2010–2019
Зверніться до Нього і відповіді прийдуть
Жовтень 2015


Зверніться до Нього і відповіді прийдуть

Будьте слухняними, пам’ятайте часи, коли ви відчували Духа в минулому, і запитуйте з вірою. Ваша відповідь прийде.

Коли я був юнаком, мої батьки приєдналися до Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Ми знали, що їх навчали місіонери, але мої батьки проходили бесіди з місіонерами без нас.

Після того, як ми здивовано дізналися про це, ми з братами також почали проходити навчання з місіонерами, і вони радо отримали послання Відновлення. Хоча мені й було цікаво, моє серце не було готове до змін у моєму житті. Однак я прийняв виклик молитися про те, чи була Книга Мормона словом Бога, та відповіді не отримав.

Ви можете запитати, чому Небесний Батько не відповів на ту молитву; я, звичайно ж, себе про це запитував. З того часу я засвоїв, що обіцяння Моронія є точним. Бог дійсно відповідає на наші молитви про істинність євангелії, але Він відповідає на ці молитви, якщо ми просимо “з щирим серцем” та “справжнім наміром”1. Він не дає відповідь лише для того, щоб задовольнити нашу цікавість.

Мабуть у вашому житті є щось таке, про що у вас є запитання. Можливо є проблема, і ви не дуже розумієте, як її вирішити. Сьогодні я б хотів поділитися деякими думками, які можуть допомогти вам отримати відповіді чи допомогу, яких ви прагнете. Цей процес починається з навернення до євангелії Ісуса Христа.

Отримання одкровення обумовлене станом і наміром наших сердець

Я обдумував написане у Писаннях про кількох людей. Візьміть, наприклад, Ламана і Лемуїла. Як і Нефій, вони були “народжен[і] від порядних батьків” і їх навчали “всьому тому, що знав [їх] батько”2. Однак вони ремствували, оскільки їхній батько був людиною, яка мала видіння. З їхньої точки зору, його рішення були позбавлені логіки, бо вони не розуміли діянь Бога і тому не вірили3.

Цікаво відзначити, що їхній вибір дозволяв їм мати доступ до досвіду, який потенційно міг зміцнити їхню віру. Вони полишили свої дім і багатства. Вони страждали під час мандрів у пустині. Вони зрештою допомогли побудувати корабель і погодилися подорожувати до невідомої землі.

Нефій пройшов через усе те саме. Та чи зміцнили їхню віру ці дії? Віру Нефія було зміцнено, а Ламан і Лемуїл ставали все більш цинічними і розгніваними. Ці брати навіть бачили і чули ангела, та, на жаль, продовжували сумніватися4.

Смертне життя нелегке для будь-кого з нас. Нас помістили на землю, щоб перевіряти і випробовувати. Наша реакція на те, що відбувається у нашому житті, часто сильно впливає на наші свідчення. Подивіться на кілька прикладів реакції Ламана і Лемуїла: вони ремствували, коли їхній батько вимагав від них зробити те, що для них було важко5. Вони спробували здобути пластини з латуні, але коли успіху не було, вони припинили спроби. Їхнє ставлення було таким: “Ми намагалися. Що ще ми можемо зробити?”6

Бувало навіть таке, що вони шкодували про свої неправильні вчинки і просили вибачення7. Вони молилися і їх прощали. Але в Писаннях записано, що пізніше вони повернулися до ремствування і відмовилися молитися. Вони прийшли до Нефія і сказали, що вони не можуть “зрозуміти слова, сказані [їхнім] батьком”8. Нефій запитав їх, чи вони “запитували … Господа”9. Зверніть увагу на їхню відповідь: “Ми не запитували; бо Господь не відкриє нам нічого про те”10.

Тривала слухняність дозволяє нам отримувати відповіді

Відповідь Нефія його братам дає нам ключ до постійного отримання відповідей на молитви.

“Як це так, що ви не виконуєте заповідей Господа? Як це так, що ви гинете через закам’янілість ваших сердець?

Хіба не пам’ятаєте ви того, що Господь сказав?—Якщо ви не дасте закам’яніти вашим серцям і будете питати Мене з вірою, сподіваючись, що ви отримаєте, старанно виконуючи Мої заповіді, безсумнівно все те відкриється вам”11.

Я знаю деяких місіонерів, які повернулися з місії, і мали там незаперечний духовний досвід, але відсутність певних духовних звичок, схоже змусила їх забути про моменти, коли Бог до них промовляв. Я хочу запитати цих колишніх місіонерів і всіх нас: якщо “відчули ви, нібито співаєте пісню викупительної любові, я хочу спитати, чи можете ви відчувати це тепер?”12 Якщо ви не відчуваєте цього тепер, ви можете відчути це знову, але зверніть увагу на пораду Нефія. Будьте слухняними, пам’ятайте часи, коли ви відчували Духа в минулому, і запитуйте з вірою. Ваша відповідь прийде, і ви відчуєте любов і мир Спасителя. Це може прийти не так швидко, чи не у тому вигляді, в якому ви бажаєте, але відповідь прийде. Не здавайтеся! Ніколи не здавайтеся!

