2005
Світло у їхніх очах
Листопад 2005


Світло у їхніх очах

Священне світло починає сяяти в наших очах і обличчі, коли у нас є особистий зв’язок з нашим люблячим Небесним Батьком і Його Сином.

Дорогі брати, сестри і друзі по всьому світу! Цього ранку я смиренно прошу вашого розуміння і допомоги Духа нашого Батька під час виступу.

Я дуже вдячний за коротке пророче послання Президента Хінклі на початку цієї конференції. Я свідчу, що Президент Хінклі є нашим пророком, якого щедрим натхненням спрямовує Голова цієї Церкви, наш Господь і Спаситель Ісус Христос.

Нещодавно я пригадував історичні збори в Єрусалимі, що відбулися близько 17 років тому. На них ішлося про оренду землі, на якій пізніше було побудовано Єрусалимський центр Університету Бригама Янга з вивчення Близького Сходу. Перш ніж угоду було підписано, Президент Езра Тефт Бенсон і старійшина Джеффрі Р. Холланд, у той час президент Університету Бригама Янга, уклали з урядом Ізраїлю угоду, що Церква і університет не будуть проповідувати. Вас може здивувати те, чому ми погодилися не проповідувати. Від нас вимагали зробити це заради отримання дозволу на будівництво тієї прекрасної будівлі, яка знаходиться в історичній частині Єрусалиму. Доношу до вашого відома, що Церква і УБЯ ретельно і чесно дотримувалися цієї угоди. Після підписання договору про оренду один з наших друзів глибокодумно зазначив: “Так, ми знаємо, що ви не будете проповідувати, але що ж ви зробите з тим світлом у їхніх очах?” Він мав на увазі наших студентів, які навчалися в Ізраїлі.

Що ж то було за світло у їхніх очах, яке так впадало в око нашому другові? Сам Господь дає відповідь: “І світло, яке дає вам світло, є через Того, хто просвічує ваші очі, яке є тим самим світлом, яке оживлює ваше розуміння”1. Звідки йде те світло? І знову Господь дає нам відповідь: “Я є істинне світло, яке засвічує кожну людину, яка приходить у світ”2. Господь є істинним світлом, а Дух “просвітляє кожну людину в усьому світі, яка прислухається до голосу Духа”3. Це світло відбивається в наших обличчях і очах.

Пол Гарвей, відомий журналіст, кілька років тому відвідав одне зі студентських містечок церковного вузу. Пізніше він зазначив: “Кожне… юне обличчя віддзеркалювало якусь… дивовижну переконаність. У ці дні очі багатьох молодих людей передчасно постаріли через незліченні компроміси із совістю. Але [ця молодь] має той надзвичайний фундамент, що включає в себе дисципліну, відданість і посвячення”4.

Ті, хто щиро каються, отримують Дух Христа і христяться у цій Церкві для відпущення своїх гріхів. На їхні голови покладають руки і через священство Бога вони отримують Святого Духа5. Це “дар Божий усім тим, хто старанно шукає його”6. Згідно з тим, що казав про нього старійшина Парлі П. Пратт, дар Святого Духа є “радістю… серця, [і] світлом очей”7. Святий Дух є тим Утішителем, якого пообіцяв нам Спаситель перед розп’яттям8. Святий Дух дає гідним святим як духовне спрямування, так і захист. Він збільшує наше знання і розуміння про “все”9. Він має неоціниме значення в часи зростання духовної сліпоти.

У наш час атеїзм поширюється по всьому світу. Атеїзм визначається як “байдужість або неприйняття, або виключення релігії та релігійних понять”10. Атеїзм майже не приймає того, що існують абсолютні істини. Його основною метою є задоволення і егоїзм. Часто прихильники атеїзму дивляться на них по-іншому. Як казав Ісая: “Вигляд їхнього обличчя свідчить проти них”11.

Однак хоча атеїзм і заполонив світ, багато людей голодують і прагнуть за духовністю і тим, щоб почути слово Господа. Як передрікав Амос: “Ось дні настають, говорить Господь Бог,—і голод пошлю я на землю,—не голод на хліб, і не спрагу на воду, але спрагу почути Господні слова!

І Будуть ходити від моря до моря, і з півночі до сходу блукатимуть, щоб знайти слово Господа,—та не знайдуть його!”12.

Де ми можемо почути слова Господа? Ми можемо почути їх від пророка, Президента Гордона Б. Хінклі, Першого Президентства, Кворуму Дванадцятьох Апостолів та інших генеральних авторитетів. Ми також можемо їх почути від президентів колів та єпископів. Місіонери можуть почути їх від президентів місій. Ми можемо прочитати їх у Писаннях. Ми також можемо почути спокійний тихий голос, що йде від Святого Духа. Коли ми чуємо слова Господа, то це піднімає нас над духовною сліпотою до “дивного світла”13.

