2009
Зосередитися на Господній роботі спасіння
Березень 2009


Зосередитися на Господній роботі спасіння

Інтерв’ю взяла Ла-Рен Портер Гонт, співробітник церковних журналів.

У своєму інтерв’ю церковним журналам Джулі Б. Бек, генеральний президент Товариства допомоги, поділилася своїм свідченням про Товариство.

Зображення
Julie B. Beck

Яка роль Товариства допомоги у просуванні роботи Спасителя?

Сестра Бек: Ми, сестри Товариства допомоги, у першу чергу об’єднані вірою в Ісуса Христа. Він наш провідник і взірець. Я свідчу про реальність Його Спокути. Я свідчу, що Він живий і Його сила реальна.

Ми, святі останніх днів, бажаємо прийти до Христа. Коли пророк Джозеф Сміт організував Товариство допомоги, то сказав жінкам, що вони мають не тільки піклуватися про бідних, а й рятувати душі.1 Такою наша мета і залишається. Ми повинні допомагати звершенню Господньої роботи спасіння, суть якої “здійснювати безсмертя і вічне життя людини” (Мойсей 1:39).

Ми можемо почати з того, що будемо духовно зміцнювати себе за допомогою молитви і ставати самостійними у розумінні Писань. Ми приймаємо обряди, завіти і заповіді, які дав нам Господь.

Тоді ми можемо допомогти збирати розсіяний Ізраїль. У нас є обов’язок готувати місіонерів, ділитися євангелією і допомагати утримувати тих, кого було хрищено. На нас лежить обов’язок готуватися до храму самим і допомагати в цьому нашим близьким. Ми можемо збирати сімейно-історичні дані й допомагати дітям Господа запечатуватися у вічні сім’ї.

Товариство допомоги може допомогти кожному крок за кроком йти до Христа. Для цього нам необхідно робити те, для чого нас було організовано.

Як дуже зайняті сестри Товариства допомоги можуть робити усе це?

Сестра Бек: Чудові жінки цієї Церкви здатні на це і навіть більше—просто ми не можемо робити все одночасно. Ось чому так важливо розставляти пріоритети і розпоряджатися ресурсами і часом так, щоб це принесло найбільше користі у Господній роботі.

Кожна сестра має прагнути, щоб її вів Святий Дух. Якщо вона допомагає Господу в Його роботі, то має право на Його допомогу.

Що допомогло вам зрозуміти важливість Товариства допомоги?

Сестра Бек: Коли я була дівчинкою, мій батько служив президентом єдиної місії у Бразилії. Там було менше 4 тисяч членів Церкви і більшість із них мали великий потенціал, проте не були готові стати провідниками. Тільки в декількох філіях було Товариство допомоги.

Моїй матері доручили організувати в місії Товариство допомоги. Вона не знала португальської і в неї не було посібників. Але в неї було свідчення про євангелію і Товариство допомоги. Вона зі своїми радницями почала допомагати сестрам учитися бути візитними вчителями.

Вони почали своє навчання з невеличкої філії у Сан-Паулу. На збори прийшло сім смиренних сестер. Радниця моєї мами, бразилійка, привітала сестер. Після молитви вона підвелася і тремтячим голосом зачитала текст, що описував суть візитного вчителювання. Потім підвелася мама. Португальською вона знала 4 речення: “Я знаю, що Бог живий. Я знаю, що Ісус є Христос. Я знаю, що в нас є сучасний пророк. В ім’я Ісуса Христа, амінь”. Збори закінчилися. Вона обійнялася із жінками і попрощалася з ними.

Який скромний початок такої великої роботи! Зрештою в кожній філії у Бразилії було організовано Товариство допомоги. Сестри готувалися до колу і першого храму в Південній Америці. Вони дізнавалися про обряди й завіти і те, як спасати душі.

