2005
Людина в пошуках божественної істини
Листопад 2005


Людина в пошуках божественної істини

Слідування Господньому порядку слухати і прислухатися до божественної істини допоможе вам звести особисту духовну основу і визначить, ким ви станете.

Серед цієї величної аудиторії сьогодні знаходяться троє особливих гостей—моїх дорогих шкільних друзів. Вони здійснили далеку подорож з Бельгії, моєї батьківщини, щоб відсвяткувати 50-у річницю випуску і відвідати цю конференцію. Я присвячую це послання їм, вам—носії священства, та особливо вам—молоді чоловіки, що готуються стати місіонерами. Суть його—пошук людиною божественної істини. Знайшовши істину, слід застосовувати її у цьому, сповненому зростаючого релігійного збентеження та морального занепаду, світі. Вона повинна стати особистою духовною основою, що веде нас до життя за принципами праведності. Бо Господь сказав: “У праведності буде тебе встановлено” (3 Нефій 22:14).

Де ж знайти божественну істину? “Слухати голос Господа,… [слухати] голос Його слуг,… прислухатися до слів пророків і апостолів” (УЗ 1:14). Слухати і прислухатися. Слухати досить просто. Прислухатися і застосовувати почуте—становить наше одвічне життєве випробування.

По-перше, слухайте голос Господа. Послання від Господа щодо божественної істини або духовного знання знаходиться в Писаннях. Його називають одкровенням, що буквально означає “робити відомим або відкривати” (Bible Dictionary, “Revelation,” 762). Воно дано, щоб “знати як вклонятися, і знати чому ви вклоняєтеся” (УЗ 93:19). Старійшина Ніл А. Максвелл сказав: “Лише з одкровенням ми можемо робити Господню роботу відповідно до Його волі, у Його спосіб і відповідно до Його розкладу” (“Revelation,” First Worldwide Leadership Training Meeting, Jan. 2003, 5). “Без одкровення все обернеться на припущення, темряву та збентеження” (Bible Dictionary, 762).

По-друге, слухайте голос Його слуг. Одкровення, чи божественна істина, дається по волі Господа Його слугам у різні способи і часи, і воно також знаходиться у Писаннях. “Бо не чинить нічого Господь Бог, не виявивши таємниці Своєї Своїм рабам пророкам” (Амос 3:7).

По-третє, прислухайтеся до слів пророків і апостолів. Прислухатися означає приділяти особливу увагу. Це означає слухати тих, кого Бог покликав бути особливими свідками Ісуса Христа у наш час. Це означає визнати їх у цій ролі, дати відповідь на їхнє запрошення отримати особисте духовне підтвердження істинності їхніх учень і зобов’язатися слідувати їм.

Отже, в Господа є порядок передавання божественної істини через пророків, щоб направляти і благословляти нас у годину випробувань і життєвих лих: слухати і прислухатися. Наша особиста духовна основа має бути зведеною за цим порядком, якщо ми бажаємо насолоджуватись Господніми благословеннями. Тому недостатньо лише досліджувати Писання, щоб знати думку Господа. За цим мають слідувати дієва віра, рішення виконувати волю Господа через дотримання Його заповідей, і аж тоді ми зможемо насолоджуватися благословеннями Господа. Особисте духовне підтвердження цього процесу через запитування і віру в те, що ми отримаємо, стає тоді головною молитвою в нашому житті.

Насправді, передачу знання або слухання щодо божественної істини можна підсумувати трьома словами: одкровення, заповіді, благословення. Однак це буде завданням на все життя—спочатку слухати і тоді прислухатися до голосу Господа і Його слуг. Чому? “Бо тілесна людина є ворогом для Бога… і буде на віки вічні, доки вона не піддасться натхненню Духа Святого” (Мосія 3:19). Духовна підготовка є передумовою отримання особистого духовного враження. Далі в цьому вірші читаємо, що ми повинні стати “святи[ми] через спокуту Христа Господа” і також стати “як дитина смиренн[ими], лагідн[ими], покірн[ими], терпелив[ими], сповнен[ими] любові, бажаюч[ими] підкорятися” волі Господа, тобто Його заповідям. Тоді говорить Господь: “Коли ми отримуємо якесь благословення,… то це завдяки дотриманню того закону, на якому воно ґрунтується” (УЗ 130:21).

