2009
Великий план нашого Бога
Лютий 2009


Великий план нашого Бога

З виступу під час духовного вечора в Університеті Бригама Янга 30 жовтня, 2007 р.

Зображення
Elder L. Tom Perry

У швидкоплинному сучасному світі надто багато людей проживають більшість подій свого життя, покладаючись на випадок, не плануючи і не готуючись належним чином. Запитуючи деяких студентів про те, якою буде їхня профілююча спеціальність, я часто чув у відповідь: “Я ще не вирішив. Я прийму рішення пізніше”. Я бачив, як сім’ї і окремі люди потрапляли у пастку боргів через те, що не складали розумного фінансового плану і жили невідповідно до своїх статків. Інші люди перевантажують своє життя заходами, уроками, клубами і спортом. Хоча участь у цих видах діяльності безперечно може бути корисною, та без належного планування життя може перетворитися на суцільні перегони. Через брак планування ми перестаємо бачити своє вічне призначення.

Ми можемо знайти прекрасний приклад планування, звернувшись до Писань. У Книзі Мойсея 1:39 Господь проголошує: “Бо ось, це є Моя робота і Моя слава—здійснювати безсмертя і вічне життя людини”. Його величний план, який включає викупительну жертву, полягає в тому, щоб дати безсмертя всім людям. Завдяки дару й силі священства ті, хто приймуть і виконуватимуть Його план, отримають вічне життя—найвеличніший із дарів, який Бог може дати Своїм дітям (див. УЗ 14:7). У Писаннях міститься багато посилань на цей план.

Історія процесу наслідування того плану безумовно свідчить про його довершеність і послідовність. Господь дбайливо навчав Своїх дітей євангельському плану впродовж періодів часу, які називаються розподілами. Це періоди, коли “Господь мав на землі щонайменше одного уповноваженого слугу, який тримав ключі священства. …

…Коли Господь організовує розподіл, євангелія відкривається знову, так що у знанні плану спасіння люди цього розподілу не залежать від минулих розподілів”.1

Кожен розподіл має особливий урок, який ми можемо включати в особисті плани, готуючись до свого вічного призначення.

Розподіл Адама: Ставати такими, як Небесний Батько

У першому розподілі Господь створив Адама і Єву, помістив їх на землю і дав можливість вибирати (див. Moйсей 3:17). Їм було наказано не їсти плід дерева пізнання добра і зла, бо у протилежному випадку їх буде вигнано із саду. Просто вкусивши плід, вони стануть смертними. Адам і Єва вкусили від плоду.

Падіння не було лихом. Воно не було помилкою чи випадковістю. Воно було невід’ємною частиною Господнього плану спасіння. Внаслідок Падіння ми стаємо підвладними спокусам і нещастям. Такою є ціна за розуміння справжньої радості. Не скуштувавши гіркого, ми ніколи не зможемо зрозуміти смак солодкого (див. 2 Нефій 2:15). Наступний крок, що наблизить нас у своєму розвитку до Небесного Батька—це дисципліна і вдосконалення упродовж смертного життя.

Чого навчає нас цей перший розподіл? Ми—буквальні нащадки нашого Небесного Батька. Коли ми народжуємося у цей світ, то отримуємо тіла, створені за Його подобою (див. Буття 1:27). Нам обіцяно, що, за умови отримання необхідних обрядів, дотримання завітів і виконання Божих заповідей, ми увійдемо в піднесення і станемо, як Він.

Ми також дізналися, що як сини і дочки Вічного Батька ми можемо спілкуватися з Ним через молитву і отримувати відповіді через натхнення і одкровення. Постійне і регулярне спілкування з Батьком повинно бути невід’ємною складовою нашого життєвого плану.

Розподіл Еноха і Ноя: Вибирати праведність, а не злочестя

Другий розподіл відомий як розподіл Еноха, який “ходив із Богом” (Буття 5:24). Він заснував місто Сіон, що стало могутнім символом праведності, якої можна досягнути на землі, як і на небесах (див. Moйсей 7:18–21).

