2010–2019
Боротися з викликами сьогоднішнього світу
Жовтень 2015


Боротися з викликами сьогоднішнього світу

Вибір, який ви робите—місія, освіта, шлюб, кар’єра та служіння в Церкві—вплине на вашу долю у вічності.

Багато було написано і сказано про сьогоднішнє покоління дорослої молоді. Дослідження показують, що багато з них відкидають організовану релігію. Багато з них мають борги і не мають роботи. Більшості до вподоби думка про шлюб, але багато хто не бажає зробити цей крок. Зростає чисельність тих, хто не хоче мати дітей. Без євангелії та натхненного скерування багато хто блукає невідомими шляхами і збивається з дороги.

На щастя, ця тенденція майже не стосується молодих дорослих членів Церкви, зокрема тому, що вони благословенні євангельським планом. Серед складових цього вічного плану: міцно триматися за жезл із заліза—припадати до Божого слова і слова Його пророків. Нам потрібно міцніше схопитися за жезл із заліза, який веде нас назад до Нього. Зараз для всіх нас “день обрання”1.

Коли я ще хлопчиком був майже готовий зробити не дуже обдуманий вибір, мій батько іноді казав: “Роберте, вирівняй курс і лети так, як слід!” З вами теж бувало щось подібне. У дусі його прямоти, я хотів би звернутися безпосередньо до молоді—благородної молоді—та благородної дорослої молоді, бо “моя душа втішається простотою …, щоб [ми] могли пізнавати”2.

Зараз у вашому житті критично важливий період. Вибір, який ви робите—місія, освіта, шлюб, кар’єра та служіння в Церкві—вплине на вашу вічну долю. Це означає, що ви будете завжди дивитися вперед—вдивлятися в майбутнє.

Як пілот ВПС, я навчився такого принципу: ніколи свідомо не лети в грозу. (Я не розповім вам, як дізнався про нього). Замість цього, облети її, візьми інший курс або зачекай, доки гроза не закінчиться перш, ніж йти на посадку.

Любі молоді дорослі брати і сестри, я хочу допомогти вам “летіти так, як слід” у грозах останніх днів, що насуваються. Ви—пілоти. Ви відповідальні за те, щоб думати про наслідки кожного вибору, який ви робите. Запитуйте себе: “Якщо я зроблю цей вибір, що найгірше може статися?” Ваші праведні вибори не дозволять вам збитися з курсу.

Замисліться: якщо ви зробите вибір не вживати алкогольних напоїв, ви не станете алкоголіком! Якщо ви зробите вибір ніколи не брати грошей в борг, ви уникнете можливості збанкрутіти!

Одна з цілей Писань—показати нам, як праведні люди реагують на спокусу та зло. Коротко кажучи, вони уникають їх! Йосип втік від дружини Потіфара3. Легій забрав свою сім’ю і полишив Єрусалим4. Марія та Йосип втекли в Єгипет, щоб врятуватися від злочестивого плану Ірода5. У кожному випадку Небесний Батько попереджав цих віруючих людей. Подібним чином, Він допоможе нам знати, чи слід воювати, тікати або плисти за течією наших обставин, що розгортаються. Він промовлятиме до нас через молитву і, коли ми молимося, ми матимемо Святого Духа, Який нас скеровуватиме. У нас є Писання, вчення сучасних пророків, патріарші благословення, поради натхненних батьків, провідників священства і допоміжних організацій та, найголовніше, тихий, лагідний голос Духа.

Господь завжди дотримується Свого обіцяння: “Я вестиму вас”6. Єдине питання полягає в тому, чи дозволимо ми, щоб нас вели? Чи будемо ми дослухатися до Його голосу та голосу Його слуг?

Я свідчу, що якщо ви тут для Господа, Він буде тут для вас7. Якщо ви любите Його і дотримуєтеся Його заповідей, Його Дух буде перебувати з вами і скеровувати вас. “Поклади довіру свою на Того Духа, Який веде чинити добре. … Через це знатимеш ти все, … стосовно праведного”8.

