2010–2019
Навчитися бачити і діяти
Квітня 2012


Навчитися бачити і діяти

Якщо ми хочемо процвітати, а не гинути, то повинні навчитися бачити себе такими, якими бачить нас Спаситель.

Як і всі гарні батьки, мої батьки бажали для своїх дітей яскравого майбутнього. Мій батько не був членом Церкви; і через надзвичайні обставини, які склалися на той час, мої батьки прийняли рішення, що мої брати, сестри і я повинні залишити наш рідний острів в Американському Самоа, що в Тихому океані, і відправитися до Сполучених Штатів, щоб здобути освіту.

Це рішення стосовно розлуки з дітьми було важким для моїх батьків, особливо для моєї матері. Вони знали, що, опинившись у новому оточенні, ми зіткнемося з невідомими раніше труднощами. Однак з вірою і рішучістю вони діяли за своїм планом.

Завдяки тому, що моя мати була вихована як свята останніх днів, вона була знайома з принципами посту і молитви, і обоє моїх батьків відчували, що потребують небесних благословень на благо своїх дітей. Діючи в цьому дусі, вони почали кожного тижня встановлювати день, коли будуть поститися і молитися за нас. Вони прагнули підготувати своїх дітей до яскравого майбутнього. Вони діяли згідно зі своїм баченням і застосовували віру, прагнучи Господніх благословень. Завдяки посту і молитві вони отримали запевнення, втіху і спокій, що все буде добре.

Як ми серед труднощів нашого життя вчимося бачити, що необхідно робити, аби наблизитися до Спасителя? Стосовно бачення у книзі Приповістей сказана така істина: “Без … видінь люд … [гине]” (Приповісті 29:18). Якщо ми хочемо процвітати, а не гинути, то повинні навчитися бачити себе такими, якими бачить нас Спаситель.

У тих простих рибалках, яких Спаситель покликав іти за Ним, Він бачив більше, ніж вони спочатку бачили в собі; Він мав бачення того, ким вони можуть стати. Він знав про їхню доброчесність і потенціал, і Він покликав їх. Спершу вони були необізнаними, але йдучи за [Спасителем], вони бачили Його приклад, прийняли Його вчення і стали Його учнями. Було таке, що деякі Його учні пішли від Нього, тому що їм було важко прийняти почуте. Розуміючи, що інші також можуть піти, Ісус запитав Дванадцятьох: “Чи не хочете й ви відійти?” (Іван 6:67). Відповідь Петра показує, як він змінився і усвідомив, ким був Спаситель. “До кого ми підемо, Господи? Ти маєш слова життя вічного”,—відповів він (Іван 6:68).

Маючи таке бачення, ці вірні і віддані учні були спроможні виконувати нелегкі завдання, подорожуючи і проповідуючи євангелію та встановлюючи Церкву після відходу Спасителя. Зрештою, деякі з них принесли найбільшу жертву за свої свідчення.

У Писаннях є й інші приклади тих, хто отримали бачення євангелії, а тоді діяли відповідно до цього бачення. Пророк Алма отримав своє бачення, коли почув, як Авінадій сміливо навчав і свідчив перед царем Ноєм. Алма діяв згідно з ученнями Авінадія і пішов навчати того, про що дізнався, христячи багатьох, які повірили його словам (див. Мосія 17:1–4; 18: 1–16). Апостол Павло був навернений на дорозі до Дамаску, коли переслідував перших святих, а потім він почав діяти, навчаючи і приносячи свідчення про Христа (див. Дії 9:1–6, 20–22, 29).

У наш час багато молодих чоловіків, жінок і подружніх пар відгукнулися на заклик пророка Бога служити на місії. З вірою і мужністю вони залишають свої домівки і все, що є для них рідним, бо мають віру, що в якості місіонерів принесуть багато добра. Коли вони діють згідно зі своїм баченням служіння, то благословляють життя багатьох людей і в процесі цього змінюють власне життя. На останній генеральній конференції Президент Томас С. Монсон дякував нам за служіння одне одному і нагадав про наш обов’язок бути руками Бога і благословляти Його дітей на цій землі (див. “До нових зустрічей”, Ліягона, лист. 2011, с. 108). Виконання цього обов’язку зігріло душі людей, оскільки члени Церкви діяли у відповідності з баченням [пророка].

Спаситель перед смертю, розуміючи, що ми потребуватимемо допомоги, сказав: “Я не кину вас сиротами,—Я прибуду до вас!” (Іван 14:18). Він навчав Своїх учнів: “Утішитель же, Дух Святий, що Його Отець пошле в Ім’я Моє, Той навчить вас усього, і пригадає вам усе, що Я вам говорив” (Іван 14:26). Це той самий Дух Святий, який може дати нам силу і спонукати робити те, чого нас навчають Спаситель і наші сучасні пророки й апостоли.

