Elemis kézikönyvek és közös foglalkozás
Irányelvek a közös foglalkozáshoz és a gyermekek úrvacsorai gyűlési bemutatójához


Irányelvek a közös foglalkozáshoz és a gyermekek úrvacsorai gyűlési bemutatójához

Kedves Elemi elnökségek és zenei vezetők!

Idén abban a szent áldásban és lehetőségben lesz részetek, hogy segíthettek az Elemibe járó minden egyes gyermeknek megtudni, hogy ő Isten gyermeke. Reméljük, hogy a gyermekek megtanulják e fontos igazságot, miközben érzik Mennyei Atyánk irántuk való szeretetét. E közös foglalkozási leckékben található tanok imádságos lélekkel való tanítása során segíthettek a gyermekeknek megérteni isteni mivoltukat, céljukat és lehetőségeiket. Segíthettek nekik növekedni a Jézus Krisztusba vetett hitükben, valamint a Mennyei Atyánk számukra készített tervéről való bizonyságukban. Ezenkívül reményt ébreszthettek bennük a jövőjükkel kapcsolatban, és megerősíthetitek azon vágyukat, hogy a Mennyei Atyánk felé vezető ösvényen maradjanak.

Törekedjetek a Lélek segítségére, miközben felkészültök, tanítotok, és bizonyságot tesztek ezekről az igazságokról. A családok áldásokban részesülnek majd odaadó munkátoknak köszönhetően. Szeretünk titeket, és hálánkat fejezzük ki elkötelezett szolgálatotokért, melyet drága gyermekeink megerősítése és megóvása érdekében végeztek.

Az Elemi Általános Elnöksége

Irányelvek a közös foglalkozáshoz

Az evangéliumi tanítás

Használd ezt a füzetet hétről hétre, amikor a közös foglalkozás 15 perces leckéjére készülsz. A heti leckéket az egyház által jóváhagyott más anyagokkal is kiegészítheted – ilyenek a Csillagocska és a Liahóna. A következő irányelvek segítségedre lesznek a leckék megtervezésében és megtartásában.

Szeresd azokat, akiket tanítasz! Mutasd ki a gyermekek iránti szeretetedet azáltal, hogy megtanulod a nevüket, valamint megismered érdeklődési körüket, tehetségeiket és szükségleteiket.

A Lélek által tanítsd meg a tant! A leckékre való felkészülés során imádkozz útmutatásért, és igyekezz megerősíteni a tanítandó tantételekről való bizonyságodat. Ez majd segít, hogy a Lélek által taníthass.

Ösztönözz tanulásra! Ez a füzet nemcsak arra szeretne rávezetni, hogy mit taníts, hanem arra is, hogy hogyan taníts, és hogy miként ösztönözz tanulásra. Hatékonyabban tanítod majd a tant, ha minden lecke során megteszed a következő három lépést:

  1. Mutass rá a tanra! Egyértelműen mutasd be a tant, melyről a gyerekek tanulni fognak. Gondold át, hogyan tehetnéd meg ezt szóban, valamint szemléltetéssel. (Példákért lásd a február negyedik hetére és a július harmadik hetére vonatkozó leckéket.)

  2. Segítsd elő a megértést! Győződj meg róla, hogy a különböző tanítási módszerek által, melyek bevonják őket a tanulásba – például: éneklés, szerepjáték, szentírások olvasása –, a gyermekek jobban megértik a tant.

  3. Ösztönözz az alkalmazásra! Adj lehetőségeket a gyermekeknek, hogy alkalmazzák a tant az életükben. Gondold át, hogyan fejezhetnék ki a tannal kapcsolatos érzéseiket, illetve milyen célokat tűzhetnének ki azzal kapcsolatban.

Ez a füzet az év néhány hetére teljes leckéket biztosít. Más heteknél nem ad teljes leckéket, hanem csak ötleteket, melyeket kiegészíthetsz a sajátjaiddal. E füzet többi leckéjének átolvasása is adhat ötleteket. Az ötödik vasárnapokon ismételjétek át a gyerekekkel a korábbi leckéket. A leckék tevékenységeinek megtervezésekor és előkészítésekor útmutatást nyerhetsz a Lélek által.

