2005
Благословення від читання Книги Мормона
Листопад 2005


Благословення від читання Книги Мормона

І це наш вибір—вивчати Книгу Мормона та вивчати її принципи, а також застосовувати їх у нашому житті.

Кожного місяця я з нетерпінням чекаю доставки цього чудового журналу Ensign. Він зміцнює мене посланнями Першого Президентства, які вміщено у кожному номері. Серпневі номери Ensign і Ліягони принесли завдання від Президента Хінклі—прочитати або перечитати Книгу Мормона до кінця року.

Чому Президент Хінклі вірить, що читання Книги Мормона буде настільки корисним для кожного з нас? Він стверджує:

“Її заклик знаходиться поза часовими обмеженнями і він так само всеосяжний, як і людство. Це єдина книга, яка містить на своїх сторінках обіцяння про те, що через божественну силу читач може пересвідчитися в її істинності.

Її походження є дивовижним; коли людині, яка нічого не знає, вперше розповідають історію про походження цієї книги, вона здається майже неймовірною. Але книга перед нами: її можна відчути, потримати і прочитати. Ніхто не може заперечити її існування…

Жодне літописне свідчення не ілюструє так чітко той факт, що коли люди й цілі народи ходять у страху Божому та в послуху Його заповідям, вони процвітають і зростають, але коли вони нехтують Ним і Його словом, відразу настає занепад, який, якщо не спинити його праведністю, призводить до ослаблення і смерті” (“Живе й правдиве свідчення”, Ліягона, сер. 2005, сс. 4–5).

Чому читання Книги Мормона є настільки важливим для нас сьогодні? Тому що основні літописці Книги Мормона повністю розуміли, що їхні писання головним чином адресовані людям майбутніх поколінь, ніж їхньому поколінню. Мороній писав нашому поколінню: “Ось, я звертаюся до вас, нібито ви присутні тут” (Мормон 8:35). Пророк Нефій стверджував:

“Отже, з цієї причини пообіцяв Господь Бог мені, що те, що я пишу, буде утримано і збережено, і передано моєму сімені, від покоління до покоління, щоб обіцяння Йосипові могло бути виконаним, щоб його сім’я ніколи не загинуло, доки земля стоятиме” (2 Нефій 25:21).

Книга Мормона є голосом застереження цьому поколінню. Подивіться, наскільки яскраво вона описує стан нинішньої землі:

“І ніхто не може сказати, що вони не з’являться, бо вони напевно з’являться, бо Господь сказав це; бо з землі вийдуть вони рукою Господа, і ніхто не зможе зупинити цього; і це станеться в той день, коли будуть говорити, що чудеса більше не відбуваються; і це станеться так, нібито хтось говоритиме з мертвих.

І це станеться в той день, коли кров святих волатиме до Господа через таємні змови і діяння темряви.

Так, це станеться в той день, коли силу Бога будуть заперечувати, і церкви будуть осквернені і піднесені в гордовитості своїх сердець; так, саме в той день, коли провідники церков і вчителі підноситимуться в гордовитості своїх сердець, аж до того, що зазіхатимуть на тих, хто належить до їхніх церков.

Так, це станеться в той день, коли буде почуто про пожежі, і бурі, і тумани з диму в чужих землях;

І буде також почуто про війни, чутки воєнні, і землетруси в різних місцях.

Так, це станеться в той день, коли будуть великі забруднення на лиці землі; будуть убивства, і розбій, і брехня, і обмани, і розпуста, і всілякі мерзоти; коли буде багато таких, які скажуть: Роби це, або роби те—немає значення, бо Господь захистить таких в останній день. Але горе таким, бо вони перебувають у жовчі гіркоти і в путах беззаконня” (Мормон 8:26–31).

Президент Езра Тефт Бенсон підтвердив, що Книга Мормона має особливу цінність для сьогодення, сказавши:

“Книга Мормона була написана для нас і нашого часу. Бог—автор цієї книги. Це літопис занепалого народу, складений натхненними мужами, щоб благословити нас сьогодні. Той народ ніколи не мав цієї книги—вона призначена для нас. Мормон, давній пророк, чиїм іменем названо цю книгу, скоротив літописи, що велися століттями. Бог, Який знає кінець від початку, сказав йому, що саме з того, що ми потребуватимемо сьогодні, слід включити до його скорочення” (“The Book of Mormon Is the Word of God,” Ensign, May 1975, 63).

