Ръководства за Неделното училище за деца и Времето за споделяне
Напътствия за времето за споделяне и представянето на децата по време на събранието за причастие


Напътствия за времето за споделяне и представянето на децата по време на събранието за причастие

Скъпи президентства на неделните училища за деца и музикални ръководители,

Тази година имате възможността да научите децата колко е важно да избират правилното. Да се научим да правим добри избори е важна част от плана на Небесния Отец за нас и ни осигурява множество благословии. Стремете се да каните Господния Дух, когато с молитва преподавате уроците, включени в тази програма. Когато правите това, децата ще научат, че могат да получават подкрепа в техния избор, като следват примера на Исус Христос, живеят според принципите на Евангелието и се вслушват в подтиците на Светия Дух. Като избират правилното, децата ще могат да останат на пътеката, която води обратно към нашия Небесен Отец.

Ние високо ценим вашата предана служба, когато с обич преподавате на скъпоценните деца в Неделното училище за деца. Молим се за вас и знаем, че Господ ще ви благославя, докато служите в това важно призование.

Общото президентство на Неделното училище за деца

Напътствия за времето за споделяне

Евангелско обучение

Използвайте тази брошура, докато се готвите да преподавате по един 15-минутен урок всяка седмица във времето за споделяне. Можете да допълвате седмичните уроци с други одобрени от Църквата материали, като Звездичка или Лиахона. Следните насоки ще ви помогнат да планирате и представите уроците.

Обичайте онези, на които преподавате. Показвайте любов към децата, като научите имената им и познавате техните интереси, таланти и нужди.

Преподавайте учението чрез Духа. Докато подготвяте уроците, молете се за напътствие и се стремете да укрепвате свидетелството си за принципите, които ще преподавате. Това ще ви помогне да преподавате чрез Духа.

Подтиквайте към изучаване. Тази брошура е предназначена да ви помогне да разберете не само какво да преподавате, но и как и да приканвате към усърдно учене. Вие ще преподавате учението по-ефективно, като следвате следните три стъпки в урока си:

  1. Изложете учението. Представете ясно на децата учението, което ще изучават. Помислете по какъв начин да направите това чрез думи и с нагледни материали. (За примери вижте уроците за третата седмица на май и втората седмица на август.)

  2. Насърчавайте разбирането. Уверете се, че всяко дете разбира учението по-добре и в дълбочина чрез различни методи на преподаване, които въвличат децата в процеса на учене, като пеене на песни, разиграване на роли и четене на Писанията.

  3. Насърчавайте прилагането на практика. Давайте възможности на децата да прилагат учението в живота си. Помислете как те могат да изразят чувствата си или да си поставят някаква цел, свързана с учението.

Тази брошура осигурява пълни уроци за някои от седмиците през годината. За други от оставащите седмици са включени идеи, но не цели уроци. Допълнете тези идеи с ваши собствени. Може да добиете идея, като четете други уроци в брошурата. Когато в месеца има пета неделя, използвайте я за преговор на другите уроци. Духът може да ви води, докато планирате и подготвяте дейности за уроците.

Когато подготвяте уроците си, работете с музикалния ръководител. Пеенето на песни ще помогне за усилване на ученията, които преподавате. От време на време може да каните учители и техните класове, за да ви помогнат при преподаването на някои раздели.

Някои уроци предлагат да поканите за участие гост-говорители. Следва да получите одобрението на своя епископ или президент на клон, преди да отправите такава покана.

Уроците са съпроводени с няколко полезни съвети за преподаване, които ще ви помогнат да подобрите способността си да преподавате. Уроците включват и изображения, които ще ви помогнат да разберете какво представлява дадена дейност. Макар развиването на преподавателски умения да е важно, собствената ви духовна подготовка и свидетелство са това, което ще покани Духа да потвърди преподаваните учения в сърцата на децата.

Време за пеене 

Музиката в Неделното училище за деца следва да установява благоговейна атмосфера, да учи на Евангелието и да помага на децата да чувстват влиянието на Светия Дух и радостта, която иде от пеенето. Около 20 минути от времето за споделяне следва да бъде посветено на пеене и музикално обучение. Това ще осигури достатъчно време за преподаване на нова музика и ще помогне на децата да се наслаждават на пеенето.

Тази брошура включва нова песен, която децата да научат тази година (вж. стр. 28). Тя включва също и раздел, озаглавен “Как да използваме музиката в НУД” (вж. стр. 26–27) и допълнителни идеи за преподаване на песни на децата (вж. стр. 9, 17).

Напътствия за представянето по време на събранието за причастие

Представянето на децата по време на събранието за причастие обикновено се провежда през четвъртото тримесечие на годината под ръководството на епископа или президента на клон. Срещнете се със съветника в епископството или президентството на клон, който отговаря за НУД в началото на годината, за да обсъдите предварителните планове. След като плановете са завършени, получете неговото одобрение.

Планирайте децата да представят програмата, която се основава на месечните теми от времето за споделяне. През годината си водете бележки за речите и личните изживявания на децата с оглед възможното им използване при представянето. Като планирате каква част от наученото по темата за тази година децата да споделят, помислете за начини, които да помогнат на конгрегацията да се съсредоточат върху преподаваните евангелски учения. Член на епископството може да закрие събранието с кратки бележки.

Като се готвите за представянето, имайте предвид следните насоки:

  • Дейностите не трябва да отнемат прекалено много време извън класа или семейството.

  • Нагледни помагала, костюми и медийни презентации не са подходящи за събранието за причастие.

Изображение
children singing

Източници, използвани в тази брошура

В брошурата са използвани следните съкращения:

ДПДетска пеенка

ПНВП Преподаването – няма по-велико призование

Много уроци съдържат предложения за използване на различни изображения. Можете да ги намерите в Евангелски произведения на изкуството, Комплект картини от Евангелието, пакетите с картини към наръчника за НУД и църковните списания, както и онлайн на images.lds.org.