Що ми робимо, щоб зберегти світло в очах і на обличчях? Здебільшого джерелом світла є “дисципліна, відданість і посвячення”14 певним важливим абсолютним істинам. Найважливішою з цих абсолютних істин є та, що існує Бог, Який є Батьком наших душ і Якому ми підзвітні за свої вчинки. По-друге, що Ісус є Христос, наш Спаситель і Викупитель. По-третє, що великий план щастя вимагає послуху Божим заповідям. По-четверте, що найвеличнішим даром Бога є вічне життя15.

Інші благословення додають світла в наших очах. Вони є дарами Духа, що йдуть від Спасителя16. Радість, щастя, відчуття задоволення і мир є духовними дарами, джерелом яких є сила Святого Духа.

Багато наших вірувань є дуже важливими для нашого щастя тут і у вічності. Вони є величними, а деякі притаманними лише нашій вірі. Ці дорогоцінні вірування основуються на нашій вірності і включають наступне (порядок розташування не відображає ступінь важливості):

  1. Бог і Його Син є уславленими істотами. Бог Батько є нашим живим Творцем і Його Син Ісус Христос є нашим Спасителем і Викупителем. Ми були створені на образ Божий17. Ми знаємо це, тому що Джозеф Сміт бачив Їх, Вони промовляли до нього, і він промовляв до Них18.

  2. Храмові благословення запечатують чоловіка і дружину разом; вони діють не лише у цьому житті, але й у вічності. Діти і нащадки можуть поєднатися завдяки цьому запечатуванню.

  3. Кожен гідний член Церкви чоловічої статі може отримати і застосовувати священство Бога. Він може використовувати ці божественні повноваження в сім’ї та в Церкві, будучи покликаним тим, хто має повноваження.

  4. Додаткові Священні Писання включають: Книгу Мормона, Учення і Завіти й Дорогоцінну Перлину.

  5. Сучасні апостоли і пророки несуть світові Боже слово у наш час під керівництвом Президента Гордона Б. Хінклі, який є пророком, провидцем і одкровителем, джерелом неперервного одкровення у наш час.

  6. Дар Святого Духа може отримати кожний член Церкви. Коли пророка Джозефа Сміта запитали: “Чим саме відрізняється [Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів] від інших релігій того часу?”,—він відповів, що різниця полягає в “дарі Святого Духа покладанням рук,… [а] все інше витікає з дару Святого Духа”19.

  7. Шанобливе ставлення до жіноцтва. Жінки й чоловіки мають однакову цінність для Господа. За природою роль жінки відрізняється від ролі чоловіка. Це знання прийшло до нас разом з Відновленням євангелії в повноту часів разом і є визнанням того, що жінці даровано величну відповідальність бути матір’ю і виховувати дітей. З 1842 р. жінки отримали більше можливостей, ніж за всі часи, починаючи з появи людини на землі, коли пророк Джозеф Сміт в ім’я Господа передав ключ [на користь усіх жінок]20.

Кілька років тому Констанс, студентка-медик, отримала доручення спробувати допомогти жінці, яка отримала травму ноги під час нещасного випадку. Жінка відмовилася від медичної допомоги, тому що через якусь людину мала негативний досвід у лікарні. Вона всіх боялася і стала майже затвірницею. Коли Констанс прийшла вперше, поранена жінка наказала їй іти геть. Під час другої спроби вона впустила Констанс у дім. На той час нога жінки вкрилася великими виразками і в деяких місцях нагноїлася. Але жінка все ще не хотіла, щоб її лікували.

Констанс вирішила молитися і за день чи два прийшла відповідь. Вона взяла перекис водню для наступного візиту. Оскільки процедура не була болісною, стара жінка дозволила застосувати цей засіб для ноги. Потім дівчина почали говорити про більш серйозне лікування в лікарні. Констанс запевнила жінку, що її перебування там буде найприємнішим. За день чи два та жінка зібрала всю свою сміливість і прийшла в лікарню. Коли Констанс її відвідувала, жінка, посміхаючись, сказала: “Ви мене переконали”. Потім досить несподівано вона запитала у Констанс: “До якої церкви ви належите?” Констанс відповіла, що є членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Жінка сказала: “Я знала. Я знала, що вас до мене послали з першої миті, як побачила вас. Ваше обличчя світилося таким же світлом, яке я помічала у інших ваших одновірців. Я мала вам довіритися”.