Потім настав розподіл Ноя. Ной жив у часи великого злочестя, і хоча він закликав людей покаятися, вони не дослухалися до його слів. Коли настав потоп, то врятувався лише Ной і його сім’я (див. Буття 7:23).

Другий і третій розподіли викладають нам великі уроки стосовно того, що відбувається, коли люди вибирають праведність, а не злочестя. Енох і всі, хто був з ним, отримали великі благословення за свою праведність. Люди, які не послухалися Ноя, зрозуміли, що на грішника чекає знищення.

Ці два розподіли навчають, що ми маємо прагнути всього, що є хорошим і добрим. У плані нашого життя має бути мета—ввібрати якомога більше добра, яке можна знайти на цій землі. Багато всього хорошого ми можемо знайти, досліджуючи щодня Писання. Вони поведуть нас до вічного життя.

Розподіл Авраама: Укладати завіти і дотримуватися їх

Наступний розподіл був розподілом Авраама. Як і Адам, Енох і Ной, Авраам отримав від Господа священне доручення. Господь також уклав з Авраамом завіти, тобто зобов’язуючі непорушні угоди:

“Вийди зі своєї землі, і від родини своєї, і з дому батька свого до краю, який Я тобі покажу. …

Я створю від тебе великий народ, і Я благословлю тебе без міри і зроблю твоє ім’я великим серед усіх народів, і ти будеш благословенням для твого сімені після тебе, щоб у своїх руках вони несли це священнослужіння і священство до всіх народів;

І Я благословлю їх через твоє ім’я; бо всі, хто сприймає цю євангелію, будуть названі твоїм іменем, і будуть вважатися твоїм сіменем, і воскреснуть, і благословлятимуть тебе як свого батька;

І Я благословлю тих, хто благословляє тебе, і прокляну тих, хто проклинає тебе; і в тобі (тобто у твоєму священстві) і в твоєму сімені (тобто у твоєму священстві)—бо Я даю тобі обіцяння, що це право продовжуватиметься в тобі і в твоєму сімені після тебе (інакше кажучи, у сімені буквально, або сімені тіла)—буде всі роди землі благословлено, саме благословеннями євангелії, які є благословеннями спасіння, саме життя вічного” (Aвраам 2:3, 9–11).

Святі останніх днів—це завітний народ. Між нами і Небесним Батьком існує угода, в якій Він обіцяє нам багато благословень за умови, що ми візьмемо на себе зобов’язання виконувати Його закони і заповіді. Складовою плану нашого життя має бути укладення і дотримання завітів. Частково ми цього досягаємо, якщо завжди живемо гідно діючої храмової рекомендації.

Розподіл Мойсея: Іти за Господніми пророками

Мойсей був одним з найвеличніших людей, які жили на землі. Він ходив з Богом і розмовляв з ним. Бог обрав його, щоб визволити ізраїльтян з єгипетського рабства (див.Вихід 6:13). Він мав привілей отримати для людства великий закон, що містився в Десяти заповідях (див.Вихід 19; 20). Завдяки цьому та іншим урокам від Господа Мойсей став успішним провідником.

Ми також можемо стати ефективними провідниками. Провідництво вимагає балансу в нашому житті. Якщо ми хочемо досягнути успіху, то, плануючи і розподіляючи свій час, нам слід враховувати такі обов’язки, окреслені Президентом Гордоном Б. Хінклі (1919–2008):

  • Обов’язок перед сім’єю.

  • Обов’язок перед роботодавцями.

  • Обов’язок перед Господньою роботою.

  • Обов’язок перед самим собою. Цей аспект зацікавив мене найбільше. Президент Хінклі зазначив, що ми повинні приділяти час для відпочинку, фізичних вправ, розваг, навчання, роздумів і храмового поклоніння, якщо хочемо мати рівновагу в своєму житті.2

Розподіл Мойсея навчає нас і готує наслідувати пророче провідництво та розвиватися, щоб ставати кращим знаряддям у побудові царства нашого Небесного Батька на землі.

