам Церкви:

“Надзвичайно важливо, щоб жінки Церкви залишалися сильними та не відходили від того, що… є правильним і належним відповідно до плану Господа. …

Ми закликаємо жінок Церкви разом стояти за праведність. Вони мають починати зі своїх власних домівок. Вони можуть навчати цьому в своїх класах. Вони можуть відстоювати праведність у своїх громадах”2.

Кажуть, що великі двері тримаються на маленьких завісах. Сестри, ваш приклад у тому, що здається незначним, значною мірою впливає на життя нашої молоді. Те, як ви одягаєтеся і стежите за своєю зовнішністю, те, як ви розмовляєте, молитеся, свідчите, поводитеся у повсякденному житті, має великий вплив. Це стосується й телепрограм, які ви дивитеся, ваших музичних уподобань і використання Інтернету. Якщо ви любите ходити до храму, молоді люди, для яких ваш приклад є важливим, також полюблять відвідувати храм. Якщо ви пристосовуєте свій гардероб до храмового одягу, а не навпаки, то молодь знатиме, що ви цінуєте, і вчитиметься від вас.

Ви—чудові сестри і показуєте величний приклад. Ви благословляєте нашу молодь, і Господь любить вас за це.

Приклад віри

Я хочу поділитися своїми думками про сестру Кармен Райх, мою тещу, яка була дійсно вибраною пані. Вона прийняла євангелію у найважчий і найпохмуріший час свого життя та звільнилася від горя і смутку.

Ще будучи молодою жінкою—вдовою і матір’ю двох малих дівчаток—вона облишила світ старих традицій і увійшла у світ великої духовності. Вона сприйняла євангельське вчення з його інтелектуальною і духовною силою. Коли місіонери дали їй Книгу Мормона і запропонували прочитати позначені вірші, вона прочитала всю книгу лише за кілька днів. Вона дізналася про те, що перевищувало розуміння її знайомих, бо вона дізналася про це через Божого Духа. Вона була смиреннішою зі смиренних і мудрішою з мудрих, бо мала бажання і була достатньо чистою, щоб повірити, коли промовляв Бог.

7 листопада 1954 року вона охристилася. Уже за кілька тижнів після хрищення місіонер, який охристив її, попросив написати своє свідчення. Місіонери хотіли наводити її свідчення під час своїх бесід, щоб допомогти іншим людям відчути справжній дух навернення. На щастя, той місіонер зберігав цей написаний від руки оригінал понад 40 років, а потім повернув їй його як особливий, сповнений любові дар.

Свідчення, народжене Духом

Я хочу поділитися з вами уривками написаного нею свідчення. Будь ласка, пам’ятайте, що вона писала ці слова лише за кілька тижнів після того, як почула про євангелію. До зустрічі з місіонерами, вона ніколи нічого не чула про Книгу Мормона, Джозефа Сміта чи мормонів взагалі. У 1954 році поза материковою частиною Сполучених Штатів храми були лише в Канаді та на Гаваях.

Я пропоную англійський переклад написаного від руки свідчення сестри Райх:

“Особливими ознаками Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, яких немає в інших релігіях, є такі: перш за все—сучасне одкровення, дане через пророка Джозефа Сміта.

Потім—Книга Мормона, з її чистою і зрозумілою мовою, усіма настановами і обіцяннями для Церкви Ісуса Христа. Вона є дійсно другим свідченням, разом з Біблією, що Ісус Христос—живий.

Нас об’єднує віра в реального Бога—Бога Батька, Бога Сина і Святого Духа. Він відповідає на молитви, і Його вплив діє індивідуально.

Крім того, ми віримо в доземне життя, наше передіснування, в мету земного життя й життя після смерті. Це є дуже цінним для нас, надзвичайно цікавим та змістовним. Це вчення чітко викладено, і наше життя набуває нового значення і спрямування.

Церква дала нам Слово мудрості. Цей дороговказ допомагає тримати тіло й дух у найкращій формі, щоб здійснити наші бажання і досягнути мети. Тож ми стежимо за здоров’ям свого тіла та покращуємо його. Усе це основується на знанні про те, що ми знову отримаємо своє тіло після смерті у тій самій формі.

І, звичайно ж, абсолютно новою для мене є храмова робота з великою кількістю обрядів, завдяки яким сім’ї можуть бути навіки разом. Усе це було дано через одкровення пророкові Джозефу Сміту”.

Кармен Райх, моя люба теща, пішла з цього життя у 2000 році у віці 83 років.

Неповторна жіноча сутність

Життя жінок Церкви є могутнім свідченням того, що духовні дари, обіцяння і благословення Господь дає всім, хто на них заслуговує, “щоб це було на благо всіх” (УЗ 46:9; див. вірші 9–26). Учення відновленої євангелії сприяє усвідомленню прекрасної і “неповторної жіночої сутності, що заохочує жінок розвивати свої здібності”, справжніх, у буквальному розумінні цього слова, дочок Бога3. Завдяки служінню в Товаристві допомоги, Товаристві молодих жінок і Початковому товаристві, вже не кажучи про вияв любові й служіння у їхньому особистому житті, жінки завжди відігравали й будуть відігравати важливу роль, допомагаючи “розпочати й зміцнити справу Сіону” (УЗ 6:6). Вони піклуються про бідних і хворих, служать на місіях проповідування євангелії, за програмою благополуччя чи гуманітарного служіння та інших місіях; навчають дітей, молодь та дорослих і сприяють матеріальному та духовному благополуччю святих багатьма іншими способами.

