2005
Молодим жінкам
Листопад 2005


Молодим жінкам

Будьте жінкою Христовою. Дорожіть високим місцем в очах Бога. Ви потрібні Йому. Ви потрібні цій Церкві. Ви потрібні світові.

Декілька місяців тому час добряче познущався з мене. Одного ранку я піднявся з ясними очима, “хвіст трубою”, посміхаючись світанку… і раптом усвідомив, що сьогодні, моя онучка не тільки святкує день народження… вона стала підлітком! Я замислився про це на хвилину і потім зробив те, що зробила б кожна відповідальна доросла людина, що має почуття власної гідності. Я шугнув назад у ліжко і накрився ковдрою з головою.

Якщо серйозно, окрім жартів про весь жах виховання підлітків, я хочу сказати власній онуці та великій кількості молоді Церкви, з якою я зустрічаюся по всьому світу, наскільки ми неймовірно пишаємося вами. Майже на кожному кроці вас чатує небезпека морального і фізичного гріха, щодня виникають десятки різних спокус, але більшість із вас прагне чинити правду.

Сьогодні я хочу здійняти свій голос і похвалити вас, виразити свою любов і захоплення вами, підбадьорити. Оскільки ця моя безцінна найстарша онука є молодою жінкою, я звернуся з промовою до молодих жінок Церкви, але я сподіваюся, що суть того, про що я говоритиму, знайде застосування для жінок і чоловіків різного віку. Однак сьогодні, як співав Моріс Шевальє, я хочу “подякувати небесам за дівчат”.

По-перше, я хочу, щоб ви пишалися тим, що є жінками. Я хочу, щоб ви відчули, що це насправді означає, знали, ким ви насправді є. Ви є “улюбленими духовними дочками небесних батьків з божественною природою і вічною долею”1. Ця найвища істина повинна глибоко запасти у вашу душу і бути основою для прийняття кожного рішення на шляху до зрілого жіноцтва. Не може бути кращого підтвердження вашої гідності, достоїнства, привілею та обіцянь. Ваш Батько Небесний знає ваше ім’я і знає ваші обставини. Він чує ваші молитви. Він знає ваші надії і мрії, включаючи ваші страхи і розчарування. І Він знає, якими ви можете стати через свою віру в Нього. Завдяки цьому божественному спадку ви разом з усіма своїми духовними сестрами і братами рівноправні в Його очах і обдаровані силою через свою послушність стати повноправними спадкоємцями у Його вічному царстві, “спадкоємц[ями] … Бож[ими], … співспадкоємц[ями] Христов[ими]”2. Намагайтеся збагнути значення цих учень. Все, чого навчав Христос, Він навчав жінок так само, як і чоловіків. Дійсно, за відновленим світлом євангелії Ісуса Христа жінка, а також молода жінка, мають власну велич у божественному задумі Творця. Ви, як колись сказав Джеймс Е. Талмейдж, “є носіями священного обов’язку, яких ніхто не наважиться осквернити”3.

Будьте жінкою Христовою. Дорожіть високим місцем в очах Бога. Ви потрібні Йому. Ви потрібні цій Церкві. Ви потрібні світові. Непохитна довіра жінки до Бога і безпомилкова відданість духовному завжди були якорем у годину, коли лютували вітер і хвилі життя4. Я кажу вам те, що понад 150 років тому говорив пророк Джозеф: “Якщо ви будете жити за наданими вам привілеями, ангели не будуть стримані у спілкуванні з вами”5.

Усім цим я намагаюся сказати вам, як ваш Небесний Батько ставиться до вас і якими Він хоче, щоб ви стали. І якщо хтось із вас наразі не має такого бачення або схильна жити нижче своїх привілеїв, то до вас ми виражаємо навіть більшу любов і благаємо вас зробити свої підліткові роки тріумфом, а не трагедією. Батьки і матері, пророки й апостоли не мають іншого бажання, як благословити ваше життя й уберегти вас від усякого болю, наскільки це можливо.

Щоб ви мали більше прав на благословення і захист Небесного Батька, ми просимо вас залишатися вірними нормам євангелії Ісуса Христа і не йти раболіпно за примхами захоплень і моди. Церква ніколи не заперечуватиме вашої моральної свободи волі стосовно того, що в точності ви маєте носити і який матимете зовнішній вигляд. Але Церква завжди буде проголошувати норми і навчати принципам. Як цього ранку нам нагадала сестра Сьюзен Теннер, одним з них є скромність. У євангелії Ісуса Христа скромність в одязі завжди в моді. Наші норми не виносяться на суспільне обговорення.

