2010–2019
Носії небесного світла
Жовтень 2017 р.


Носії небесного світла

Як носій Божого священства і як учень Ісуса Христа, ви---носій світла.

Чоловік літнього віку стояв у черзі біля вікна поштового відділення, щоб купити марки. Молода жінка помітила, що йому важко ходити і запропонувала показати йому, як купити марки в терміналі, аби заощадити час. Немолодий джентельмен сказав: “Дякую, але я надаю перевагу очікуванню. Термінал не запитає про мій артрит”.

Інколи це допомагає---поговорити з тим, кому важливі наші проблеми.

Біль, смуток та хвороба---це досвід, який ми усі розділяємо: моменти невдачі, страждання і нещастя можуть займати багато місця на внутрішньому жорсткому диску нашої душі.

Коли мова йде про наш фізичний стан, ми приймаємо старіння і хвороби як частину нашої смертної подорожі. Ми шукаємо поради професіоналів, які розуміють діяльність фізичного тіла. Коли ми страждаємо від емоційного розладу або психічного захворювання, то шукаємо допомоги експертів, які лікують такі хвороби.

В цьому смертному житті ми стикаємося з духовними випробуваннями так само, як і з фізичними та емоційними. Більшість з нас переживала моменти в нашому житті, коли наше свідчення яскраво палало. Ми також могли переживати моменти, коли Небесний Батько, здавалося, був далеко від нас. Є моменти, коли ми цінуємо все, що від Духа, усім своїм серцем. Можливо, були часи, коли все це здавалося менш дорогоцінним або незначним.

Сьогодні я хочу поговорити про духовне благополуччя---як знайти зцілення від застою і йти шляхом повноцінного духовного здоров’я.

Духовне захворювання

Інколи духовні хвороби з’являються в результаті гріха або емоційних ран. Інколи духовні надломи трапляються так поступово, що ми навіть можемо не зрозуміти, що відбувається. Подібно до прошарків осадової породи, духовні біль і смуток можуть накопичуватися, таким чином обтяжуючи наші духи настільки, що ці тягарі майже неможливо нести. Наприклад, це може статися, коли наші обов’язки на роботі, вдома і Церкві настільки приголомшують нас, що ми втрачаємо бачення радості євангелії. Ми навіть можемо відчувати, ніби вже не можемо нічим поділитися або що життя за заповідями здається нам понад силу.

Але те, що духовні випробування реальні, не означає, що вони невиліковні.

Ми можемо зцілитися духовно.

Навіть найглибші духовні рани---так, навіть ті, які можуть здаватися невиліковними---можуть бути зціленими.

Мої дорогі друзі, цілюща сила Ісуса Христа не зникла в наші дні.

Цілющий дотик Спасителя може змінити життя в наші дні, так само, як і коли Він жив на землі. Якщо в нас буде достатньо віри, Він може взяти наші руки, наповнити наші душі небесним світлом і зціленням, і сказати нам благословенні слова: “Уставай, візьми ложе своє---та й ходи!”1

Темрява і світло

Все, що спричинює наші духовні хвороби, має одну спільну рису: відсутність божественного світла.

Темрява знижує нашу здатність добре бачити. Вона затьмарює наше бачення того, що раніше було простим і чітким. Коли ми знаходимося в темряві, то більше схильні приймати неправильні рішення, тому що ми не можемо бачити небезпеку на нашому шляху. Коли ми знаходимося в темряві, то більше схильні втратити надію, тому що ми не можемо бачити мир і радість, які очікують нас, якщо ми будемо продовжувати просуватися вперед.

З іншого боку, світло допомагає нам бачити речі, як вони дійсно є. Воно допомагає нам розрізняти правду і помилку, життєво-важливе і тривіальне. Коли ми знаходимося в світлі, то можемо приймати праведні рішення, основані на істинних принципах. Коли ми знаходимося в світлі, то маємо “справжню яскравість надії”2, тому що ми можемо бачити наші смертні випробування з точки зору вічної перспективи.

Ми знайдемо духовне зцілення, коли відступимо від темряви світу і увійдемо у споконвічне Світло Христа.

