2009
Спочатку хрищення
Вересень 2009


Класика євангелії

Спочатку хрищення

Як бути з мільйонами дітей Небесного Батька, які могли б отримати благословення “вічної сім’ї”, якби їх охристили?

Зображення
Elder David B. Haight

У посібнику для проведення домашніх сімейних вечорів … є особливо надихаючий перший урок. Його тема: “Сім’я може бути вічною”. Членів сім’ї просять покласти на стіл кілька речей і серед них: свідоцтво про шлюб, храмову рекомендацію, зображення храму та свідоцтво про хрищення. …

Члени Церкви знають, що ці речі на столі мають відношення до храмового шлюбу та можливості створити “вічну сім’ю”. Я хотів би звернути увагу на одну з цих речей—свідоцтво про хрищення.

Для того, щоб створити “вічну сім’ю”, чоловіку та дружині слід мати свідоцтво про хрищення, бути гідними членами Церкви, аби відповідати вимогам для отримання храмової рекомендації, і мати свідоцтво про шлюб, в якому підтверджується факт укладання целестіального шлюбу. А як бути з мільйонами дітей Небесного Батька, які могли б отримати благословення “вічної сім’ї”, якби їх охристили?

Наші місіонери повного дня з дедалі більшим успіхом по всьому світу ведуть душі до вод хрищення. Але їхній успіх міг би бути набагато більшим, якби їм з ентузіазмом допомагали члени Церкви. Здається, що у більшості членів Церкви існує якесь внутрішнє небажання ділитися євангелією з друзями і сусідами. Багато хто з нас з гордістю розповідає про зростання Церкви або успіх місіонерської роботи у всьому світі, але ніколи не ділиться євангелією зі знайомими чи сусідами. Коли президентів місій по завершенні їхнього служіння запитували: “Як можна було би збільшити кількість навернень у вашій місії?”, ми чули одну й ту ж відповідь: “Лише залучивши членів Церкви допомагати місіонерам—готувати своїх друзів і сусідів, щоб ті прийняли старійшин”.

Невже ми забули про свій обов’язок? Невже ми забули, що сказав Господь?

“Ось, Я послав вас свідчити і попереджати людей, і належить кожній людині, яку було попереджено, попередити свого ближнього. Отже, їх залишено без виправдання” (УЗ 88:81–82). …

[Наших місіонерів] навчено проповідувати євангелію і робити це упорядковано і з натхненням, що, сподіваємося, вестиме до хрищення. Для місіонера кожна година є дуже цінною і тому має бути продуктивною. Чи усвідомлюєте ви, що місіонери христять приблизно по одній людині на кожну 1000 квартир, у двері яких вони стукають? І ті ж самі місіонери матимуть 600 хрищень з кожної 1000 людей, яких вони навчають у домах членів Церкви, тобто христиться у 600 разів більше навернених, коли члени Церкви з переконаністю беруть участь у навчанні.

У ваших приходах і філіях з’являється все більше, ніж будь-коли, місіонерів—енергійних молодих слуг Господа. Вони вирушають на служіння краще навченими, ретельніше підготовленими, з більшими надіями і прагненнями. Кожна сім’я, отримавши євангелію, має обов’язок поділитися нею з ближніми. Своєю природною поведінкою і виявленням щирої любові до людей ми можемо пробудити їхню цікавість до євангелії. …

Під час польоту на літаку один мій друг завів розмову з жінкою, що сиділа поруч з ним. Він розповів їй про свою подорож до Андерсона, що у Південній Кароліні, щоб відвідати одного з далеких родичів, оскільки шукав інформацію про своїх предків. Він запитав жінку: “Чи не хотіли би ви дізнатися, чому я цікавлюся своїми предками, які так давно померли?”

“Хочу”,—сказала вона.

“Я намагаюся розшукати інформацію про своїх пращурів, щоби виконати за них певну роботу в храмі. Чи знаєте ви, де був Спаситель протягом трьох днів, поки Його тіло лежало в гробі після розп’яття?”

“Ні. І де ж?”

Він продовжив: “Апостол Петро сказав, що Христос проповідував у в’язниці духам тих, хто був непослушним у дні Ноя”. А потім він сказав: “Тож, як ви думаєте, чи витрачав би Спаситель світу три дні, проповідуючи таким людям, якби для них не було ніякої надії?”