Брошура Заради зміцнення молоді дуже ясно закликає молодих жінок не одягати те, що надто облягає, є надто коротким або недоречно відкритим, зокрема якщо одяг відкриває талію6. Батьки, будь ласка, перечитуйте цю брошуру разом з дітьми. По-друге, вони більше потребують вашої любові, ніж настанов. Молоді жінки, вибирайте одяг, ніби вибираєте друзів—в обох випадках вибирайте те, що робить вас кращими і надає впевненості постати в присутності Бога7. Хороші друзі ніколи не заважатимуть вам, вам не стане соромно через них, і вони не будуть використовувати вас. Не повинен це робити і ваш одяг.

Я хочу особливо звернути увагу на те, як молоді жінки можуть вдягатися на недільне богослужіння в Церкві. Ми вже чули про “найкращий одяг” або “недільний одяг” і, можливо, нам треба говорити про це знов. У будь-якому випадку, здавна донині ми завжди запрошувалися бути найкращими як зсередини, так і зовні, коли ми входимо в дім Господа—і освячену каплицю святих, яка є “домом Господа”. Наш одяг чи взуття не повинні бути коштовними, але не повинні вони виглядати так, ніби ми йдемо на пляж. Коли ми йдемо служити Богу і Батьку всіх нас і приймати причастя, що символізує спокуту Ісуса Христа, то маємо бути найбільш охайними і ввічливими, гідними і належно налаштованими. За нашим виглядом, а також за нашою поведінкою нас повинні впізнавати як істинних учнів Христа, смиренних і покірних серцем у дусі поклоніння, які справді бажають, щоб дух Спасителя завжди перебував з нами.

У цьому ж ключі дозвольте звернутися до вас на ще більш делікатну тему. Я благаю вас, молоді жінки, бути кращої про себе думки, зокрема про свою фігуру і стиль, і не так сильно прагнути бути схожими на когось. Усі ми різні. Хтось високий, хтось низький. Є гладенькі і худенькі. І майже кожен колись хоче бути кимось, ким не є! Але як сказала одна порадниця дівчині-підлітку: “Ти не можеш жити і перейматися тим, що світ дивиться на тебе. Коли ти даси поглядам людей оволодіти твоєю свідомістю, то позбудешся власної сили. … Ключ до впевненості— завжди слухати внутрішню себе—справжню себе”8. І в царстві Божому ви дійсно дорожчі за перли9. Кожна молода жінка є дитиною Бога з великим потенціалом, а кожна доросла жінка—великою силою добра. Я згадав про дорослих жінок, тому що ви, сестри, є найкращим прикладом і джерелом знань для цієї молоді. І якщо ви одержимі бажанням влізти в 46 розмір, не дивуйтесь, коли ваша донька або дівчина у вашому класі робитиме те ж саме і завдасть собі фізичної шкоди, намагаючись досягти цього. Ми повинні бути у своїй найкращій формі—це хороше вчення із Слова мудрості. Це означає правильно харчуватися, робити зарядку і допомагати тілу функціонувати в оптимальному режимі. Ми, мабуть, могли би вдосконалитися в цьому. Але я кажу про оптимальне здоров’я. Не існує оптимального розміру.

Чесно кажучи, світ жорстокий до вас у цьому питанні. Вас бомбардують у фільмах, телепрограмах, модних журналах і рекламах посланням, що зовнішній вигляд—це все! Мовляв, “якщо ви симпатичні, ваше життя буде гламурним, ви будете щасливою і популярною”. Такий тиск дуже важкий для підліткових років, не кажучи вже про роки дорослості жінки. У надто багатьох випадках робиться надто багато для людського тіла, щоб відповідати таким видуманим (і поверхневим) стандартам. Повідомлялося, що одна голлівудська акторка нещодавно сказала: “[Ми] стали одержимі красою і джерелом вічної молодості… [Мені] шкода дивитися, як жінки спотворюють [себе],… прагнучи цього. Я бачу жінок [включаючи молодих жінок], які роблять підтяжки тут і надрізи там. Вони котяться з гори. [Цього вже не позбутися.] Це абсурд,… що суспільство робить з жінками!”10