Чим більше ми розуміємо і застосовуємо доктринальний принцип світла, тим більше ми можемо захиститися від духовної хвороби, яка вражає або турбує нас з усіх сторін, і тим краще ми можемо служити як енергійні, сміливі, турботливі і смиренні носії святого священства---справжні слуги і учні нашого улюбленого і вічного Царя.

Світло для світу

Ісус Христос сказав: “Я Світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя”3.

Що це означає?

Це просто: Той, хто смиренно слідує за Ісусом Христом, відчує і розділить Його світло. І те світло збільшуватиметься до тих пір, поки не розсіє навіть найглибшу темряву.

Це значить, що є сила, є потужний вплив, який походить від Спасителя. Це бере початок від того “світл[а], яке йде з присутності Бога, щоб заповнити неосяжність простору”4. Через те, що ця сила просвітлює, підносить і освітлює наші життя, Писання часто називають її світлом, однак її також називають духом та істиною.

В Ученні і Завітах ми читаємо: “Бо слово Господа є істина, а все, що є істина, є світло, а все, що є світло, є Дух, саме Дух Ісуса Христа”5.

Це глибоке розуміння---що світло є духом, який є істиною, і що це світло осяває кожну душу, яка приходить у цей світ---є важливим і сповненим надії. Світло Христа просвітляє і наповнює душі всіх, хто прислухається до голосу Духа6.

Світло Христа наповнює всесвіт.

Воно наповнює землю.

І воно може наповнити кожне серце.

“Не дивиться Бог на обличчя”7. Його світло доступне всім--- великим чи малим, багатим чи вбогим, привілейованим чи обділеним.

Якщо ви відкриєте ваші розум і серце, щоб отримати Світло Христа і будете смиренно слідувати за Спасителем, то отримаєте ще більше світла. Правило за правилом, трохи тут, трохи там, ви зберете більше світла і істини у ваші душі, доки темряву не буде вигнано з вашого життя8.

Бог відкриє ваші очі.

Бог дасть вам нове серце.

Божа любов, світло і істина змусять те, що спало, прокинутися, і ви переродитеся в обновленні життя в Ісусі Христі9.

Господь пообіцяв: “І якщо ваше око буде єдиноспрямованим до Моєї слави, ваші тіла буде цілковито сповнено світлом, і не буде темряви в вас; а тіло, яке сповнено світлом, осягає все”10.

Це найкращі ліки від духовного захворювання. Темрява зникає в присутності світла.

Метафора для духовної темряви

Однак Господь не змусить нас прийняти Його світло.

Якщо нам буде зручно в темряві, малоймовірно, що наші серця зміняться.

Щоб сталася зміна, нам потрібно активно впускати світло в себе.

Коли я працював пілотом авіалінії і літав по всій планеті, мене завжди вражала краса і досконалість Божого творіння. Найбільше мене захоплювала взаємодія між землею і сонцем. Я вважаю це символізмом того, як існують темрява і світло.

Як ми знаємо, кожні 24 години ніч стає днем, а день стає ніччю.

Отже, що таке ніч?

Ніч---це лише тінь.

Навіть в найтемніші ночі сонце не перестає випромінювати своє світло. Воно продовжує яскраво сяяти, як і завжди. Проте половина землі знаходиться в темряві.

Відсутність світла спричиняє темряву.

Коли землю вкриває темрява ночі, ми не впадаємо у відчай і не переймаємося через те, що сонце згасло. Ми не думаємо, що сонця більше немає або що воно втратило своє світло. Ми розуміємо, що знаходимося в тіні, що земля продовжуватиме обертатися і що зрештою промені сонця знову досягнуть нас.

Темрява не означає, що світла не існує. Найчастіше це просто означає, що ми знаходимося у неправильному місці, аби отримати світло. Під час недавнього сонячного затемнення багато людей доклало великих зусиль, щоб потрапити у вузьку смугу тіні, створеною місяцем посеред яскравого сонячного дня.

Подібним чином духовне світло продовжує світити на всі Божі створіння. Сатана докладе усіх зусиль, щоб створити тінь або завести нас в створену нами тінь. Він примусить нас створити наше власне затемнення; він зіштовхне нас в темряву своєї печери.