Середина часів: Нехай сяє ваше світло

Звичайно ж, найвеличнішим розподілом є середина часів, коли Спаситель прийшов на землю. Ісус Христос—ключова фігура нашого вчення. Він був не просто безгрішним, хорошим і люблячим. Він був не просто вчителем. Він священнослужив на землі, як людина, хоча був Сином Божим. Він помер, був похований і воскрес на третій день, щоб здійснити викупительну жертву для всього людства, аби смерть не отримала остаточної влади. Завдяки цій події, всі отримають безсмертя і втішатимуться ним.

Серед багатьох учень Спасителя є учення про те, що ми є світлом для світу і що наше світло має сяяти іншим людям (див. Maтвій 5:14–16). Його євангелія, дана нам,—це велике благословення. Нехай ваше світло сяє так, щоб інші могли бачити ваші добрі діла і відчути бажання більше дізнатися про Божий вічний план.

Розподіл повноти часів: Повнота євангелії приносить радість

Ми живемо у надзвичайну добу розподілу повноти часів, коли євангелію Ісуса Христа було відновлено у її повноті (див. УЗ 27:13). Наше покоління також може користуватися знаннями всіх попередніх розподілів. Розуміння стосунків Бога з Його дітьми може стати основою, на якій ми можемо будувати своє життя.

Слова Господа, з якими Він звертався упродовж віків через Своїх святих пророків, скеровують у виконанні плану, створеного Ним для нас. Той план почав діяти від початку часів і його завершенням буде наше життя з Ним у вічностях, за умови, що ми житимемо гідно.

Ви—діти обітниці. Я сподіваюся, що у своїх планах ви бачите себе не звичайними, а видатними людьми. У цьому світі немає місця для посередності; ми повинні прагнути до досконалості. Ви можете досягнути досконалості в багатьох сферах, працюючи над виконанням намічених цілей.

У вас багатий спадок. Не бійтеся думати і діяти відповідно до принципів євангелії і насолоджуватися її благословеннями, виконуючи свою міру сотворіння як дитя Бога. Нехай Бог благословить вас бажанням іти вперед і прагнути спасіння шляхом виконання Його великого плану, даного нам.

Посилання

  1. Путівник по Писаннях, “Розподіл”; доступний на www.lds.org у Gospel Library під заголовком “Scriptures.”

  2. Див. Гордон Б. Хінклі, “Насолоджуватися привілеєм служити”, Всесвітні збори навчання провідників, 21 червня, 2003, сс. 22–23.

Адам

Енох

Ной

Авраам

Мойсей

Ісус Христос

Джозеф Сміт

Образ Христа, художник Генріх Гофман, з люб’язного дозволу C. Harrison Conroy Co.; внизу, зліва направо: Адам і Єва в Саду, художник Лоуелл Брюс Боннетт; Перенесення міста Сіон, художник Дел Парсон; Над проповідуванням Ноя насміхаються, художник Гаррі Андерсон

Зліва направо: Авраам у долині Мамре, художник Грант Ромні Клоусон; Moйсей розділяє води Червоного моря, художник Роберт Барретт; Світло та істина, художник Саймон Дьюї; Брат Джозеф, художник Девід Ліндсі; Христос у Гефсиманії, художник Генріх Гофман, з люб’язного дозволу C. Harrison Conroy Co.

Джозеф Сміт, художник Алвін Гіттінс

Найвеличнішим розподілом є середина часів, коли Спаситель прийшов на землю. Ісус Христос—ключова фігура нашого вчення

Спаситель помер, був похований і воскрес на третій день, щоб здійснити викупительну жертву для всього людства, аби смерть не отримала остаточної влади. Завдяки цій події, всі отримають безсмертя і втішатимуться ним.

Ми живемо у надзвичайну добу розподілу повноти часів, коли євангелію Ісуса Христа було відновлено у її повноті.