Через три місяці ту інфіковану ногу було повністю вилікувано. Члени приходу, на території якого жила стара жінка, відремонтували її будинок і навели порядок у дворі. Місіонери проводили з нею бесіди і вона невдовзі охристилася21. І все завдяки тому, що вона помітила світло в обличчі тієї молодої студентки-медика.

Одного разу Президента Бригама Янга запитали, чому ми іноді відчуваємо самотність, а часто і сум. Його відповідь полягала в тому, що людина має навчитися діяти “як незалежна істота,… щоб побачити, що слід робити,… а тоді застосувати свою незалежність, і бути праведною посеред темряви”22. Це легше зробити, коли ми бачимо “сяйво євангелії,… що випромінюють просвітлені особистості”23.

Служіння у цій Церкві—це прекрасне благословення і привілей, яке запалює світло в наших очах і на наших обличчях. Як радив нам Спаситель: “Нехай ваше світло сяє перед цим народом, щоб вони бачили ваші добрі вчинки і прославляли вашого Батька, який на небесах”24. Словами неможливо передати, які благословення прийдуть до нас завдяки служінню в цій Церкві. Господь обіцяв, що якщо ми будемо звеличувати свої покликання, то знайдемо щастя і радість.

Алма запитує, чи не отримали ми Його образ на своїх обличчях25. Священне світло починає сяяти в наших очах і обличчі, коли у нас є особистий зв’язок з нашим люблячим Небесним Батьком і Його Сином, нашим Спасителем і Викупителем. Завдяки цьому зв’язку наші обличчя будуть віддзеркалювати ту “дивовижну переконаність”26, що Він живий.

Я складаю особисте свідчення про божественність цієї святої роботи, до якої усі ми залучені. Свідчення приходять через одкровення27. Я отримав це одкровення-підтвердження, коли був ще хлопчиком. Я не пригадую якоїсь особливої події, яка б стала поштовхом для такого одкровення-підтвердження. Здається, воно завжди жило в моїй свідомості. Я вдячний за це підтверджуюче знання, яке дає можливість справлятися з труднощами життя, що приходять до всіх нас.

Послання зі свідченнями братів і сестер на цій конференції нас зворушували і ще будуть зворушувати. Я вірю в те, що таке підтвердження отримаєте і ви. Ви так само можете отримати підтвердження, що все сказане є істиною. Бригам Янг навчав: “Не лише присутні святі,… але ті, хто живе в інших країнах, на інших континентах, островах і хто сповідує релігію, якої навчав наш Спаситель і його апостоли, а також Джозеф Сміт,… мають те саме свідчення, їхні очі просвітлені Духом Бога і бачать так само, їхні серця сповнені вогню, і вони відчувають і розуміють те ж саме”28.

Я знаю всім своїм серцем і душею, що Бог живий. Я вірю, що Він просвітлить наше життя Своєю любов’ю до кожного з нас, якщо ми будемо намагатися бути гідними тієї любові. У святе ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. УЗ 88:11; курсив додано.

  2. УЗ 93:2.

  3. УЗ 84:46.

  4. З випуску новин за 8 грудня 1967 р., друкована копія, с. 1.

  5. Див. УЗ 20:37.

  6. 1 Нефій 10:17.

  7. Key to the Science of Theology: A Voice of Warning (1978), 61.

  8. Іван 14:26.

  9. Іван 14:26.

  10. Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary, 11 ed. (2003), “secularism,” 1123.

  11. 2 Нефій 13:9.

  12. Aмос 8:11–12.

  13. 1 Петра 2:9.

  14. Див. Paul Harvey, news broadcast, Dec. 8, 1967.

  15. Див. УЗ 14:7.

  16. Див. УЗ 46:11.

  17. Див. Буття 1:26–27.

  18. Джозеф Сміт—Історія 1:17–18.

  19. History of the Church, 4:42.

  20. See George Albert Smith, “Address to Members of the Relief Society,” Relief Society Magazine, Dec. 1945, 717; see also Relief Society Minutes, Apr. 28, 1842, Archives of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, 40.

  21. See Constance Polve, “A Battle Won,” Tambuli, Mar. 1981, 29–32; New Era, Apr. 1980, 44–45.

  22. Brigham Young’s Office Journal, Jan. 28, 1857, Archives of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints.

  23. Neal A. Maxwell, “Be of Good Cheer,” in Conference Report, Oct. 1982, 97; or Ensign, Nov. 1982, 67.

  24. 3 Нефій 12:16.

  25. Див. Алма 5:14.

  26. Paul Harvey, news broadcast, Dec. 8, 1967.

  27. See Brigham Young, Discourses of Brigham Young, ed. John A. Widtsoe (1998), 35.

  28. Discourses of Brigham Young, 31.