“Думаю, ні. Я ніколи над цим не замислювалась”,—сказала вона.

Тоді він розповів про хрищення за мертвих та воскресіння. Він процитував слова [апостола] Павла: “Бо що зроблять ті, хто христяться ради мертвих? Коли мертві не воскресають зовсім, то нащо вони ради мертвих і христяться?” (1 Коринтянам 15:29).

“Чи пам’ятаєте ви слова “доки смерть не розлучить вас”, що лунали під час вашої шлюбної церемонії? Ваш шлюбний контракт припиняє діяти, коли один з вас помре”.

Вона відповіла: “Напевно ви праві, але так глибоко над цим я ще не думала”.

Він продовжив: “Моя дружина померла на початку минулого місяця, але вона є моєю дружиною навіки. Наш шлюб було укладено тим, хто має повноваження священства зв’язувати на небесах шлюби, укладені на землі. Ми належимо одне одному вічно; і більш того, наші діти будуть з нами навічно”.

Літак вже сідав, коли він сказав їй: “Чи знаєте ви, чому ми зустрілися? Це сталося, щоб ви теж могли дізнатися про євангелію і запечататися зі своїм чоловіком, дітьми та предками на всю вічність—щоби стати вічною сім’єю”.

Згодом він надіслав тій жінці та її сім’ї книгу старійшини Ле-Гранда Річардса Предивна робота і чудо і вклав у неї свою візитку. Ім’я цієї жінки зрештою потрапило до сестер-місіонерок повного дня, які служили у її місті в Пенсільванії. Провівши з нею першу зустріч, місіонерки написали: “Жінка, яку ми відвідали, була надзвичайно люб’язною. Якби ви бачили, як сяяли її очі, коли вона зустрічала нас. [Чоловік, з яким вона познайомилась у літаку], посадив найродючіше насіння своїм свідченням і переконаністю в тому, що він та члени його сім’ї будуть разом після цього життя. Як місіонери, ми відчували спокій. Ми відчували, що Господь винагородить наші зусилля, оскільки ця сім’я була підготовлена”.

Зараз я хотів би запитати вас, чи пам’ятаєте ви складові, що є необхідними для “вічної сім’ї”: свідоцтво про хрищення, храмові рекомендації, свідоцтво про шлюб? Але в першу чергу ваші друзі та сусіди повинні отримати свідоцтво про хрищення. …

Господь проголосив:

“Бо всі чоловіки повинні покаятися і бути хрищеними. …

І вашими руками Я здійсню дивовижне діло серед дітей людських для переконання багатьох у їхніх гріхах, щоб вони могли прийти до покаяння і щоб вони могли прийти у царство Мого Батька” (УЗ 18:42, 44).

Якщо ви залучите всю свою сім’ю—будете молитися разом про успіх, оберете конкретну сім’ю, з якою будете ділитися євангелією, поставите цілі та визначите дати їх досягнення, зобов’яжетеся робити все необхідне, потім будете поститися і молитися, а після цього молитися і поститися знову, я обіцяю вам, що ваш голос попередження буде почуто. Це день, коли жниво дозріло, чавило наповнилось. Господь благословить ваші зусилля. Ви станете свідками того, як ваші друзі увійдуть у води хрищення.

Люди, з якими ви будете спілкуватися, можуть забути, що ви сказали, але вони ніколи не забудуть почуттів, які завдяки вам з’явилися у їхній душі. Сім’ї є для того, щоб бути вічними. Я свідчу вам про це з усією покірливістю, в ім’я нашого Господа і Спасителя, Ісуса Христа, амінь.

З виступу на жовтневій генеральній конференції 1976 р.; цитування, пунктуація, форматування абзаців та вживання великої літери відповідає новим правилам.

Ілюстрація Джеймса Л. Джонсона

Один мій друг запитав пасажирку, що сиділа поруч: “Чи не хотіли би ви дізнатися, чому я цікавлюся своїми предками, які так давно померли?”

Ваш голос попередження буде почуто. Господь благословить ваші зусилля. Ви станете свідками того, як ваші друзі увійдуть у води хрищення.