2010–2019
Як отримувати одкровення і натхнення для вашого особистого життя
Квітня 2012


Як отримувати одкровення і натхнення для вашого особистого життя

Чому Господь хоче, аби ми молилися Йому й запитували? Тому що саме в такий спосіб отримують одкровення.

Кожен, хто стоїть за цією кафедрою, щоб донести своє послання, відчуває силу і підтримку членів Церкви з усього світу. Я вдячний, що таку саму допомогу можна отримувати від коханої супутниці, яка вже пішла за завісу. Дякую, Джанін.

Святий Дух повідомляє важливу інформацію, необхідну для нашого спрямування в земній подорожі. Коли інформація чітка, ясна і важлива, її можна назвати одкровенням. Якщо це ряд спонукань, які ми часто отримуємо і які спрямовують нас крок за кроком до гідної мети, то у цьому своєму виступі я буду називати їх натхненням.

Прикладом одкровення можна назвати настанову, отриману Президентом Спенсером В. Кімболом після довгих і тривалих молитов до Господа стосовно надання священства всім гідним чоловікам у Церкві, бо в той час воно було доступне лише частині з них.

Ще одним прикладом одкровення є така настанова Президенту Джозефу Ф. Сміту: “Я вірю, що ми живемо і перебуваємо в присутності небесних посланців і небесних істот. Ми не розлучилися з ними. … Ми тісно пов’язані з нашими родичами, з нашими предками, … які пішли раніше за нас у духовний світ. Ми не можемо їх забути; ми не перестаємо їх любити; ми завжди зберігаємо пам’ять про них у наших серцях і думках, і таким чином ми пов’язані й поєднані з ними узами, які ми не в змозі розірвати. … Якщо це відбувається з нами у нашому смертному стані, коли ми маємо так багато земних слабкостей, … з наскільки більшою імовірністю … можна вірити, що ті, хто був вірним, хто вже пішов з життя, … може бачити нас краще, ніж ми можемо бачити їх; що вони знають нас краще, ніж ми знаємо їх. … Ми живемо в їхній присутності, і вони бачать нас, вони піклуються про наше благополуччя, вони люблять нас зараз більше, ніж колись. Тепер вони бачать небезпеки, які загрожують нам; … їхня любов до нас та їхнє бажання нашого благополуччя мають бути більшими за наші власні”1.

Ми можемо зміцнювати стосунки з людьми, яких ми знаємо і любимо, і які вже пішли за завісу. Це відбувається тоді, коли ми приймаємо рішення постійно робити те, що правильно. Ми можемо зміцнювати свої стосунки з близькою померлою людиною, розуміючи, що це лише тимчасова розлука і що укладені у храмі завіти є вічними. Коли ми незмінно їх дотримуємося, вони гарантують здійснення вічних обіцянь, пов’язаних із завітами.

Один дуже яскравий приклад одкровення у моєму житті стався тоді, коли я відчув сильне спонукання від Духа попросити одну прекрасну юну леді на ім’я Джанін Уоткінс запечататися зі мною у храмі.

Один з важливих уроків, які кожен з нас має засвоїти—це питати. Чому Господь хоче, аби ми молилися Йому й запитували? Тому що саме в такий спосіб отримують одкровення.

Коли мені треба вирішити складне питання, саме так я намагаюся зрозуміти, що ж робити. Я пощуся. Я молюся, щоб знайти і зрозуміти уривки з Писань, які допоможуть. Цей процес постійно повторюється. Я починаю читати уривок з Писань, я розмірковую, що цей вірш означає, і молюся, щоб отримати натхнення. Потім я думаю і молюся, щоб знати, чи я зрозумів те, що маю зробити за волею Господа. Часто стається так, що чим краще ми розуміємо вчення, тим більше вражень отримуємо. Я зрозумів, що цей взірець є хорошим способом навчатися з Писань.

