2010–2019
Де ключі та влада священства?
Квітень 2016


Де ключі та влада священства?

Влада священства та ключі священства запускають двигун, відкривають браму небес, надають доступ до сил небес і торують завітний шлях назад до нашого Небесного Батька.

Коли зимове післяполудневе сонце зайшло за велику вкриту снігом гірку для катання на лижах, холодне гірське повітря почало різко щипати нам щоки та носи, наче суворий розпорядник, який наставляє нас знайти наші машини та вантажівки на паркувальному майданчику гірськолижного курорту. Там, у наших зручних машинах, обігрівачі скоро зігріють холодні пальці рук та ніг. Звук мерзлого снігу, який рипів від кожного нашого кроку, підтверджував, що було надзвичайно холодно.

Наша сім’я приємно і весело провела день на гірськолижних схилах і тепер, коли він добігав кінця, ставало все холодніше. Коли ми дісталися машини, я засунув руку в кишеню куртки, щоб взяти ключі, потім в іншу кишеню, потім ще в одну. “Де ж ключі?” Всі з нетерпінням очікували на ключі! Акумулятор машини був заряджений та всі системи, зокрема обігрівач, були готові до роботи, але без ключів замкнені двері не відкрити; без ключів двигун не заведеться і машина не поїде.

У той час наші думки були зосереджені головним чином на тому, як потрапити в машину та зігрітися, але я все ж таки подумав—навіть тоді—тут криється якийсь урок. Без ключів це прекрасне інженерне диво було не більше ніж пластик та метал. Хоча машина і мала великий потенціал, та без ключів вона не могла функціонувати за призначенням.

Чим більше я замислююся над цим випадком, тим більш глибокою мені стає ця аналогія. Я в захопленні від того, як Небесний Батько любить Своїх дітей. Я глибоко вражений відвідуванням Джозефа Сміта небесними істотами та величними видіннями вічності, які Бог показав Йому. І, зокрема, моє серце сповнено величезної вдячності за відновлення влади священства та ключів священства. Без цього відновлення ми були б неспроможні скористатися засобом, необхідним для того, щоб доставити нас, під час нашої подорожі додому, до люблячих небесних батьків. Для виконання кожного зі спасительних обрядів, з яких складається наш завітний шлях назад до присутності нашого Небесного Батька, необхідно мати відповідне повноваження, яке надається через ключі священства.

У травні 1829 року Іван Христитель явився Джозефу Сміту та Оліверу Каудері, висвятив їх у священство Ааронове та дарував відповідні ключі того священства. Невдовзі по тому Петро, Яків та Іван дарували їм ключі священства Мелхиседекового1

Приблизно через сім років по тому в неділю у Кертлендському храмі, рівно через тиждень після його освячення, “Господь Єгова являється у славі” Джозефу та Оліверу, а після Нього явилися Мойсей, Іліяс та Ілля, які ввірили “свої ключі й розподіли”2. Відновлена влада священства та ці ключі були загублені протягом століть. Подібно до того, як моя сім’я була позбавлена можливості потрапити до машини через те, що загубили ключі, так і всі діти Небесного Батька були позбавлені можливості отримати всі спасительні обряди євангелії Ісуса Христа—доки не здійснилося божественне відновлення цими небесними посланцями. Нам вже ніколи більше не доведеться питати: “Де ж ключі?”

Зображення
Історична пам’ятка “Місце відновлення священства”
Зображення
Річка Сасквеганна

Одного чудового осіннього дня минулого року я відвідав затишний ліс, розташований у північно-східній частині штату Пенсільванія, відомій у Писаннях як Гармоні, де Іван Христитель явився Джозефу Сміту і Оліверу Каудері та відновив Ааронове священство. Я також стояв на березі річки Сасквеганна, де Джозеф і Олівер, наділені владою та ключами, охристились. Неподалік від тієї самої річки Петро, Яків та Іван явилися та відновили Мелхиседекове священство і належні йому ключі3.

Зображення
Дім Джозефа та Емми Сміт
Зображення
Всередині центру для відвідувачів історичної пам’ятки “Місце відновлення священства”
Зображення
Вид ззовні на центр для відвідувачів історичної пам’ятки “Місце відновлення священства”

Ці визначні місця, а також відбудований перший дім Джозефа та Емми, де було перекладено більшу частину книги Мормона, і розташований неподалік дім батьків Емми та центр для відвідувачів, який було розміщено у новому домі зборів, являють собою нову історичну пам’ятку “Місце відновлення священства”, освячену президентом Расселом М. Нельсоном у вересні минулого року. Там я відчув силу та реальність небесних подій, які сталися у цьому святому місці. Цей духовний досвід спонукав мене до роздумів, вивчення і молитов про владу священства та ключі священства, сповнивши мене бажанням поділитися з молодими жінками та молодими чоловіками Церкви тим, як влада священства та відновлені ключі можуть благословити їх.