Нині давайте зрозуміємо цей порядок за допомогою свіжого прикладу слухання і тоді прислухання до слів сучасних пророків і апостолів. Перше Президентство нещодавно звернулось із запрошенням до всіх членів Церкви прочитати “Книгу Мормона: ще одне свідчення про Ісуса Христа” до кінця цього року. Завдання завершувалось обіцянням: “[До вас] прийде більше Духа Божого, зміцниться ваша рішучість слухатися Його заповідей і зросте свідчення про реальність Сина Божого” (Лист Першого Президентства, 25 червня 2005 р.).

Чому в нас є потреба зміцнити свідчення про живу реальність Сина Божого, як описується в Книзі Мормона? Сьогодні існує багато збентеження у християнському світі щодо вчення Христового—не лише щодо Його божественної природи, але й навіть щодо його Спокути та Воскресіння, Його євангелії, і особливо заповідей, що пов’язані з нею. Наслідком цього є вірування в наполегливу людину-Христа, суперзірку-Христа, і мовчазного, розп’ятого Христа. Хибні релігійні вірування ведуть до хибної релігійної поведінки.

Особиста духовна основа може і повинна ґрунтуватися на особистому духовному підтвердженні від Святого Духа про реальність живого Ісуса Христа, пророків та Писань, що містять одкровення Господні. Конкретніше, реальність живого Христа пов’язана з Відновленням Його євангелії та її посланням “що Ісус Христос є Спаситель світу, що Джозеф Сміт – його одкровитель і пророк у ці останні дні, і що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є царство Господа, знову встановлене на землі” (Книга Мормона: Вступ).

Це духовне підтвердження силою Святого Духа дається на Господніх умовах кожному, хто бажає запитати з вірою, впевнений, що відповідь прийде через цю силу. Воно починається зі слухання голосу Господа, Його слуг, Його пророків і апостолів, і продовжується прислуханням до їхніх слів. Духовне знання про Відновлення є ділом віри.

Дозвольте мені поділитися моїм особистим духовним досвідом новонаверненого для ілюстрації цього духовного процесу. Коли місіонери прийшли у наш дім, я мав бажання слухати послання Відновлення євангелії. Спонукала мене, головним чином, цікавість. Відвідуючи церкву, я почув більше нового духовного знання. Воно було цікавим і мені подобалося, але я не приділяв уваги головному: прислухатися. Я мав звести особисту духовну основу на реальності живого Христа та підтвердженні того, що Джозеф Сміт був пророком Відновлення. Це підтвердження прийшло лише тоді, коли я прислухався і випробував свою початкову віру в Книгу Мормона— матеріальний доказ сучасного одкровення. Однак здобуття знання не було достатнім; за цим мала слідувати рішучість обернути віру на впевненість, що Книга Мормона є істинною і що Джозеф Сміт—пророк. Моя віра у Христа завжди була для мене поза сумнівами. Я довіряв Господу і Його обіцянням. Спокій в моєму розумі, внутрішній спокій стали відповіддю—не залишилося жодного сумніву. Духовну основу було закладено, і моє серце прагнуло укласти завіт хрищення. Потім прийшов дар Святого Духа, щоб направляти мене і допомагати мені приймати праведні рішення, аби витерпіти до кінця. З того часу я знав, як мені бути з моїм майбутнім у цьому смертному житті.

Випробуйте божественне одкровення. Слухайте голос Господа. Воно реальне; воно особисте; воно істинне. Логіка не замінює і не може замінити одкровення. Цитуючи президента Джеймса Е. Фауста: “Не дайте вашим сумнівам відділити вас від божественного джерела знань” (“Вірую, Господи,—поможи недовірству моєму”, Ліягона, лис. 2003, с. 22).

Випробуйте і відчуйте могутній вплив слова Божого на вашу свідомість, як пропонують слуги Господа (див. Алма 31:5).

Випробуйте, просіть і отримуйте у вірі, і тоді прислухайтеся до слів пророків і апостолів, і ви “отримаєте вінець вічного життя” (УЗ 20:14).

На завершення, просто запам’ятайте, що слідування Господньому порядку слухати і прислухатися до божественної істини допоможе вам звести особисту духовну основу і визначить, ким ви станете у цьому житті та в житті прийдешньому.

В ім’я Ісуса Христа, амінь.