Є певні практичні принципи, які сприяють отриманню одкровення. Перше—піддаючись почуттям, що викликають гнів, завдають болю чи змушують людину виправдовуватися, ми віддаляємося від Святого Духа. Слід позбутися цих емоцій, інакше шанс отримати одкровення буде дуже малим.

Ще один принцип—будьте обережні з жартами. Гучний недоречний сміх ображає Духа. Хороше почуття гумору сприяє отриманню одкровення, а гучний сміх—ні. Почуття гумору—це запасний вентиль, який допомагає позбутися негативних емоцій.

Ще один ворог одкровення—це надмірна емоційність або гучний голос. Спокійний врівноважений тон сприятиме отриманню одкровення.

З іншого боку, здоровий спосіб життя позитивно впливає на якість духовного спілкування. Фізичні вправи, достатній сон і правильне харчування посилюють здатність отримувати і розуміти одкровення. Ми проживемо відведений нам час на землі, однак ми можемо покращити не лише якість нашого служіння, але і наше благополуччя, якщо будемо приймати правильні, зважені рішення.

Важливо, щоб повсякденні справи не заважали нам почути Духа.

Одкровення може також приходити уві сні, коли відбувається майже непомітний перехід від сну до пробудження. Якщо ви хочете відразу запам’ятати одкровення, ви можете записати важливі подробиці, інакше вони швидко забудуться. Натхненне спілкування вночі, як правило, супроводжується священним почуттям до того, що відбувається. Господь використовує тих людей, яких ми поважаємо, щоб навчати нас істинам уві сні, бо ми їм довіряємо і будемо дослухатися до їхньої поради. Сам Господь навчає через Святого Духа. Однак уві сні Він може зробити так, щоб ми отримали настанову від людини, яку любимо і поважаємо, аби повчання було більш зрозумілим і з більшою вірогідністю торкнулося наших сердець.

Якщо це відповідає Господнім цілям, Він може відновити в нашій пам’яті все, що колись з нами відбувалося. Це не повинно ослаблювати нашої рішучості записувати прояви Духа. Процес згадування, який відбувається через натхнення, посилюється акуратним веденням наших записів. Таке акуратне ведення записів отриманих натхнень показує Богу, що спілкування з Ним є для нас священним. Такі записування спрямувань Духа потрібно ретельно зберігати, щоб вони не загубилися чи не потрапили на очі іншим людям.

Писання красномовно підтверджують, що коли людина постійно у своєму житті тримається істини, двері натхнення відкриваються, показуючи, що і коли необхідно робити, і посилюючи, в разі необхідності, природні здібності людини божественною силою. У Писаннях змальовано, як Господь у відповідний момент збільшував здатність людей справлятися з труднощами, сумнівами і, на перший погляд, нездоланними перепонами. Розмірковуючи над тими прикладами, ви можете отримати тихе підтвердження через Святого Духа, що так воно і було. Ви дізнаєтеся, що подібна допомога доступна і вам.

Я бачив людей, які, постаючи перед труднощами, знали, що треба робити, коли потрапляли в ситуацію, в якій ніколи раніше не були, оскільки довірялися Господу і знали, що Він скерує їх до рішення, якого вони так невідкладно потребували.

Господь проголосив: “І вас буде навчено з висоти. Освятіть себе, і вас буде обдаровано силою, щоб ви могли давати саме так, як Я сказав”2. Слова освятіть себе можуть здаватися незрозумілими. Президент Гарольд Б. Лі якось пояснив: “Ви можете замінити ці слова фразою: “Дотримуйтеся Моїх заповідей”. Якщо ми прочитаємо цю пораду таким чином, вона стане зрозумілішою3.

Людина має бути духовно і фізично чистою, аби Господь міг надихати її. Це означає чистоту намірів. Людині, послушній Його заповідям, Господь довіряє. Така особа отримує від Господа натхнення, щоб знати, що робити і, якщо буде потрібно, божественну силу або здатність зробити це.