Взявши ці принципи за основу, чи можу я дати вам кілька практичних порад?

Багато хто з вашого покоління поринув у нищівні борги. Коли я був молодим дорослим, моїм президентом колу був інвестиційний банкір з Уолл-стріт. Він навчив мене: “Ти багатий, якщо можеш жити щасливо в межах своїх статків”. Як ви можете це робити? Сплачуйте вашу десятину, а потім заощаджуйте! Коли ви більше заробляєте, більше заощаджуйте. Не змагайтеся з іншими, щоб мати коштовні іграшки. Не купуйте того, чого не можете собі дозволити.

Багато дорослої молоді у світі беруть гроші в борг, щоб здобути освіту, лише щоб дізнатися, що вартість навчання більша, ніж вони в змозі повернути. Шукайте стипендії та гранти. Якщо можливо, влаштуйтеся на роботу на неповний робочий день і це допоможе вам оплачувати вашу освіту. Для цього потрібно буде піти на певні жертви, але це допоможе вам досягти успіху.

Освіта готує вас до кращих нагод для працевлаштування. Завдяки їй ви маєте кращу можливість служити і благословляти людей, що навколо вас. Вона ставить вас на шлях навчання, що триватиме все життя. Вона зміцнить вас для битви з невіглаством та помилками. Пророк Джозеф Сміт навчав: “Знання розсіює темряву, непевність і сумнів, бо ці не можуть існувати там, де є знання. … У знанні криється сила”9. “Бути освіченим добре, якщо прислухаєшся до порад Бога”10. Освіта підготує вас до подій, що попереду, зокрема до шлюбу.

І знов, чи можу я говорити відверто? Шлях, який веде до шлюбу, проходить через територію, що називається побачення! Побачення—це нагода для тривалих розмов. Коли ви ходите на побачення, дізнавайтеся якомога більше одне про одного. Якщо можливо, познайомтеся з сім’ями одне одного. Чи є схожими ваші цілі? Чи поділяєте ви однакові почуття щодо заповідей, Спасителя, священства, храму, батьківства, покликань у Церкві та служіння іншим? Чи бачили ви одне одного за стресових обставин, під час реагування на успіх чи невдачу, тоді, коли стримуєте гнів та маєте справу з перешкодами? Чи людина, з якою ви зустрічаєтеся, принижує інших, чи надихає їх? Чи є її ставлення, мова та поведінка такими, з якими би ви хотіли жити щодня?

Хоча ніхто з нас не укладає шлюб з досконалістю; ми укладаємо шлюб з потенціалом. Гарний шлюб включає в себе не лише те, чого я хочу, але також і те, яким вона—та, що буде моєю супутницею,—хоче і потребує, щоб я був.

Говорячи просто, будь ласка, не приходьте на побачення, коли вам вже за 20, лише для того, щоб “гарно провести час”, тим самим відкладаючи шлюб на догоду іншим інтересам чи заходам. Чому? Тому, що побачення і шлюб не є кінцевими пунктами призначення. Вони є воротами до того місця, куди ви зрештою прагнете потрапити. “Покине тому чоловік свого батька та матір свою, та й пристане до жінки своєї”11.

Ваш обов’язок зараз—бути гідними особи, з якою ви хочете одружитися. Якщо ви хочете одружитися з розсудливою, привабливою, чесною, щасливою, працьовитою, духовною особою, будьте такою особою. Якщо ви є такою особою і не одружені, виявляйте терпіння. Чекайте на відповідь Господа. Я свідчу, що Господь знає ваші прагнення і любить вас за вашу сумлінну відданість Йому. У Нього є план для вас, чи то це станеться у цьому житті, чи в прийдешньому. Прислухайтеся до Його Духа. “Не прагніть радити Господові, а беріть пораду з Його рук”12. У цьому житті або в прийдешньому Його обіцяння буде виконано. “Якщо ви будете готові, ви не злякаєтеся”13.