Якщо говорити про одержимість зовнішнім виглядом і фізичне втручання, то це більше, ніж суспільний абсурд. Це є духовно нищівним і це є причиною нещастя у більшості жінок, включаючи молодих жінок, у сучасному світі. І якщо дорослі настільки зайняті собою—підтягують, відрізають, вживляють і міняють в собі все, що можна поміняти,—то цей тиск і одержимість певно що перейдуть до дітей. На якомусь етапі проблема починає нагадувати те, що Книга Мормона називає “нікчемними вигадками”11. А в суспільстві нікчемність і вигадки “спущені з ланцюгів”. Декому дійсно потрібний великий і просторий набір макіяжу, щоб конкурувати з красою, що навколо нас у ЗМІ. Однак наприкінці дня все одно будуть ті, хто будуть “насміхатися і показувати пальцями”, як бачив Легій12, бо як би людина не старалася у світі ефектності і моди, їй ніколи не буде достатньо шику.

Однак жінка не з нашої Церкви колись написала, що коли вона в молодості працювала з гарними жінками, то побачила дещо спільне у них всіх, і це ніяк не стосувалося розмірів і фігур. Вона сказала, що найпрекрасніші жінки, яких вона бачила, мали блиск здоров’я, особистої теплоти, любові до навчання, твердість характеру і цілісність. Якщо ми можемо додати ніжний і лагідний дух Господа, що перебуває в такій жінці, тоді це є описанням краси жінок в будь-якому віці чи часі, кожна риса якої підкреслена і доступна через благословення євангелії Ісуса Христа.

Я буду завершувати. Багато говорилося останнім часом в ЗМІ про нездорове захоплення “реаліті-шоу”. Я не дуже знаю, що це за шоу такі, але з глибини свого серця я ділюся євангельською реальністю з прекрасним поколінням молодих жінок цієї Церкви.

Моє урочисте звернення до вас у тому, що Батько і Син дійсно явилися пророку Джозефу Сміту—молодому чоловікові, покликаному Богом, який був того ж віку, що і ви. Я свідчу, що ці божественні істоти говорили з ним, що він чув Їхні вічні голоси і бачив Їхні прославлені тіла13. Цей випадок був у його ситуації настільки ж реальним, як і випадок з апостолом Хомою, якому Спаситель сказав: “Простягни свого пальця сюди, та на руки Мої подивись. Простягни й свою руку, і вклади до боку Мого. І не будь ти невіруючий, але віруючий!”14

Моїй онуці та кожній молодій особі в цій Церкві я складаю своє особисте свідчення, що Бог в реальності є нашим Батьком, а Ісус Христос в реальності є Його Єдинородним Сином у плоті, Спасителем і Викупителем світу. Я свідчу, що це дійсно Церква і царство Бога на землі, що істинні пророки вели цей народ в минулому і що істинний пророк, Президент Гордон Б. Хінклі, веде нас зараз. Нехай ви відчуєте безкінечну любов керівників Церкви до вас і нехай вічні реалії євангелії Ісуса Христа піднесуть вас над мирськими турботами і підлітковими тривогами. Я молюся про це в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. “Сім’я: проголошення світові”, Ліягона, жов. 2004, с. 49.

  2. Римлянам 8:17.

  3. James E. Talmage, “The Eternity of Sex,” Young Woman’s Journal, Oct. 1914, 602.

  4. See J. Reuben Clark, in Conference Report, Apr. 1940, 21 for a lengthy tribute to women of the Church.

  5. History of the Church, 4:605.

  6. Заради зміцнення молоді, (брошура, 2001 р.), с. 15.

  7. Див. УЗ 121:45.

  8. Julia DeVillers, Teen People, Sept. 2005, 104.

  9. Приповісті 3:15.

  10. Хеллі Беррі, цитовано в “Halle Slams ‘Insane’ Plastic Surgery,” This Is London, Aug. 2, 2004, www.thisislondon.com/ showbiz/articles/12312096?source=PA.

  11. 1 Нефій 12:18.

  12. Див. 1 Нефій 8:27. See Douglas Bassett, “Faces of Worldly Pride in the Book of Mormon,” Ensign, Oct. 2000, 51, for an excellent discussion of this issue.

  13. Див. Джозеф Сміт—Історія 1:24–25.

  14. Іван 20:27.