По-перше, розуміння цих термінів може бути корисним. Священство або влада священства були визначені як “влада і повноваження Бога”4 та “найвища сила на землі”5. Ключам священства також дано таке визначення для нашого розуміння: “Ключі священства є владою, яку Бог дав провідникам священства, щоб керувати, контролювати і управляти використанням Його священства на землі”6. Ключі священства контролюють використання влади священства. Для виконання обрядів, про які у Церкві створюється запис, необхідні ключі, і вони не можуть бути виконані без уповноваження. Старійшина Оукс навчав: “Зрештою, всі ключі священства тримає Господь Ісус Христос, Якому і належить це священство. Він—єдиний, Хто визначає, які ключі передавати смертним і як ці ключі будуть використовуватися”7.

Тепер для вас, молоді чоловіки та молоді жінки, я розгляну три способи, у які ви можете “знайти ключі” або використовувати ключі та владу священства, щоб благословити своє життя і життя інших людей.

Перше—підготуйтеся до служіння на місії

Мої юні брати та сестри, можливо ви цього не усвідомлюєте, але місіонерську роботу в нашому розподілі уможливлено завдяки ключам збирання Ізраїля, відновленим Мойсеєм. Візьміть до уваги силу приблизно 75000 місіонерів повного дня, працюючих у місцях свого служіння під керуванням цих ключів. Розмірковуючи над цим, пам’ятайте, що для вас немає такого поняття, як надто рано, щоб готуватися до місіонерського служіння. У брошурі Заради зміцнення молоді ми читаємо: “Молоді чоловіки Ааронового священства, … працюйте старанно, аби підготуватися представляти Господа в якості місіонера”8. Молоді жінки також можуть готуватися, “але на них цей обов’язок не поширюється”9. Вся ваша підготовка, незалежно від того, чи будете ви служити як місіонер повного дня або ні, збільшить ваші благословення на все життя, коли ви будете виконувати місіонерську роботу як член Церкви.

Другий спосіб “знайти ключі”—це відвідування храму

У святих храмах можуть виконуватися обряди завдяки ключам запечатування, відновленим старозавітним пророком Іллею. Окремі люди та сім’ї мають змогу повернутися у присутність наших небесних батьків за допомогою обрядів, виконаних у цих храмах.

Ми заохочуємо молодих чоловіків та молодих жінок шукати та знаходити імена своїх предків і виконувати за них хрищення у храмі. Ми бачимо, що ці обряди вже виконуються у безпрецедентно великій кількості по всьому світу! Христильні багатьох храмів заповнені молодими чоловіками і молодими жінками рано-вранці та ввечері. Ключі повернено і завдяки цьому сім’ї поєднуються разом під час священних обрядів у цих храмах.

Чи можете ви побачити зв’язок між ключами священства та благословеннями? Коли ви залучитеся до цієї роботи, гадаю, ви побачите руку Господа навіть в її дрібницях. Досвід показує це. Я недавно дізнався про матір, яка регулярно супроводжувала своїх дітей до храму, щоб виконувати хрищення за померлих. У той особливий день, коли сім’я вже завершила виконання хрищень і збиралася піти з храму, до христильні зайшов чоловік з великою пачкою своїх сімейних карток. Усвідомлюючи, що у христильні не залишилось нікого, хто міг би допомогти з цими картками, один з храмових працівників знайшов цю сім’ю, яка залишала храм, та запитав дітей, чи згодні вони повернутися та перевдягнутися ще раз, щоб допомогти з цими хрищеннями. Вони охоче погодилися і повернулися. Поки дітей христили, мати, слухаючи, почала впізнавати імена і невдовзі, на диво всім, усвідомила, що у пачці сімейних карток того чоловіка були також імена померлих предків з її сім’ї. Ніжна, лагідна милість для них.

Два тижні тому було освячено храм у центрі Прово, який став 150-м діючим храмом Церкви у світі. Хочемо зазначити, що, коли Президент Томас С. Монсон був підтриманий як апостол у 1963 році, тоді у Церкві налічувалось тільки 12 діючих храмів. Храми стають все ближче і ближче до вас. Але тим з вас, хто живе там, де відстань або обставини не дозволяють регулярно відвідувати храм, слід завжди залишатися гідними його відвідати. Ви можете робити важливу роботу поза храмами, коли ви шукаєте і подаєте родинні імена.