A leckék előkészítésénél működj együtt a zenei vezetővel. Az éneklés segíteni fog az általad tanított tanok megerősítésében. Időnként felkérheted a tanítókat és az osztályukat, hogy segítsenek neked az evangéliumi tanítás egyes részeinél.

Vannak olyan leckék, amelyek vendégbeszélők meghívására tesznek javaslatot. Mielőtt azonban bárkit felkérnél, hogy látogasson el az Elemibe, kérd püspököd vagy gyülekezeti elnököd jóváhagyását.

A leckék mellett jó néhány tanítási ötlet található, amelyek segíteni fognak, hogy jobban tudj tanítani. A leckék képeket is tartalmaznak, melyek bemutatják, hogy is néz ki egy bizonyos tevékenység. Bár fontos a tanítási készségek elsajátítása, a saját lelki felkészültséged és bizonyságod lesz az, ami meghívja a Lelket, hogy ezek a tanok megerősödhessenek a gyermekek szívében.

Éneklés

A zene az Elemiben arra szolgál, hogy áhítatos légkört teremtsen, tanítsa az evangéliumot, és segítsen a gyermekeknek megérezni a Szentlélek hatását, valamint az éneklésből fakadó örömet. A közös foglalkozásból 20 percet szánj az éneklésre és az énektanulásra. Így biztosan lesz elegendő időd arra, hogy új dalokat taníts meg, és segíts a gyermekeknek örömet lelni az éneklésben.

Ez a füzet tartalmaz egy éneket, melyet a gyermekek idén fognak megtanulni (lásd a 28. oldalt). „A zene használata az Elemiben” (lásd a 26–27. oldalt) című rész további ötleteket ad, hogy miként tanítsuk meg az énekeket a gyermekeknek (lásd a 3, 11. és 17. oldalt).

Irányelvek az úrvacsorai gyűlési bemutatóhoz

A püspök vagy a gyülekezeti elnök irányítása alatt a gyermekek úrvacsorai gyűlési bemutatójára általában a negyedik negyedév folyamán kerül sor. Az év elején találkozzatok a püspökség vagy a gyülekezeti elnökség azon tanácsosával, aki az Elemit felügyeli, hogy megbeszéljétek az előzetes terveket. A tervek véglegesítésekor kérjétek a jóváhagyását.

Tervezzétek úgy, hogy a gyermekek a havi közös foglalkozások témaköreire építve mutassák be a programot. Az év során vezessetek feljegyzéseket a gyermekek beszédeiről és személyes élményeiről, hogy esetleg felhasználhassátok azokat a bemutatón. Amikor megtervezitek, hogy mit osszanak meg a gyermekek az idei év mottójával kapcsolatban, gondoljátok át, hogyan segíthetnek a gyülekezetnek az általuk tanított evangéliumi tanokra összpontosítani. A püspökség egyik tagja zárhatja a gyűlést egy rövid beszéddel.

A bemutató előkészítésekor tartsátok szem előtt a következőket:

  • A gyakorlás ne vegyen el feleslegesen időt az órákból, valamint a családoktól!

  • Az úrvacsorai gyűlésen nem helyénvaló a szemléltetőeszközök, jelmezek használata, illetve képek, filmek bemutatása.

Kép
úrvacsorai gyűlési bemutató

A füzet forrásanyagai

A füzetben a következő rövidítések szerepelnek:

GYÉGyermekek énekeskönyve

EMKEvangéliumi művészeti könyv

Sok lecke javaslatot tesz képek használatára is. Képeket az Evangéliumi művészeti könyvben, az elemis tankönyvek képeket tartalmazó borítékaiban, az egyházi folyóiratokban, valamint az images.lds.org honlapon találsz.

A 2018-as tananyag

Általános tananyag

Bölcsőde: Nézzétek kicsinyeiteket! Napsugár osztály: Elemi 1; VAJ 4–7 osztály: Elemi 2; Bátrak 8–11 osztály: Elemi 6

Alaptananyag

Napsugár osztály: Elemi 1; VAJ 4–7 osztály: Elemi 2; Bátrak 8–11 osztály: Elemi 5