Якщо у вас немає значних ресурсів, не хвилюйтеся. Один чудовий член Церкви недавно сказав мені: “Не гроші допомогли мені виховати дітей; виховати їх мені допомогла віра”. У цих словах—велика істина. Почніть виявляти свою віру в кожній сфері свого життя. Якщо ви цього не зробите, то будете страждати від того, що я назвав би “атрофією віри”. Зменшиться сама сила, потрібна для виявлення вашої віри. Тому виявляйте свою віру щодня і ви будете “става[т]и все сильнішими і сильнішими … і все стійкішими і стійкішими у вірі в Христа”14.

Щоб бути готовими до шлюбу, пересвідчіться в тому, що ви гідні приймати причастя і мати храмову рекомендацію. Регулярно відвідуйте храм. Служіть у Церкві. Окрім служіння в церковних покликаннях, наслідуйте взірець Спасителя, який просто “ходив … добро чинячи”15.

Отже, у вас можуть бути серйозні запитання щодо вибору, який стоятиме перед вами. Коли я був молодим дорослим, я шукав поради у своїх батьків та відданих, довірених порадників. Одним з них був провідник священства, іншим—вчитель, який вірив у мене. Обидва сказали мені: “Якщо ти хочеш моєї поради, будь готовий її прийняти”. Я зрозумів, що малося на увазі. З молитвою виберіть собі наставників, які щиросердно прагнуть вашого духовного благополуччя. З обережністю ставтеся до порад від ваших однолітків. Якщо ви прагнете більшого, ніж маєте зараз, запитуйте старших, а не однолітків!16

Пам’ятайте, ніхто не може зробити за вас вибір тягтися вгору. Лише ваша віра і молитви спонукатимуть вас підвестися і відчути могутню зміну серця. Тільки ваша рішучість бути слухняним може змінити ваше життя. Завдяки Спасителевій спокутній жертві заради вас, у вас є сила17. У вас є ваша свобода вибору, ви маєте міцні свідчення, якщо ви слухняні, і ви можете дослухатися до Духа, який скеровує вас.

Нещодавно один молодий дорослий кінорежисер сказав, що відчуває свою належність до “покоління гульвіс”—покоління, яке “шукає надію, радість і звершення, але шукає у всіх хибних місцях і у хибні способи”18.

У Спасителевій притчі про блудного сина, на сина чекало багато благословень, але перш, ніж він зміг їх отримати, він мав уважно подивитися на своє життя, свій вибір та свої обставини. Диво, яке сталося потім, описано в Писаннях простою фразою: “Він спам’ятався”19. Чи можу я закликати вас спам’ятатися? У Церкві, коли слід приймати важливі рішення, ми часто проводимо збори рад. Сімейні ради проводяться з такою ж метою. Ви можете провести те, що я назвав би “особистою радою”. Після молитви проведіть деякий час на самоті. Подумайте про те, що у вас попереду. Спитайте себе: “У яких сферах життя я прагну зміцнитися, щоб мати змогу зміцнювати інших? Де я хочу бути через рік? Через два роки? Який вибір мені слід зробити, щоб потрапити туди? Просто пам’ятайте, що ви—пілот і що на вас покладено відповідальність. Я свідчу, що коли ви спам’ятаєтеся, ваш Небесний Батько прийде до вас. Він допомагатиме вам рукою Свого Святого Духа, Який приносить втіху.

Я свідчу, що Бог живий. Я приношу моє особливе свідчення про те, що Спаситель вас любить. “Браття, хіба не підемо ми далі у [Його] величній справі? Рушаймо вперед, а не назад”20. Коли ви йтимете за Ним, Він зміцнить і підтримає вас. Він поведе вас вгору до вашого найвищого дому. В ім’я Ісуса Христа, амінь.