Коли ми намагаємося жити за вченнями наших провідників, то здобуваємо глибше розуміння того бачення, яке має щодо нас Спаситель. Протягом цієї конференції ми отримали натхненні поради від пророків і апостолів. Вивчайте їхні вчення і обдумуйте їх у своїх серцях. Прагніть також, аби Святий Дух допоміг вам побачити, як застосовувати ці вчення у своєму житті. Тоді, маючи це бачення, виявляйте віру і дійте відповідно до їхньої поради.

Досліджуйте і вивчайте Писання з бажанням отримати більше світло і знання їхнього послання до вас. Обдумуйте їх у серці й дозвольте їм надихати вас. Тоді дійте за вашим натхненням.

Як ми пізнали в нашій сім’ї: ми діємо, коли постимося і молимося. Алма так говорив про піст і молитву як про спосіб отримати впевненість: “Я постився і молився багато днів, щоб знати це самому” (Алма 5:46). Завдяки посту і молитві ми також пізнаємо, як долати труднощі нашого життя.

У нашому житті ми переживаємо важкі моменти, які іноді можуть ослабити наше бачення і віру, аби робити те, що нам потрібно робити. Ми стаємо такими зайнятими, що часто відчуваємо себе перевантаженими і більше ні на що не спроможними. Хоча всі ми різні, я смиренно стверджую, що ми повинні зосередити наше бачення на Спасителі і Його вченнях. Що Він побачив у Петрі, Якові, Івані та інших апостолах, що спонукало Його діяти і запросити їх піти за Ним? Бачення, яке Він мав щодо них, подібне до того, яке велике бачення має Спаситель щодо нас і того, ким ми можемо стати. Для цього знадобиться така ж віра і мужність, як у перших апостолів, аби ми змогли встановити нові пріоритети на користь того, що має найбільше значення і несе тривале щастя і велику радість.

Коли ми вивчаємо життя нашого Спасителя і Його вчення, то бачимо, що Він перебуває серед людей: навчає, молиться, зміцнює і зцілює. Коли ми наслідуємо Його і робимо те, що, як ми спостерігали, робив Він, то починаємо бачити, ким ми можемо стати. Завдяки допомозі Святого Духа ви будете благословенні проникливістю робити більше добра. Почнуть відбуватися зміни, і ви привнесете у ваше життя інший порядок, який благословить вас і вашу сім’ю. Під час Свого служіння серед нефійців Спаситель запитав: “Якими людьми повинні ви бути?” І відповів: “Такими самими, як Я є” (3 Нефій 27:27). Нам потрібна Його допомога, аби стати схожими на Нього, і Він показав нам шлях: “Отже, просіть, і ви отримаєте, стукайте, і вам буде відчинено; бо той, хто просить, отримує; а тому, хто стукає, буде відчинено” (3 Нефій 27:29).

Я знаю, що коли ми вчимося бачити себе такими, як бачить нас Спаситель, і коли ми діємо відповідно до цього бачення, наші життя будуть благословенні неочікуваним чином. Завдяки баченню моїх батьків моє життя не лише було благословенне можливістю здобути освіту, я ще й опинився в обставинах, де знайшов і прийняв євангелію. Найголовніше, я дізнався про важливість мати добрих і вірних батьків. Простіше кажучи, моє життя було змінено назавжди.

Так само, як бачення спонукало моїх батьків поститися і молитися за благополуччя їхніх дітей, і як бачення перших апостолів спонукало їх іти за Спасителем, таке ж бачення може надихати нас і допомагати нам діяти. Брати і сестри, ми—народ, відомий своїми видіннями, а також вірою і мужністю діяти. Подивіться, якими ми стали, і на благословення, які отримали! Вірте, що Він може благословити вас здатністю “бачити” і мужністю діяти.

Я свідчу вам про Спасителя і що Він бажає, аби ми повернулися до Нього. Для цього нам потрібна віра, аби діяти—іти за Ним і стати, як Він. У різні часи нашого життя Він простягає Свою руку і запрошує нас:

“Візьміть на себе ярмо Моє, і навчіться від Мене, бо Я тихий і серцем покірливий,—і “знайдете спокій душам своїм”.

Бо ж ярмо Моє любе, а тягар мій легкий” (Матвій 11:29–30).

Так само, як Спаситель бачив великий потенціал у Своїх перших учнях, те ж саме Він бачить і в нас. Дивімось на себе так, як бачить нас Спаситель. Я молюся, аби ми мали таке бачення, віру і мужність діяти. В ім’я Ісуса Христа, амінь.