Давайте порівняємо Ламана і Лемуїла з синами Мосії. Обидві групи чоловіків зростали у праведних сім’ях, але й ті, й ті—відійшли. Їх усіх покликав до покаяння ангел, але наскільки ж відрізнялося те, що сталося з синами Мосії?

Випробування зміцнюватимуть нашу віру

Їхній успіх у місіонерській роботі—незабутній. Тисячі наверталися до шляхів Господа. Але ми часто забуваємо, що коли вони починали свої місії, їхні “серця були пригнічені, і [вони] вже збиралися повернути назад, [але] Господь заспокоїв [їх]”. Господь порадив їм зносити “з терпінням [їхні] страждання”13.

Через вивчення Писань ми дізнаємося волю Бога

Чому випробування цих синів Мосії зміцнили їхню віру і відданість замість того, щоб викликати у них ремствування чи сумнів? Ключ був у тому, що “вони зміцніли у пізнанні істини; бо вони були чоловіками з твердим розумінням, і вони вивчали писання старанно, щоб вони могли знати слово Бога”14. Ми всі зустрічаємося з випробуваннями і маємо запитання, але пам’ятайте, що нам слід “міцно трима[тися] за жезл із заліза”15. “Слова Христа скажуть [нам] усе, що [нам] треба робити”16. Нам слід зробити вивчення Писань щоденною складовою нашого життя, оскільки це відчинить двері для одкровень.

Молитва, в поєднанні з постом, запрошує одкровення

Стосовно синів Мосії, “це ще не все; вони багато віддавалися молитві і посту; тому вони мали дух пророцтва і дух одкровення”17. Молитва і піст дозволять нам бути чутливими до духовних підказок. Спілкування з Небесним Батьком під час свідомої відмови від їжі та напоїв, дозволяє нам “розв’язати кайдани безбожности, пута ярма розвʼязати”18. Молитва в поєднанні з постом дозволить досягти того, що коли ми покличемо, “Господь відповість; … [і коли ми будемо] кликати, … Він скаже: Ось Я!”19

Зверніться до Нього

Ці особисті релігійні звички—послух, вивчення Писань, молитва і піст—зміцнили синів Мосії. Відсутність цих самих особистих релігійних звичок була основною причиною того, чому Ламан і Лемуїл залишилися беззахисними перед спокусою ремствування і сумніву.

Якщо у вас була спокуса ремствувати, якщо у вас був сумнів, який привів до зневіри, якщо випробування здаються більшими, ніж ваша здатність витримати їх, зверніться до Нього. Якщо ви є тим, хто відійшов, або виправдовував якусь свою поведінку, зверніться до Нього. Чи можете ви згадати, коли Він “промовляв мир [вашому] розуму … ? Яке більше свідчення [ви можете] мати, ніж від Бога”20. Запитайте себе: “Чи моє життя зараз більше схоже на життя Христа, ніж це було раніше?” Будь ласка, зверніться до Нього.

Дозвольте мені повернутися до моєї особистої історії. З часом, я став щирим. Я пам’ятаю, що коли місіонер, який навчав мене, запитав, чи готовий я був христитися, я відповів йому, що у мене ще залишилися певні запитання. Цей мудрий місіонер сказав мені, що він може відповісти на них, але що мені треба буде спочатку відповісти на його запитання. Він запитав мене, чи істинна була Книга Мормона, і чи Джозеф Сміт був пророком. Я сказав йому, що я не знаю, але хочу дізнатися.

Мої запитання привели до зростання віри. Для мене відповідь прийшла не під час якоїсь події, а в процесі. Я помітив, що коли я дійсно “зробив дослід над … словами” і почав застосовувати “частинку віри”, Книга Мормона стала “приємною для мене” і вона дійсно “освітлила моє розуміння” і насправді “збільшила мою душу”. Зрештою я отримав той досвід, який описано в Писаннях, як “рухи розбухання”21. Саме в цей момент я отримав бажання охриститися і присвятити своє життя Ісусу Христу.

Я дійсно знаю, що Книга Мормона—це слово Бога. Я знаю, що Джозеф Сміт був пророком. О, і досі є те, чого я не розумію, але моє свідчення про істину наближає мене до Спасителя і зміцнює мою віру.

Брати і сестри, пам’ятайте Нефія і синів Мосії, які мали духовний досвід і потім діяли з вірою так, що приходили відповіді і їхня вірність зростала. Порівняйте це з Ламаном і Лемуїлом, які сумнівалися і ремствували. Хоча вони іноді і діяли правильно, діла без віри мертві. Нам треба мати віру з ділами для того, щоб отримувати відповіді.

Я сподіваюся, що коли ви слухали сьогодні вранці, то Дух навіяв у ваш розум й у ваші серця підказку про те, що ви могли б зробити, щоб отримати відповіді на свої запитання або знайти натхненне вирішення проблем, які у вас є. Я приношу урочисте свідчення, що Ісус є Христос. Зверніться до Нього і Він відповість на ваші молитви. В ім’я Ісуса Христа, амінь.