Нарешті, номер три: Просувайтеся вперед з вірою

Старозавітний пророк Авраам, отримав велике благословення від Господа у своєму розподілі, яке іноді називають Авраамовим завітом. Через тисячі років по тому, благословення розподілу євангелії, дані Аврааму, було відновлено. Це сталося, коли пророк Іліяс явився Джозефу Сміту та Оліверу Каудері у Кертлендському храмі.

Завдяки цьому відновленню кожен з вас має доступ до великих благословень, обіцяних Аврааму. Ці благословення можуть стати вашими, якщо ви залишитеся вірними та житимете гідно. У брошурі Заради зміцнення молоді вам дані кілька дуже практичних настанов щодо того, як “просуватися вперед з вірою”. Я підсумую деякі з цих порад: “Щоб допомогти вам стати повністю такими, якими бажає бачити вас Господь, кожного ранку і вечора ставайте на коліна в молитві до вашого Небесного Батька. … Щодня вивчайте Писання і застосовуйте прочитане у своєму житті. … Намагайтеся кожного дня бути слухняними. … За будь-яких обставин дотримуйтеся вчень пророків. … Будьте смиренними і готовими почути Святого Духа”.

Після цієї поради наведено обіцяння, яке веде до обітниць, що даються завдяки благословенням Авраама: “Якщо ви будете слідувати цьому, Господь зробить ваше життя набагато кращим, ніж ви самі могли б це зробити. Він примножить ваші можливості, розширить бачення та надасть вам сили. Він надасть вам необхідну допомогу у подоланні ваших випробувань і труднощів. Ваше свідчення зміцниться, й ви знайдете справжню радість, пізнаючи вашого Небесного Батька та Його Сина Ісуса Христа, і ви відчуєте Їхню любов до вас”10.

Якщо підсумувати: готуйтеся до місіонерського служіння, відвідуйте храм та просувайтеся вперед з вірою.

Висновок

Давайте тепер закінчимо там, де ми почали, стоячи на холодному паркувальному майданчику із запитанням: “Де ж ключі?” До речі, пізніше того вечора я знайшов-таки ключі, які випали з моєї кишені на схилі. Господь показав нам, що не залишить нас стояти на сильному морозі без ключів або влади, яка б безпечно спрямувала нас додому—до Нього.

Якщо ви схожі на мене, то, мабуть, часто запитуєте себе протягом дня: “Де ж ключі” від машини, офісу, будинку або квартири? Коли це трапляється зі мною, я не можу не усміхатися подумки, бо шукаючи ключі, я ловлю себе на тому, що згадую про відновлені ключі священства та Президента Томаса С. Монсона, якого ми підтримуємо “як пророка, провидця і одкровителя”11 та “єдину людину на землі, яка володіє і має владу використовувати всі ключі священства”. Так, ключі в безпеці, бо ними володіють пророки, провидці та одкровителі. Їх надають, делегують та призначають іншим згідно з волею Господа під керівництвом Президента Церкви.

Я свідчу, що влада священства та ключі священства запускають двигун, відкривають браму небес, надають доступ до сил небес і торують завітний шлях назад до нашого люблячого Небесного Батька.

Я молюся, щоб ви, підростаюче покоління молодих чоловіків та молодих жінок, “просувалися вперед з непохитною вірою в Христа”12, щоб ви розуміли, що це ваш священний привілей—діяти під керівництвом тих, хто тримає ключі священства, які відімкнуть благословення, дари та сили небес.

Я свідчу про Бога Батька; нашого Спасителя і Викупителя, Ісуса Христа; Святого Духа; і про Відновлення євангелії в ці останні дні, в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. Джозеф Сміт—Історія 1:68–72.

  2. Заголовок до розділу 110 з Учення і Завітів.

  3. Див. Учення і Завіти 128:20.

  4. Довідник 2: Керування Церквою (2010), c. 8.

  5. Бойд К. Пекер, “Сила священства в домі” (Всесвітні збори навчання провідництва, лют., 2012 р.), lds.org/broadcasts; див. також James E. Faust, “Power of the Priesthood”, Ensign, May 1997, 41–43.

  6. Довідник 2, 2.1.1.

  7. Далін Х. Оукс, “Ключі і повноваження священства”, Ліягона, трав. 2014, с. 50.

  8. Заради зміцнення молоді (брошура, 2011 р.), с. 43.

  9. Томас С. Монсон, “Ми знову зібралися на конференцію”, Ліягона, лист. 2012, с. 5.

  10. Заради зміцнення молоді, сс. 42–43.

  11. Див. Текст бланка “Підтримка чинів”, який зачитується на щорічних конференціях приходів і колів.

  12. 2 Нефій 31:20.