Зокрема завдяки допомозі сестер Товариства допомоги у просуванні Господньої роботи, тепер Церква в Бразилії нараховує понад мільйон членів. Як і ті сестри у Бразилії, ми мусимо робити те, що залежить від нас. Ніхто не зробить цього замість нас. Ми не можемо перекласти свій обов’язок щодо розбудови царства на когось іще. Це наша робота. Пам’ятаймо це і досягаймо висот у зміцненні віри, укріпленні сімей та наданні допомоги.

Який результат має орієнтація заходів Товариства допомоги на Господню роботу спасіння?

Сестра Бек: Коли ми виконуємо Господню роботу зі спасіння і благословення життів, ми стаємо згуртованішими і можемо прикликати небесні благословення. У мене є бачення того, як жінки цієї Церкви можуть об’єднатися у силу. Я вважаю, коли ми зосереджуємося на важливому і пропускаємо незначне, то набуваємо впевненості і підносимося духовно. Ми краще справляємося з роботою і відчуваємо менше навантаження. Звісно, ми все ще будемо дуже зайнятими, але ми будемо зайняті виконанням роботи спасіння.

Як Товариство допомоги може допомогти нам не втрачати перспективу в нинішньому неспокійному світі?

Сестра Бек: Товариство допомоги допомагає забезпечувати захист у тяжкі часи. Недільні уроки, заходи і збори Товариства допомоги, а також візитне вчителювання—ось як ми виконуємо Господню роботу і зміцнюємо людей і сім’ї.

І хоча нам на заваді стоять такі проблеми, як: розлучення, непокора, борги, депресія, апатія та згубні звички, ми не можемо забувати, що живемо в часи, коли на нас проливається Господній Дух. Це день, коли по всьому світу проголошується євангелія, коли збираються разом діти Ізраїля, коли на землі існують храми і коли нас захищають завіти й обряди священства.

Ми повинні просити у Господа ширшого бачення, щоб бачити так, як Він. Ця робота набагато більша, ніж ми собі уявляємо. Ми можемо подолати підступного й запеклого ворога. Наші домівки можуть і мають бути місцем захисту.

Яка роль відводиться недільним урокам у Товаристві допомоги?

Сестра Бек: Мета зборів у неділю—разом вивчати доктрини євангелії. Жінки, які покликані служити в Початковому товаристві, Товаристві молодих жінок або мають інші доручення, також вивчають доктрини євангелії у своїх покликаннях. Навчальні матеріали настільки важливі, що вступна частина зборів Товариства допомоги має бути короткою і піднесеною, щоб запросити Дух для наступного вивчення євангелії.

На Товаристві допомоги ми вивчаємо Учення Президентів Церкви. Це серія посібників, в яких подаються вчення пророків і які складають особисту бібліотеку цих вчень для чоловіків і жінок Церкви. Слова пророків ясні і натхненні. Ми не можемо… ми не повинні бути пасивними і байдужими у їх вивченні.

Ми вивчаємо слова пророка Джозефа Сміта з найкращої добірки його трудів, яка будь-коли видавалася. Цей посібник є результатом років досліджень і ретельної редакції. Писання і церковні журнали можуть збагатити обговорення, нам не потрібно доповнювати слова пророків іншими джерелами, особливо нецерковними.

Ми закликаємо наших учителів ставити змістовні запитання і заохочувати до відкритого обговорення. Насправді ж учителем є Дух, і ми маємо все зробити так, щоб Він був на кожному недільному уроці.

Яка роль зборів Товариства допомоги в будні дні?

Сестра Бек: На зборах Товариства допомоги посеред тижня ми застосовуємо доктрини спасіння. Якщо ми будемо трудитися разом, єдність і сестринство прийдуть самі по собі. Наприклад, ми можемо ділитися навичками проповідування євангелії та підготовки місіонерів. Ми можемо більше знайомитися одна з одною завдяки сімейній історії. Коли ми вдосконалюємо навички вести домашнє господарство, наприклад: прибирати, все упорядковувати, готувати їжу, шити та займатися садівництвом і городництвом, ми вчимося створювати вдома атмосферу любові й духовного зростання.