Як часто ми читаємо цей літопис перш за все як історію занепалого народу, не пам’ятаючи про те, що його склали натхненні пророки, аби допомогти нам прийти до Христа. Головні літописці Книги Мормона зовсім не хотіли, щоб вона була історичною книгою. Дійсно, Яків казав, що його брат Нефій наказав йому, щоб він “не торкався, або тільки ледь, історії цього народу” (Кн. Якова 1:2).

Щоразу, читаючи цю книгу, ми, мабуть, маємо спитати себе: “Чому ті, хто записував її, вибрали саме ці особливі історії або події, щоб включити їх у літопис? Яку цінність вони мають для нас сьогодні?”

Серед уроків, які ми пізнаємо з Книги Мормона, є причини і наслідки війни, а також—за яких умов вона є виправданою. Вона розповідає про зло і небезпеки таємних змов, які створюються, аби мати владу над людьми і зиск. Вона розповідає про реальність Сатани і вказує на деякі методи, які він застосовує. Вона радить нам, як користуватися добробутом належно. Вона розповідає про ясні й дорогоцінні істини євангелії і реальність та божественність Ісуса Христа та Його спокутної жертви для всього людства. Вона розповідає нам про збирання дому Ізраїлевого в останні дні. Вона повідомляє нам мету і принципи місіонерської роботи. Вона застерігає нас від гордощів, байдужості, зволікання, від небезпек лжетрадицій, лицемірства та нецнотливості.

І це наш вибір—вивчати Книгу Мормона та вивчати її принципи, а також застосовувати їх у нашому житті.

Книга Мормона починається з великої історії про те, як важливо, щоб сім’ї мали і використовували Писання. Легій, пророк-батько, отримав попередження, що є люди, які хотіли позбавити його життя за те, що він проголошував, що вони є злочестивими. Йому було сказано взяти сім’ю і тікати.

“І сталося, що він пішов у пустиню. І він залишив свій дім, і землю свого успадкування, і своє золото, і своє срібло, і свої коштовності, і нічого не взяв з собою, крім своєї сім’ї, і харчів, і наметів, і пішов у пустиню” (1 Нефій 2:4).

Промандрувавши певну відстань, Легій побачив сон, у якому Господь сказав, щоб вони далі не мандрували, але спершу повернулися до Єрусалима і здобули літописи їхніх батьків, награвійовані на пластинах з латуні. Ці пластини також містили слова пророків і заповіді Господні. Чотирьом синам Легія було дано завдання піти назад і здобути ті літописи.

Прибувши до Єрусалима, вони кидали жереб, щоб вирішити, хто піде в дім Лавана і попросить [віддати] ті пластини. Жереб випав на Ламана. Він прийшов до Лавана, “і ось, сталося, що Лаван розгнівався, і вигнав його з дому; і він не захотів давати Ламану ці літописи. Тому він сказав йому: Ось, ти—грабіжник, і я вб’ю тебе” (1 Нефій 3:13). Ламан утік, врятувавши своє життя, але без латунних пластин.

Одна річ, що вражає мене в цій першій спробі, це те, що брати не мали хорошого плану. Це важливий урок для нас, який ми можемо застосовувати у вивченні Писань. Демонструймо ж нашу відданість читанню Книги Мормона, підходячи до вивчення з визначеним планом.

У своїй статті в Ensign та Ліягоні Президент Хінклі сказав, що “закликає кожного члена Церкви в будь-якому куточку світу, а також наших друзів, де б вони не жили, читати і перечитувати Книгу Мормона”. Тоді він запропонував нам план, щоб виконати це завдання: “Якщо ви будете читати трохи більше, ніж півтора розділи в день, то зможете закінчити книгу до кінця цього року” (Ліягона, сер. 2005, с. 6). Серпень і вересень вже стали історією. За планом Президента Хінклі, ми маємо читати зараз Книгу Алми—десь між 4 і 12 розділами. Ви випереджаєте розклад, чи відстаєте від нього?

Коли перша спроба отримати латунні пластини виявилася невдалою, брати Нефія хотіли здатися і повернутися до своєї сім’ї в пустиню. Але Нефій закликав їх спробувати ще і запропонував інший підхід до отримання літописів: “А тому давайте будемо вірні у виконанні заповідей Господа; давайте підемо на землю, успадковану нашим батьком, бо знаєте, він залишив там золото і срібло, й інші багатства. І все це він зробив за заповідями Господа…

І сталося, що ми увійшли до Лавана і просили його віддати нам літописи, … а за це ми дамо йому наше золото, і наше срібло, і всі наші коштовності” (1 Нефій 3:16, 24).