Духовна темрява може повісити завісу забуття навіть навколо тих, хто колись перебував у світлі і радувався в Господі. Тим не менш, навіть в моменти великої темряви, Бог чує наші смиренні прохання, коли ми молимося: “Вірую, Господи,---поможи недовірству моєму!”11

За часів Алми було багато тих, кому важко було прийняти духовні речі, і “через [їхню] зневіру” Боже світло і істина не могли увійти в їхні серця “і їхні серця були закамʼянілими”12.

Ми---носії світла

Брати, це наша відповідальність---знаходитися в правильному місці, щоб побачити божественне світло і істину євангелії Ісуса Христа. Навіть коли настає ніч і світ здається темним, ми можемо вибирати йти в Христовому світлі, виконувати Його заповіді і сміливо свідчити про Його реальність і Його велич.

Як носій Божого священства і як учень Ісуса Христа, ви---носій світла. Продовжуйте робити те, що буде живити Його божественне світло. “Тримайте свій світоч”13 і “нехай [він] світить перед людьми”---не для того, щоб вони бачили вас і захоплювалися вами, а для того, “щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого, що на небі”14.

Мої дорогі брати, ви---знаряддя в руках Господа з метою принесення світла і зцілення душам дітей Небесного Батька. Можливо, ви не відчуваєте себе достатньо компетентними, щоб зцілювати тих, хто духовно хворий---мабуть, не більше, ніж працівник поштового відділення є достатньо компетентний, щоб допомогти з артритом. Можливо, ви стикаєтеся з власними духовними випробуваннями. Проте Господь покликав вас. Він дав вам повноваження і обов’язок допомагати нужденним. Він наділив вас Своєю священною силою священства, щоб приносити світло в темряву, піднімати і благословляти Божих дітей. Бог відновив Свою Церкву і Свою дорогоцінну євангелію, “як[а] зцілює поранену душу”15. Він підготував шлях духовного благополуччя; спосіб знайти зцілення від застою і зрештою одержати повноцінне духовне здоров’я.

Щоразу, коли ви повертаєте свої серця до Бога у смиренній молитві, ви відчуваєте Його світло. Щоразу, коли ви прагнете знайти Його слово і волю в Писаннях, світло яскравішає. Щоразу, коли ви помічаєте когось, хто потребує допомоги і жертвуєте вашим власним комфортом, щоб з любов’ю допомогти, світло розширюється і зростає. Щоразу, коли ви відмовляєте спокусі і вибираєте чистоту, щоразу, коли ви прагнете отримати прощення або простити, щоразу, коли ви сміливо свідчите про істину, світло проганяє темряву і притягує інших, які також шукають світла та істини.

Подумайте про ваш власний особистий досвід, моменти служіння Богу і людям, коли божественне світло сяяло у вашому житті---в святому храмі, за причасним столом, в тихий момент молитовного розмірковування, під час сімейних зібрань або у випадку служіння в священстві. Поділіться тими моментами з сім’єю, друзями і, особливо, з нашою молоддю, яка шукає світла. Їм потрібно почути від вас, що з світлом приходить надія і зцілення, навіть у світі, сповненому темряви.

Христове світло приносить надію, щастя і зцілення від будь-якої духовної рани і хвороби16. Ті, хто відчувають цей вплив очищення, стають знаряддям в руках Світла для світу, щоб поділитися світлом з іншими17. Вони відчують те, що відчував цар Ламоній: “Це світло вливало таку радість у його душу, хмара темряви розвіялася, і … світло вічного життя запалало в його душі”18.

Мої дорогі брати, мої дорогі друзі, це наш квест---шукати Господа, доки Його світло вічного життя не запалає в нас яскраво і наше свідчення стане впевненим і сильним, навіть посеред темряви.

Моя молитва і благословення про те, щоб ви успішно досягли свого призначення як носії священства Всемогутнього Бога і завжди були радісними носіями Його небесного світла. У священне ім’я Ісуса Христа, нашого Господаря, амінь.