Завдяки своєму величезному потенціалу творити добро і різноманітним дарам жінки виконують ролі, що змінюються в залежності від життєвих обставин. Але буває так, що деяким з них доводиться виконувати багато ролей одночасно. Тому жінок останніх днів заохочують здобувати освіту і навчатися, щоб бути гарними господинями в домі та виховувати праведну сім’ю, а також заробляти гроші, влаштувавшись на роботу, якщо того вимагатимуть обставини.

Ми живемо в час, який є прекрасним для всіх жінок Церкви. Сестри, ви відіграєте важливу роль у плані вічного щастя нашого Батька; ви обдаровані божественним первородством. Ви—справжні будівничі націй по всіх усюдах, оскільки міцна домівка, де панують любов і мир, принесе безпеку будь-якому народові. Я сподіваюся, що ви це розумієте, і я сподіваюся, що чоловіки цієї Церкви також це розуміють.

Те, що ви, сестри, робите сьогодні, визначатиме вплив принципів відновленої євангелії на народи всього світу завтра. Це стане вирішальним у тому, як небесне проміння євангелії освітить у майбутньому кожну країну4.

Хоча ми часто кажемо про вплив жінок на майбутні покоління, будь ласка, не применшуйте вплив, який ви можете справляти вже сьогодні. Президент Девід О. Мак-Кей (1873–1970) сказав, що головна причина організації Церкви—“зробити життя приємним уже сьогодні, дати серцю задоволення сьогодні, принести спасіння сьогодні. …

Дехто з нас з нетерпінням чекає на майбутні часи—спасіння і піднесення у світі прийдешньому,—але майбутнє починається сьогодні”5.

Неймовірні благословення

Якщо ви живете гідно цієї місії, то за будь-яких життєвих обставин—у ролі дружини, матері, матері-одиначки, розлученої, овдовілої чи самотньої жінки—Господь наш Бог відкриє такі можливості й благословення, які вам навіть важко уявити.

Я закликаю вас реалізувати той величний потенціал, який має кожна з вас. Але не робіть те, що вам не під силу. Не ставте перед собою недосяжних цілей. Не почувайтеся винними і не вважайте себе невдахами. Не порівнюйте себе з іншими. Робіть усе, на що спроможні, і Господь подбає про решту. Вірте в Нього, довіряйте Йому і тоді ви зможете побачити, що у вашому житті та в житті близьких вам людей відбуваються дива. Доброчесність вашого життя стане світлом для тих, хто живе у темряві, оскільки ви є живим свідченням повноти євангелії (див. УЗ 45:28). У якому б куточку цієї прекрасної, але, часом, неспокійної планети ви не жили, ви можете бути тією, хто “допомага[є] слабким, підніма[є] руки, що опустилися, і зміцню[є] ослаблі коліна” (УЗ 81:5).

Мої дорогі сестри, я хочу запевнити вас, що у вашому повсякденному житті, сповненому благословень і випробувань, Господь любить вас. Він знає вас. Він слухає ваші молитви і відповідає на них, де б ви не жили у цьому світі. Він хоче, щоб ви досягли успіху в цьому житті й у вічності.

Брати, я молюся, щоб ми—чоловіки, батьки, сини, брати і друзі цих обраних жінок—будучи носіями священства, дивилися на них так, як дивиться на них Господь—як на Божих дочок з безмежним потенціалом змінювати цей світ на краще.

На початку доби Відновлення Господь звертався до Емми Сміт через її чоловіка, пророка Джозефа Сміта, даючи настанови і благословення: “[Будь] вірною та [йди] дорогами чесноти переді Мною. … Тобі не треба боятися. … Ти маєш відкласти те, що від цього світу, і прагнути того, що від кращого. …Піднесись серцем і звеселись. …І вінець праведності отримаєш ти” (УЗ 25:2, 9, 10, 13, 15).

Про це одкровення Господь сказав: “Це є Мій голос для всіх” (вірш 16).

Пізніше пророк Джозеф Сміт сказав сестрам: “Якщо ви житимете згідно зі своїми привілеями, ангели не будуть стримані від того, щоб бути вам за товаришів”6.

Я свідчу про ці істини і висловлюю вам свою любов і благословляю як апостол нашого Спасителя, Господа Ісуса Христа.

Посилання

  1. Heber J. Grant, Gospel Standards, comp. G. Homer Durham (1941), 151.

  2. Гордон Б. Хінклі, “Стояти міцно й непорушно”, Всесвітні збори навчання провідників, 10 січня, 2004 р., с. 20.

  3. “Women, Roles of: Historical and Sociological Development,” in Daniel H. Ludlow, ed., Encyclopedia of Mormonism, 5 vols. (1992), 4:1574.

  4. Див. “Істина в світі знов!” Гімни, № 160.

  5. David O. McKay, Pathways to Happiness, comp. Llewelyn R. McKay (1957), 291–92.

  6. History of the Church, 4:461.

Про цю дитину я молилася, художник Елспет Янг, фон © Getty Images

Фотоілюстрації Метью Рійєра; вставка: Хліб життя, художник Джулі Роджерс

Вставка: Зерно віри, художник Брайянт Уорд