Щоб духовність зміцнювалася і при необхідності була досяжною, вона має розвиватися у праведному середовищі. Пихатість, гордовитість і чванство подібні до кам’янистого ґрунту, на якому ніколи не виросте духовний плід.

Смирення—це родючий ґрунт, на якому духовність приносить плід натхнення, завдяки якому ми знаємо, що робити. Смирення відкриває доступ божественній силі для виконання того, що має бути зроблено. Людина, яка керується жагою слави чи визнання, не достойна того, щоб її начав Дух. Пихата людина або така, яка керується в прийнятті рішень своїми емоціями, не відчує сильного впливу Духа.

Нам легше отримати натхнення, коли ми є знаряддям надання допомоги іншим людям, ніж коли ми зосереджені лише на собі. Допомагаючи іншим, ми можемо отримати додаткове спрямування від Господа і для себе.

Наш Небесний Батько не послав нас на землю, щоб ми зазнали невдачі, але щоб досягли славетного успіху. Може здаватися парадоксальним, але саме з цієї причини зрозуміти відповіді на молитви іноді дуже важко. Деякі йдуть життям, покладаючись на власний досвід і здібності. Інші є мудрішими; вони через молитву прагнуть отримати божественне натхнення, аби знати, що робити. Їхній послух є запевненням, що при необхідності вони можуть удостоїтися божественної сили для досягнення натхненної цілі.

Як і багато з нас, Олівер Каудері не розпізнавав наявність відповідей на молитви, які вже були дані Господом. Щоб відкрити його і наші очі, таке одкровення було дано через Джозефа Сміта:

“Благословенний ти за те, що зробив; бо ти питав Мене, і ось, скільки разів ти питав, стільки ж разів ти отримував настанови Мого Духа. Якби це не було так, ти б не був на тому місці, на якому ти є тепер.

Ось, ти знаєш, що питав Мене, і Я просвітив твій розум; а тепер Я кажу це тобі, щоб ти міг знати, що тебе було просвітлено Духом істини”4.

Якщо вам здається, що Бог не відповів на ваші молитви, поміркуйте над цим уривком з Писань, а потім ретельно шукайте у своєму житті ознак того, що Він уже відповів вам.

Є дві ознаки того, що почуття або спонукання прийшли від Бога—спокій у серці й тихі теплі почуття. Якщо ви будете дотримуватися принципів, про які я говорив, то будете готові розпізнати одкровення у критичні моменти свого життя.

Чим точніше ви виконуєте божественні спрямування, тим більшою буде ваша радість тут і у вічності, і, крім того, ви сягнете ще більшого розвитку і здатності служити. Я не до кінця розумію, як це відбувається, але те спрямування у вашому житті не позбавляє вас свободи волі. Ви можете приймати рішення, які вам заманеться. Однак пам’ятайте, бажання чинити правильно принесе мир у розум і в серце.

Якщо раптом зроблений вибір буде неправильним, завдяки покаянню існує дорога назад. Коли вимоги покаяння виконано повною мірою, Спокута Ісуса Христа, нашого Спасителя, звільняє від вимог справедливості за допущені помилки. Це неймовірно просто і так незрівнянно прекрасно. Якщо ви продовжуєте праведно жити, то завжди через спонукання знатимете, що робити. Іноді, розуміння того, що ж треба робити, вимагатиме значних зусиль і довіри з вашого боку. Однак ви відчуєте спонукання і знатимете, що ж робити, якщо виконуватимете умови такого божественного прояву у своєму житті, а саме: послух заповідям Господа, віра в Його божественний план щастя і уникнення всього, що суперечить йому.

Спілкування з Небесним Батьком не є буденною справою. Це—священний привілей. Воно основується на вічних незмінних принципах. Ми отримуємо допомогу від Небесного Батька у відповідь на нашу віру, послух і належне використання свободи волі.

Нехай Господь надихає вас розуміти і використовувати принципи, що ведуть до отримання особистого одкровення і натхнення, в ім’я Ісуса Христа, амінь.