Приклад Нефія навчає нас, що благословення від Писань є набагато ціннішими за майно та інші речі цього світу. Гонитва за речами цього світу може іноді принести нам коротке задоволення, але не тривалу радість і щастя. Коли ми прагнемо того, що від Духа, нагороди є вічними і вони принесуть нам те задоволення, якого ми шукаємо все своє смертне життя.

Президент Хінклі закликав нас читати Книгу Мормона, щоб це підняло нас над речами цього світу, щоб ми насолоджувалися тим, що від Господа. Він сказав: “Я обіцяю вам беззастережно, що якщо кожен з вас буде дотримуватися цього простого плану, незалежно від того, скільки разів ви читали Книгу Мормона раніше, у ваше життя і домівку прийде більше Духа Божого, зміцниться ваша рішучість слухатися Його заповідей і зросте свідчення про реальність Сина Божого” (Ліягона, сер. 2005, с. 6). Ці благословення є набагато ціннішими за матеріальне майно.

Коли Нефій і його брати запропонували в обмін на латунні пластини своє багатство, Лаван забрав у них їхнє майно і намагався позбавити їх життя. Глибоко розчаровані після ще однієї невдалої спроби, Лаван і Лемуїл знову виявили бажання залишити те, що їм здавалося неможливим завданням. Однак Нефій був непохитним у своїй рішучості коритися Господнім наказам. Він так переконував своїх братів: “Давайте підемо знову до Єрусалима і будемо вірні у виконанні наказів Господа; бо, розумієте, він могутніший за всіх на свiтi, то чому ж він не може бути могутнішим за Лавана і його п’ятдесятьох людей, так, або навіть від його десятків тисяч?” (1 Нефій 4:1).

Підхід до завдання з вірою в Господа приніс бажаний результат. Коли Нефій, якого вів Дух, пішов, щоб отримати пластини, Лавана було віддано в його руки. Через свою віру і послушність Нефій отримав для себе і для своєї сім’ї благословення Писань. Тепер, маючи латунні пластини у своєму володінні, Нефій та його брати могли повертатися до свого батька в пустиню і продовжувати свої мандри.

Якщо ми підходимо до завдання, яке дав Президент Хінклі, з вірою, ми маємо тверде обіцяння нашого пророка про благословення, які ми отримаємо від вивчення Книги Мормона. Ми знайдемо, як знайшов Нефій та його сім’я, що Писання “корисні; так, а точніше, великої цінності для нас” (1 Нефій 5:21). Ми також можемо отримати благословення, яке обіцяв Мороній, завершуючи свої писання в Книзі Мормона:

“Так, прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в ньому, і відриньте від себе всю безбожність; і якщо ви відринете від себе всю безбожність і любитимете Бога з усією вашою могутністю, розумом і силою, тоді його благодаті буде достатньо вам, щоб через його благодать ви могли бути досконалими в Христі; і якщо через благодать Бога ви будете досконалими в Христі, ви ніяк не зможете заперечувати силу Бога” (Мороній 10:32).

Цього року ми святкуємо 200-ту річницю з дня народження пророка Джозефа Сміта. Книга Мормона дає нам тверді докази священнослужіння пророка Джозефа і відновлення Церкви Ісуса Христа. Президент Хінклі на останній Генеральній конференції в квітні сказав про книгу Мормона: “Це відчутна на дотик річ, яку можна носити, яку можна читати, яку можна випробувати… Хотів би я, щоб увесь християнський світ зробив рух і радо прийняв її як живе свідчення. Вона представляє ще один великий і фундаментальний внесок, який прийшов як одкровення до пророка Джозефа” (“The Great Things Which God Has Revealed,” Liahona, May 2005, 82).

Я молюся, щоб усі ми дочитали Книгу Мормона до кінця року у відповідь на завдання від нашого нинішнього пророка, Гордона Б. Хінклі, щоб вшанувати пророка Відновлення, Джозефа Сміта. Маймо план, який будемо виконувати з вірою, щоб скуштувати від цього і сповнитися тим, що має безкінечну і вічну цінність, саме слово Бога в Книзі Мормона. Це моя смиренна молитва, в ім’я Ісуса Христа, амінь.