Ми також мусимо бути самостійними в мирському, зокрема в освіті, професійному розвитку та освоєнні сучасних технологій. Ми маємо зберігати запас продуктів і вміти мудро розпоряджатися коштами. Також ми повинні працювати над поліпшенням свого фізичного і психічного стану.

Плануючи ці збори і заходи, необхідно зважати на такі наші безцінні ресурси як час, енергія і священні кошти. Направляйте їх лише на те, щоб допомагати нам жити за євангелією вдома і щоб просувати роботу Господа.

Як ми можемо допомагати дівчатам переходити до Товариства допомоги?

Сестра Бек: Наші талановиті молоді жінки переходять через місток від юності до дорослого життя, і сестри Товариства допомоги мають обов’язок прослідкувати, щоб жодна з них не загубилася.

Молодих жінок навчали дотримуватися завітів хрищення, а в Товаристві допомоги ми допомагаємо їм готуватися до укладання храмових завітів. 18-річні сестри Товариства допомоги можуть очолювати комітети, навчати навичкам, допомагати в місіонерській роботі, служити візитними вчительками, брати участь у сімейно-історичних і храмових проектах і бути повноправними учасниками роботи зі спасіння душ.

Якою є роль візитного вчителювання?

Сестра Бек: Візитні вчителі служать від імена Спасителя. Наші руки—Його руки, наша любов—Його любов, наше служіння—Його служіння.2 Хороші візитні вчителі знають підопічних сестер. Вони люблять їх, служать їм і допомагають розуміти євангелію через Духа. Вони зосереджуються на зміцненні сімей та життів. Немає більшого привілею, ніж пильнувати і зміцнювати іншу людину, бо це по суті є справою спасіння.

Як Товариство допомоги змінює світ?

Сестра Бек: Я зустрічалася з жінками з кабінетів міністрів і парламентів країн Західної Африки, які запитали мене, як ми допомагаємо африканським жінкам. Я пояснила, що в їхніх країнах є багато організованих груп жінок, що називаються Товариством допомоги. Президенту кожної групи ми передаємо Збірник інструкцій Церкви. Жінки часто збираються разом, щоб вивчати євангелію і вчитися піклуватися про свої сім’ї.

Президент організовує пари з жінок Товариства допомоги, і вони відвідують жінок у їхніх домівках і дізнаються про їхні потреби. Чи не захворів хто. Чи достатньо в них їжі та одягу. Чи є у них необхідна освіта. Після таких візитів жінки звітують про те, що дізналися. Комусь потрібне взуття, у когось народилася дитина, а комусь потрібна робота. Вони запитують, чи є в їхніх групах необхідні ресурси. У більшості випадків так. Ось що ми робимо для жінок в Африці.

Коли я розповідала, ці жінки кивали головами і посміхалися. Одна з них сказала мені: “Така модель спрацює для наших жінок”.

Я вірю, що Товариство допомоги—це модель, яка працює по всьому світу, і що наші сестри є найкращими і найбільш здібними, і вони є найвеличнішою силою на добро на землі у наш час. Я впевнена в нашій здатності разом просувати роботу Господа вперед.

Посилання

  1. Див. History of the Church, 5:25.

  2. Див. Генрі Б. Айрінг, “Підніміться до свого покликання”, Ліягона і Ensign, лист. 2002, с. 77.

Фотографія сестри Бек—Busath Photography; фотоілюстрація Джона Люка; фрагмент картини Христос і багатий молодий чоловік, художник Генріх Гофманн, з люб’язного дозволу C. Harrison Conroy Co.

Фотоілюстрація Метью Рієра; фотографія храму в Куритібі, Бразилія, Джона Люка, © IRI

Фотоілюстрація Метью Рієра