2010–2019
Святий Дух
Квітень 2016


Святий Дух

Я виражаю свою любов і вдячність Небесному Батьку за дар Святого Духа, через який Він відкриває Свою волю та підтримує нас.

Мої дорогі брати та сестри, я звертаюся сьогодні до вас як слуга Господа, а також як прадідусь. Звертаючись до вас та моїх дорогих нащадків, я буду навчати та свідчити про чудовий дар Святого Духа.

Я почну з визнання світла Христа, яке “засвічує кожну людину, яка приходить у світ”1. Кожен з нас отримує користь від цього святого світла. Воно “в усьому і серед усього”2, і дозволяє нам відрізняти добро від зла3.

Проте Святий Дух відрізняється від світла Христа. Він—третій член Божества, окрема особа з духовним тілом, яка має священні обов’язки і єдину мету з Батьком і Сином4.

Як члени Церкви ми можемо постійно відчувати напарництво Святого Духа. Через відновлене священство Бога нас христять зануренням для відпущення наших гріхів і потім нас конфірмують в члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Під час цього обряду нам дають дар Святого Духа рукопокладанням носіями священства5. Після цього ми можемо отримати напарництво Святого Духа і утримувати його, завжди пам’ятаючи Спасителя, виконуючи Його заповіді, покаявшись в наших гріхах та гідно приймаючи причастя в Суботній день.

Святий Дух дає особисте одкровення, щоб допомогти нам приймати важливі життєві рішення стосовно освіти, місії, кар’єри, шлюбу, дітей, де нам жити з нашими сім’ями тощо. Для вирішення таких питань Небесний Батько хоче, щоб ми використали свою свободу вибору, оглянули ситуацію своїм розумом з точки зору євангельських принципів та представили рішення Йому в молитві.

Особисте одкровення є важливим, проте це лише одна складова роботи Святого Духа. Як говориться в Писаннях, Святий Дух також свідчить про Спасителя та Бога Батька6. Він навчає нас “мирним речам царства”7 і спонукає “збагати[т]ись надією”8. Він “веде [нас] чинити добре … [і] судити праведно”9. Він дає “кожній людині … [духовний] дар … щоб усі мали користь від цього”10. Він “дає [нам] знання”11 і “пригад[у]є [н]ам усе”12. Через Святого Духа ми “мож[емо] бу[ти] освя[ченим]и”13 і отримати “прощення [н]аших гріхів”14. Він—“Утішитель”, той самий, кого “обіцяв [Спаситель] учням”15.

Я нагадую всім нам, що Святий Дух не дається, щоб контролювати нас. Дехто з нас нерозумно шукає настанови Святого Духа для прийняття кожного неважливого рішення в нашому житті. Це зменшує Його священну роль. Святий Дух поважає принцип свободи вибору. Він ніжно говорить з нашим розумом і нашим серцем про багато важливих питань16.

Кожний з нас може відчувати вплив Святого Духа по-різному. Його спонукання будуть відчуватися з різною мірою інтенсивності в залежності від наших індивідуальних потреб та обставин.

В ці останні дні ми стверджуємо, що лише пророк може отримувати одкровення через Святого Духа для всієї Церкви. Дехто забуває про це, подібно до того, коли Аарон і Міріям намагалися переконати Мойсея погодитися з ними. Але Господь навчав їх і нас. Він сказав:

“Якщо буде між вами пророк, то Я, Господь, дамся пізнати в видінні йому. …

Говорю Я з ним уста до уст”17.

Інколи супротивник спокушає нас хибними ідеями, які ми можемо сплутати зі Святим Духом. Я свідчу, що вірність у виконанні заповідей та дотриманні завітів захистить нас від обману. Через Святого Духа ми зможемо відрізнити тих фальшивих пророків, які навчають заповідей людських як учення18.

Коли ми отримуємо натхнення Святого Духа для самих себе, буде мудрим пам’ятати, що ми не можемо отримувати одкровення для інших. Я знаю одного молодого чоловіка, який сказав молодій жінці: “Мені наснилося, що ти станеш моєю дружиною”. Молода жінка подумала про це ствердження і потім відповіла: “Коли мені насниться те саме, я прийду до тебе і тоді ми поговоримо”.

Кожен з нас може спокуситися на те, щоб дозволити нашим особистим бажанням усунути скерування Святого Духа. Пророк Джозеф Сміт благав Небесного Батька про дозвіл, щоб позичити перші 116 сторінок Книги Мормона Мартіну Гаррісу. Джозеф думав, що то була хороша ідея. Спочатку Святий Дух не давав йому стверджувальних почуттів. В кінці кінців Господь все-таки дозволив Джозефу позичити сторінки. Мартін Гарріс загубив їх. На деякий час Господь забрав у пророка дар перекладу, і Джозеф навчився болючому, проте цінному уроку, який вплинув на залишок його служіння.

Святий Дух—найважливіший для відновлення. Стосовно того, як, будучи юнаком, пророк Джозеф читав Якова 1:5, він розповів: “Ще ніколи жоден уривок з Писань не зворушував людського серця з такою силою, як тоді ці слова зворушили моє”19. Сила, про яку говорив Джозеф Сміт,—це вплив Святого Духа. В результаті Джозеф пішов у гай недалеко від дому і став на коліна, щоб запитати Бога. Перше Видіння, що було наслідком цього, справді було винятково важливим і чудовим. Проте шлях до того особистого візиту Батька й Сина розпочався зі спонукання Святого Духа помолитись.

Відкриті істини відновленої євангелії з’явилися за зразком пошуку в молитві, і потім отримання спонукань від Святого Духа та слідування за ними. Обдумайте ці декілька прикладів: переклад Книги Мормона; відновлення священства та його обрядів (починаючи з хрищення); та організація Церкви. Я свідчу вам, що сьогодні одкровення від Господа Першому Президентству і Дванадцятьом приходить за таким самим священним зразком. Це той самий священний зразок, який дозволяє отримати особисте одкровення.

Ми шануємо всіх тих, хто слідував Святому Духу, щоб отримати відновлену євангелію, починаючи з членів власної сім’ї Джозефа Сміта. Коли молодий Джозеф сказав своєму батькові про візит Моронія, його батько отримав підтверджувальне свідчення для самого себе. Відразу ж Джозефа звільнили від його обов’язків на фермі і заохотили слідувати настановам ангела.

Як батьки і провідники, давайте чинити так само. Давайте заохочувати наших дітей та інших слідувати настановам Святого Духа. Роблячи це, давайте слідувати прикладу Святого Духа самі, скеровуючи м’якістю, лагідністю, добротою, довготерпінням і любов’ю нелицемірною20.

Святий Дух є каналом зв’язку для Божої роботи в сім’ях і по всій Церкві. Усвідомлюючи це, дозвольте поділитися кількома особистими прикладами прояву Святого Духа в моєму власному житті та служінні в Церкві. Я пропоную їх як особисте свідчення того, що Святий Дух благословляє нас усіх.

Багато років тому ми з сестрою Хейлз запланували провести особливу вечерю для декого з моїх колег по роботі у нас вдома. По дорозі додому з офісу у мене було відчуття, що я маю зупинитися біля дому вдови, домашнім вчителем якої я був. Коли я постукав в двері сестри, вона сказала: “Я молилася про те, щоб ви прийшли”. Звідки прийшло те відчуття? Від Святого Духа.

Одного разу після тяжкої хвороби я головував на конференції колу. Щоб зберегти сили, я запланував залишити каплицю відразу після сесії провідників священства. Проте одразу після заключної молитви Святий Дух спитав мене: “Куди ти йдеш?” У мене було натхнення потиснути руки кожному, хто залишав кімнату. Коли підійшов один молодий старійшина, до мене прийшло натхнення дати йому особливе послання. Він опустив очі і я чекав, коли він підведе їх і подивиться на мене, щоб я міг сказати: “Молись Небесному Батьку, слухай Святого Духа, слідуй спонуканням, які тобі даються, і все буде добре в твоєму житті”. Пізніше президент колу розповів мені, що молодий чоловік щойно повернувся з місії раніше. Президент колу, діючи згідно з чітким натхненням, пообіцяв батькові молодого чоловіка, якщо він приведе свого сина на збори священства: “Старійшина Хейлз поговорить з ним”. Чому я зупинився, щоб потиснути руки всім? Чому я зупинився, щоб поговорити з цим особливим молодим чоловіком? Що було джерелом моєї поради? Це просто: Святий Дух.

На початку 2005 року до мене прийшло натхнення підготувати послання на генеральній конференції про літні місіонерські пари. Після конференції один брат розповів: “Коли ми слухали конференцію … Дух Господа негайно торкнувся моєї душі. … Я чітко зрозумів послання для мене та для моєї дорогої дружини. Нам треба було служити на місії, і зробити це треба було зараз. Коли я … подивився на свою дружину, то зрозумів, що вона отримала те саме відчуття від Духа”21. Що спричинило цю сильну одночасну відповідь? Святий Дух.

Моїм власним нащадкам і усім тим, хто чує мій голос, я свідчу про особисте одкровення та постійний потік щоденного скерування, застереження, заохочення, сили, духовного очищення, втіхи та миру, які прийшли в нашу сім’ю через Святого Духа. Через Святого Духа, ми відчули “великі [Христові] лагідні милості”22 та чудеса, які не зникають23.

Я приношу своє особливе свідчення про те, що Спаситель живе. Я висловлюю свою любов і вдячність Небесному Батьку за дар Святого Духа, через який Він відкриває Свою волю та підтримує нас в нашому житті. В ім’я Ісуса Христа, амінь.